Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Chemex: Co to je a jak se v něm připravuje káva?

Ladislav Király Od Ladislav Király
1. června 2020
Čo je to chemex?

Poznáte chemex a viete, ako sa v ňom pripravuje káva? Máme pre vás všetky potrebné informácie... (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Mezi „alternativní způsoby přípravy kávy“ patří i příprava prostřednictvím věcičky zvané chemex. Toto zařízení, které je vyrobeno ze skla, dřeva a kůže, vymyslel v roce 1941 Peter Schlumbohm. Vyrobila ho společnost Chemex Corporation sídlící v americkém městečku Chicopee ve státě Massachussets.

Schlumbohm v roce 1935 opustil Německo a emigroval do USA. Je až neuvěřitelné, že během života si nechal patentovat okolo 300 různých vynálezů. Vždy se snažil o to, aby věci běžného života udělal o něco funkčnějšími a atraktivnějšími. Na chemex použil jen sklo, dřevo a kůži. Kov se v té době v USA podle některých zdrojů mohl využívat jen ve zbrojařském průmyslu.

Když si na přípravu kávy posvítí chemik

Silnou stránkou Schlumbohma bylo to, že jako chemik měl na kávu jiný pohled než většina běžných lidí. Zajímalo ho, jakými způsoby se z kávových zrn dá vytěžit nejvíce arómy, chuti, případně kofeinu. Jak postupovat, abychom se dopracovali k nejhodnotnějšímu finálnímu zážitku?

Součástí přípravy kávy prostřednictvím chemexu je i speciální filtr, který je hrubší a nepropustnější. Tedy v porovnání s těmi, na které jsme běžně zvyklí. Voda přes něj protéká mnohem pomaleji a káva tak dostane k dispozici dodatečný čas pro kvalitní extrakci.

Navíc se v něm přefiltruje mnohem více substancí. Káva je následně čistší, zbavená oleje a například i cafestolu, který se stará o zvýšení úrovně cholesterolu. Nápoj kromě toho přijde i o část své hořkosti a je mnohem lahodnější.

Chemex je mimořádně uznávaný

„Chemex si vysloužil uznání a ocenění jak od komunity vědců, tak i od komunit umělců a designérů,“ píše stránka The Captains Coffee.

Najdeme ho v muzeích celého světa a je součástí i permanentních výstav v Brooklynském muzeu, v Muzeu skla Corning, ale najdeme ho i v MOMA, tedy v Muzeu moderního umění, které založila druhá manželka Johna D Rockefellera.

Velké pocty se chemexu dostalo v roce 1958, když Technologický institut v Illinois konstatoval, že jde „o jeden z nejlépe zkonstruovaných produktů moderní doby“.

Postup přípravy kávy v chemexu:

K přípravě kávy v chemexu kromě samotného zařízení třeba i papírové filtry, váhu, stopky/hodinky, mletou kávu, horkou vodu a něco, čím to všechno bude možné trochu promíchat.

„Co potřebujete udělat jako první, je připravit si filtr,“ uvedl autor přiloženého videa (z YouTube bylo bohužel později staženo) z dílny Stumptown Coffee Roasters. „A současně se postarat o to, že chemex předem předehřejete. Pokud byste ho předem neohřáli, tak sklo by vám z tekutiny stáhlo teplotu a nakonec byste měli jednak chladnou kávu, ale jednak by se neuvařila až tak dobře.“

Papírový filtr má z jedné strany více vrstev a tuto stranu je třeba při vkládání do chemexu dát k jeho hrdlu, respektive místu výlevu. Tenčí strana filtra s jedinou vrstvou bude tedy přesně oproti. Následně je potřebné filtr rovnoměrně polít horkou vodou; pomůže to zbavit se případné papírové pachuti, kterou by mohl zanechat a současně to slouží jako vhodné předehřátí chemexu.

Když se voda ze zařízení následně vylije, všechno je připravené na začátek procesu samotné přípravy kávy. „Použiju 42 gramů mleté kávy a jak můžete vidět, zomletá je přibližně jako košer sůl, tedy ne příliš jemně, ale ani ne příliš hrubě,“ pokračoval barista, který toto množství kávy následně nasypal do filtru.

Kvitnutie/blooming jako tradiční začátek

Prvotní fáze přípravy, označovaná i jako kvitnutie nebo blooming kávy, si vyžaduje nalití malého množství vody. Konkrétně v tomto případě to bylo 150 mililitrů, ale teoreticky postačovalo i o něco méně. Kávu je po prvotním zalití potřebné promíchat tak, aby se namočily všechny částečky zrníček a aby k nim voda měla rovnoměrný přístup.

„Teď čekám na to, než se dostanu na úroveň 45 sekund,“ konstatoval po prvotním úkonu autor, který časoměř zapnul v okamžiku nalití prvních kapek na mleté zrny. Ty jsou po této krátké chvíli předpřipravené a mohou se zalévat dalším množstvím horké vody, v tomto případě přibližně 450 mililitrami.

Kávu je třeba zalévat citlivě a rovnoměrně. Opět jednou je třeba myslet na to, aby se všechny zrna extrahovaly stejně a abychom se díky tomu dopracovali k co nejkvalitnějšímu finálnímu produktu.

„Teď tomu dám dalších 45 sekund, tedy počkám do okamžiku, než bude časoměř na úrovni jedné minuty a 45 sekund. Potom doleju vodu až po vrchní část nádoby, případně těsně pod ni. Celkově tam chci dostat přibližně 700 mililitrů vody a potom jednoduše odejdu. Poslední část procesu vaření je úžasně jednoduchá, protože nemusíte dělat vůbec nic. Můžete odejít a připravovat si snídani, případně dělat něco jiného.“

Chemex je v průběhu přípravy položený na digitální váze, díky čemuž vidíme, jaké množství kávy a vody máme v nádobě. Autor této kávy při nalévání počkal na okamžik, než překročí úhrnnou váhu 700 gramů a následně trpělivě čekal na dokonalou extrakci. Ukončil ji v okamžiku, když měl na stopkách rovné čtyři minuty.

„Mám dva šálky absolutně delikátní chemex-kávy,“ poznamenal těsně před tím, než ji začal nalévat. „Hodně štěstí…“

Příprava kávy přes chemex po slovensky

Na závěr pro vás máme video ve slovenštině z dílny autora Valeriána Hralu, uznávaného Q Gradera.

Chemex oslavil 80 let

V poslední srpnový den roku 2021 vyšla tisková zpráva připomínající 80. narozeniny chemexu. Design z dílny excentrického vynálezce Schlumbohma je v alternativní kávové scéně mimořádně populární do dnešních dnů. A co je nejdůležitější, dělá vynikající kávu.

Při příležitosti krásného jubilea společnost Chemex Coffeemaker přinesla na trh speciální chuťovky. Na její webové stránce je jubilejní chemex k dispozici za 55,74 amerických dolarů, limitovaná edice vyrobená jen v počtu 80 kusů vás vyjde na 195 dolarů.

Chemex má 80 let
Chemex oslavil 80. narozeniny.

Náš tip: když hledáte dobrou kávu, klikněte zde a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: chemexpříprava kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Bežná káva ako pohlcovač pachu v chladničke

Káva ze supermarketu? Dobrá... ale jen jako pohlcovač pachu v ledničce

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL