Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Bezkofeinová káva: Jaké způsoby výroby existují?

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. května 2022
ako sa vyrába bezkofeínová káva
Share on FacebookShare on Twitter

Bezkofeinová káva je vítanou alternativou pro skupinu lidí, kteří mají z nějakého důvodu problém s kofeinem. Ne každý organismus toleruje kofein stejně a tato látka dokáže způsobovat potíže. V tomto článku se podíváme na to, jak se vyrábí bezkofeinová káva.

S žádostí o pomoc s rozřešením problematiky jsme oslovili odborníka ze slovenské pražírny kávy Be:Café Radovana Vrzgulu. Ten nám detailně popsal několik metod výroby bezkofeinové kávy.

Bezkofeinová káva: Chemické a nechemické metody výroby

„U jedné z metod se využívají i chemikálie a označujeme ji DCM metoda. Používá se u ní dichlormethan,“ řekl pro Blog o kávě Radovan Vrzgula. „Existují však i tři metody dekofeinace zrnkové kávy, při kterých se nepoužívají chemikálie a které z kávových zrn odstraní minimálně 97 kofeinu.“

Všechny procesy odstraňování kofeinu z kávy mají společné to, že se u nich zpracovávají ještě zelená kávová zrna. Kofein se tedy odstraňuje ještě před pražením. Procesy označujeme jako vodní proces (water decaf), CO2 proces a sugar cane proces (EA process) založený na cukrové třtině.

Teď už přenecháme sólo Radovanovi Vrzgulovi, který detailněji popíše jednotlivé metody výroby „decaf“ kávy.

Takže jak se vyrábí bezkofeinová káva?

Vodní proces výroby bezkofeinové kávy

„U vodního procesu se používá jen voda. Všechno to funguje tak, že zelená zrnka se na určitou dobu namočí do horké vody. Kofein se po čase spolu s ostatními rozpustnými látkami, které zrno obsahuje, rozpustí. Jde tu například o cukr a další látky, které kávě dodávají její charakteristickou chuť. Molekuly kofeinu jsou větší než ostatní látky rozpustné ve vodě, takže vodu stačí přefiltrovat přes uhlíkové filtry – ty zachytí jen kofein. Do daného extraktu, který je po průchodu filtry zbaven kofeinu, se pak zrna opět namočí a zpět absorbují cukry a jiné rozpustné látky dotvářející chuť kávy. Takto zpracovaná bezkofeinová káva si proto zachovává většinu své původní chuti. Známé značky vodního zpracování jsou Swiss water process nebo Mountain water process. V Evropě však existují i jiné firmy, které kávu zbavují kofeinu pomocí vody.“

CO2 proces výroby bezkofeinové kávy

„CO2 proces probíhá podobně jako vodní proces, ale s jedním rozdílem; cukr i chemické látky vytvářející chuť kávy zůstávají po celou dobu v kávovém zrnku. Zrnka se navlhčí horkou párou a následně se namočí do zkapalněného CO2. Zkapalněný CO2 na sebe naváže jen kofein a ne všechno ostatní, jako je to u vodního způsobu. Cukry a další látky proto po celou dobu zůstávají v kávovém zrnku. Zkapalněný CO2 se pak podobně jako voda u vodního procesu přefiltruje přes uhlíkové filtry a může se použít na další várku odstraňování kofeinu z kávy.“

Proces výroby bezkofeinové kávy pomocí cukrové třtiny

„Tento proces se označuje jako sugar cane, případně česky jako metoda odstraňování kofeinu pomocí cukrové třtiny. Na rozdíl od dříve zmíněných dvou metod se tato metoda většinou realizuje v zemích, kde se káva pěstuje – například v Kolumbii. Ty horní dvě se dělají většinou v Evropě. Kávová zrna u této metody nepřicházejí do kontaktu s žádnými uměle vyrobenými chemikáliemi. Káva se nejprve navlhčí pomocí vodní páry a následně se namočí do vody s přírodním ethylacetátem. Ten se získává fermentováním lokálně pěstované cukrové třtiny, ale vzniká i při fermentování ovoce. Ethylacetát na sebe naváže kofein a následně se odstraní aplikací nízkotlaké nasycené páry. Tímto procesem se z kávy odstraní minimálně 97 procent kofeinu, přičemž káva si zachová původní chuť.“

Chceš ochutnat bezkofeinovou kávu? Klikni si na becafe.sk a podívej se na jejich aktuální nabídku.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

jak se vyrábí bezkofeinová káva Becafe
Podívej se na nabídku bezkofeinových káv Be:Café.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: bezkofeinová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
hygiena kávovarov - vnútro domáceho kávovaru

Hygiena kávovarů: Na tyto věci doma nezapomínejte, protože bude zle

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL