To, že si značka z jiného odvětví nechá vyrobit vlastní kávu, dnes není nic neobvyklého. Elegantní pánská móda a šálek kvalitního espressa se k sobě hodí už odjakživa, a pravděpodobně právě proto se v Bandi Vamos rozhodli uvést vlastní kávovou směs.
Ta nese jméno Bandi Caffé a na jejich e-shopu ji najdete za cenu 10,80 € za 250 gramů, 19 € za 500 gramů nebo 32,20 € za kilo. Za takové peníze byste měli dostat kvalitní kávu, která nejen dobře vypadá, ale i chutná. V tomto případě to však tak úplně není.

Původ a informace o kávě
Informovanost zákazníka o produktu, který si kupuje, považuji za stejně důležitou jako jeho samotnou kvalitu. Tu však v Bandi Vamos absolutně odflákli. O své kávě říkají jen jednu smysluplnou věc, a to takovou, že jde o směs robusty a arabiky. V jakém poměru? Odkud pochází? Jak byla zpracována a kdy byla sklizena? Nic. Za 32,20 € za kilo si tak vlastně koupíte zajíce v pytli.

Pražení
V záhadném duchu se nese i stupeň pražení kávy. Na e-shopu a ani na obalu Bandi Caffé se nedočtete nic o tom, jak je pražená, ani na jaký typ přípravy se hodí. Nezbývá nic jiného než balení otevřít a zjistit to pomocí smyslů.
První smysl, který při testu zapojuji, je čich. Po otevření balení pociťuji poměrně výrazné aroma, které naznačuje konzervativně laděné pražení. Ve vůni rozeznávám tóny pražení, pražených ořechů a jemnou čokoládovou sladkost. Při pohledu na zrna zjišťuji, že jejich zbarvení není ani zdaleka příliš tmavé. Zrna jsou tmavohnědá, ale nezaznamenávám ani náznak olejových skvrn či příliš tmavého pražení.
Čeho si však všímám, jsou malé spálené plošky na zrnkách, které znamenají defekt způsobený nesprávným pražením. Příliš rozehřátý buben pražičky má za následek vznik skvrn, jejichž výskyt se označuje jako „scorching“. To může mít neblahé důsledky na chuť kávy a přítomnost výraznější hořkosti a spálené chuti.

Analýza defektů zrn Bandi Caffé
I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozrálá zrna): 38,5 g = 15,40 %
- Mechanicky poškozená zrna: 2,4 g = 0,96 %
- Mušle (genetická vada): 2,1 g = 0,84 %
- Zrna napadená hmyzem: 4,7 g = 1,88 %
- Celkový obsah defektů: 47,7 g = 19,08 %
- Zrna bez defektů: 202,3 g = 80,92 %




Co říkají tato čísla?
Devatenáct procent defektů je prostě hodně. V kávě nacházím množství quakerů a poměrně hodně zrn napadených hmyzem. Právě vysoký obsah quakerů (zrn z nedozrálých třešní) se může výrazně projevit i na chuti kávy. Quakre totiž chutnají papírově a arašídově.
S devatenácti procenty se káva od Bandi Vamos v žebříčku defektů dostala na poměrně nelichotivé místo. Předběhla i kávy jako Štrbské Presso Barista či supermarketové klasiky jako Jacobs, Tchibo či Lavazza.
Ve srovnání s kávami z řemeslných pražíren Be:Café a Coffeein je to až několikanásobně vyšší číslo, a to se tyto kávy pohybují v podobné cenové hladině. Co to znamená? Vyšší marži pro Bandi Vamos. Za levnější a méně kvalitní zrno si totiž naúčtují opravdu vysokou částku.
Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Aroma kávy od Bandi Vamos je i navzdory opticky „netmavému“ pražení velmi „tmavá“. Nabízí pečené a zemité tóny, které doprovází pražené ořechy a tmavá čokoláda.
Chuť
Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Bandi Caffé toho po stránce chuti moc nenabízí. Hlavní chuťová složka je hořkost a chuť pečené kůrky chleba. Chuť je velmi plochá a zpoza hořkosti a velmi nepatrné čokoládové sladkosti vykukuje nepříjemná papírovost.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Tělo kávy Bandi Caffé je středně těžké, smetanové.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť Bandi Caffé je vysloveně nepříjemná. Je v ní cítit vysoký obsah defektů. Je hořká a papírová.
Elegance a špatná káva
Ke kávě od Bandi Caffé se jen velmi těžko hledají pozitivní slova. Za 32,20 € za kilo dostanete anonymní kávu složenou z nejasného poměru arabiky a robusty, jejíž pětinu tvoří defektní zrna. Chuť to nijak nezachraňuje, spíše se nese na stejně katastrofální vlně.







