Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Cappuccino se po jedenácté hodině nepije. Věděli jste to?

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. října 2021
cappuccino sa nepije po jedenástej

Počuli ste o tom, že cappuccino sa nepije po jedenástej? My v tomto smere pomerne často hrešíme, ale čo už...

Share on FacebookShare on Twitter

Když dostane běžný Čech chuť na kávový nápoj, dopřeje si ho v zásadě kdykoliv. Tedy možná kromě pozdních večerních hodin, protože kofein by mu mohl nabourat spánkový rytmus. V Itálii však mají několik pravidel, o kterých jste možná nevěděli. To nejzajímavější říká, že „cappuccino se po jedenácté hodině nepije“.

A nejde tu jen o cappuccino, ale i o další kávové nápoje obsahující mléko. Tedy i o caffé latte, latte macchiato a podobně. Tyto mléčné drinky se v Itálii považují za snídaňové a můžete si je dát jen tehdy. Maximálně do jedenácté dopoledne, pak už ne.

„Neobjednávejte si tyto nápoje po 11:00,“ píše stránka eataly.com. „Italové si kávu s mlékem vychutnávají jen ráno. Nikdy ne odpoledne a určitě nikdy po jídle!“

Cappuccino se po jedenácté hodině nepije, je to snídaňový nápoj

Pokud byste přijeli do Itálie a cappuccino si dali navečer, samozřejmě ho dostanete. Pro turisty všechno. Pravděpodobně byste se však setkali s velmi zvláštním pohledem baristy a možná by i zakroutil hlavou. V kávové kultuře na Apeninském poloostrově je takové chování téměř nepřípustné.

„Cappuccino je pro Italy snídaňový nápoj, protože mléko je spojováno s touto denní dobou,“ řekl mistr barista z Illy Giorgio Milos pro HuffPost. „I když se tu konzumuje mnoho mléčných produktů, například fantastické sýry, tak Italové nepijí moc mléka. Mléko je určeno jen pro cappuccino a do dětské láhve.“

Příčina této skutečnosti je jednoduchá. Italové to mají zafixované tak, že mléčné kávové nápoje jsou spolu s pečivem určené na ráno. Odpoledne by prý byly příliš těžké a stejně těžké by byly i po jídle.

Ne espresso, nýbrž caffè

Pokud dostanou Italové chuť na kofeinové nakopnutí v průběhu odpoledne, dají si espresso. Ale pozor: do kavárny nepřijdou s tím, že chtějí espresso. Zeptají se na kávu. „Ano, je třeba říct jen caffè,“ vysvětlil Milos, podle kterého je espresso velmi technický pojem a samotný nápoj je jednoduše jen caffè.

Pokud máte chuť na více kávy, můžete si objednat i caffè doppio a měli byste dostat dvojitou dávku espressa. V Itálii to však podle stránky eataly.com není příliš zažité a raději byste si měli klasickou kávu objednat vícekrát. Takže caffè a za chvíli ještě jednou.

Italové jsou posedlí trávením

Informaci o tom, že cappuccino se v Itálii po jedenácté nepije, potvrdila i stránka italyexplained.com. „Hlavně je tu třeba pochopit, že to nemá nic společného s cappuccinem jako takovým, ale s mlékem,“ uvádí zdroj. „Italové jsou totiž posedlí trávením…“

„Jednoduše jsou přesvědčeni o tom, že pokud si dáte mléko po jídle, totálně to nabourá vaše trávení. A protože to nechtějí dopustit, mléku se při jídle vyhýbají. Snídaně se nepočítají. Součástí typických italských snídaní je kávový nápoj a pečivo. Pokud je vaše kávová volba cappuccino, tak mléko je v tomto případě do jisté míry jakože součástí jídla.“

„Ale objednat si cappuccino nebo jiný mléčný nápoj po obědě nebo večeři? Italové by to nikdy neudělali,“ konstatuje italyexplained.com s dodatkem, že v turistických centrech se už takové „divné“ zvyky až tak neřeší. Baristé je dokážou akceptovat a obslouží vás. Možná i bez blbé otázky.

A ještě jednu věc mějte na paměti: piccolo neexistuje. Pokud chcete menší verzi espressa, ptejte se na ristretto.

Náš tip: cappuccino připravujte z kvalitních kávových zrn – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do námi ověřených řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: cappuccino
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
káva a žlčníkové kamene

Káva a žlučníkové kameny: Výzkumy naznačují výhody

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL