Caffé latte, hovorově nazývané latte, najdete v každé kavárně. Mnoho příznivců „latte“ si ho vybírá především kvůli méně výrazné chuti kávy, která je zalitá mlékem. Caffé latte však nemusí být nouzovou volbou, stačí kvalitní káva, chutné mléko a správná technika. Naučte se s námi připravit to nejlepší lattéčko.
Co je caffé latte?
Caffé latte je mléčný kávový nápoj, který se skládá z jedné dávky espressa (cca 20 g) a většího množství napěněného mléka (cca 280 ml). Díky své jednoduchosti je oblíbený i mezi domácími baristy. Ve srovnání s většinou mléčných kávových nápojů (cappuccino, flat white, cortado atd.) je caffé latte nejvíce „mléčné“.
Caffé latte by se mělo správně podávat v keramickém šálku o něco větším než šálek na cappuccino. Celkový objem nápoje by měl být přibližně 250 až 300 ml. Poměr kávy a mléka je poměrně malý a mléko v šálku dominuje. Espresso se nejčastěji míchá s mlékem v poměru 1:14. Chuť kávy v nápoji je mnohem jemnější a méně výrazná.

Historie caffé latte
Mléčné kávové nápoje jsou běžným a staletími prověřeným způsobem přípravy kávy. Oficiálně se však caffé latte začalo objevovat na jídelních lístcích kaváren až ve 20. století. Za jeho rozšířením stojí především rozvoj technologie espressa.
Název caffé latte pochází z italštiny a doslova znamená „káva s mlékem“. „Kávu s mlékem“ můžete najít i v jiných zemích, například ve Francii (café au lait) nebo ve Španělsku (café con leche), takže se jedná o nápoj oblíbený mezi milovníky kávy po celém světě.
Na co si dát pozor?
K přípravě skutečně lahodného caffé latte potřebujete kvalitní zrnkovou kávu. Sáhněte po výběru kávy ze slovenských pražíren – potěšíte nejen místní podniky, ale i své chuťové buňky.

Rozhodli jsme se vybrat zrnkovou kávu z pražírny Coffeein. Vietnam Lang Biang Extended Natural je nejen pražená na Slovensku, ale dokonce ji ve Vietnamu vypěstoval a zpracoval slovenský farmář Marián Takáč.
Při přípravě espressa pro caffé latte je velmi důležité správné nastavení. Co je to espresso a jak ho správně připravit, najdete v článku Co je to espresso a jak ho správně připravit. Chcete-li si maximálně vychutnat chuť kávy, používejte čerstvá a čerstvě namletá kávová zrna.
Druhou, ale neméně důležitou složkou „latté“, je kvalitní mléko. Záleží jen na vás, zda sáhnete po kravském nebo alternativním mléku. Chcete-li správně napěnit alternativní mléko, vyberte si mléko s označením „barista“. Co se týče kravského mléka, rozhodně doporučujeme používat mléko s vyšším obsahem tuku. Dbejte na to, aby měla mléčná mikropěna správnou konzistenci.

Latte art
Zajímavým prvkem caffé latte je „latte art“. Jedná se o krásné obrázky „nakreslené“ v kávě s mlékem a mléčnou pěnou. V dobré kavárně byste měli dostat caffé latte s krásným a správně provedeným obrázkem. Nejčastějšími obrázky nakreslenými v kávě jsou tulipán, labuť nebo srdce. Ne nadarmo se říká, že oči jedí první. Proto je latte art důležitou a velmi estetickou součástí caffé latte.
Latte art má své opodstatnění i z hlediska chuti. Smíchání kávy a mléka v šálku vytváří homogennější chuť samotného nápoje. Kávu a mléko nemusíte míchat, to už za vás udělal barista.
Vietnam Lang Biang Extended Natural od Coffeein
Pro přípravu caffé latté jsou vynikající chuťově výrazné kávy, které se v mléce zcela neztratí. Vybrat si můžete čokoládovo-oříškové, sladké kávy, ale také bláznivé ovocné bomby. Na Blogu o kávě jsme příznivci moderního espressa a moderních mléčných koktejlů, proto jsme se rozhodli připravit caffé latte z Vietnamu Lang Biang Extended Natural.
Náš tip: Při nákupu na coffeein.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Vietnam Lang Biang Extended Natural z pražírny Coffeein je káva z produkce slovenského farmáře Mariána Takáče. Jedná se o velmi zajímavou a funky kávu, která nabízí funky tóny tropického ovoce a sladkých sušených hroznů. Chuť je vyvážená, ale zároveň velmi výrazná.
V kombinaci s mlékem chutná Vietnam Extended Natural jako mléčný koktejl z tropického ovoce. Mléko zvýrazní sladké tóny kávy. Pozor, v tomto nápoji nenajdete téměř žádnou hořkost. Káva Vietnam Lang Biang Extended Natural připravená jako caffé latte osloví nejen zkušené pijáky kávy, ale i kávové nováčky.
Příprava caffé latte
- espresso z Vietnamu Lang Biang z pražírny Coffeein – cca 20 gramů
- mléko, které později napěníte – přibližně 300 ml
- Prvním krokem je příprava espressa z vietnamské kávy Lang Biang Extended Natural. Výsledné espresso by mělo mít objem 18 – 20 gramů.
- Espresso přelijte do většího šálku vhodného pro caffé latte nebo ho připravte přímo do šálku.
- Správně napěňte vybrané mléko v trysce kávovaru. Podrobný postup a tipy pro opravdu lahodnou mikropěnu najdete v článku Jak správně napěnit mléko v kávě.
- Do espressa postupně přilévejte napěněné mléko. Je důležité mléko a kávu řádně promíchat. Ideální je také použití latté art.
- Vaše funky caffé latte je na světě!
Závěr
Caffé latte nemusí být jen nápoj, který zakryje chuť nekvalitní kávy. Vyzkoušejte ho se skvělou kávou od Coffeein a nebudete litovat.
Náš tip: Při nákupu na coffeein.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.







