Aeropress patří mezi nejikonickejší vynálezy kávového světa. Pokud jste se ocitli ve světě výběrové kávy, je téměř jistotou, že jste se s Aeropressem setkali. Věděli jste, že v roce 2023 se do soutěže v přípravě kávy pomocí Aeropressu zapojilo více než 5000 soutěžících v 178 národních a regionálních kolech po celém světě? Co však stojí za zrodem tohoto zařízení, které si získalo tisíce fanoušků a stalo se celosvětovým fenoménem?
Náš tip: Aeropress a stejně tak vynikající kávu nakupujte na eshopu coffeein.sk i se slevovým kódem BLOGOKAVE10.
Od létajícího disku ke kávovaru
Aeropress působí už na první pohled jako jednoduché zařízení. Za jeho vývojem však stojí mnoho let práce, které pramení z nespokojenosti. Dnes najdete Aeropress téměř v každém kamenném obchodě a e-shopu zaměřeném na kávu (hlavně tu výběrovou). Avšak, nebylo tomu tak vždy. Začátky příběhu tohoto zařízení sahají do roku 2003. Vynalézavý Američan jménem Alan Adler nebyl spokojen s kávou, kterou v té době produkovaly domácí kávovary. Dlouhé roky se věnoval inovacím a vynálezům v různých technických oblastech: spomedzi mnohých vynálezov, na které má patent, stojí za zmínku létající disk Aerobie. Jak se však dostal od frisbee ke kávovaru?

Zklamání z domácích kávovarů
Káva, kterou si doma připravoval, mu jednoduše nechutnala. Vadily mu ostré chutě, vysoká hořkost a acidita. Proto začal studovat technologie spojené s její přípravou. Ve své garáži zkonstruoval více než třicet prototypů, z nichž vznikla finální verze Aeropressu. Trvalo mu to téměř dva roky, než v roce 2005 spatřil světlo světa první „oficiální“ Aeropress. Alanovým cílem bylo zkonstruování levného domácího kávovaru, který využije lidskou sílu na přípravu kávy s plným tělem a lahodnými chutěmi. Se svým vynálezem se v listopadu 2005 vydal na kávový festival Coffee Fest Seattle. Zde si Aeropress získal srdce a hlavně jazýčky mnoha kávových nadšenců. Zabodoval po stránce chuti, designu i jednoduchosti.
První mistrovství světa a tři soutěžící
Trvalo jen několik let a Aeropress se postupně dostával do všech koutů světa. Díky své jednoduchosti nabízí majitelům téměř neomezené možnosti a způsoby, jakými ho můžete využít. To odstartovalo vlnu zvanou World Aeropress Championship (Mistrovství světa v Aeropresse). Uživatelé Aeropressu vymýšleli nové recepty a nové techniky, což přirozeně vedlo k vzniku soutěže zaměřené na přípravu kávy v Aeropresse.

První mistrovství světa se konalo v norském Oslu v roce 2008. V pražírně, kterou vlastní Tim Wendelboe, se sešli nadšenci Aeropressu a zorganizovali neoficiální šampionát. Víte, kolik soutěžících se jich zúčastnilo? Tři.
Tři kávoví nerdi připravovali kávu z těch istých zrn a Tim Wendelboe rozhodl, která z nich je nejchutnější. Prvním mistrem světa se tak stal Anders Walde z Norska. Maličká soutěž v komorní atmosféře je však bavila natolik, že se ji rozhodli zorganizovat i o rok. V roce 2009 si v přípravě kávy pomocí Aeropressu změřilo síly mnohem větší množství soutěžících a vítězem se stal Lukasz Jura z Polska.
Boom Aeropressu
Následující roky byly pro World Aeropress Championship divokou jízdou. Z malého eventu se třemi účastníky se stala globální soutěž. V roce 2010 se začali přidávat fanoušci z dalších zemí a organizovat svoje národní kola. V roce 2012 se do finálového kola mistrovství světa museli soutěžící probojovat přes 14 národních kol.

Komunita kolem Aeropressu se rozrůstá až dodnes. Jak jsme zmiňovali, v roce 2023 se národních a regionálních kol zúčastnilo více než 5000 soutěžících. I přesto, že Mistrovství světa v Aeropresse za ty roky nabraly na vážnosti a titul mistra světa je velkým úspěchem pro každého kávového profesionála či amatéra, zachovaly si přátelskou atmosféru, zábavný formát a ducha fair play.
Mezi mistry světa v Aeropresse dokonce najdete i Slováka. V roce 2015 zvítězil ve světovém finále v americkém Seattle Lukáš Lot, který dnes šéfuje pražírně LOT Roastery.
Z čeho se skládá Aeropress?
Aeropress udělal díru do světa kávy, ale v porovnání s propracovanými a drahými espresso stroji či pokročilými „batch brewery“ se skládá jen z tří jednoduchých plastových součástek.
Tělo Aeropressu tvoří komora, ve které se odehrává extrakce kávy. Do komory se z jedné strany zasouvá píst s gumovým koncem. Tlačením na píst vytvoříte tlak na kávu, která následně protéká do hrnečku či jiné nádoby. Ještě předtím, než se káva dostane do hrnečku, proteče přes filtr, který ji zbaví částeček namleté kávy. Filtr má svoje místo na druhé straně Aeropressu v odmontovatelném sítku. Nejčastější formou filtru je papírový nebo kovový filtr. Všechny části Aeropressu se jednoduše udržují a čistí.

Dvě základní metody a množství receptů
Jednoduché však? Připravit kávu v Aeropresse zvládne po chvilce seznamování skutečně každý. Avšak připravit kávu, na kterou nikdy nezapomenete, není vůbec snadné. Právě proto vymýšlí komunita lidí používajících Aeropress neustále nové recepty a postupy. Na internetu najdete množství návodů a receptů. Který je ten nejlepší? Na to neexistuje jednoznačná odpověď.
Existují dvě základní metody, od kterých se příprava kávy v Aeropresse odvíjí. Ty úzce souvisí s postavením Aeropressu.
1. Standardní metoda
Tato metoda kopíruje způsob, jaký původně používal Alan Adler při vývoji Aeropressu. Do sítka umístíte filtr, sítko našroubujete na komoru a obě tyto části nasadíte na nádobu, do které budete kávu připravovat. Do komory nasypete namletou kávu, zalijete ji vodou a až potom zasunete píst, kterým kávu protlačíte.
Nevýhoda standardní metody spočívá v nedokonalé kontrole nad extrakcí. Část vody, která přijde do styku s kávou bude v závislosti od hrúbky mletí postupně přetékat do nádoby. Protékání můžete zastavit nasazením pístu a vytvořením podtlaku. Mezitím však část vody unikne a extrakce nebude úplně rovnoměrná.

2. Obrácená metoda
Jako odpověď na nedokonalou kontrolu nad extrakcí vymysleli uživatelé Aeropressu takzvanou obrácenou metodu. V prvním bodě postupu nasadíte píst do komory. Nezatlačíte ho úplně, jen přibližně po číslo čtyři na komoře. Komoru s nasazeným pístem postavíte na váhu tak, aby volný otvor komory směřoval směrem nahoru. V obrácené pozici Aeropress naplníte namletou kávou, kterou zalijete horkou vodou. Až v poslední fázi nasadíte sítko s filtračním papírem, Aeropress převrátíte na nádobu a kávu do ní protlačíte.
V obrácené poloze funguje Aeropress jako plně imerzní metoda. Během celé přípravy je veškerá voda ve styku s namletou kávou a Aeropress opustí až v momentě, kdy ho obrátíte a zatlačíte na píst. Při obracení si však dejte pozor. Aeropress se může nešťastně rozpadnout a zmařit váš kávový počin. Proto buďte opatrní a píst zasuňte dostatečně hluboko.
Nekonečné možnosti Aeropressu
Ať už se rozhodnete použít kteroukoli z metod, máte nekonečně mnoho možností, jaké parametry při přípravě použijete. Hrubost mletí, čas extrakce, vstupní dávka kávy, množství použité vody, počet nálevů, míchání či nemíchání. Všechno je jen a jen na vás. Pomocí jednotlivých parametrů ovlivníte míru extrakce a výslednou chuť nápoje.

