Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Co je to cappuccino?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
27. listopadu 2023
Share on FacebookShare on Twitter

Asi neexistuje kavárna, která by nenabízela cappuccino. Pokud se i náhodou najde někdo, kdo ho ještě nepil, tak o něm určitě už minimálně slyšel. V kávovém světě je to jeden z nejoblíbenějších kávových nápojů. Cappuccino je mléčný kávový drink, jehož základem je single shot espressa a napěněné (většinou) plnotučné mléko.

Náš tip: Kávové nápoje představujeme v sekci „Druhy kávových nápojů„.

Cappuccino a jeho historie

Etymologie slova cappuccino je skutečně bohatá. Slovo původně pochází z latinského caputium, které se později přejalo i do německého jazyka v podobě Kapuziner. V italštině slovo cappuccino znamená malá kapuce.

Navzdory tomu však cappuccino svůj název nezískalo od kapuce. Pojmenování dostalo podle barvy rouch, které nosili mniši a jeptišky kapucínského řádu. Kapucíni si oblékali hnědočervené roucho s kapucí. Cappuccino jednoduše svou barvou připomínalo barvu roucha mnichů a jeptišek.

Když si tato roucha vyhledáte, všimnete si, že byla mnohem tmavší než barva dnešního cappuccina. Důvod je prostý. V minulosti se totiž mlékem šetřilo a nebylo možné ho uskladňovat v chladničce. Právě proto se používalo jen velmi malé množství mléka. Tím pádem mělo cappuccino v minulosti tmavší barvu než dnes.

Zajímavé je, že nápoj Kapuziner se v Rakousku objevoval už v 18. století, ale šlo o něco úplně jiného než italské cappuccino. Kapuziner se skládal z kávy s cukrem, vaječného žloutku a smetany.

Co je potřeba k přípravě cappuccina?

Základem cappuccina je kvalitní espresso a mléko. Je jen na vás, po jaké kávě a jakém mléku sáhnete. Máte raději sladší kávy? Sáhněte po Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu. Nebo chcete zajímavější a netradičnější chutě? V takovém případě si cappuccino zkuste připravit z Hondurasu Jerusalén Geisha Honey.

Co se týče mléka, možná vám pomůže náš nedávný článek „Z jakého mléka si připravíte nejlepší cappuccino?“

My jsme pro vás tentokrát vybrali kávu Papua New Guinea od Coffeeinu. Jde o zajímavou kávu se zajímavým zpracováním – 24 hodinová fermentace, po které následovalo promývání. Zpracování kávě dodalo sladkost kandovaného ovoce. Kromě sladkosti v ní najdete výraznou kořenitost v podobě skořice a zimního koření. Káva je proto jako stvořená pro zimní období. Cappuccino z Papuy je sladké, chuťově plné a krémové.

Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Jak připravit cappuccino?

Jak jsme zmiňovali, potřebovat budete espresso a správně napěněné mléko. V prvním řadě si připravte espresso z kávy Papua New Guinea od Coffeeinu. V případě cappuccina budete potřebovat single-shot espressa. Využít můžete buď single sítko a páku, nebo double sítko a páku, přičemž druhý shot si odložíte.

Kávu si připravte do cappuccinové šálky. Až budete mít připravené espresso, pusťte se do napěňování mléka. Protože má cappuccino objem 150 až 180 ml, použijte menší konvičku na napěňování. Mléko napěňte a následně postupně nalijte do šálky s espressem. Bonusové body získáte v tom případě, pokud se pokusíte i o latte art.

Tipy a triky na napěňování mléka najdete v článku s názvem „Jak správně napěnit mléko do kávy?“ Po tomto kroku máte cappuccino hotové.

Jaké kávy doporučujeme do cappuccina?

Základem dobrého cappuccina je dobrá káva. Určitě však netřeba dopadnout tak, že chuť kávy se ztratí ve sladkosti mléka. Proto doporučujeme používat naturálně zpracované kávy (suché zpracování) s výraznější chutí. Také doporučujeme sáhnout po sladších a méně acidních kávách, protože ty acidnější totiž nemusí vyhovovat každému.

Alternativní napěnění mléka přes french press

Nemáte doma kávovar s napěňovací tryskou? Nezoufejte. I bez ní si umíte připravit velmi chutné cappuccino. Stačí vám french press a mléko s vyšším obsahem tuků. Zohřáté mléko si nalijte do french pressu a pomocí pohybování „sítkem“ nahoru-dolů do něj nažeňte vzduch. Takovým způsobem mléko napěníte a můžete si vychutnávat cappuccino jako z kavárny.

Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinkávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
recenzia vianočnej kávy z lidla

Recenze vánoční kávy z Lidlu: Třpytivé uhlí, které je urážkou kávy i Vánoc

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL