Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Brew ratio: Tajný recept na dokonalou kávu

Ladislav Király Od Ladislav Király
16. února 2022
brew ratio recept na dokonalú kávu
Share on FacebookShare on Twitter

Pokud se intenzivněji zajímáte o přípravu velmi dobré kávy, pravděpodobně jste se už setkali s pojmem brew ratio (čti brú rejšo). Zmiňují ho všichni velcí odborníci na kávu, ale co to brew ratio vlastně je? Rozhodli jsme se oslovit pražiče z Illimité Lukáše Kubínyho.

„Když zaučuji lidi v provozech, často říkám, že stejně jako má kuchař při přípravě jídla svůj recept, tak by i barista měl mít svůj recept při přípravě kávy. Právě toto je u kávy brew ratio,“ začal Lukáš své vysvětlování v rozhovoru pro Blog o kávě.

Něco jde do páky, něco musí vyjít ven

Tato slova zněla velmi tajemně, a proto jsme mu hned adresovali další otázky. Potřebujeme se dopracovat k větší konkrétnosti. „Obecně to znamená, že něco jde do páky a něco z ní musí vyjít ven, tedy výsledný nápoj. Tohle všechno se odehraje za nějaký čas a svou roli hrají i některé další faktory jako teplota a podobně…“

„Samotné brew ratio v principu znamená recept. Jsou to dvě hmotnosti, tedy hmotnost namleté kávy, která jde dovnitř, a hmotnost výsledného nápoje. Brew ratio je tedy jakýsi zlomek, respektive poměr dvou zmíněných gramáží. A kromě toho je velmi důležitý i čas, za který se to odehraje,“ usmál se Luk.

Jaké je optimální brew ratio?

Zní to jednoduše. Do páky dám 20 gramů kávy a hmotnost nápoje v šálku bude představovat 40 gramů. Budu mít tedy brew ratio 1:2. Je to však správný poměr? Nebo jak ho trefit tak, aby byla káva dokonalá?

„Já osobně se dost odkláním od obecných pouček a zaužívaných standardů,“ odpověděl Lukáš. „V principu se používá standardní poměr kolem 1:2,5, ale když to vezmu průměrně za sebe, tak mně nejlépe vychází poměr kolem 1:2,25 nebo 1:2,2. Při takovém poměru mi ten výstup chutná nejvíc. Je to dostatečně plné.“

Jaké brew ratio mají ristretto a lungo?

„To ratio 1:2,25 nebo 1:2,5 se samozřejmě týká espressa. Pokud mluvíme o ristrettu, tam je brew ratio o něco nižší. V některých zemích se dělá i tzv. long shot nebo lungo. Tehdy je ratio 1:2,5 až 1:3. Já osobně však tohle moc nevyhledávám a neuplatňuji.“

Brew ratio a čas extrakce

Jak už pražič ze Svatého Antona naznačil, zohlednit je třeba i čas extrakce. Ten je podle něj nejdůležitější z mnoha dalších faktorů, které zde hrají svou roli.

„Čas extrakce je se vším úzce propojen a musí odpovídat brew ratiu. Pokud mluvíme o espressu, tak u něj je extrakční čas definován na přibližně 23 až 35 sekund. Cokoliv pod nebo cokoliv nad je víceméně nepřípustné. Pod touto časovou úrovní bude káva podextrahovaná, nad ní zase přeextrahovaná.“

Přeextrahovaná a podextrahovaná káva

Proč není dobrá přeextrahovaná ani podextrahovaná káva? Můžeme to vysvětlit i širokému publiku, které teprve sbírá kávové zkušenosti?

„Přeextrahovaná káva je velmi zjednodušeně řečeno už jakoby spálená káva a do šálku se dostává více a více kofeinu. Podextrahovaná je jakoby vodová káva, kterou bohužel v některých provozech stále můžeme dostat. Tedy polévková miska kávy,“ dodal Lukáš Kubíny se širokým úsměvem.

Dokonalý recept na kávu

Když jsme Luka požádali o svůj dokonalý recept, netajnůstkařil. Popsal nám to, čeho nedávno dosáhl s karbonickou naturální Sumatrou, kterou na Slovensko přivezli Divine Spices.

Vyšlo mu to takto:

Vstupní gramáž 18,8g
Výstup 43,3g
Brew ratio 1:2,30
Extrakce 32s.

Prosím.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte SEM a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: rozhovorzajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
dá sa kávové zrnko jesť

Dá se kávové zrno jíst? Pokud ano, kolik denně?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL