Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Brazilská káva od GymBeam: Chutná káva za rozumné peníze, nebo odpad jako ze supermarketu?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
20. srpna 2025
Brazílska káva od GymBeam - obal a zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Setkali jste se už se značkou GymBeam? Nevěřím, že ne. Rychle rostoucí gigant pocházející z východního Slovenska (konkrétně Košic) dnes nabízí širokou škálu produktů. A ani zdaleka to už není jen o sportu. V nabídce GymBeam najdete dokonce i kávu, konkrétně kilové balení produktu Brazilská káva, a po množství vašich žádostí jsme se rozhodli ji zrecenzovat.

Za kilo zrnek z Brazílie jsme zaplatili necelých 24 eur, což z nich dělá zajímavého konkurenta komoditních káv ze supermarketových řetězců, ale i budgetových káv od řemeslných pražíren. Vyplatí se koupit kávu od GymBeamu? Pojďte to zjistit spolu s námi.

Brazilská káva od GymBeam

Původ a informace o kávě

Už samotný název kávy napovídá, že jde o zrno pocházející ze země držící prvenství v produkci kávy – Brazílie. Obal je na informace velmi skoupý a kromě země původu udává jen druh kávovníku, ze kterého je káva vyrobena. Jde o stoprocentní arabiku.

Pokud vám tyto informace nestačí, částečně vás potěší webové stránky GymBeam. Ty hovoří blíže o regionu, kde byla káva vypěstována (São Paulo) a přístavu, odkud směřovala do Evropy (Santos). O odrůdě, zpracování či datu sběru jsme se však nic nedozvěděli.

Brazilská káva od GymBeam – informace na obalu

Pražení

Výrobce kávy udává, že je vhodná pro přípravu espressa či filtrované kávy, ale hodí se i do mokka konvičky, french pressu, aeropressu či cold brew. Čili v podstatě na všechno. Přesnějším indikátorem stupně pražení je označení City+ roast, které napovídá, že půjde o konzervativněji laděnou kávu, která se hodí převážně pro přípravu kávy na bázi espressa.

To potvrzuje i samotný obsah balení. Našel jsem v něm tmavohnědá zrna, která mají výrazné aroma pražení a některá i jemný olejovitý povlak. Není jich však mnoho. Z toho usuzuji, že káva bude obsahovat převážně sladké a hořčí chutě, a naopak méně ovocnosti a acidity.

Brazilská káva od GymBeam – detailní pohled na zrna

Analýza defektů zrn Brazilské kávy od Gymbeam

I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Brazilská káva od GymBeam – 250g vzorek

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakre (nedozrálá zrna): 9,6 g = 3,84 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 4,1 g = 1,64 %
  • Mušle (genetická vada): 1,1 g = 0,44 %
  • Zrna napadená hmyzem: 1,6 g = 0,64 %
  • Celkový obsah defektů: 16,4 g = 6,56 %
  • Zrna bez defektů: 233,6 g = 93,44 %
Brazilská káva od GymBeam – zrna poškozená hmyzem
Takto vypadají zrna poškozená hmyzem.

Co říkají tato čísla?

Šest a půl procenta defektů je pro kávy podobné cenové hladiny dost dobrý výsledek. Více než polovinu objevených defektů tvoří quakre, které pocházejí z nedozrálých kávovníkových třešní. Zbytek je zastoupen mechanicky poškozenými zrny, zrny napadenými hmyzem a mušlemi, kterých však nacházím jen velmi málo.

Brazilská káva od GymBeam – mechanicky poškozená zrna
Takto vypadají mechanicky poškozená zrna.

Brazilská káva od GymBeam tak kvalitou zrna a jeho přetříděním poráží konkurenty ze supermarketového segmentu, což je příjemné překvapení.

Novinka: Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Aroma kávy od GymBeam je výrazně ovlivněna tmavším pražením. Ukrývá dominantní tóny pražení či pečení a jen jemnou sladkost. Ničím však výrazněji nepřekáží a nepůsobí ostře.

Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Brazílie od GymBeam nabízí jen dvě ze tří chuťových kategorií. Aciditu v ní nehledejte. Chuti dominuje sladkost a hořkost. Sladkost připomíná pražené ořechy a hořkou čokoládu, zatímco hořkost bych přirovnal k kakau a mírně nepříjemné zemité chuti.

Brazilská káva od GymBeam – hotové espresso

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké až těžké tělo. To odpovídá požadavkům od konzervativně pražených káv, a proto k němu žádnou výhradu nemám.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť espressa z „brazilky“ od GymBeam ani nezklame, ani nepotěší. Není ničím zajímavá, obsahuje tóny pražení a hořké čokolády, ale zároveň není obzvlášť nepříjemná. Jejím největším mínusem jsou mírně zemité tóny, které však nijak dramaticky nevyčnívají.

Dobrá koupě, nebo ne?

Brazilská káva od GymBeam má poměrně nízkou cenovku a i přesto nabízí zrno vyšší kvalitativní třídy než většina supermarketových káv. Na trhu však najdete kávy s lepším poměrem cena/výkon a vyšší transparentností. Hlavně v nabídce malých řemeslných pražíren, přičemž o nejzajímavějších akcích a nejlepších poměrech cena/kvalita vás pravidelně informujeme.

Brazilská káva od GymBeam – espresso

Uzavřu to tak, že káva od společnosti GymBeam nezklamala – a to i přesto, že hlavní pole působení této firmy je úplně jinde. V zásadě nabízí spolehlivý konzervativní kávový zážitek. Káva se hodí hlavně na espresso a do automatických kávovarů, pro alternativní přípravy ji nedoporučujeme.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Bandi Caffé - obal a zrná

Bandi Caffé od značky obleků Bandi Vamos: Málo muziky za hodně peněz

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL