Když přijdete do běžné tuzemské kavárny, zpravidla v nabídce najdete i produkt zvaný Alžírská káva. U nás je tento druh nápoje v zásadě samozřejmostí, jenže ve skutečnosti je kolem něj značné tajemno. V zahraničí totiž nic takového jako Alžírská káva neznají a pokud byste googlili „algerian coffee“, neuspějete.
Po původu tzv. alžírské kávy však netřeba dlouho pátrat. Vznikla jako jakási odnož vídeňské kávy, která je typická parádní šlehačkovou ozdobou. Nu a stačí, že k této vídeňské kávě přidáte vaječný likér a alžírská káva je na světě. Jednoduché, že?
S Alžírskem, které leží na severu Afriky mezi Marokem a Tuniskem, to však nemá nic společného.
Návod na přípravu Alžírské kávy
- do předehřátého šálku nalijte vaječný likér (10 až 20 ml)
- zalijte ho espressem lungem (60 ml), tedy „dlouhým“ espressem, které je do určité míry zředěné horkou vodou. Zalévejte pomalu a přes lžičku
- přidejte šlehačku
- hotový nápoj ještě můžete zalít špetkou vaječného likéru, případně nastrouhanou čokoládou
- všechny kroky dělejte podle vlastní chuti a svých preferencí. Nebojte se zkoušet

Mazagran vs Alžírská káva
Když se pustíme do intenzivnějšího hledání skutečné alžírské kávy, dostaneme se na stopu nápoje zvaného mazagran. Jde o studený a sladký kávový nápoj, který pochází právě z těchto končin.
Připravuje se ze silné horké kávy, kterou se zalije led a obvykle se podává v úzké a vysoké sklenici. Podle Wikipedie je často označována i za „kávu, která se pije s vodou a ne mlékem“. Dokonce se k ní podává zvláštní pohár vody, kterou si máte do kávy dolévat.
Portugalci pro přípravu mazagranu využívají i espresso, citron, mátu a rum, přičemž kávu si zvyknou sladit speciálním sirupem. V Rakousku je mazagran taktéž připravován i s rumem.
Zajímavá historie mazagranu
S tímto druhem nápoje se spojuje i zajímavá historka: přibližně v roce 1837 ho prý v pevnosti zvané Mazagran na alžírském území konzumovali francouzští vojáci. Těm zachutnal natolik, že si recept odnesli domů a mazagran rychle nabral popularitu i na jejich území.
Hovoří se o tom, že vojáci neměli mléko a ani brandy, takže kávu popíjeli ředěnou vodou a studenou, protože v Alžírsku je obvykle velmi teplo. Zda je to skutečně tak, je dnes už velmi těžké dokázat.







