Když dostane běžný Čech chuť na kávový nápoj, dopřeje si ho v zásadě kdykoliv. Tedy možná kromě pozdních večerních hodin, protože kofein by mu mohl nabourat spánkový rytmus. V Itálii však mají několik pravidel, o kterých jste možná nevěděli. To nejzajímavější říká, že „cappuccino se po jedenácté hodině nepije“.
A nejde tu jen o cappuccino, ale i o další kávové nápoje obsahující mléko. Tedy i o caffé latte, latte macchiato a podobně. Tyto mléčné drinky se v Itálii považují za snídaňové a můžete si je dát jen tehdy. Maximálně do jedenácté dopoledne, pak už ne.
„Neobjednávejte si tyto nápoje po 11:00,“ píše stránka eataly.com. „Italové si kávu s mlékem vychutnávají jen ráno. Nikdy ne odpoledne a určitě nikdy po jídle!“
Cappuccino se po jedenácté hodině nepije, je to snídaňový nápoj
Pokud byste přijeli do Itálie a cappuccino si dali navečer, samozřejmě ho dostanete. Pro turisty všechno. Pravděpodobně byste se však setkali s velmi zvláštním pohledem baristy a možná by i zakroutil hlavou. V kávové kultuře na Apeninském poloostrově je takové chování téměř nepřípustné.
„Cappuccino je pro Italy snídaňový nápoj, protože mléko je spojováno s touto denní dobou,“ řekl mistr barista z Illy Giorgio Milos pro HuffPost. „I když se tu konzumuje mnoho mléčných produktů, například fantastické sýry, tak Italové nepijí moc mléka. Mléko je určeno jen pro cappuccino a do dětské láhve.“
Příčina této skutečnosti je jednoduchá. Italové to mají zafixované tak, že mléčné kávové nápoje jsou spolu s pečivem určené na ráno. Odpoledne by prý byly příliš těžké a stejně těžké by byly i po jídle.
Ne espresso, nýbrž caffè
Pokud dostanou Italové chuť na kofeinové nakopnutí v průběhu odpoledne, dají si espresso. Ale pozor: do kavárny nepřijdou s tím, že chtějí espresso. Zeptají se na kávu. „Ano, je třeba říct jen caffè,“ vysvětlil Milos, podle kterého je espresso velmi technický pojem a samotný nápoj je jednoduše jen caffè.
Pokud máte chuť na více kávy, můžete si objednat i caffè doppio a měli byste dostat dvojitou dávku espressa. V Itálii to však podle stránky eataly.com není příliš zažité a raději byste si měli klasickou kávu objednat vícekrát. Takže caffè a za chvíli ještě jednou.
Italové jsou posedlí trávením
Informaci o tom, že cappuccino se v Itálii po jedenácté nepije, potvrdila i stránka italyexplained.com. „Hlavně je tu třeba pochopit, že to nemá nic společného s cappuccinem jako takovým, ale s mlékem,“ uvádí zdroj. „Italové jsou totiž posedlí trávením…“
„Jednoduše jsou přesvědčeni o tom, že pokud si dáte mléko po jídle, totálně to nabourá vaše trávení. A protože to nechtějí dopustit, mléku se při jídle vyhýbají. Snídaně se nepočítají. Součástí typických italských snídaní je kávový nápoj a pečivo. Pokud je vaše kávová volba cappuccino, tak mléko je v tomto případě do jisté míry jakože součástí jídla.“
„Ale objednat si cappuccino nebo jiný mléčný nápoj po obědě nebo večeři? Italové by to nikdy neudělali,“ konstatuje italyexplained.com s dodatkem, že v turistických centrech se už takové „divné“ zvyky až tak neřeší. Baristé je dokážou akceptovat a obslouží vás. Možná i bez blbé otázky.
A ještě jednu věc mějte na paměti: piccolo neexistuje. Pokud chcete menší verzi espressa, ptejte se na ristretto.
Náš tip: cappuccino připravujte z kvalitních kávových zrn – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do námi ověřených řemeslných pražíren kávy.







