Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Chuťový profil kávy: Co to je a jak ho identifikovat?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
17. července 2025
Kuba Serrano Lavado od BeCafé - flavor wheel
Share on FacebookShare on Twitter

Pokud se vám do ruky dostane balíček výběrové kávy, pravděpodobně na něm najdete takzvaný chuťový profil. Jahody, borůvky, květiny či dokonce čokoládový dort? Pro mnohé nováčky ve světě výběrové kávy může chuťový profil působit jako španělská vesnice. Opravdu se tyto chutě v kávě nacházejí? Kdo je tam přidal? Jak je najít?

Pojďme se společně podívat na to, co stojí za slovíčky, které vyjadřují chuťový profil kávy.

Složitost chuti kávy

Káva je velmi komplikovaná a komplexní surovina. I když se to trh s komoditní kávou snaží potlačit, každá káva má své charakteristické vlastnosti, které ji dělají unikátní. Pro kvalitní výběrové kávy to platí ještě stonásobně více. Unikátnost každé kávy se odráží i v její chuti. Na chuti kávy se podílejí stovky chemických a organických látek, které v ní vznikají přirozenou cestou. Nikdo je tam tedy záměrně nepřidává. Tyto látky vytvářejí to, co následně rozeznávají vaše receptory a nervová soustava jako chuť.

Poznámka: Ve specifických případech může káva obsahovat chutě, které nejsou přirozené, ale „uměle“ dodané. Může jít o přidávání aróm po pražení (například skořice či vanilka) nebo o takzvanou kofermentaci s ovocem či kořením přímo na farmě. Zatímco první možnost se provádí výhradně na trhu s komoditní kávou, s kofermentací se setkáte hlavně u výběrových káv. Pokud se o ní chcete dozvědět více, máme pro vás článek, který se věnuje výhradně kofermentaci.

Colombia Peñas Blancas od Coffeeinu – zadní strana obalu

Kombinace chutí

Jak jsme zmiňovali, na chuti kávy se podílí až několik stovek látek. Díky tomu je kvalitní káva chuťově komplexní. Slovo komplexní byste si mohli přeložit i jako složitá. V praxi to znamená, že není jednotvárná.

Pokud byste ochutnali ocet, nejpravděpodobněji pocítíte jen kyselost. Pokud byste ale vyzkoušeli citron, ke kyselosti se přidá i špetka sladkosti a možná i hořkosti. A touto postupností se dostáváme až ke kávě. Káva může obsahovat aciditu, sladkost, hořkost, květinovost či chutě pražení. Všechny tyto chutě mohou být v rovnováze nebo se navzájem bít. Proto je velmi těžké, a přímo nemožné, vystihnout chuť kávy jedním slovem. Na základě toho se většina pražíren rozhodla používat takzvané chuťové profily.

Chuťový profil kávy: Kolik slov stačí?

Chuťový profil je jakýmsi reprezentantem toho nejdůležitějšího, co se v chuti kávy nachází. Velmi podobný systém používají například vinaři. U vína jste si už určitě všimli něco typu „broskvová ovocnost doplněná o jemnou květinovost“. A přesně takto to funguje i v kávě. Na obalech výběrových káv se nejčastěji setkáte se třemi či čtyřmi tóny, které vystihují chuť dané kávy. Ty by měly vyjádřit několik základních charakteristik kávy, a to ovocnost, sladkost, hořkost či florálnost nebo chutě pražení. No jak se v nich vyznat?

Flavor Wheel SCA
Zdroj: SCA

Flavor wheel a chuťový profil kávy

Pro orientaci v chuťových tónech vznikla velmi dobrá pomůcka. Takzvaný „Flavor wheel“ se skládá ze tří kruhů, na které byste se měli dívat od středu směrem ven. Středový kruh vyjadřuje základní chuťovou rovinu.

Když budete ochutnávat kávu, zaměřte se na něj hned od začátku. Cítíte v ní něco ovocného? Můžete se přesunout o stupeň dál, do druhého kruhu. Je to citrusová ovocnost nebo spíše ovocnost bobulového ovoce? Citrus? Pojďme dál. Je kyselá jako citron nebo spíše sladkokyselá jako mandarinka? Přesně takto byste měli myšlenkově postupovat. Od nejzákladnějších chutí až po ty konkrétnější.

Pijte vědomě

Ze začátku je pro mnohé rozeznávání chutí těžkým oříškem. Vyžaduje si to trochu tréninku a zamýšlení se nad tím, co pijete. Chuťové tóny z etikety budou v kávě málokdy úplně jednoznačně rozeznatelné. Jejich dekódování ztěžuje právě chuťová složitost a komplexnost kávy. Málokdy pocítíte jasný citron. Ten totiž najdete v chuťovém kontextu s ostatními prvky.

Proto se při ochutnávání snažte soustředit jen na jednu věc. Napijte se a zamyslete se nad ovocností. Potom se napijte a zamyslete se nad hořkostí. A znovu a znovu. Postupně začnete vnímat to, co měl pražiar na mysli, když vaši kávu opísal slovy borůvky, mléčná čokoláda, květiny.

Marshmallow od Goriffee – obal

Pointou chuťových profilů je to, abyste věděli, co kupujete. Každý z nás má své chuťové preference. Pokud objevíte ty svoje kávové, díky chuťovým profilům se snadno zorientujete v tom, co si chcete a co naopak nechcete koupit.

Bonus

V chuťových profilech a popisech kávy na webových stránkách či na našem blogu se často setkáte s uletenými přirovnaniami kávy k různým koláčům, sladkostiam či ovocným nápojom. Takové přirovnání slouží pro lepší vizualizaci chuti.

Co se vám vybaví, když si přečtete, že v kávě najdete tyčinku Margot? Velmi konkrétní chuť mléčné čokolády, kokosu a rumu, že? A co takový broskvový Nestea? Ihned víte jak chutná. Aj takové chuťové přirovnání vám mohou pomoci rozeznat a vizualizovat si chutě dané kávy. Nikdy je však nehledejte úplně detailně. Výběrová káva nebude „dochucená“ tyčinkou Margot, jen ji bude připomínat.

Pokud tedy chcete dekódovat chuťové profily káv, musíte se nad nimi zamýšlet. Pijte kávu vědomě, koncentrujte se na jednotlivé chutě, snažte se je přirovnávat k tomu co znáte a ochutnávejte rozmanité kávy.

Svět kávy je široký a velmi složitý. A pokud chcete chutě pochopit úplně do detailů, zúčastňujte se cuppingů či kávových kurzů.

PS: Slevové kódy do řemeslných pražíren s kvalitní kávou najdete zde.

Kolumbia Supernatural od Barista Roasters – obal
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
La Natura Lifestyle Espresso - defekty - mechanicky poškodené zrná

Recenze švýcarské kávy: Takový odpad jsme ještě neviděli

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL