Mezi „alternativní způsoby přípravy kávy“ patří i příprava prostřednictvím věcičky zvané chemex. Toto zařízení, které je vyrobeno ze skla, dřeva a kůže, vymyslel v roce 1941 Peter Schlumbohm. Vyrobila ho společnost Chemex Corporation sídlící v americkém městečku Chicopee ve státě Massachussets.
Schlumbohm v roce 1935 opustil Německo a emigroval do USA. Je až neuvěřitelné, že během života si nechal patentovat okolo 300 různých vynálezů. Vždy se snažil o to, aby věci běžného života udělal o něco funkčnějšími a atraktivnějšími. Na chemex použil jen sklo, dřevo a kůži. Kov se v té době v USA podle některých zdrojů mohl využívat jen ve zbrojařském průmyslu.
Když si na přípravu kávy posvítí chemik
Silnou stránkou Schlumbohma bylo to, že jako chemik měl na kávu jiný pohled než většina běžných lidí. Zajímalo ho, jakými způsoby se z kávových zrn dá vytěžit nejvíce arómy, chuti, případně kofeinu. Jak postupovat, abychom se dopracovali k nejhodnotnějšímu finálnímu zážitku?
Součástí přípravy kávy prostřednictvím chemexu je i speciální filtr, který je hrubší a nepropustnější. Tedy v porovnání s těmi, na které jsme běžně zvyklí. Voda přes něj protéká mnohem pomaleji a káva tak dostane k dispozici dodatečný čas pro kvalitní extrakci.
Navíc se v něm přefiltruje mnohem více substancí. Káva je následně čistší, zbavená oleje a například i cafestolu, který se stará o zvýšení úrovně cholesterolu. Nápoj kromě toho přijde i o část své hořkosti a je mnohem lahodnější.
Chemex je mimořádně uznávaný
„Chemex si vysloužil uznání a ocenění jak od komunity vědců, tak i od komunit umělců a designérů,“ píše stránka The Captains Coffee.
Najdeme ho v muzeích celého světa a je součástí i permanentních výstav v Brooklynském muzeu, v Muzeu skla Corning, ale najdeme ho i v MOMA, tedy v Muzeu moderního umění, které založila druhá manželka Johna D Rockefellera.
Velké pocty se chemexu dostalo v roce 1958, když Technologický institut v Illinois konstatoval, že jde „o jeden z nejlépe zkonstruovaných produktů moderní doby“.
Postup přípravy kávy v chemexu:
K přípravě kávy v chemexu kromě samotného zařízení třeba i papírové filtry, váhu, stopky/hodinky, mletou kávu, horkou vodu a něco, čím to všechno bude možné trochu promíchat.
„Co potřebujete udělat jako první, je připravit si filtr,“ uvedl autor přiloženého videa (z YouTube bylo bohužel později staženo) z dílny Stumptown Coffee Roasters. „A současně se postarat o to, že chemex předem předehřejete. Pokud byste ho předem neohřáli, tak sklo by vám z tekutiny stáhlo teplotu a nakonec byste měli jednak chladnou kávu, ale jednak by se neuvařila až tak dobře.“
Papírový filtr má z jedné strany více vrstev a tuto stranu je třeba při vkládání do chemexu dát k jeho hrdlu, respektive místu výlevu. Tenčí strana filtra s jedinou vrstvou bude tedy přesně oproti. Následně je potřebné filtr rovnoměrně polít horkou vodou; pomůže to zbavit se případné papírové pachuti, kterou by mohl zanechat a současně to slouží jako vhodné předehřátí chemexu.
Když se voda ze zařízení následně vylije, všechno je připravené na začátek procesu samotné přípravy kávy. „Použiju 42 gramů mleté kávy a jak můžete vidět, zomletá je přibližně jako košer sůl, tedy ne příliš jemně, ale ani ne příliš hrubě,“ pokračoval barista, který toto množství kávy následně nasypal do filtru.
Kvitnutie/blooming jako tradiční začátek
Prvotní fáze přípravy, označovaná i jako kvitnutie nebo blooming kávy, si vyžaduje nalití malého množství vody. Konkrétně v tomto případě to bylo 150 mililitrů, ale teoreticky postačovalo i o něco méně. Kávu je po prvotním zalití potřebné promíchat tak, aby se namočily všechny částečky zrníček a aby k nim voda měla rovnoměrný přístup.
„Teď čekám na to, než se dostanu na úroveň 45 sekund,“ konstatoval po prvotním úkonu autor, který časoměř zapnul v okamžiku nalití prvních kapek na mleté zrny. Ty jsou po této krátké chvíli předpřipravené a mohou se zalévat dalším množstvím horké vody, v tomto případě přibližně 450 mililitrami.
Kávu je třeba zalévat citlivě a rovnoměrně. Opět jednou je třeba myslet na to, aby se všechny zrna extrahovaly stejně a abychom se díky tomu dopracovali k co nejkvalitnějšímu finálnímu produktu.
„Teď tomu dám dalších 45 sekund, tedy počkám do okamžiku, než bude časoměř na úrovni jedné minuty a 45 sekund. Potom doleju vodu až po vrchní část nádoby, případně těsně pod ni. Celkově tam chci dostat přibližně 700 mililitrů vody a potom jednoduše odejdu. Poslední část procesu vaření je úžasně jednoduchá, protože nemusíte dělat vůbec nic. Můžete odejít a připravovat si snídani, případně dělat něco jiného.“
Chemex je v průběhu přípravy položený na digitální váze, díky čemuž vidíme, jaké množství kávy a vody máme v nádobě. Autor této kávy při nalévání počkal na okamžik, než překročí úhrnnou váhu 700 gramů a následně trpělivě čekal na dokonalou extrakci. Ukončil ji v okamžiku, když měl na stopkách rovné čtyři minuty.
„Mám dva šálky absolutně delikátní chemex-kávy,“ poznamenal těsně před tím, než ji začal nalévat. „Hodně štěstí…“
Příprava kávy přes chemex po slovensky
Na závěr pro vás máme video ve slovenštině z dílny autora Valeriána Hralu, uznávaného Q Gradera.
Chemex oslavil 80 let
V poslední srpnový den roku 2021 vyšla tisková zpráva připomínající 80. narozeniny chemexu. Design z dílny excentrického vynálezce Schlumbohma je v alternativní kávové scéně mimořádně populární do dnešních dnů. A co je nejdůležitější, dělá vynikající kávu.
Při příležitosti krásného jubilea společnost Chemex Coffeemaker přinesla na trh speciální chuťovky. Na její webové stránce je jubilejní chemex k dispozici za 55,74 amerických dolarů, limitovaná edice vyrobená jen v počtu 80 kusů vás vyjde na 195 dolarů.