Levné domácí espresso nebo filtrovaná káva?
Původní cíl Alana Adlera byl zaměřen na vytvoření levné alternativy k domácím espresso strojům. Styl kávy, kterou připravíte pomocí Aeropressu, se však espressu nedokáže přiblížit.
Většina receptů je zaměřených na přípravu kávy na styl filtrované kávy. Aeropress vyniká hlavně při světle pražených kávách určených na filtr. Pokud však preferujete hořčí chutě a plnější tělo, nebojte se sáhnout po tmavších kávách. Kávy každého druhu spolu se samotným Aeropressem najdete pod jednou střechou – na eshopu pražírny Coffeein, kde navíc můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.
Slovenská káva z Vietnamu od pražírny Coffeein
My jsme si během tvorby tohoto článku připravili světle praženou kávu z Vietnamu od slovenského farmáře Mariána Takáča. Marián zpracoval tento lot metodou „double washed“. Dvojitě promytá zrna slibují čisté chutě třtinového cukru, čerstvých švestek a bobulového ovoce. Kávu jsme si připravili pomocí našeho oblíbeného receptu, který byste měli rozhodně vyzkoušet.

Recept na obrácený Aeropress od Blogu o kávě:
Co budete potřebovat?
- Aeropress (obrácená metoda)
- Mlýnek na kávu
- Váhu se stopkami (nebo stopky zvlášť)
- Rychlovarnou konvici (jakoukoli)
- Lžičku nebo míchadlo

Postup přípravy kávy přes Aeropress
Předem si navažte 17 gramů kávy, kterou pomeľte na středně hrubo. Na mlýnku Comandante jsme kávu mleli na hrúbku odpovídající 22 klikům. Do sítka umístěte dva papírové filtry, které propláchnete pod tekoucí vodou. Sítko zatím odložte bokem a Aeropress postavte do obrácené polohy na váhu. Nasypte do něj namletou kávu, kterou budete zalévat ve třech nálevech vřící vodou (100 stupňů Celsia).

První nálev představuje takzvaný „blooming“. Spusťte stopky a kávu zalijte přibližně 40 ml horké vody. Pořádně ji promíchejte lžičkou a počkejte 30 sekund. V druhém kroku nalijete dalších 100 ml a znovu promíchejte lžičkou. Po přibližně minutě dolejte 80 ml vody, nasaďte sítko s filtračními papíry a počkejte do 1:40. V čase 1:40 otočte Aeropress na hrneček či dekantér a protlačujte po dobu 30 sekund. V čase 2:10 by měla být veškerá káva v hrnečku a připravena na degustaci. Na závěr vyklepněte odpad z Aeropressu do koše a umyjte ho teplou vodou.

Recept ve zkratce – Aeropress obrácená metoda
- Vstupní dávka: 17 gramů kávy
- Mletí: středně hrubé (22 kliků na Comandante)
- Teplota vody: 100 stupňů Celsia
- Množství použité vody: 220 ml
Postup
- 0:00-0:30 40 ml a zamíchání lžičkou
- 0:30-1:00 100 ml a zamíchání lžičkou
- 1:00-1:40 80 ml a nasazení sítka
- 1:40-2:10 obrácení a protlačení kávy

Výsledná chuť
Díky tomuto receptu vytáhnete z promytého Vietnamu od Coffeeinu množství sladkých a ovocných chutí. Díky nižšímu poměru vody k namleté kávě zároveň zvýrazníte tělo kávy a dosáhnete příjemné struktury.
Aeropress jako ideální vstup do světa výběrové kávy
Tak co? Získal si vás Aeropress? Jeho největší výhody jsou univerzálnost, nízká cena, jednoduchost, nerozbitnost a zábavnost. Příprava kávy pomocí Aeropressu spojuje radost a zábavu se skvělým chuťovým zážitkem.
Aeropress si navíc nevyžaduje konvici s husím krkem, která je nevyhnutelná pro většinu dripperů sloužících na přípravu filtrované kávy. Díky tomu se velmi často stává prvním kávovým příslušenstvím, které si začínající fanoušci filtrované kávy pořídí. Jste mezi nimi? Zavítejte na eshop pražírny Coffeein, do košíku vložte Aeropress, pár balíčků kávy a nezapomeňte zadat kód BLOGOKAVE10.
Kávy od slovenského farmáře Mariána Takáča hledejte jako Vietnam Lang Biang.







