Otázce čištění zubů a vztahu této rutiny s pitím kávy jsme se už věnovali. Stalo se tak už v červnu 2020 v článku „Proč si půl hodiny po kávě a čaji není třeba čistit zuby?“ Postupně však narážíme na další články, které se tomuto tématu věnují, a jeden takový teď vyšel na Huffington Postu.
Jde přitom o velmi důležité téma, protože pokud tyto úkony neděláme správně, můžeme si vážně poškodit zubní sklovinu a tím pádem i zdraví našich zubů. S kávou to přitom není jednoduché, protože způsobuje zabarvení zubů a navíc je kyselá, takže přímo nahlodává zubní sklovinu.
Uvedená slova naznačují, že pokud chceme zmíněným negativním vlivům předejít, zuby si musíme intenzivně čistit. Avšak když tak učiníme po vypití kávy, nepomůžeme si. Právě naopak, zubům můžeme ještě uškodit.
Na čisté zuby se špína nelepí…
Podle Christiny Meinersové, která je zubařkou v CommuniCare Health Center v americkém San Antoniu, je třeba si zuby čistit před pitím kávy. Zodpovědným zvládnutím tohoto úkonu totiž zuby zbavíme tvořícího se povlaku a zabarvení, které káva produkuje, se tak nebude mít na čem uchytit.
„Pokud máte zuby pěkné čisté, káva se na nich vlastně nemá čeho uchytit a na co se přilepit,“ vysvětlila Meinersová pro huffpost.com a vyvrátila tak domněnky hovořící o tom, že je třeba si zuby čistit po vypití kávy.
To by naopak vůbec nebylo ideální, protože kyselost nacházející se v kávě mírně poškodí sklovinu a okamžitým čištěním bychom ji poškodili a oslabili ještě výrazněji. A to mluvíme o vnější vrstvě zubu, která ho chrání před fyzickým nebo chemickým poškozením.
Pomáhá i propláchnutí úst vodou
Podle Meinersové je nejlepší zvolit následující postup: nejdříve si ráno vyčistit zuby, pak si dopřát kávu a ústní dutinu si následně propláchnout vodou. Poslední krok je důležitý z hlediska neutralizace kyselosti, která se po kávě může v ústech nacházet.
„Zuby si určitě nechcete čistit ve chvíli, kdy máte v ústech kyselé prostředí. Z chemického hlediska by to tehdy bylo drsné,“ uvedla Sonya Krasilnikovová, která je zubařkou v Dental House v New York City.
Hrozí poškození až zničení skloviny
„Pokud byste tak činili, tak do zubů byste si v zásadě vtlačovali ještě více kyselosti, kvůli čemuž by se spíše poškodily a vyvolali byste jejich vyšší citlivost,“ přihlásila se o slovo Meinersová.
Když to takto děláte jen jednou denně, je to zvládnutelné. Ale pokud častěji, měli byste své zvyky co nejdříve změnit.
„Pokud to děláte jen jednou denně, tak se postaráte asi jen o mikro-odření, takže to by bylo ještě OK,“ přidala svůj pohled Siama Muhamaddová z Oak Dental Care centra v Brooklynu. „Ale ano, pokud je to už zvyk, můžete se dopracovat k chronické záležitosti a zničení skloviny.“
Tajemná půlhodinka
Existuje však i jiná alternativa, přičemž právě o té jsme psali ve zmíněném předchozím článku. Po vypití kávy je třeba chvíli počkat a zuby si vyčistit až potom.
„Sliny se starají o neutralizaci pH v ústech,“ konstatovala Krasilnikovová. „Za půl hodiny jsou vaše ústa opět ve zdravém stavu a s optimálním pH. Čištění zubů i všechno ostatní je už absolutně bezpečné. Takže půlhodinka je obvykle postačující množství času.“
Žvýkačka, xylitol, čistá voda
Nuže a dobrou alternativou je prý i žvýkačka bez cukru. „Ta pomůže stimulovat tvorbu přirozené ochrany, tedy slin. V kyselém prostředí fungují jako nárazník,“ dodala Meinersová doporučujíc žvýkačku bez cukru a ideálně s xylitolem, speciálním sladidlem, které brání množení bakterií.
„Já bych byla pro intenzivní propláchnutí úst čistou vodou,“ zareagovala Muhammadová, podle které je tento krok asi nejideálnější: „Budete mít pocit čistších úst a pomůže vám to osvěžit dech.“







