Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Bandi Caffé od značky obleků Bandi Vamos: Málo muziky za hodně peněz

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
21. srpna 2025
Bandi Caffé - obal a zrná
Share on FacebookShare on Twitter

To, že si značka z jiného odvětví nechá vyrobit vlastní kávu, dnes není nic neobvyklého. Elegantní pánská móda a šálek kvalitního espressa se k sobě hodí už odjakživa, a pravděpodobně právě proto se v Bandi Vamos rozhodli uvést vlastní kávovou směs.

Ta nese jméno Bandi Caffé a na jejich e-shopu ji najdete za cenu 10,80 € za 250 gramů, 19 € za 500 gramů nebo 32,20 € za kilo. Za takové peníze byste měli dostat kvalitní kávu, která nejen dobře vypadá, ale i chutná. V tomto případě to však tak úplně není.

Bandi Caffé - obal

Původ a informace o kávě

Informovanost zákazníka o produktu, který si kupuje, považuji za stejně důležitou jako jeho samotnou kvalitu. Tu však v Bandi Vamos absolutně odflákli. O své kávě říkají jen jednu smysluplnou věc, a to takovou, že jde o směs robusty a arabiky. V jakém poměru? Odkud pochází? Jak byla zpracována a kdy byla sklizena? Nic. Za 32,20 € za kilo si tak vlastně koupíte zajíce v pytli.

Bandi Caffé - zadní strana obalu

Pražení

V záhadném duchu se nese i stupeň pražení kávy. Na e-shopu a ani na obalu Bandi Caffé se nedočtete nic o tom, jak je pražená, ani na jaký typ přípravy se hodí. Nezbývá nic jiného než balení otevřít a zjistit to pomocí smyslů.

První smysl, který při testu zapojuji, je čich. Po otevření balení pociťuji poměrně výrazné aroma, které naznačuje konzervativně laděné pražení. Ve vůni rozeznávám tóny pražení, pražených ořechů a jemnou čokoládovou sladkost. Při pohledu na zrna zjišťuji, že jejich zbarvení není ani zdaleka příliš tmavé. Zrna jsou tmavohnědá, ale nezaznamenávám ani náznak olejových skvrn či příliš tmavého pražení.

Čeho si však všímám, jsou malé spálené plošky na zrnkách, které znamenají defekt způsobený nesprávným pražením. Příliš rozehřátý buben pražičky má za následek vznik skvrn, jejichž výskyt se označuje jako „scorching“. To může mít neblahé důsledky na chuť kávy a přítomnost výraznější hořkosti a spálené chuti.

Bandi Caffé - zrna

Analýza defektů zrn Bandi Caffé

I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakre (nedozrálá zrna): 38,5 g = 15,40 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 2,4 g = 0,96 %
  • Mušle (genetická vada): 2,1 g = 0,84 %
  • Zrna napadená hmyzem: 4,7 g = 1,88 %
  • Celkový obsah defektů: 47,7 g = 19,08 %
  • Zrna bez defektů: 202,3 g = 80,92 %
Bandi Caffé - quakre
Quakery.
Bandi Caffé - mechanicky poškozená zrna
Mechanicky poškozená zrna.
Bandi Caffé - mušle
Mušle.
Bandi Caffé - zrna poškozená hmyzem
Zrna napadená hmyzem.

Co říkají tato čísla?

Devatenáct procent defektů je prostě hodně. V kávě nacházím množství quakerů a poměrně hodně zrn napadených hmyzem. Právě vysoký obsah quakerů (zrn z nedozrálých třešní) se může výrazně projevit i na chuti kávy. Quakre totiž chutnají papírově a arašídově.

S devatenácti procenty se káva od Bandi Vamos v žebříčku defektů dostala na poměrně nelichotivé místo. Předběhla i kávy jako Štrbské Presso Barista či supermarketové klasiky jako Jacobs, Tchibo či Lavazza.

Ve srovnání s kávami z řemeslných pražíren Be:Café a Coffeein je to až několikanásobně vyšší číslo, a to se tyto kávy pohybují v podobné cenové hladině. Co to znamená? Vyšší marži pro Bandi Vamos. Za levnější a méně kvalitní zrno si totiž naúčtují opravdu vysokou částku.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Aroma kávy od Bandi Vamos je i navzdory opticky „netmavému“ pražení velmi „tmavá“. Nabízí pečené a zemité tóny, které doprovází pražené ořechy a tmavá čokoláda.

Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Bandi Caffé toho po stránce chuti moc nenabízí. Hlavní chuťová složka je hořkost a chuť pečené kůrky chleba. Chuť je velmi plochá a zpoza hořkosti a velmi nepatrné čokoládové sladkosti vykukuje nepříjemná papírovost.

Bandi Caffé - espresso

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Tělo kávy Bandi Caffé je středně těžké, smetanové.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť Bandi Caffé je vysloveně nepříjemná. Je v ní cítit vysoký obsah defektů. Je hořká a papírová.

Elegance a špatná káva

Ke kávě od Bandi Caffé se jen velmi těžko hledají pozitivní slova. Za 32,20 € za kilo dostanete anonymní kávu složenou z nejasného poměru arabiky a robusty, jejíž pětinu tvoří defektní zrna. Chuť to nijak nezachraňuje, spíše se nese na stejně katastrofální vlně.

Zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
old school cappuccino - nakladanie mliečnej peny

Jak se změnila role mléka v cappuccinu?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL