Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Cibetková káva: Žijí cibetky skutečně v utrpení? Máme svědectví přímo z místa činu…

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. května 2020
Cibetková káva, kopi luwak

Toto je cibetka, nezištný producent cibetkovej kávy kopi luwak. Je to s jej chovom skutočne také zlé, ako sa často hovorí? (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Cibetková káva (kopi luwak) už v Blogu o kávě dostala prostor. Napsali jsme o ní pár článků, které vyzněly dost pochmurně. Tento produkt totiž nemá zrovna nejlepší pověst a i když jde o luxusní a mimořádně drahou kávu, říká se o tom, že cibetky jsou při její „výrobě“ týrané. Dokonce jsme psali o svědectví, že v klecích našli zubožené cibetky, které trpěly sebepoškozováním.

Nám se ale podařilo spojit s Čechem, respektive Moravanem, Milanem Blahou, který několik takových farem viděl na vlastní oči a podle něj to není vůbec nic špatného a tragického.

Rodák z Moravské Třebové působil celých sedmnáct let na Slovensku, věnoval se geologii a později začal podnikat s prodejem šperků z přírodních kamenů. Když svoje podnikání rozšířil o suvenýry, vycestoval pro ně i do Asie. Stalo se tak před přibližně dvaceti lety a díky návštěvám zemí jako Hong Kong, Thajsko, Kambodža či Barma poznal i kávovníkové plantáže. Tak nějak to všechno začalo.

Laos, Bolaven Plateau, pumy a miny

„Manželčin otec je z Laosu a bydlí na východě Thajska,“ prozradil Milan Blaha v rozhovoru pro Blog o kávě s dodatkem, že když s manželkou před přibližně sedmnácti lety cestoval do laoského města Pakse, doprovázel ho tamější průvodce „pan Khamson“.

„Jezdili jsme s ním po Bolaven Plateau (náhorní plošina nacházející se přibližně 1 200 metrů nad mořem, která má rozlohu okolo 10 000 km², pozn. autora), která byla před vietnamskou válkou proslavená pěstováním kávy. Bohužel i tudy vedla Ho Či Minova cesta a Američané tuto oblast proto intenzivně bombardovali. Lidé utekli, lesy i plantáže byly zničené.“

Levné pozemky a začátek kávového dobrodružství

Dvojice Blaha-Khamson v té době diskutovala o tom, že asi by bylo ideální nakoupit pozemky a začít pěstovat kávu. „Pozemky byly levné, ale měly problém: byly plné nevybuchlých pum. Nakonec na nejvýše položených místech přece jen nakoupil pozemky o rozloze přibližně 1 x 2 kilometry s množstvím kráterů po bombách, ale i s nevybuchlými bombami. V Laosu ale naštěstí začala působit mezinárodní organizace zabývající se odminováním a jako jedny z prvních pozemků byly vyčištěny i pozemky pana Khamsona.“

„Postupně je zkultivoval a zasadil 50 000 rostlin kávovníku,“ ozřejmil M. Blaha, který se takto dostal k laoské kávě. Zachutnala mu, doslova si ji nemůže vynachválit: „Jeho postupy jsou zásadně organické a nikdy nepoužil ani gram chemie. Dodržuje i principy fairtrade a na jeho plantážích dozrává jedna z nejlepších laoských káv arabica-tipica, která se prodává pod značkou Mystic Mountain Coffee.“

Cibetková káva: První setkání

V tomto regionu se náš respondent dostal i k cibetkové kávě, i když chov cibetek je v této oblasti podle něj spíš raritou. „Poprvé jsem ji ochutnal právě v Laosu, a to v Paksone v Bolaven Plateau. Je třeba říct, že byla jiná, bez kyselinky i bez cukru se sladkými tóny a čokoládovým nádechem.“

„Našel jsem i chovatele cibetek a velmi dlouho jsme se bavili o jeho chovu. Právě tady se zrodil můj zájem o tento druh kávy, kterou jsem už dovezl i do České republiky a i aktuálně mám určité množství určené na ochutnávky a předváděcí akce. Dovezl jsem už několik vzorků z Laosu, Kambodže, Thajska, Vietnamu a Indonésie.“

Jak vypadají cibetkové farmy?

Pan Blaha navštívil dohromady tři farmy s cibetkami, kde se produkuje cibetková káva. Dvě v Laosu a jednu v Kambodži. Je to skutečně tak zlé, jak se říká? „Cibetky se chovají většinou odděleně,“ odpověděl na námi položenou otázku. „Mají klece o velikosti od 2 do 10 m², všechny zakryté proti možné nepřízni počasí. U některých zvířat jsem viděl dokonce i vztah k chovateli, protože přišly na zavolání a nechaly se poškrábat.“

„Určitě, že jejich život by mohl být i lepší, ale neviděl jsem žádné poraněné ani podvyživené zvířata. A nejsou zrovna levné, protože na trhu v Jakartě se prodávají v přepočtu za 5 000 Kč (okolo 184 eur, pozn. autora). Sotva by se k nim tedy někdo choval zle.“

Naše slepice žijí hůř než laoské cibetky

Proto bychom prý neměli předčasně soudit. Cibetková káva nemusí být automaticky něco špatného. Zvířata se v zajetí sice nikdy nemají tak dobře jako ve volné přírodě, avšak u nás chováme drůbež, ale například i prasata či krávy taky v pochybných podmínkách. Velká část populace to přitom akceptuje.

„Pokud to smím porovnat, tak vám povím, že cibetky mají na farmách lepší život, než naše slepice v klecovém chovu. Já jsem na farmě viděl maximálně třicet zvířat, ale na druhé straně nevím, jak velké farmy jsou v Indonésii, která produkuje nejvíc cibetkové kávy.“

Je cibetková káva o napchávání cibetek?

Některé příběhy hovoří o tom, že cibetky „normální stravu“ ani nedostávají a farmáři jim dávají jen kávové třešně. Prý jim jde jen o to, aby jich snědly co nejvíc a aby jich tím pádem co nejvíc prošlo jejich trávicím ústrojím. Když jsme se pana Blahy na tyto věci přímo zeptali, zůstal překvapený. Takto to podle něj určitě není.

„Cibetka si dá jen čerstvé kávové třešně, takže v Laosu je konzumuje od listopadu do ledna. Každý druhý den potřebuje dostat naservírované měkké ovoce, tedy avokádo a banány, aby se mohla dobře vyprázdnit. Musí mít režim jako ve volné přírodě a během devíti ‚neproduktivních‘ měsíců se o ně třeba dobře starat, protože to nebyla malá investice. Tehdy kávové třešně ani nejsou, takže je nekonzumuje vůbec.“

„Na závěr bych chtěl doplnit, že nikomu nechci a ani nebudu brát jeho názor na chov cibetek a ani na to, co je dobré a co není. Situaci je ale potřeba hlavně znát a díky tomu si vytvořit vlastní názor,“ dodal Milan Blaha pro Blog o kávě.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Cibetka, kopi luwak, cibetková káva
Takto vypadá spokojená cibetka, která si právě pochutnala na něčem dobrém. Zbývá jen věřit, že podobně si život užívají i ty, které se starají o produkci kopi luwak.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: cibetková kávakopi luwak
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
káva a Parkinsonova choroba

Studie: Kofein pomáhá v boji proti Parkinsonově chorobě

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL