Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Co je to Americano?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
30. října 2023
Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein - Americano
Share on FacebookShare on Twitter

Americano je typ kávového nápoje na bázi espressa. Zkrátka řečeno, jde o espresso zředěné vodou. Skládá se ze single-shot espressa a 100-120 ml horké vody. Americano je tedy nápoj s větším objemem a méně výraznou chutí.

Náš tip: Kávové nápoje představujeme v sekci „Druhy kávových nápojů„.

Historie Americana

Název Americano ve skutečnosti nepochází z anglického jazyka. Jeho původ můžeme vidět ve španělštině, italštině či portugalštině, kde Americano označuje přídavné jméno americký. Mnozí věří, že tento termín se začal používat během druhé světové války.

Američtí vojáci v Itálii si své espresso ředili vodou, protože byli zvyklí na rozředěnější kávu s větším objemem a méně výraznou chutí. V oxfordském slovníku je však uvedeno, že jde o hanlivý termín pocházející z americké španělštiny označující „jemnější kávu“. Jeho původ je tedy nejasný.

Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu - Americano

Co potřebujete k přípravě Americana?

V první řadě potřebujete chutné a dobře připravené espresso. A klíčem k dobrému espressu je ještě lepší káva. Proto doporučujeme sáhnout po co nejkvalitnějším zrnu. My jsme si espresso připravili z kávy z dílny slovenské pražírny Coffeein.

Chcete kávu, která je tradičnější, čokoládovější? V tom případě sáhněte po Brazil Cerrado Diamond. V espressu vám nabídne plné tělo, výraznou čokoládovo-oříškovou chuť s výraznou sladkostí. Když však oblibujete modernější a ovocnější espresso, vyzkoušejte Ethiopiu Yirgacheffe. Její chuťový profil je skutečně zajímavý – rajčata, mírná kořenitost a dochuť sladké mléčné čokolády. V espressu bude vynikat právě její příjemná acidita doplněná sladkostí mandlí.

Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein - obal zepředu

My jsme se rozhodli vyzkoušet Americano připravené z etiopské kávy. Občas mohou být ovocnější a acidnější kávy velmi výrazné. Právě proto může být zředění vodou zajímavou obměnou a alternativou; když vám tedy překáží příliš intenzivní chuť espressa.

Druhou, velmi běžnou ingrediencí, je horká voda. Horkou vodu si můžeme dolít ať už z konvice, nebo přímo z kávovaru. Obě možnosti jsou správné.

Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein - obal zezadu

Jak si připravit Americano?

Americano je objemnějším, delším nápojem. Proto si ho připravte do cappucinové šálky. Ta by měla mít objem cca 150 – 180 ml.

Prvním krokem je napuštění horké vody do šálky. Do cappuccino šálky si buď z kávovaru nebo konvice napusťte 100-120 ml vody. Takový objem vody je při Americanu asi nejčastější, avšak můžete se setkat i s doporučením použít až 150 ml vody. Platí, že když preferujete méně intenzivní a méně výrazné espresso, použijte větší množství vody. Když chcete zachovat jistou sílu a výraznost výsledného nápoje, doporučujeme použít menší množství vody.

Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu v páce

Když máte vodu v šálce, můžete začít příprava espressa. Na Americano budete potřebovat single shot espressa. Single shot má objem přibližně 16-25 ml, v závislosti od dané kávy, přípravy, kávovaru, sítka a pod.

Náš tip: Chcete si dát na vašem espressu skutečně záležet? Připravili jsme pro vás článek o nástrojích, které vám espresso pomohou vylepšit: „Jak zlepšit přípravu espressa?“

Je důležité, a při Americanu přímo klíčové, pustit espresso přímo do šálky s vodou. Espresso vám tak poteče přímo do horké vody, čímž se zachová i jistá crema. Následně si nezapomeňte kávu promíchat lžičkou.

Americano - příprava

Pro koho je Americano vhodné?

Americano bychom doporučovali zejména kávíčkářům, kteří neoblibují příliš intenzivní chutě espressa, no preferují právě espresso a ne filtrovanou kávu.

Taktéž může být Americano pomyslným stupínkem mezi espressem a filtrovanou kávou. Chcete se postupně naučit pít filtrovanou kávu, avšak zatím vám překáží její lehčí tělo a menší intenzita? Americano je přesně pro vás. Připravte si ho z ovocnějšího, modernějšího espressa, například z Ethiopie od Coffeeinu a nechte vaše chuťové buňky prožívat příjemné ovocné opojení.

Americano bychom doporučovali i lidem, kteří chtějí při kávě posedět o něco déle. Delší nápoj si vyžaduje i delší chvíli na uklidnění a užívání si kávy. Americano vás tedy nepřímo donutí zpomalit, užívat si chvíli s kávou a hledat v ní různé chuťové nuance.

Ethiopia Yirgacheffe - Coffeein - Americano - míchání kávy lžičkou

Alternativa Americana

V letních měsících mnozí preferují zejména ledové verze káv. Americano je jedním z drinků, které vyniknou rovnako dobře i v teplém aj ledovém variantě. Stačí, ak namiesto horúcej vody použijete studenú vodu s niekoľkými kockami ľadu. Espresso pustite priamo na ľadovú vodu. Takto vznikne nenáročná, veľmi osviežujúca letná verzia Americana.

Recept na přípravu Americana

  1. Do cappucino šálky připravte 100-120 ml horké vody.
  2. Vyberte si svou oblíbenou kávu na espresso a připravte ji jako single shot espressa. Single shot pusťte přímo do šálky s předem připravenou horkou vodou.
  3. Americano zamíchejte, aby se chutě v šálce rovnoměrně rozložily. Užívejte. 🙂

Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinkávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
ako si pripraviť najlepšie cappuccino

Nejlepší cappuccino: Tři recepty, které musíte vyzkoušet

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL