Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Co je to batch brew?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
13. listopadu 2023
čo je to batch brew
Share on FacebookShare on Twitter

Batch brew je druh filtrované kávy nebo běžné kávy. Od ručně vařené filtrované kávy se liší tím, že je připravována automatickým dávkovacím kávovarem (batch brewerem) ve větším množství.

Batch brew se v současné době těší velké oblibě. Najdete ho na nápojových lístcích mnoha moderních kaváren, zejména kaváren třetí vlny. Batch brew je tedy vynikajícím nástrojem zejména v kavárnách, kde usnadňuje a urychluje práci baristů. Namísto ručně připravované filtrované kávy, jejíž příprava trvá déle, minimalizuje batch brew dobu čekání nebo lidský faktor při přípravě. Batch brew je rychlejší a často cenově dostupnější alternativou k ručně připravované filtrované kávě.

Náš tip: Kávové nápoje představujeme v sekci „Druhy kávových nápojů„.

příprava batch brew z kávy Vietnam Lang Biang od Coffeeinu

Historie batch brew

Automatická příprava filtrované kávy se datuje do 50. let 20. století. První elektrický překapávač Wigomat vyrobil Gottlob Widmann. Jeho design velmi nápadně připomíná dnešní běžné překapávače.

Automatické překapávače se postupně rozšířily z Německa do celého světa. Za ich rozmach můžeme poděkovat také stroji Technivorm Moccamaster Classic, který vytvořil Gerard Smit. Smit představil první stroj Moccamaster v roce 1968. Od 70. let 20. století je Moccamaster králem trhu s elektrickými překapávači.

kávovar na batch brew - Moccamaster

Odkud pochází název batch brew?

Už ze samotného názvu lze vyvodit, co je základem a smyslem tohoto nápoje. Brewing je příprava/vaření kávy, v tomto případě konkrétně filtrované kávy. Anglické slovo batch znamená velkou dávku. Když spojíte tato dvě slova dohromady, dostanete kávu vařenou ve velkém množství. A přesně to je to, co batch brew popisuje.

Káva od slovenského farmáře

Jak jsme již zmínili, batch brew je druh filtrované kávy. Z tohoto důvodu doporučujeme používat světleji pražená zrna, tj. kávu vhodnou pro alternativní přípravu.

Rozhodli jsme se sáhnout po zrnu od našeho partnera Coffeein, konkrétně po Vietname Lang Biang od slovenského farmáře Mariána Takáče. Vietnam Lang Biang je směs odrůd Bourbon, Typica, Caturra a Catimor zpracovaná suchou metodou. Coffeein slibuje středně plné tělo, výraznou sladkost karamelu a sušeného ovoce a jemnou kyselost citrusových plodů doplněnou zajímavou květnatostí.

Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Vietnam Lang Biang natural

Jak si připravíte batch brew?

Existuje několik možností. Klíčem je však kvalitní překapávač a chutná káva pražená na filtr. Automatický překapávač funguje podobně jako klasický dripper. Překapávač má dripperovou část, nádržku na vodu a karafu. Do dripperové části se vkládá filtrační papír a mletá káva. Voda pak vytéká ze sprchy překapávače přímo na mletou kávu. Extrahovaná káva teče do karafy pod dripperovou částí. Celý proces trvá jen několik minut.

sypání zrn do mlýnku Comandante.
nasypaná káva v kávovaru Moccamaster
detailní pohled na to, jak Moccamaster funguje

V laboratoři Blogu o kávě máme překapávač značky Moccamaster. Na přípravu batch brew v kávovaru Moccamaster se můžete podívat ve videu, které jsme pro vás připravili. V chuti batchu dominovala sladkost hnědého cukru, červených hroznů a kyselost krvavého pomeranče. Hotový batch si nás získal svým krémovým tělem a výraznou, plnou chutí.

Pro koho je batch brew vhodný?

Batch brew se připravuje v opravdu velkém množství, obvykle od 500 ml až po několik litrů. Je proto vhodný zejména pro lidi, kteří pijí několik káv denně, ale nemají čas připravovat pokaždé čerstvou filtrovanou kávu. Je také velmi vhodná do kanceláří. Je také ideální pro lidi, kteří si nejsou jisti, jak připravit filtrovanou kávu. Překapávač udělá veškerou práci za vás.

Batch brew je však určený především pro kavárny. Ruční příprava filtrované kávy zabere značné množství času. Proto je jednodušší mít připravené velké množství filtrované kávy, kterou baristé „uvaří“ během několika sekund.

připravený batch brew z kávy Vietnam Lang Biang z Coffeeinu

Výhody a nevýhody batch brew

Klady:

  • Šetří čas
  • Eliminuje lidský faktor
  • Překapávač připravuje kávu důsledněji
  • Velké množství kávy během několika minut
  • V kavárně nemusíte čekat
  • V ideálním případě není rozdíl v chuti mezi ručně připraveným filtrem a batchem.

Mínusy:

  • Kontakt s baristou může být minimalizován, což minimalizuje zážitek
  • Pokud se celý připravený batch neprodá, vylije se – ztráta kávy
  • Káva se nepřipravuje čerstvá přímo před vašima očima.
  • Minimální možnosti úprav receptů
  • Ztráta kontroly nad přípravou
  • Vyšší počáteční investice.

Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinkávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
zanesená vodovodná rúra - filtrovanie

I takto vypadají vodovodní trubky: Co všechno se nám jimi dostává do kávy?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL