Asi neexistuje kavárna, která by nenabízela cappuccino. Pokud se i náhodou najde někdo, kdo ho ještě nepil, tak o něm určitě už minimálně slyšel. V kávovém světě je to jeden z nejoblíbenějších kávových nápojů. Cappuccino je mléčný kávový drink, jehož základem je single shot espressa a napěněné (většinou) plnotučné mléko.
Náš tip: Kávové nápoje představujeme v sekci „Druhy kávových nápojů„.
Cappuccino a jeho historie
Etymologie slova cappuccino je skutečně bohatá. Slovo původně pochází z latinského caputium, které se později přejalo i do německého jazyka v podobě Kapuziner. V italštině slovo cappuccino znamená malá kapuce.
Navzdory tomu však cappuccino svůj název nezískalo od kapuce. Pojmenování dostalo podle barvy rouch, které nosili mniši a jeptišky kapucínského řádu. Kapucíni si oblékali hnědočervené roucho s kapucí. Cappuccino jednoduše svou barvou připomínalo barvu roucha mnichů a jeptišek.
Když si tato roucha vyhledáte, všimnete si, že byla mnohem tmavší než barva dnešního cappuccina. Důvod je prostý. V minulosti se totiž mlékem šetřilo a nebylo možné ho uskladňovat v chladničce. Právě proto se používalo jen velmi malé množství mléka. Tím pádem mělo cappuccino v minulosti tmavší barvu než dnes.
Zajímavé je, že nápoj Kapuziner se v Rakousku objevoval už v 18. století, ale šlo o něco úplně jiného než italské cappuccino. Kapuziner se skládal z kávy s cukrem, vaječného žloutku a smetany.

Co je potřeba k přípravě cappuccina?
Základem cappuccina je kvalitní espresso a mléko. Je jen na vás, po jaké kávě a jakém mléku sáhnete. Máte raději sladší kávy? Sáhněte po Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu. Nebo chcete zajímavější a netradičnější chutě? V takovém případě si cappuccino zkuste připravit z Hondurasu Jerusalén Geisha Honey.
Co se týče mléka, možná vám pomůže náš nedávný článek „Z jakého mléka si připravíte nejlepší cappuccino?“

My jsme pro vás tentokrát vybrali kávu Papua New Guinea od Coffeeinu. Jde o zajímavou kávu se zajímavým zpracováním – 24 hodinová fermentace, po které následovalo promývání. Zpracování kávě dodalo sladkost kandovaného ovoce. Kromě sladkosti v ní najdete výraznou kořenitost v podobě skořice a zimního koření. Káva je proto jako stvořená pro zimní období. Cappuccino z Papuy je sladké, chuťově plné a krémové.
Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.


Jak připravit cappuccino?
Jak jsme zmiňovali, potřebovat budete espresso a správně napěněné mléko. V prvním řadě si připravte espresso z kávy Papua New Guinea od Coffeeinu. V případě cappuccina budete potřebovat single-shot espressa. Využít můžete buď single sítko a páku, nebo double sítko a páku, přičemž druhý shot si odložíte.
Kávu si připravte do cappuccinové šálky. Až budete mít připravené espresso, pusťte se do napěňování mléka. Protože má cappuccino objem 150 až 180 ml, použijte menší konvičku na napěňování. Mléko napěňte a následně postupně nalijte do šálky s espressem. Bonusové body získáte v tom případě, pokud se pokusíte i o latte art.

Tipy a triky na napěňování mléka najdete v článku s názvem „Jak správně napěnit mléko do kávy?“ Po tomto kroku máte cappuccino hotové.
Jaké kávy doporučujeme do cappuccina?
Základem dobrého cappuccina je dobrá káva. Určitě však netřeba dopadnout tak, že chuť kávy se ztratí ve sladkosti mléka. Proto doporučujeme používat naturálně zpracované kávy (suché zpracování) s výraznější chutí. Také doporučujeme sáhnout po sladších a méně acidních kávách, protože ty acidnější totiž nemusí vyhovovat každému.
Alternativní napěnění mléka přes french press
Nemáte doma kávovar s napěňovací tryskou? Nezoufejte. I bez ní si umíte připravit velmi chutné cappuccino. Stačí vám french press a mléko s vyšším obsahem tuků. Zohřáté mléko si nalijte do french pressu a pomocí pohybování „sítkem“ nahoru-dolů do něj nažeňte vzduch. Takovým způsobem mléko napěníte a můžete si vychutnávat cappuccino jako z kavárny.
Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.






