Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Co je Hario V60 a jak s jeho pomocí připravit skvělou kávu?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
27. dubna 2024
hario v60 - príprava kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Pokud jste se někdy setkali s filtrovanou kávou, je velmi pravděpodobné, že jste už zachytili označení Hario V60. Jde o jeden z nejrozšířenějších kousků kávového příslušenství spojeného s přípravou filtrované kávy. Co je to Hario V60? A jak s jeho pomocí připravit nejlepší možnou kávu?

V tomto článku poznáte už doslova ikonický dripper Hario V60, dozvíte se něco o jeho historii, jeho verzích a přípravě kávy v něm. Využijeme přitom kávu z pražírny Coffeein zvanou Kolumbia Ortíz Familia a nabídneme vám jeden recept od nás a jeden přímo od majitele a pražiče pražírny Coffeeinu Petra Szaba.

Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10, který platí jak na kávu, tak i na příslušenství. Najdete tam i takovýto set Hario V60.

dripper Hario V60 položený na dekantéru
Dripper Hario 02 položený na dekantéru.

Historie firmy Hario

Firma Hario pochází z Japonska a vznikla v roce 1921. Tehdy však nesla název Hiromu Shibata Works a věnovala se produkci teplovzdorného skla a výrobků z něj. V tomto období zájmy firmy nesměřovaly k výrobě příslušenství pro přípravu kávy.

První styk s kávou nastal až v roce 1964, když Hario začalo s výrobou kávového sifonu (Vacuum pot). Díky jeho úspěchu se tehdejší Hiromu Shibata Works rozhodlo vyčlenit samostatnou odnož firmy zaměřenou na produkty spojené s kávou. Pojmenovali ji Hario a tento název nese až dodnes.

dripper Hario V60 - pohled shora

Král skla

Hario v překladu znamená „Král skla“. Hlavním zaměřením firmy měly tedy i nadále být výrobky z tvrzeného skla. Ale pokud jste se už s Hario V60 setkali, asi jste si všimli, že většina těchto výrobků není ze skla. Jak se ze sklářské firmy stal podnik vyrábějící porcelánové, plastové, kovové ale i skleněné drippery na kávu?

V osmdesátých letech minulého století se výzkumníci firmy Hario zabývali problematikou přípravy kávy pomocí imerze, která v této době značně dominovala. Takmer všechny techniky a způsoby, jakými se filtrovaná káva připravovala, zahrnovaly imerzi, což znamená „namáčení“ namleté kávy v horké vodě. Obě složky jsou při tomto způsobu přípravy v neustálém kontaktu a voda kávou neprotéká. V Hariu však přišli s inovativní myšlenkou. Co kdyby káva a voda nebyly ve styku po celou dobu extrakce, ale voda by kávou protékala kontinuálně?

Následovalo několik let vývoje, který však zpomaloval souboj s instantní kávou. Vlna instantní kávy byla v Japonsku stejně silná jako u nás v Evropě. Investice do manuálního příslušenství tak byla pro firmu mnohem riskantnější. I kvůli tomu trval vývoj kónického dripperu s filtračním papírem s přestávkami mnoho let.

dripper Hario V60 - pohled z boku

Co znamená Hario „V60“?

V roce 2005 spatřila světlo světa první finální verze „véšedesátky“. Označení V60 představuje dvě základní vlastnosti tohoto dripperu. „V“ popisuje jeho kónický tvar ve tvaru písmene V. Číslo 60 zase udává úhel, který svírají stěny dripperu. Na vnitřní straně jeho stěn najdete žebra ve tvaru spirály. Díky nim se filtrační papír nepřilepí celou svou plochou o stěnu dripperu, což zajistí tok vzduchu a urychlí průtok vody kávou. Žebra se na spodku dripperu sbíhají do jednoho velkého otvoru, přes který vytéká připravená káva.

dripper Hario V60 - pohled zdola

Výroba porcelánu a keramiky se 400letou tradicí

Původní Hario V60 se vyrábělo z japonské keramiky značky Arita yaki. Arita yaki využívá metody staré až 400 let, které s co největší přesností dodržuje až do dnešních dní. Všechny „véšedesátky“ vyrobené z keramiky pocházejí právě z města Arita, kde se dodnes soustřeďuje jejich výroba.

Keramická V60 má několik nevýhod. Je poměrně těžká, křehká, vyžaduje si pořádné předehřátí a nehodí se na cesty. Proto se firma Hario rozhodla zapojit do výroby i jiné materiály. Dnes si můžete pořídit kousky vyrobené z plastu, skla, kovu a původní keramiky – dokonce v různých barevných provedeních. Každý materiál má svoje výhody i nevýhody a je už jen na vás, který upřednostníte.

