Americano je typ kávového nápoje na bázi espressa. Zkrátka řečeno, jde o espresso zředěné vodou. Skládá se ze single-shot espressa a 100-120 ml horké vody. Americano je tedy nápoj s větším objemem a méně výraznou chutí.
Náš tip: Kávové nápoje představujeme v sekci „Druhy kávových nápojů„.
Historie Americana
Název Americano ve skutečnosti nepochází z anglického jazyka. Jeho původ můžeme vidět ve španělštině, italštině či portugalštině, kde Americano označuje přídavné jméno americký. Mnozí věří, že tento termín se začal používat během druhé světové války.
Američtí vojáci v Itálii si své espresso ředili vodou, protože byli zvyklí na rozředěnější kávu s větším objemem a méně výraznou chutí. V oxfordském slovníku je však uvedeno, že jde o hanlivý termín pocházející z americké španělštiny označující „jemnější kávu“. Jeho původ je tedy nejasný.

Co potřebujete k přípravě Americana?
V první řadě potřebujete chutné a dobře připravené espresso. A klíčem k dobrému espressu je ještě lepší káva. Proto doporučujeme sáhnout po co nejkvalitnějším zrnu. My jsme si espresso připravili z kávy z dílny slovenské pražírny Coffeein.
Chcete kávu, která je tradičnější, čokoládovější? V tom případě sáhněte po Brazil Cerrado Diamond. V espressu vám nabídne plné tělo, výraznou čokoládovo-oříškovou chuť s výraznou sladkostí. Když však oblibujete modernější a ovocnější espresso, vyzkoušejte Ethiopiu Yirgacheffe. Její chuťový profil je skutečně zajímavý – rajčata, mírná kořenitost a dochuť sladké mléčné čokolády. V espressu bude vynikat právě její příjemná acidita doplněná sladkostí mandlí.
Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

My jsme se rozhodli vyzkoušet Americano připravené z etiopské kávy. Občas mohou být ovocnější a acidnější kávy velmi výrazné. Právě proto může být zředění vodou zajímavou obměnou a alternativou; když vám tedy překáží příliš intenzivní chuť espressa.
Druhou, velmi běžnou ingrediencí, je horká voda. Horkou vodu si můžeme dolít ať už z konvice, nebo přímo z kávovaru. Obě možnosti jsou správné.

Jak si připravit Americano?
Americano je objemnějším, delším nápojem. Proto si ho připravte do cappucinové šálky. Ta by měla mít objem cca 150 – 180 ml.
Prvním krokem je napuštění horké vody do šálky. Do cappuccino šálky si buď z kávovaru nebo konvice napusťte 100-120 ml vody. Takový objem vody je při Americanu asi nejčastější, avšak můžete se setkat i s doporučením použít až 150 ml vody. Platí, že když preferujete méně intenzivní a méně výrazné espresso, použijte větší množství vody. Když chcete zachovat jistou sílu a výraznost výsledného nápoje, doporučujeme použít menší množství vody.

Když máte vodu v šálce, můžete začít příprava espressa. Na Americano budete potřebovat single shot espressa. Single shot má objem přibližně 16-25 ml, v závislosti od dané kávy, přípravy, kávovaru, sítka a pod.
Náš tip: Chcete si dát na vašem espressu skutečně záležet? Připravili jsme pro vás článek o nástrojích, které vám espresso pomohou vylepšit: „Jak zlepšit přípravu espressa?“
Je důležité, a při Americanu přímo klíčové, pustit espresso přímo do šálky s vodou. Espresso vám tak poteče přímo do horké vody, čímž se zachová i jistá crema. Následně si nezapomeňte kávu promíchat lžičkou.

Pro koho je Americano vhodné?
Americano bychom doporučovali zejména kávíčkářům, kteří neoblibují příliš intenzivní chutě espressa, no preferují právě espresso a ne filtrovanou kávu.
Taktéž může být Americano pomyslným stupínkem mezi espressem a filtrovanou kávou. Chcete se postupně naučit pít filtrovanou kávu, avšak zatím vám překáží její lehčí tělo a menší intenzita? Americano je přesně pro vás. Připravte si ho z ovocnějšího, modernějšího espressa, například z Ethiopie od Coffeeinu a nechte vaše chuťové buňky prožívat příjemné ovocné opojení.
Americano bychom doporučovali i lidem, kteří chtějí při kávě posedět o něco déle. Delší nápoj si vyžaduje i delší chvíli na uklidnění a užívání si kávy. Americano vás tedy nepřímo donutí zpomalit, užívat si chvíli s kávou a hledat v ní různé chuťové nuance.

Alternativa Americana
V letních měsících mnozí preferují zejména ledové verze káv. Americano je jedním z drinků, které vyniknou rovnako dobře i v teplém aj ledovém variantě. Stačí, ak namiesto horúcej vody použijete studenú vodu s niekoľkými kockami ľadu. Espresso pustite priamo na ľadovú vodu. Takto vznikne nenáročná, veľmi osviežujúca letná verzia Americana.
Recept na přípravu Americana
- Do cappucino šálky připravte 100-120 ml horké vody.
- Vyberte si svou oblíbenou kávu na espresso a připravte ji jako single shot espressa. Single shot pusťte přímo do šálky s předem připravenou horkou vodou.
- Americano zamíchejte, aby se chutě v šálce rovnoměrně rozložily. Užívejte. 🙂
Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.






