Setkali jste se už se značkou GymBeam? Nevěřím, že ne. Rychle rostoucí gigant pocházející z východního Slovenska (konkrétně Košic) dnes nabízí širokou škálu produktů. A ani zdaleka to už není jen o sportu. V nabídce GymBeam najdete dokonce i kávu, konkrétně kilové balení produktu Brazilská káva, a po množství vašich žádostí jsme se rozhodli ji zrecenzovat.
Za kilo zrnek z Brazílie jsme zaplatili necelých 24 eur, což z nich dělá zajímavého konkurenta komoditních káv ze supermarketových řetězců, ale i budgetových káv od řemeslných pražíren. Vyplatí se koupit kávu od GymBeamu? Pojďte to zjistit spolu s námi.

Původ a informace o kávě
Už samotný název kávy napovídá, že jde o zrno pocházející ze země držící prvenství v produkci kávy – Brazílie. Obal je na informace velmi skoupý a kromě země původu udává jen druh kávovníku, ze kterého je káva vyrobena. Jde o stoprocentní arabiku.
Pokud vám tyto informace nestačí, částečně vás potěší webové stránky GymBeam. Ty hovoří blíže o regionu, kde byla káva vypěstována (São Paulo) a přístavu, odkud směřovala do Evropy (Santos). O odrůdě, zpracování či datu sběru jsme se však nic nedozvěděli.

Pražení
Výrobce kávy udává, že je vhodná pro přípravu espressa či filtrované kávy, ale hodí se i do mokka konvičky, french pressu, aeropressu či cold brew. Čili v podstatě na všechno. Přesnějším indikátorem stupně pražení je označení City+ roast, které napovídá, že půjde o konzervativněji laděnou kávu, která se hodí převážně pro přípravu kávy na bázi espressa.
To potvrzuje i samotný obsah balení. Našel jsem v něm tmavohnědá zrna, která mají výrazné aroma pražení a některá i jemný olejovitý povlak. Není jich však mnoho. Z toho usuzuji, že káva bude obsahovat převážně sladké a hořčí chutě, a naopak méně ovocnosti a acidity.

Analýza defektů zrn Brazilské kávy od Gymbeam
I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozrálá zrna): 9,6 g = 3,84 %
- Mechanicky poškozená zrna: 4,1 g = 1,64 %
- Mušle (genetická vada): 1,1 g = 0,44 %
- Zrna napadená hmyzem: 1,6 g = 0,64 %
- Celkový obsah defektů: 16,4 g = 6,56 %
- Zrna bez defektů: 233,6 g = 93,44 %

Co říkají tato čísla?
Šest a půl procenta defektů je pro kávy podobné cenové hladiny dost dobrý výsledek. Více než polovinu objevených defektů tvoří quakre, které pocházejí z nedozrálých kávovníkových třešní. Zbytek je zastoupen mechanicky poškozenými zrny, zrny napadenými hmyzem a mušlemi, kterých však nacházím jen velmi málo.

Brazilská káva od GymBeam tak kvalitou zrna a jeho přetříděním poráží konkurenty ze supermarketového segmentu, což je příjemné překvapení.
Novinka: Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Aroma kávy od GymBeam je výrazně ovlivněna tmavším pražením. Ukrývá dominantní tóny pražení či pečení a jen jemnou sladkost. Ničím však výrazněji nepřekáží a nepůsobí ostře.
Chuť
Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Brazílie od GymBeam nabízí jen dvě ze tří chuťových kategorií. Aciditu v ní nehledejte. Chuti dominuje sladkost a hořkost. Sladkost připomíná pražené ořechy a hořkou čokoládu, zatímco hořkost bych přirovnal k kakau a mírně nepříjemné zemité chuti.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké až těžké tělo. To odpovídá požadavkům od konzervativně pražených káv, a proto k němu žádnou výhradu nemám.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť espressa z „brazilky“ od GymBeam ani nezklame, ani nepotěší. Není ničím zajímavá, obsahuje tóny pražení a hořké čokolády, ale zároveň není obzvlášť nepříjemná. Jejím největším mínusem jsou mírně zemité tóny, které však nijak dramaticky nevyčnívají.
Dobrá koupě, nebo ne?
Brazilská káva od GymBeam má poměrně nízkou cenovku a i přesto nabízí zrno vyšší kvalitativní třídy než většina supermarketových káv. Na trhu však najdete kávy s lepším poměrem cena/výkon a vyšší transparentností. Hlavně v nabídce malých řemeslných pražíren, přičemž o nejzajímavějších akcích a nejlepších poměrech cena/kvalita vás pravidelně informujeme.

Uzavřu to tak, že káva od společnosti GymBeam nezklamala – a to i přesto, že hlavní pole působení této firmy je úplně jinde. V zásadě nabízí spolehlivý konzervativní kávový zážitek. Káva se hodí hlavně na espresso a do automatických kávovarů, pro alternativní přípravy ji nedoporučujeme.