Hario V60 - pohled shora

Hario V60 a velikosti 01, 02 a 03

Kromě rozličných materiálů existuje několik různých velikostí klasické V60. Velikost označuje dvojčíslí nacházející se za zkratkou V60. V60-01 je nejmenší verze vhodná pro přípravu kávy pro jednoho až dva lidi. Ve V60-02 připravíte kávu pro dva až tři lidi (ale klidně i menší množství pro jednoho člověka). Největší verzí je Hario V60-03, která pohodlně ukojí chutě více než třem lidem. Při koupi hleďte hlavně na maximální kapacitu dripperu. Ve větší verzi připravíte i menší dávky kávy, v té menší však větší množství kávy nenavaříte. V60-01 může být vhodná hlavně jako skladnější verze na cesty.

dripper Hario V60 - velikost 02

Jak si připravit kávu přes Hario V60?

Při přípravě filtrované kávy v Hario V60 jsme použili kávu z pražírny Coffeein – Kolumbia Ortíz Family. Jde o světle praženou odrůdu Pink Bourbon od otce a syna Libarda a Williama Ortízovců. V regionu Huila v Kolumbii vlastní farmu La Cabaña, na které každoročně produkují zajímavé loty výběrové kávy.

Pražírna Coffeein s nimi spolupracuje už od roku 2022, díky čemuž navázali bližší pouto. Tento naturálně a anaerobně zpracovaný Pink Bourbon slibuje funky tropické chutě, vinnou aciditu a jemnou kořenitost. Jakou chuť se vám podaří vytáhnout pomocí V60-ky?

Colombia Ortíz Familia od Coffeeinu
Colombia Ortíz Familia.
Colombia Ortíz Familia - informace o kávě
Colombia Ortíz Familia od Coffeeinu - zadní strana obalu

Dva recepty na Hario V60

Při přípravě zvolte svůj oblíbený recept, ale pokud takový nemáte nebo jste úplným nováčkem, v tomto článku vám nabídneme dva recepty. První jsme si pro vás připravili my z Blogu o kávě a druhý jsme vytáhli z majitele pražírny Coffeein – Peťa Szaba.

Ještě předtím, než se pustíte do zalévání, připravte si všechny potřebné pomůcky. Samotná V60 totižto nestačí. Budete potřebovat filtrační papír (od značky Hario nebo od jiného výrobce), mlýnek, konvici s tenkým hrdlem, váhu, stopky a hrnek nebo dekantér. Příprava filtrované kávy je precizní a složitý proces, proto doporučujeme vážit vstupní gramáž kávy, objem (nebo spíše hmotnost) použité vody a čas extrakce.

filtrační papír pro Hario V60
Papírový filtr Hario V60.

Zahřejte vodu, nameľte správné množství kávy, papír umístěte do dripperu, promyte ho horkou vodou a pusťte se do přípravy.

Recept Blogu o kávě

16 g —> 240 ml (94°C)
19 kliků na mlýnku Comandante (570 mikronů)

0:00 – 0:30 70 ml (rychlý krouživý nálev a následný „blooming“)
0:30 – 1:00 70 ml (pomalý krouživý nálev)
1:00 – 2:00 100 ml (pomalý krouživý nálev a zamíchání)

finální čas extrakce: cca 2:45

příprava kávy přes Hario V60 - mletá káva

Recept od Peťa z Coffeeinu

30 g —> 450 ml (96°C)
22 až 26 kliků na Comandante (záleží od konkrétní kávy, no cíl je extrakci dostat do 3 min.)

první nálev 60g vody a pouštím stopky
druhý nálev je při 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
třetí nálev je při 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
čtvrtý nálev je při 1 min. 30 sek. a dolejem 110g vody (dokopy tam je 350g)
pátý nálev je při 2 min a dolejem 110g vody (dokopy tam je 450g)
při 2 min 30 sek. krouživými pohyby promíchám obsah dripperu

finální čas extrakce: cca 3:00

příprava kávy přes Hario V60 - zalévání kávy

Ovocný džus

Recept přímo od nás je vhodný v tom případě, že kávu si vychutnáváte osamotě. Peťov recept poslouží pořádnému kofeinovému šílenci nebo dvojici kávomilců. Oba recepty však produkují kávu s vyváženou aciditou, sladkostí a jemnou hořkostí. V kávě očekávejte aciditu červeného hrozna, sladkost zrelého tropického ovoce a jemnou kořenitost a hořkost černého čaje v pozadí a v následné dochuti. Struktura a tělo kávy připomíná popíjení ovocného džusu, který vás příjemně osvěží.

příprava kávy přes Hario V60

Na coffeein.sk všechno pod jednou střechou

Hario V60 je ikonický kousek kávového příslušenství. Tento dripper nemůže chybět u žádného začátečníka, ale ani pokročilého filtrátora. Dripper V60, kávu od rodiny Ortízovců, ale i množství dalšího najdete na eshopu pražírny Coffeein na coffeein.sk. Při nákupu můžete uplatnit i slevový kód BLOGOKAVE10, díky kterému ušetříte.

Colombia Ortíz Familia - připravená filtrovaná káva
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: filtrovaná kávaHario V60
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
hand brew - príprava kávy

Hand brew: Co to je a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL