Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Co je to Aerocano?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
16. října 2023
čo je to aerocano
Share on FacebookShare on Twitter

Název Aerocano v sobě skrývá spojení dvou slov – Aero jako předpona s významem vzduch a Americano. Americano se jednoduše povýší na jinou úroveň a vznikne netradiční alternativa připomínající nitro.

Aerocano je nápoj založený na Americanu, tedy espressu zředěném vodou. Tajemství Aerocana se skrývá v tom, že obdobu „Americana“ je třeba spolu s ledem napěnit pomocí trysky kávovaru. Takto vznikne zajímavá struktura, která je pro Aerocano charakteristická.

aerocano na pultu

Odkud pochází Aerocano?

Aerocano na světě není dlouho. Na svém youtubovém kanálu ho v roce 2022 představil Kyle Rowsell. V této době jsme my, Gabriela a Filip, pracovali v košické kavárně Bolge. V Bolge jsme se rozhodli tuto bláznivou věc zařadit do nabídky více méně z legrace.

Avšak legrace to přestalo být ve chvíli, kdy nás v kavárně navštívil Laci. Drink se mu natolik zalíbil, že se rozhodl o něm napsat článek s názvem „Aerocano jako nový kávový hit?“ Nakonec to nezůstalo jen u tohoto jednoho článku a vlastně právě díky lásce k Aerocanu se zrodila naše spolupráce, která trvá do dnešních dnů.

Peru El Palto od Coffeeinu

Co potřebujete na přípravu Aerocana?

V první řadě dvojité espresso. A ne ledajaké espresso, ale to nejchutnější a co nejlépe připravené espresso. My jsme si espresso připravili z kávy z pražírny Coffeein.

To, zda sáhnete po ovocnější nebo čokoládovější kávě, je při přípravě Aerocana jedno. V obou případech to bude výborný kávový drink. My jsme se rozhodli udělat změnu a nesáhnout po ovocnějším espressu, ale právě naopak. Zvolili jsme Peru El Palto ze zpracovatelské stanice Juan Marco El Palto, mix odrůd Caturra, Typica a Catimor. Je to káva zpracovaná mokrou metodou, díky čemuž získala svůj charakteristický chuťový profil. Dominují v něm sladké chutě sušeného ovoce Goji, kakaa a čokolády.

Když se rozhodnete pro nákup kávy na eshopu coffeein.sk, uplatněte slevový kód BLOGOKAVE10 a něco ušetříte.

příprava espressa

Nepoužijte velké množství vody

Připravený double shot espressa jsme následně naředili vodou. Tady je vlastně změna oproti Americanu: nepoužíváme single shot espressa, ale double shot. Espresso zároveň nepouštíme do vody, ale připravené espresso budeme až následně ředit vodou. Ale pozor: nepoužijeme tak velké množství vody jako u Americana. My jsme do double shotu nalili jen 40 ml filtrované vody s pokojovou teplotou. To vše proto, že do naředěného espressa ještě plánujeme přidat led, 40 gramů. Ten celý nápoj ochladí a pak se při napěňování příliš nezahřeje. Méně vody doporučujeme použít i proto, že v Aerocanu chceme cítit výraznější chuť espressa. Zkuste se tedy držet poměru 1:1:1.

Naředěné espresso spolu s ledem doporučujeme přelít do konvičky na napěňování mléka, tzv. pitcheru. Tuto směs pak pomocí trysky napusťte vzduchem stejně, jako byste pěnili mléko na latte art. Určitě to však není třeba přehánět, stačí pět až deset sekund. Hotový drink pak přelijte na pár kostek ledu a Aerocano je na světě.

aerocano - příprava

Jak chutná Aerocano?

Nejzvláštnější a nejcharakterističtější vlastností Aerocana je jeho struktura. Strukturu Aerocana dosáhnete tím, že kávu necháte napustit vzduchem. Vytvoří se vám tak krásná jemná krémová struktura, při které budete mít pocit, že pijete mléčný nápoj. Když máte zkušenosti s nitrem, tento drink by vám ho měl připomenout. Ale pozor, musíte ho vypít rychle, aby vám vzduch nevyprchal.

aerocano a Peru el Palto od Coffeein

Pro koho je Aerocano vhodné?

Někdo může Aerocano považovat za velmi zvláštní drink a odsoudit ho. Vždyť přece jen, napěnění zředěné kávy? To se běžně nevidí. Když však rádi zkoušíte nové věci a objevujete nové chutě, běžte si ho připravit co nejdříve. Aerocano si určitě zamilujete.

Recept na přípravu Aerocana:

  1. Z vaší oblíbené kávy si připravte double shot espressa, cca 40 ml.
  2. Espresso si přelijte do konvičky na mléko, přidejte k němu 40 ml vody a 40 g ledu.
  3. Celou směs napusťte vzduchem z trysky kávovaru. Stačí, když ji budete napěňovat 5 – 10 sekund.
  4. Aerocano přelijte do pěkné sklenice s ledem a můžete podávat.

Videonávod na přípravu Aerocana:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Náš tip: Když se stejně jako my rozhodnete pro kávu od Coffeeinu, při nákupu na eshopu coffeein.sk využijte kód BLOGOKAVE10.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinkávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
recenzia DM kávy Caffé Crema

Recenze DM kávy Caffé Crema: Pochoutka pro sebetrýznitele

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL