Pokud jste se někdy setkali s filtrovanou kávou, je velmi pravděpodobné, že jste už zachytili označení Hario V60. Jde o jeden z nejrozšířenějších kousků kávového příslušenství spojeného s přípravou filtrované kávy. Co je to Hario V60? A jak s jeho pomocí připravit nejlepší možnou kávu?
V tomto článku poznáte už doslova ikonický dripper Hario V60, dozvíte se něco o jeho historii, jeho verzích a přípravě kávy v něm. Využijeme přitom kávu z pražírny Coffeein zvanou Kolumbia Ortíz Familia a nabídneme vám jeden recept od nás a jeden přímo od majitele a pražiče pražírny Coffeeinu Petra Szaba.
Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10, který platí jak na kávu, tak i na příslušenství. Najdete tam i takovýto set Hario V60.

Historie firmy Hario
Firma Hario pochází z Japonska a vznikla v roce 1921. Tehdy však nesla název Hiromu Shibata Works a věnovala se produkci teplovzdorného skla a výrobků z něj. V tomto období zájmy firmy nesměřovaly k výrobě příslušenství pro přípravu kávy.
První styk s kávou nastal až v roce 1964, když Hario začalo s výrobou kávového sifonu (Vacuum pot). Díky jeho úspěchu se tehdejší Hiromu Shibata Works rozhodlo vyčlenit samostatnou odnož firmy zaměřenou na produkty spojené s kávou. Pojmenovali ji Hario a tento název nese až dodnes.

Král skla
Hario v překladu znamená „Král skla“. Hlavním zaměřením firmy měly tedy i nadále být výrobky z tvrzeného skla. Ale pokud jste se už s Hario V60 setkali, asi jste si všimli, že většina těchto výrobků není ze skla. Jak se ze sklářské firmy stal podnik vyrábějící porcelánové, plastové, kovové ale i skleněné drippery na kávu?
V osmdesátých letech minulého století se výzkumníci firmy Hario zabývali problematikou přípravy kávy pomocí imerze, která v této době značně dominovala. Takmer všechny techniky a způsoby, jakými se filtrovaná káva připravovala, zahrnovaly imerzi, což znamená „namáčení“ namleté kávy v horké vodě. Obě složky jsou při tomto způsobu přípravy v neustálém kontaktu a voda kávou neprotéká. V Hariu však přišli s inovativní myšlenkou. Co kdyby káva a voda nebyly ve styku po celou dobu extrakce, ale voda by kávou protékala kontinuálně?
Následovalo několik let vývoje, který však zpomaloval souboj s instantní kávou. Vlna instantní kávy byla v Japonsku stejně silná jako u nás v Evropě. Investice do manuálního příslušenství tak byla pro firmu mnohem riskantnější. I kvůli tomu trval vývoj kónického dripperu s filtračním papírem s přestávkami mnoho let.

Co znamená Hario „V60“?
V roce 2005 spatřila světlo světa první finální verze „véšedesátky“. Označení V60 představuje dvě základní vlastnosti tohoto dripperu. „V“ popisuje jeho kónický tvar ve tvaru písmene V. Číslo 60 zase udává úhel, který svírají stěny dripperu. Na vnitřní straně jeho stěn najdete žebra ve tvaru spirály. Díky nim se filtrační papír nepřilepí celou svou plochou o stěnu dripperu, což zajistí tok vzduchu a urychlí průtok vody kávou. Žebra se na spodku dripperu sbíhají do jednoho velkého otvoru, přes který vytéká připravená káva.

Výroba porcelánu a keramiky se 400letou tradicí
Původní Hario V60 se vyrábělo z japonské keramiky značky Arita yaki. Arita yaki využívá metody staré až 400 let, které s co největší přesností dodržuje až do dnešních dní. Všechny „véšedesátky“ vyrobené z keramiky pocházejí právě z města Arita, kde se dodnes soustřeďuje jejich výroba.
Keramická V60 má několik nevýhod. Je poměrně těžká, křehká, vyžaduje si pořádné předehřátí a nehodí se na cesty. Proto se firma Hario rozhodla zapojit do výroby i jiné materiály. Dnes si můžete pořídit kousky vyrobené z plastu, skla, kovu a původní keramiky – dokonce v různých barevných provedeních. Každý materiál má svoje výhody i nevýhody a je už jen na vás, který upřednostníte.

Hario V60 a velikosti 01, 02 a 03
Kromě rozličných materiálů existuje několik různých velikostí klasické V60. Velikost označuje dvojčíslí nacházející se za zkratkou V60. V60-01 je nejmenší verze vhodná pro přípravu kávy pro jednoho až dva lidi. Ve V60-02 připravíte kávu pro dva až tři lidi (ale klidně i menší množství pro jednoho člověka). Největší verzí je Hario V60-03, která pohodlně ukojí chutě více než třem lidem. Při koupi hleďte hlavně na maximální kapacitu dripperu. Ve větší verzi připravíte i menší dávky kávy, v té menší však větší množství kávy nenavaříte. V60-01 může být vhodná hlavně jako skladnější verze na cesty.

Jak si připravit kávu přes Hario V60?
Při přípravě filtrované kávy v Hario V60 jsme použili kávu z pražírny Coffeein – Kolumbia Ortíz Family. Jde o světle praženou odrůdu Pink Bourbon od otce a syna Libarda a Williama Ortízovců. V regionu Huila v Kolumbii vlastní farmu La Cabaña, na které každoročně produkují zajímavé loty výběrové kávy.
Pražírna Coffeein s nimi spolupracuje už od roku 2022, díky čemuž navázali bližší pouto. Tento naturálně a anaerobně zpracovaný Pink Bourbon slibuje funky tropické chutě, vinnou aciditu a jemnou kořenitost. Jakou chuť se vám podaří vytáhnout pomocí V60-ky?



Dva recepty na Hario V60
Při přípravě zvolte svůj oblíbený recept, ale pokud takový nemáte nebo jste úplným nováčkem, v tomto článku vám nabídneme dva recepty. První jsme si pro vás připravili my z Blogu o kávě a druhý jsme vytáhli z majitele pražírny Coffeein – Peťa Szaba.
Ještě předtím, než se pustíte do zalévání, připravte si všechny potřebné pomůcky. Samotná V60 totižto nestačí. Budete potřebovat filtrační papír (od značky Hario nebo od jiného výrobce), mlýnek, konvici s tenkým hrdlem, váhu, stopky a hrnek nebo dekantér. Příprava filtrované kávy je precizní a složitý proces, proto doporučujeme vážit vstupní gramáž kávy, objem (nebo spíše hmotnost) použité vody a čas extrakce.

Zahřejte vodu, nameľte správné množství kávy, papír umístěte do dripperu, promyte ho horkou vodou a pusťte se do přípravy.
Recept Blogu o kávě
16 g —> 240 ml (94°C)
19 kliků na mlýnku Comandante (570 mikronů)
0:00 – 0:30 70 ml (rychlý krouživý nálev a následný „blooming“)
0:30 – 1:00 70 ml (pomalý krouživý nálev)
1:00 – 2:00 100 ml (pomalý krouživý nálev a zamíchání)
finální čas extrakce: cca 2:45

Recept od Peťa z Coffeeinu
30 g —> 450 ml (96°C)
22 až 26 kliků na Comandante (záleží od konkrétní kávy, no cíl je extrakci dostat do 3 min.)
první nálev 60g vody a pouštím stopky
druhý nálev je při 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
třetí nálev je při 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
čtvrtý nálev je při 1 min. 30 sek. a dolejem 110g vody (dokopy tam je 350g)
pátý nálev je při 2 min a dolejem 110g vody (dokopy tam je 450g)
při 2 min 30 sek. krouživými pohyby promíchám obsah dripperu
finální čas extrakce: cca 3:00

Ovocný džus
Recept přímo od nás je vhodný v tom případě, že kávu si vychutnáváte osamotě. Peťov recept poslouží pořádnému kofeinovému šílenci nebo dvojici kávomilců. Oba recepty však produkují kávu s vyváženou aciditou, sladkostí a jemnou hořkostí. V kávě očekávejte aciditu červeného hrozna, sladkost zrelého tropického ovoce a jemnou kořenitost a hořkost černého čaje v pozadí a v následné dochuti. Struktura a tělo kávy připomíná popíjení ovocného džusu, který vás příjemně osvěží.

Na coffeein.sk všechno pod jednou střechou
Hario V60 je ikonický kousek kávového příslušenství. Tento dripper nemůže chybět u žádného začátečníka, ale ani pokročilého filtrátora. Dripper V60, kávu od rodiny Ortízovců, ale i množství dalšího najdete na eshopu pražírny Coffeein na coffeein.sk. Při nákupu můžete uplatnit i slevový kód BLOGOKAVE10, díky kterému ušetříte.







