Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Automatický kávovar je zdrojem plísní a bakterií (FOTO)

Ladislav Király Od Ladislav Király
16. května 2022
plesne, huby a baktérie v kávovare

Aj takéto plesňovo-hubové subkultúry môžu vzniknúť vnútri vášho automatického kávovaru.

Share on FacebookShare on Twitter

V posledních dnech jsme se na našich instagramových účtech @ladislavkiraly a @blogokave věnovali tématu čištění automatických kávovarů. Prvotní boom vašich reakcí přišel po článku, který jsme uveřejnili ve spolupráci s Verticcio: „Hygiena kávovarů: na tyto věci doma nezapomínejte, protože bude zle“. Přišly nám stovky zpráv a o tom, že automatický kávovar je zdrojem plísní, jste mnozí ani netušili.

Když to máme shrnout, tak přibližně polovina z vás vůbec neví, že automaty je třeba čistit i zevnitř. No a druhá polovina se té první směje, že to neví. A tak se v mnohých domácnostech hromadí zbytečné plísně. Kde vznikla chyba, těžko říct. Prodejce možná dost dobře neinformoval o potřebě čistit kávovar zevnitř, ale možná to jen konzument zanedbal a návod ke kávovaru rovnou zahodil.

Automatický kávovar je zdrojem plísní a bakterií

Čištění nádobky s použitou kávou, odkapávacího podnosu či nádržky na vodu je samozřejmost a to dělá (téměř) každý, avšak ani to nestačí. Kávovar je třeba i otevřít a pročistit další věci. Takové, které na první pohled nevidět. Uvnitř je teplo a vlhko, plus sem-tam někde unikne špetka kávy a začnou se tvořit plísně, případně vzniká tajemná houbová subkultura.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Po záchodové míse a spodní části nádobky se zubními kartáčky je kávovar místem s třetím největším výskytem bakterií v domácnosti. Jeden z výzkumů našel v útrobách kávovaru 67 různých rodů bakterií, některé i s patogenními účinky.

Čištění spařovací jednotky

Čistit je třeba i spařovací jednotku (jednotku vyluhovače). Návody na čištění nejpopulárnějších kávovarů si snadno vygooglíte. „Spařovací jednotku bychom měli čistit minimálně na týdenní bázi,“ řekl mi Lukáš Kmecík z Verticcio a vzápětí upozornil: „Protože spařovací jednotka je pohyblivý element, je třeba ji umývat pod studenou vodou. Teplá voda totiž smývá potravinářskou vazelínu, kterou jsou namazané pohyblivé části a těsnění.“

Výrobce De’Longhi to vyřešil tak, že stačí odebrat nádobku s vodou a hned za ní je snadno vyjímatelná jednotka vyluhovače. Za pár sekund ji máte venku, vložíte ji do vody a pročistíte. Italská společnost taktéž upozorňuje: „Nepoužívejte žádné chemické látky, abyste nespláchli z prvku vrstvu naneseného maziva, která byla aplikována ve výrobě.“

Náš tip: Video návody na čištění spařovací jednotky různých kávovarů si snadno vygooglíte.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Co když se spařovací jednotka nedá vyjmout?

„V případě, že kvůli jeho konstrukci z automatického kávovaru není možné vytáhnout spařovací jednotku, je třeba se k ní dostat co nejblíže a štětcem nebo hadříkem odstranit zbytky slepenců mleté kávy,“ dodal Lukáš Kmecík v rozhovoru, který najdete pod názvem Hygiena kávovarů: Na tyto věci doma nezapomínejte, protože bude zle. V článku najdete i Lukášovy tipy na konkrétní čisticí prostředky, které byste měli použít.

Zkuste tedy své kávovary otevřít, dostat se dovnitř a pročistit je. Mnozí jste tak po mé výzvě už udělali a děkuji za fotky, které jste mi následně poslali. Ty skutečně potvrzují, že automatický kávovar je zdrojem plísní. Víme s tím však něco dělat.

„Nejchutnější“ fotografie přikládám:

automatický kávovar jako zdroj plísní a bakterií
automatický kávovar jako zdroj plísní a bakterií
automatický kávovar jako zdroj plísní a bakterií
automatický kávovar jako zdroj plísní a bakterií
automatický kávovar jako zdroj plísní a bakterií
automatický kávovar jako zdroj plísní a bakterií

Náš tip: krmte svůj kávovar kvalitní kávou – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuální slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávovar
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
čo je to créma

Co je to créma a proč se na espressu tvoří?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL