Slyšeli jste už o kávovém nápoji zvaném aerocano? My jsme na něj narazili během návštěvy známé košické výběrové kavárny BØLGE. Právě tehdy si ho jedna anglicky mluvící dáma objednala a překvapeni byli dokonce i samotní baristé. Prý ten nápoj téměř nikdo nezná.
Následně jsme na instagramovém profilu @ladislavkiraly zveřejnili anketu, kolik lidí vůbec ví, co to aerocano vlastně je. Po sesbírání více než tisícovky hlasů jsme napočítali 8 procent pozitivních a 92 procent negativních odpovědí.
Takže co je to Aerocano?
S žádostí o definici jsme oslovili Gabrielu Drenkovou a Filipa Lörince, kteří nám aerocano ve zmíněném BØLGE. představili. „V absolutní jednoduchosti je to ledové americano napuštěné vzduchem z trysky espresso stroje,“ ujal se slova Filip. „Americano díky tomu dosáhne podobné struktury jako nitro, což zřejmě zná více lidí.“
Gabriela vzápětí prozradila, kde se zrodila inspirace: „Původní drink je od Kyla Rowsella, který návod zveřejnil na svém kanálu na YouTube.“

Jak připravit aerocano?
„Nejdřív si udělejte espresso. Pokud máte tu možnost, zvolte nějakou ovocnější variantu kávy. My to primárně děláme z doubleshotu,“ konstatovala Gabriela. „Doubleshot pak přelijte do konvičky na mléko, tzv. pitcheru, přidejte tři kostky ledu (cca 50 gramů) a 40 gramů čisté filtrované vody.“
„Tuto směs pak pomocí trysky napusťte vzduchem stejně, jako byste pěnili mléko na latte art. Určitě to ale není třeba přehánět, stačí deset až patnáct vteřin. Hotový drink pak přelijte na pár kostek ledu a užívejte,“ dodala Gabriela.
Vyzkoušeli jste to?
Pokud jste si aerocano zkusili udělat doma, udělejte nějakou fotku nebo video a označte nás na Instagramu jako @ladislavkiraly nebo @blogokave. Těšíme se na vaše díla.
Jako inspiraci přidáváme dvě videa přímo z BØLGE.






