Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Blog o kávě inspiroval českou pražírnu Coffee Square: Kvůli recenzím si pořídila optickou třídičku

Ladislav Király Od Ladislav Király
4. října 2025
pražírna Coffee Square - optická třídička RealTech
Share on FacebookShare on Twitter

Česká pražírna kávy Coffee Square si pořídila novou třídičku kávy. Na svém Instagramu @prazirna.coffeesquare uvedla, že ke koupi stroje se rozhodla právě kvůli našim recenzím a počítání defektů. Úkolem třídičky je zlepšit kvalitu výsledné kávy – defektní zrna totiž dokáže vyřadit.

Značka Coffee Square vznikla v roce 2016 a kávu pod vlastním jménem začala pražit v roce 2017. Nejprve používala kilogramovou pražičku Toper Cafemino, dnes praží na šesti­kilogramové Kuban Supreme. Měsíční produkce činí přibližně 750 kilogramů a od nynějška bude ještě kvalitnější.

Vyptávali jsme se majitele pražírny Martina Kurky.

Jak dlouho jste uvažovali o koupi optické třídičky?

Po této technologii jsme pokukovali už poměrně dlouho. V pražírně ale bojujeme s nedostatkem místa a dříve dostupné třídičky byly příliš velké, takže by se k nám jednoduše nevešly. Teprve v posledních měsících jsme objevili menší stroje u polského distributora, ale tam zase produktivita třídičky úplně neodpovídala její ceně. Díky tomu jsme začali aktivně hledat kompromis mezi velikostí a množstvím kávy, které je třídička schopna za hodinu vytřídit. Nakonec jsme našli třídičku od čínské značky RealTech, která má na šířku jen 45 cm a na hloubku 105 cm.

optická třídička RealTech MINI32
Optická třídička RealTech MINI32.

Důvodů ke koupi bylo hned několik. Hlavním je snaha neustále zvyšovat kvalitu námi nabízených káv, a s rostoucí produkcí už nebylo udržitelné třídění pouze ručně. Velký vliv mělo i sledování vašich videí, kde počítáte quakery a defektní zrna v různých kávách – i to přispělo k rozhodnutí, že investice do třídičky dává smysl.

To nás těší. Můžete našim čtenářům podrobně popsat, jak taková třídička funguje?

Zjednodušeně řečeno – do třídičky vložíte minimálně dva vzorky dané kávy: jeden „správný“ a jeden vadný, například quaker, spálené nebo poškozené zrno. Třídička je pomocí dvou vysokorychlostních kamer naskenuje a uloží do profilu. Na základě těchto dat pak pomocí stlačeného vzduchu „vystřeluje“ vadná zrna.

Třídíte zrno před pražením, nebo až po něm?

Třídit lze jak zelené zrno, tak i upražené. U nás třídíme až praženou kávu, protože v ní jsou výše popsané defekty viditelnější.

Coffee Square - optická třídička RealTech

Kolik zrn třídička obvykle vyřadí? Pociťujete velký rozdíl podle toho, jak drahé zelené zrno jste nakoupili? Je rozdíl například mezi běžnou Brazílií Santos a nějakou vysoce hodnocenou výběrovkou?

Obvykle se podíl vyřazených vadných zrn pohybuje mezi 1–5 %. Nedá se ale jednoznačně říct, že by třeba Brazílie byla horší než Etiopie, nebo že by odrůda Cattura byla slabší než Geisha. Často se setkáváme i s kávami s vysokým cuppingovým skóre a výrazně vyšší cenou, které obsahují více quakerů než zmíněná Brazílie.

Největší selekci zpravidla vyžadují fermentované kávy, které se zpracovávají v menších plastových sudech a následně se více sudů smíchá do jedné šarže. V každém sudu má ale fermentace trochu jinou intenzitu, což se pak při pražení projeví rozdílným zabarvením zrn.

Dá se tedy říct, že optická třídička sice o pár procent snižuje produkci, ale zároveň zvyšuje kvalitu – a tím pádem i cenu výsledné kávy?

Ano i ne. Jako majitel nemám rád plýtvání, takže momentálně přemýšlím, jak dále využít odstraněná zrna, protože ne vždy jde o zrna úplně na odpis. Stačí, aby mělo zrnko trochu jinou barvu než referenční vzorek, a třídička jej vyřadí. To ale neznamená, že už se nedá použít – může posloužit například do dezertů, zmrzlin nebo jako hnojivo pro rostliny.

pražírna Coffee Square - optická třídička RealTech - vytříděné zrno - defekty
Defekty.

Kolik přibližně optické třídičky stojí? Je na trhu velký výběr? Jaká je minimální investice, kterou by musela pražírna vynaložit?

Záleží na značce. Obecně bych řekl, že třídičky pro pražírny začínají na ceně kolem 200 tisíc Kč (v přepočtu asi 8 250 eur). K jejich provozu už pak není potřeba nic dalšího kromě dostatečně výkonného kompresoru, který dnes vyjde na necelých 10 tisíc Kč (410 eur) včetně hadic a spojek.

Jaké další zajímavé pomocníky kromě pražičky máte v pražírně? Je ještě něco, co byste si chtěli v budoucnu pořídit?

Vzhledem k nedostatku místa se soustředíme jen na to nejnutnější, ale o to víc se snažíme automatizovat procesy, které by nás zbytečně zdržovaly a snižovaly produkci. Vyvinuli jsme si například vlastní expediční software do skladu, který nám denně šetří desítky minut.

Do budoucna bychom chtěli pořídit vlastní vzorkovou pražičku, analyzátor barvy pražené kávy, abychom měli ještě lepší kontrolu nad výsledkem, a v neposlední řadě se přestěhovat do větších prostor, kde bychom měli dostatek místa pro další růst.

pražírna Coffee Square - optická třídička RealTech - vytříděné zrno
Kvalitní zrno.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffee Square
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
India Plantation AA od READY AFTER - detail prípravy espressa

Recenze kávy India Plantation AA od READY AFTER: Poctivé konzervativní espresso s mimořádně málo defekty

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL