Název Aerocano v sobě skrývá spojení dvou slov – Aero jako předpona s významem vzduch a Americano. Americano se jednoduše povýší na jinou úroveň a vznikne netradiční alternativa připomínající nitro.
Aerocano je nápoj založený na Americanu, tedy espressu zředěném vodou. Tajemství Aerocana se skrývá v tom, že obdobu „Americana“ je třeba spolu s ledem napěnit pomocí trysky kávovaru. Takto vznikne zajímavá struktura, která je pro Aerocano charakteristická.

Odkud pochází Aerocano?
Aerocano na světě není dlouho. Na svém youtubovém kanálu ho v roce 2022 představil Kyle Rowsell. V této době jsme my, Gabriela a Filip, pracovali v košické kavárně Bolge. V Bolge jsme se rozhodli tuto bláznivou věc zařadit do nabídky více méně z legrace.
Avšak legrace to přestalo být ve chvíli, kdy nás v kavárně navštívil Laci. Drink se mu natolik zalíbil, že se rozhodl o něm napsat článek s názvem „Aerocano jako nový kávový hit?“ Nakonec to nezůstalo jen u tohoto jednoho článku a vlastně právě díky lásce k Aerocanu se zrodila naše spolupráce, která trvá do dnešních dnů.

Co potřebujete na přípravu Aerocana?
V první řadě dvojité espresso. A ne ledajaké espresso, ale to nejchutnější a co nejlépe připravené espresso. My jsme si espresso připravili z kávy z pražírny Coffeein.
To, zda sáhnete po ovocnější nebo čokoládovější kávě, je při přípravě Aerocana jedno. V obou případech to bude výborný kávový drink. My jsme se rozhodli udělat změnu a nesáhnout po ovocnějším espressu, ale právě naopak. Zvolili jsme Peru El Palto ze zpracovatelské stanice Juan Marco El Palto, mix odrůd Caturra, Typica a Catimor. Je to káva zpracovaná mokrou metodou, díky čemuž získala svůj charakteristický chuťový profil. Dominují v něm sladké chutě sušeného ovoce Goji, kakaa a čokolády.
Když se rozhodnete pro nákup kávy na eshopu coffeein.sk, uplatněte slevový kód BLOGOKAVE10 a něco ušetříte.

Nepoužijte velké množství vody
Připravený double shot espressa jsme následně naředili vodou. Tady je vlastně změna oproti Americanu: nepoužíváme single shot espressa, ale double shot. Espresso zároveň nepouštíme do vody, ale připravené espresso budeme až následně ředit vodou. Ale pozor: nepoužijeme tak velké množství vody jako u Americana. My jsme do double shotu nalili jen 40 ml filtrované vody s pokojovou teplotou. To vše proto, že do naředěného espressa ještě plánujeme přidat led, 40 gramů. Ten celý nápoj ochladí a pak se při napěňování příliš nezahřeje. Méně vody doporučujeme použít i proto, že v Aerocanu chceme cítit výraznější chuť espressa. Zkuste se tedy držet poměru 1:1:1.
Naředěné espresso spolu s ledem doporučujeme přelít do konvičky na napěňování mléka, tzv. pitcheru. Tuto směs pak pomocí trysky napusťte vzduchem stejně, jako byste pěnili mléko na latte art. Určitě to však není třeba přehánět, stačí pět až deset sekund. Hotový drink pak přelijte na pár kostek ledu a Aerocano je na světě.

Jak chutná Aerocano?
Nejzvláštnější a nejcharakterističtější vlastností Aerocana je jeho struktura. Strukturu Aerocana dosáhnete tím, že kávu necháte napustit vzduchem. Vytvoří se vám tak krásná jemná krémová struktura, při které budete mít pocit, že pijete mléčný nápoj. Když máte zkušenosti s nitrem, tento drink by vám ho měl připomenout. Ale pozor, musíte ho vypít rychle, aby vám vzduch nevyprchal.

Pro koho je Aerocano vhodné?
Někdo může Aerocano považovat za velmi zvláštní drink a odsoudit ho. Vždyť přece jen, napěnění zředěné kávy? To se běžně nevidí. Když však rádi zkoušíte nové věci a objevujete nové chutě, běžte si ho připravit co nejdříve. Aerocano si určitě zamilujete.
Recept na přípravu Aerocana:
- Z vaší oblíbené kávy si připravte double shot espressa, cca 40 ml.
- Espresso si přelijte do konvičky na mléko, přidejte k němu 40 ml vody a 40 g ledu.
- Celou směs napusťte vzduchem z trysky kávovaru. Stačí, když ji budete napěňovat 5 – 10 sekund.
- Aerocano přelijte do pěkné sklenice s ledem a můžete podávat.
Videonávod na přípravu Aerocana:
Náš tip: Když se stejně jako my rozhodnete pro kávu od Coffeeinu, při nákupu na eshopu coffeein.sk využijte kód BLOGOKAVE10.






