Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Caffé latte: Co to je a jak ho správně připravit?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
29. července 2024
caffé latte
Share on FacebookShare on Twitter

Caffé latte, hovorově nazývané latte, najdete v každé kavárně. Mnoho příznivců „latte“ si ho vybírá především kvůli méně výrazné chuti kávy, která je zalitá mlékem. Caffé latte však nemusí být nouzovou volbou, stačí kvalitní káva, chutné mléko a správná technika. Naučte se s námi připravit to nejlepší lattéčko.

Co je caffé latte?

Caffé latte je mléčný kávový nápoj, který se skládá z jedné dávky espressa (cca 20 g) a většího množství napěněného mléka (cca 280 ml). Díky své jednoduchosti je oblíbený i mezi domácími baristy. Ve srovnání s většinou mléčných kávových nápojů (cappuccino, flat white, cortado atd.) je caffé latte nejvíce „mléčné“.

Caffé latte by se mělo správně podávat v keramickém šálku o něco větším než šálek na cappuccino. Celkový objem nápoje by měl být přibližně 250 až 300 ml. Poměr kávy a mléka je poměrně malý a mléko v šálku dominuje. Espresso se nejčastěji míchá s mlékem v poměru 1:14. Chuť kávy v nápoji je mnohem jemnější a méně výrazná.

caffé latte - příprava latte art

Historie caffé latte

Mléčné kávové nápoje jsou běžným a staletími prověřeným způsobem přípravy kávy. Oficiálně se však caffé latte začalo objevovat na jídelních lístcích kaváren až ve 20. století. Za jeho rozšířením stojí především rozvoj technologie espressa.

Název caffé latte pochází z italštiny a doslova znamená „káva s mlékem“. „Kávu s mlékem“ můžete najít i v jiných zemích, například ve Francii (café au lait) nebo ve Španělsku (café con leche), takže se jedná o nápoj oblíbený mezi milovníky kávy po celém světě.

Na co si dát pozor?

K přípravě skutečně lahodného caffé latte potřebujete kvalitní zrnkovou kávu. Sáhněte po výběru kávy ze slovenských pražíren – potěšíte nejen místní podniky, ale i své chuťové buňky.

pohled na kávu Coffeein Vietnam Lang Biang Extended Natural

Rozhodli jsme se vybrat zrnkovou kávu z pražírny Coffeein. Vietnam Lang Biang Extended Natural je nejen pražená na Slovensku, ale dokonce ji ve Vietnamu vypěstoval a zpracoval slovenský farmář Marián Takáč.

Při přípravě espressa pro caffé latte je velmi důležité správné nastavení. Co je to espresso a jak ho správně připravit, najdete v článku Co je to espresso a jak ho správně připravit. Chcete-li si maximálně vychutnat chuť kávy, používejte čerstvá a čerstvě namletá kávová zrna.

Druhou, ale neméně důležitou složkou „latté“, je kvalitní mléko. Záleží jen na vás, zda sáhnete po kravském nebo alternativním mléku. Chcete-li správně napěnit alternativní mléko, vyberte si mléko s označením „barista“. Co se týče kravského mléka, rozhodně doporučujeme používat mléko s vyšším obsahem tuku. Dbejte na to, aby měla mléčná mikropěna správnou konzistenci.

napěnění mléka pro caffé latte

Latte art

Zajímavým prvkem caffé latte je „latte art“. Jedná se o krásné obrázky „nakreslené“ v kávě s mlékem a mléčnou pěnou. V dobré kavárně byste měli dostat caffé latte s krásným a správně provedeným obrázkem. Nejčastějšími obrázky nakreslenými v kávě jsou tulipán, labuť nebo srdce. Ne nadarmo se říká, že oči jedí první. Proto je latte art důležitou a velmi estetickou součástí caffé latte.

Latte art má své opodstatnění i z hlediska chuti. Smíchání kávy a mléka v šálku vytváří homogennější chuť samotného nápoje. Kávu a mléko nemusíte míchat, to už za vás udělal barista.

Vietnam Lang Biang Extended Natural od Coffeein

Pro přípravu caffé latté jsou vynikající chuťově výrazné kávy, které se v mléce zcela neztratí. Vybrat si můžete čokoládovo-oříškové, sladké kávy, ale také bláznivé ovocné bomby. Na Blogu o kávě jsme příznivci moderního espressa a moderních mléčných koktejlů, proto jsme se rozhodli připravit caffé latte z Vietnamu Lang Biang Extended Natural.

Náš tip: Při nákupu na coffeein.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Vietnam Lang Biang Extended Natural - příprava caffé latte

Vietnam Lang Biang Extended Natural z pražírny Coffeein je káva z produkce slovenského farmáře Mariána Takáče. Jedná se o velmi zajímavou a funky kávu, která nabízí funky tóny tropického ovoce a sladkých sušených hroznů. Chuť je vyvážená, ale zároveň velmi výrazná.

V kombinaci s mlékem chutná Vietnam Extended Natural jako mléčný koktejl z tropického ovoce. Mléko zvýrazní sladké tóny kávy. Pozor, v tomto nápoji nenajdete téměř žádnou hořkost. Káva Vietnam Lang Biang Extended Natural připravená jako caffé latte osloví nejen zkušené pijáky kávy, ale i kávové nováčky.

Příprava caffé latte

  • espresso z Vietnamu Lang Biang z pražírny Coffeein – cca 20 gramů
  • mléko, které později napěníte – přibližně 300 ml
  1. Prvním krokem je příprava espressa z vietnamské kávy Lang Biang Extended Natural. Výsledné espresso by mělo mít objem 18 – 20 gramů.
  2. Espresso přelijte do většího šálku vhodného pro caffé latte nebo ho připravte přímo do šálku.
  3. Správně napěňte vybrané mléko v trysce kávovaru. Podrobný postup a tipy pro opravdu lahodnou mikropěnu najdete v článku Jak správně napěnit mléko v kávě.
  4. Do espressa postupně přilévejte napěněné mléko. Je důležité mléko a kávu řádně promíchat. Ideální je také použití latté art.
  5. Vaše funky caffé latte je na světě!
Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Závěr

Caffé latte nemusí být jen nápoj, který zakryje chuť nekvalitní kávy. Vyzkoušejte ho se skvělou kávou od Coffeein a nebudete litovat.

Náš tip: Při nákupu na coffeein.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

caffé latte - šálek položený na stole
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Kávoholik Kostarika Perla Negra

Jak v kávě vzniká acidita a proč může být káva kyselá?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL