Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Co je cortado a jak se liší od cappuccina?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
15. ledna 2024
cortado
Share on FacebookShare on Twitter

Pokud navštěvujete kavárny, zejména ty výběrové, pravděpodobně jste si v nápojovém lístku všimli nápoje zvaného cortado. Dnes se na něj společně podíváme blíže.

Náš tip: v sekci Druhy kávových nápojů najdete přehled dalších kávových nápojů.

co je cortado

Definice slova cortado

Cortado je kávový nápoj z jednoho espressa a mléka. Ve své podstatě se jedná o mléčný nápoj, který by se dal přirovnat ke cappuccinu. Také se skládá z jednoho espressa a napěněného mléka.

Je tu však jeden zásadní rozdíl, a to objem. Cortado má obecně menší objem než cappuccino nebo flat white. Cortado je obvykle nápoj o objemu jedna ku jedné, což znamená jeden díl espressa na jeden díl mléka. Tento poměr se však může v jednotlivých kavárnách lišit, takže se můžete setkat i s poměrem 1:2 nebo 1:3. Obvykle však celkový objem cortada nepřesahuje 100-120 ml.

Guatemala Huehuetenango od Coffeein - cortado

Historie cortada

Cortado pochází původně ze Španělska nebo Portugalska. Slovo cortado znamená řezat (konkrétně příčestí minulé – rezal) ve smyslu ředit. Mléko by mělo silné espresso zjemnit a „zředit“.

Cortado se podává téměř všude na světě, ale ne všude ho dostanete ve stejné podobě. Pokud si o něj řeknete na Kubě, dostanete espresso s teplým kondenzovaným mlékem místo běžného mléka.

Mimo Kubu se s cortadem setkáte hlavně v kavárnách, které nabízejí výběrovou kávu. V našich podmínkách by se mělo jednat o espresso s napěněným mlékem v poměru 1:1 až 1:3.

cortado - Guatemala od Coffeeinu

Zajímavá skutečnost

Setkali jste se s nápojem Gibraltar? Je to mléčný kávový nápoj pocházející ze San Franciska v Kalifornii. Právě v tomto městě vznikl trend podávat cortado ve sklenici zvané Gibraltar od společnosti Libbey Glass Company. Ve své podstatě jde o cortado podávané pouze v tomto jediném druhu sklenice. V případě Gibraltaru nelze hovořit o proměnlivém objemu. Jeho objem je pevně daný – konkrétně se jedná o 135ml nápoj, který se skládá z dvojité dávky espressa a napěněného mléka pro zbytek sklenice. Když tedy uvidíte Gibraltar v kavárenském menu, jedná se o variaci cortada s větším množstvím espressa.

Coffeein Guatemala Huehuetenango - Sypání kávy do zásobníku

Co potřebujete k přípravě cortada?

Jak jsme již zmínili, k přípravě cortada potřebujete espresso a plnotučné (nebo jiné baristické) mléko. Základem nápoje je káva, proto je důležité sáhnout po výběrových zrnech.

Při přípravě cortada jsme se rozhodli sáhnout po kávě Guatemala Huehuetenango z pražírny Coffeein. Jedná se o komplexní kávu, která se v mléce rozhodně neztratí. Její zrna se zpracovávají metodou washed a následně se suší na slunci. Její chuťový základ tvoří vysoká sladkost připomínající čokoládu a sušené rozinky. Nechybí ani nádech rybízové kyselosti. Tělo kávy je těžší a sirupovité. Dochuť je rovněž dlouhotrvající a silná.

Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Guatemala Huehuetenango - přední strana obalu
Coffeein Guatemala Huehuetenango - zadní strana obalu

Příprava cortada

V první řadě je důležité správné nastavení kávy pro espresso. Vzhledem k tomu, že bude chuť kávy v cortadu skutečně výrazná, doporučujeme věnovat pozornost její přípravě.
Do samotného cortada budete potřebovat pouze single shot espressa. Espresso připravte do malé průhledné skleničky o objemu přibližně 90 ml.

Máte připravené espresso? Můžete začít pěnit mléko. Napěňte mléko na trysce kávovaru. Pokud nemáte s napěňováním žádné zkušenosti, nezoufejte, v článku s názvem „Jak správně napěnit mléko v kávě?“ jsme vám řekli více. Hotovou mikropěnu pomalu nalijte do kávovaru a cortado je připraveno.

pěnění mléka na La Marzocco

Náš tip: v článku„Co je to cappuccino?“. najdete tip na napěnění kávy bez napěňovací trysky nebo kávovaru.

Celou přípravu cortada jsme pro vás zachytili na video:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Zdroje: Wikipedia, YouTube, YouTube

1x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinkávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
ako nastaviť recept na espresso

Jak nastavit recept na espresso? Šest rad, které byste měli zohlednit

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL