Svět filtrované kávy jde každým rokem kupředu. Firmy a jednotlivci přicházejí s novými technikami, technologiemi a přístupy. Mezi zajímavé novinky z posledních let určitě patří dripper Cafec Flower Deep 27, který umožňuje plnohodnotnou přípravu filtrované kávy z nízké vstupní dávky kávy.
Pokud tedy pijete filtrovanou kávu o samotě nebo jen chcete omezit příjem kofeinu bez vlivu na chuť, tento článek bude právě pro vás. Pomocí skvělé Sumatry Aceh Carbonic od pražírny Coffeein spolu otestujeme, zda dripper od firmy Cafec přináší něco nového.

Cafec Flower Deep 27 – proč vznikl a co nabízí
Flower Deep 27 je už na první pohled odlišný od většiny dripperů. Cafec ho navrhl speciálně pro přípravu jednoho šálku filtrované kávy – a to tak, aby i menší dávka kávy vytvořila dostatečně hlubokou masu namleté kávy. Tajemstvím je úhel 27°, díky kterému se káva extrahuje rovnoměrně i při menších množstvích.

Dripper má navíc charakteristické „flower ribs“ (žebrování ve tvaru květu), které drží papír od stěn a udržuje vzduchové mezery urychlující průtok vody. Výsledkem je stabilní tok a chuťově konzistentní filtry. Cafec k tomuto dripperu dokonce vyvinul i vlastní filtry Abaca+ Deep 27, které perfektně sedí a podporují myšlenku stojící za celou technologií.

Cafec Flower Deep 27 je vyroben z odolného plastu Tritan, díky čemuž je lehký, odolný a vhodný i pro přípravu bez důkladného předehřátí. Všechny tyto předpoklady by z něj měly dělat volbu pro lidi, kteří si vychutnávají filtr o samotě nebo chtějí minimalizovat příjem kofeinu během dne. Hlubší masa kávy by navíc měla zajistit extrakci malého množství kávy podobnou extrakci větších množství u klasických dripperů.

Sumatra Aceh Carbonic – sladký direct trade od farmáře Hendry
Káva, kterou při testu dripperu využijeme, pochází ze Sumatry, konkrétně z regionu Aceh. Pěstuje ji farmář Hendra spolu s dalšími 11 rodinami, které vytvořily soudržnou komunitu. Hendra se pěstování výběrové kávy věnuje už 12 let a Coffeein s ním spolupracuje přímo – jde tedy o direct trade v pravém slova smyslu.
Samotného Hendru, jeho zpracovatelskou stanici a okolní farmy jsme dokonce spolu s Coffeeinem navštívili v říjnu minulého roku. Hendra nás ohromil tím, jakou kapacitou v pěstování a zpracování kávy je a jaký potenciál jeho kávy dokážou nabídnout.

Tento konkrétní lot byl zpracován karbonickou macerací, což je forma anaerobní fermentace v prostředí přehuštěném oxidem uhličitým. Z cuppingu dvanácti vzorků si Coffeein právě tuto vybral jako nejfascinující a nejkomplexnější.
Extra sladká a krémová
Karbonicky zpracovaný lot od Hendry má středně těžké, krémové tělo. V jeho chuti dominují rumové pralinky s výraznou čokoládovou sladkostí, kterou doplňuje jemná hroznová acidita hlavně po vychladnutí. V dochuti převládá jemná karamelová hořkost spolu s alkoholovým whisky nádechem.

Jak si se Sumatrou poradil Cafec Flower Deep 27
Při přípravě pomocí Cafec Flower Deep 27 jsme pracovali se vstupní dávkou deseti gramů kávy, což odráží přibližně polovinu hmotnosti, která se využívá u dripperů jako Hario V60 nebo Kalita Wave. Tam, kde tyto drippery často selhávají, jednodávkový dripper od Cafec vůbec nezaostává.
Při jeho používání doporučujeme o něco jemnější mletí (než například u Hario V60) a recept založený na více menších nálevech. Dripper se vám odvděčí kávou s plným tělem a jasnými a transparentními chutěmi. Ze Sumatry od Coffeeinu vytáhl krásnou sladkost a plné krémové tělo. Zvýraznil její čokoládovost a funky alkoholové tóny. Níže vám přikládáme konkrétní recept, od kterého se můžete při samotné Sumatře ale i při jiných kávách, odrazit.

Recept na přípravu (Cafec Flower Deep 27)
10 g kávy
17 kliků Comandante (střední až středně jemná hrubost mletí)
160 ml vody (93 °C)
Postup zalévání:
0:00 – 0:30: do 40 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 0:45: do 80 ml (krouživý nálev)
0:45 – 1:00: do 120 ml (krouživý nálev)
1:00 – 1:15: do 160 ml (nálev do středu)
Výsledný čas extrakce: cca 2:15

Poznámka: Nebojte se jemnějšího mletí. Sumatře Aceh Carbonic nejvíce sedělo 17 kliků na mlýnku Comandante, ale experimentálně zpracované kávy si možná budou žádat ještě jemnější mletí. U naturálně a mokře zpracovaných káv to zase může být o něco více kliků. Snažte se, aby vaše káva kladla dostatečný odpor a výsledné časy extrakce se pohybovaly v rozmezí dvou minut až dvě a půl minuty. Všechny parametry však do velké míry závisí na samotné kávě, kterou připravujete.

Skvělá káva pro jednoho
Díky Cafec Flower Deep 27 může být filtr připravený z nízké dávky kávy stejným zážitkem jako „klasičtější“ filtrovaná káva z běžného dripperu. Je to dripper, který z malé dávky dokáže vytěžit maximum – sladkost, čistotu a konzistentnost v přípravě. A když do něj nasypete špičkovou kávu, jakou je Sumatra Aceh Carbonic od Hendry, nezapomenutelný zážitek je zaručen.

Pokud vás tato kombinace zaujala, Sumatru Aceh Carbonic najdete přímo na e-shopu pražírny Coffeein. A to hned ve dvou verzích –







