Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Čištění zubů před kávou, nebo po ní? Co je lepší?

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. února 2021
pitie kávy a čistenie zubov

Ako najlepšie zosynchronizovať pitie kávy s čistením zubov?

Share on FacebookShare on Twitter

Otázce čištění zubů a vztahu této rutiny s pitím kávy jsme se už věnovali. Stalo se tak už v červnu 2020 v článku „Proč si půl hodiny po kávě a čaji není třeba čistit zuby?“ Postupně však narážíme na další články, které se tomuto tématu věnují, a jeden takový teď vyšel na Huffington Postu.

Jde přitom o velmi důležité téma, protože pokud tyto úkony neděláme správně, můžeme si vážně poškodit zubní sklovinu a tím pádem i zdraví našich zubů. S kávou to přitom není jednoduché, protože způsobuje zabarvení zubů a navíc je kyselá, takže přímo nahlodává zubní sklovinu.

Uvedená slova naznačují, že pokud chceme zmíněným negativním vlivům předejít, zuby si musíme intenzivně čistit. Avšak když tak učiníme po vypití kávy, nepomůžeme si. Právě naopak, zubům můžeme ještě uškodit.

Na čisté zuby se špína nelepí…

Podle Christiny Meinersové, která je zubařkou v CommuniCare Health Center v americkém San Antoniu, je třeba si zuby čistit před pitím kávy. Zodpovědným zvládnutím tohoto úkonu totiž zuby zbavíme tvořícího se povlaku a zabarvení, které káva produkuje, se tak nebude mít na čem uchytit.

„Pokud máte zuby pěkné čisté, káva se na nich vlastně nemá čeho uchytit a na co se přilepit,“ vysvětlila Meinersová pro huffpost.com a vyvrátila tak domněnky hovořící o tom, že je třeba si zuby čistit po vypití kávy.

To by naopak vůbec nebylo ideální, protože kyselost nacházející se v kávě mírně poškodí sklovinu a okamžitým čištěním bychom ji poškodili a oslabili ještě výrazněji. A to mluvíme o vnější vrstvě zubu, která ho chrání před fyzickým nebo chemickým poškozením.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Pomáhá i propláchnutí úst vodou

Podle Meinersové je nejlepší zvolit následující postup: nejdříve si ráno vyčistit zuby, pak si dopřát kávu a ústní dutinu si následně propláchnout vodou. Poslední krok je důležitý z hlediska neutralizace kyselosti, která se po kávě může v ústech nacházet.

„Zuby si určitě nechcete čistit ve chvíli, kdy máte v ústech kyselé prostředí. Z chemického hlediska by to tehdy bylo drsné,“ uvedla Sonya Krasilnikovová, která je zubařkou v Dental House v New York City.

Hrozí poškození až zničení skloviny

„Pokud byste tak činili, tak do zubů byste si v zásadě vtlačovali ještě více kyselosti, kvůli čemuž by se spíše poškodily a vyvolali byste jejich vyšší citlivost,“ přihlásila se o slovo Meinersová.

Když to takto děláte jen jednou denně, je to zvládnutelné. Ale pokud častěji, měli byste své zvyky co nejdříve změnit.

„Pokud to děláte jen jednou denně, tak se postaráte asi jen o mikro-odření, takže to by bylo ještě OK,“ přidala svůj pohled Siama Muhamaddová z Oak Dental Care centra v Brooklynu. „Ale ano, pokud je to už zvyk, můžete se dopracovat k chronické záležitosti a zničení skloviny.“

Tajemná půlhodinka

Existuje však i jiná alternativa, přičemž právě o té jsme psali ve zmíněném předchozím článku. Po vypití kávy je třeba chvíli počkat a zuby si vyčistit až potom.

„Sliny se starají o neutralizaci pH v ústech,“ konstatovala Krasilnikovová. „Za půl hodiny jsou vaše ústa opět ve zdravém stavu a s optimálním pH. Čištění zubů i všechno ostatní je už absolutně bezpečné. Takže půlhodinka je obvykle postačující množství času.“

Žvýkačka, xylitol, čistá voda

Nuže a dobrou alternativou je prý i žvýkačka bez cukru. „Ta pomůže stimulovat tvorbu přirozené ochrany, tedy slin. V kyselém prostředí fungují jako nárazník,“ dodala Meinersová doporučujíc žvýkačku bez cukru a ideálně s xylitolem, speciálním sladidlem, které brání množení bakterií.

„Já bych byla pro intenzivní propláchnutí úst čistou vodou,“ zareagovala Muhammadová, podle které je tento krok asi nejideálnější: „Budete mít pocit čistších úst a pomůže vám to osvěžit dech.“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: čištění zubů po kávězajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
káva, stres, napätie

Život překofeinované generace. Je káva droga, která nám vlastně škodí?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL