Pokud navštěvujete kavárny, zejména ty výběrové, pravděpodobně jste si v nápojovém lístku všimli nápoje zvaného cortado. Dnes se na něj společně podíváme blíže.
Náš tip: v sekci Druhy kávových nápojů najdete přehled dalších kávových nápojů.

Definice slova cortado
Cortado je kávový nápoj z jednoho espressa a mléka. Ve své podstatě se jedná o mléčný nápoj, který by se dal přirovnat ke cappuccinu. Také se skládá z jednoho espressa a napěněného mléka.
Je tu však jeden zásadní rozdíl, a to objem. Cortado má obecně menší objem než cappuccino nebo flat white. Cortado je obvykle nápoj o objemu jedna ku jedné, což znamená jeden díl espressa na jeden díl mléka. Tento poměr se však může v jednotlivých kavárnách lišit, takže se můžete setkat i s poměrem 1:2 nebo 1:3. Obvykle však celkový objem cortada nepřesahuje 100-120 ml.

Historie cortada
Cortado pochází původně ze Španělska nebo Portugalska. Slovo cortado znamená řezat (konkrétně příčestí minulé – rezal) ve smyslu ředit. Mléko by mělo silné espresso zjemnit a „zředit“.
Cortado se podává téměř všude na světě, ale ne všude ho dostanete ve stejné podobě. Pokud si o něj řeknete na Kubě, dostanete espresso s teplým kondenzovaným mlékem místo běžného mléka.
Mimo Kubu se s cortadem setkáte hlavně v kavárnách, které nabízejí výběrovou kávu. V našich podmínkách by se mělo jednat o espresso s napěněným mlékem v poměru 1:1 až 1:3.

Zajímavá skutečnost
Setkali jste se s nápojem Gibraltar? Je to mléčný kávový nápoj pocházející ze San Franciska v Kalifornii. Právě v tomto městě vznikl trend podávat cortado ve sklenici zvané Gibraltar od společnosti Libbey Glass Company. Ve své podstatě jde o cortado podávané pouze v tomto jediném druhu sklenice. V případě Gibraltaru nelze hovořit o proměnlivém objemu. Jeho objem je pevně daný – konkrétně se jedná o 135ml nápoj, který se skládá z dvojité dávky espressa a napěněného mléka pro zbytek sklenice. Když tedy uvidíte Gibraltar v kavárenském menu, jedná se o variaci cortada s větším množstvím espressa.

Co potřebujete k přípravě cortada?
Jak jsme již zmínili, k přípravě cortada potřebujete espresso a plnotučné (nebo jiné baristické) mléko. Základem nápoje je káva, proto je důležité sáhnout po výběrových zrnech.
Při přípravě cortada jsme se rozhodli sáhnout po kávě Guatemala Huehuetenango z pražírny Coffeein. Jedná se o komplexní kávu, která se v mléce rozhodně neztratí. Její zrna se zpracovávají metodou washed a následně se suší na slunci. Její chuťový základ tvoří vysoká sladkost připomínající čokoládu a sušené rozinky. Nechybí ani nádech rybízové kyselosti. Tělo kávy je těžší a sirupovité. Dochuť je rovněž dlouhotrvající a silná.
Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.


Příprava cortada
V první řadě je důležité správné nastavení kávy pro espresso. Vzhledem k tomu, že bude chuť kávy v cortadu skutečně výrazná, doporučujeme věnovat pozornost její přípravě.
Do samotného cortada budete potřebovat pouze single shot espressa. Espresso připravte do malé průhledné skleničky o objemu přibližně 90 ml.
Máte připravené espresso? Můžete začít pěnit mléko. Napěňte mléko na trysce kávovaru. Pokud nemáte s napěňováním žádné zkušenosti, nezoufejte, v článku s názvem „Jak správně napěnit mléko v kávě?“ jsme vám řekli více. Hotovou mikropěnu pomalu nalijte do kávovaru a cortado je připraveno.

Náš tip: v článku„Co je to cappuccino?“. najdete tip na napěnění kávy bez napěňovací trysky nebo kávovaru.
Celou přípravu cortada jsme pro vás zachytili na video:
Zdroje: Wikipedia, YouTube, YouTube






