Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Co je to cascara? Farmář nám o ní prozradil neuvěřitelné věci

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. května 2022
vylúpnuté kávovníkové čerešne - cascara

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Kávovníkové farmy produkují kávovníkové třešně, ze kterých milovníky kávy zajímá hlavně zrnko. To se z třešní vyloupne, později upraží a uděláme si z něj chutný nápoj. Zbytek dužiny putoval většinou do kompostu, ale farmáři později přišli na to, že ho umí zpeněžit. Dužinu vysuší a následně si z ní můžeme udělat chutný nápoj. Co je to cascara? Jak se zpracovává a jak chutná?

I tyto otázky jsme položili slovenskému farmáři Mariánovi Takáčovi ze Zanya Coffee, který působí ve Vietnamu. Prozradí vám, proč zpracování cascary není jednoduché a proč její vývoz z pěstitelské země nikdy nebude vysloveně levný. Pojďte zjistit doslova neuvěřitelné informace, o kterých jste pravděpodobně ani netušili.

Náš tip: cascaru najdete například na e-shopu coffeein.sk. Při jejím nákupu využijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

cascara - slupky kávovníkových třešní
Slupky kávovníkových třešní. (Foto: Shutterstock)

Co je to cascara?

Cascara je španělské slovo, které v překladu do angličtiny znamená něco jako skin nebo husk. V překladu do češtiny je to ovocná slupka nebo vnější obal třešně poté, co se z něj vyloupnou kávovníková zrna.

Jak můžeme technicky zařadit finální produkt, kterým cascara vlastně je?

Tak technicky to není káva ani čaj, ale chuťově má mnohem blíže k ovocnému nebo květinovému čaji než ke kávě. Kávě se nápoj, který pomocí cascary uděláme, vůbec nepodobá. V angličtině ho proto označují jako „coffee cherry tea“, tedy čaj z kávovníkových třešní. Na našem trhu je to stále poměrně nový produkt, avšak v průběhu posledních deseti let je čím dál známější.

kávovníkové třešně - vyloupnutí zrn z obalu
Takto vypadají čerstvě vyloupnutá zrna kávovníkových třešní. Dužinu lze vysušit a spotřebovat. (Foto: Shutterstock)

Proč cascara není populárnější a není na trhu už dlouho?

V Etiopii nebo v Jemenu ji pijí už celá staletí. Samotnou kávu dávali na export a dokonce existují i teorie, podle kterých tam nápoj z cascary byl možná ještě dříve než samotná káva. Naše legislativa cascaru neznala a až teď ji zařadila na seznam jako něco, co je možné exportovat a importovat do Evropské unie. Cascary tedy bude na trhu brzy asi mnohem více.

Kolik kofeinu obsahuje cascara?

Studií v tomto směru zatím mnoho není. Většina dostupných se shoduje na tom, že cascara má menší obsah kofeinu než samotná káva, avšak má benefity v podobě antioxidantů nebo protizánětlivých účinků. Obsah kofeinu v jednom šálku (200 až 250 ml) se odhaduje na 25 až 30 miligramů, přičemž černý čaj ho má kolem 50 miligramů, šálek filtrované kávy 80 až 100 miligramů a double shot espressa kolem 125 miligramů. Cascara má z tohoto pohledu nejblíže k zelenému čaji, který má podobný obsah kofeinu. Tato čísla však nemůžeme říct úplně přesně. U kávy záleží i na způsobu přípravy, délce louhování či extrakce, ale i na stupni pražení: světleji pražená káva má více kofeinu než tmavěji pražená.

cascara - čaj z cascary
Foto: archiv Mariána Takáče.

Jak se cascara připravuje?

Velmi jednoduše, podobně jako čaj. Stačí ji zalít horkou vodou, i když v dnešní době už lidé experimentují i s takzvanou cold brew cascarou. Při přípravě horkou vodou se používá přibližně 25 až 50 gramů cascary na litr vody; je třeba to nechat odstát čtyři až pět minut a čaj je hotový. Co se týče cold brew, tak v tomto případě se na litr vody doporučuje 50 až 100 gramů cascary a v lednici to následně je třeba nechat odstát na 24 až 36 hodin.

Dá se tedy říci, že experimentování je dovoleno.

Ano, všechny tyto rozmezí jsou poměrně velké. Tak jako u samotné kávy, i u cascary záleží na odrůdě kávovníku, terroiru, půdě, selekci pouze dozrálých třešní, na kvalitě zpracování, sušení i skladování. Všechno hraje svou roli.

Jak cascara chutná?

Nejvíce lidí ze Slovenska a Česka ji po prvním ochutnání přirovnávalo k šípkovému čaji.

cascara - čerstvě vyloupnuté kávovníkové třešně
Foto: Shutterstock

Zpracování cascary asi není úplně nejjednodušší, že?

Dokonce jsou s ní mnohokrát větší problémy než s kávou, protože po vyloupnutí zrn ze slupek třešní začíná ovoce velmi rychle degradovat. Je třeba jednat mimořádně rychle. Kvalitní cascara sušená na slunci ve fóliovnících vyžaduje velkou dávku péče, přičemž všechno to začíná už předpovědí počasí. Po vyloupnutí z třešní by tu u nás v horách mělo být 24 až 72 hodin slunečno a slupky je třeba pravidelně přehrabávat, aby se nezačala tvořit hniloba či plísně.

Zkus nám popsat celý proces produkování cascary.

Poté, co se třešně z farmy přinesou do zpracovatelské stanice, se vytřídí pouze ty zralé. Následně proběhne jejich umývání a takzvaný floating. Potom následuje pulping a po něm se získané slupky pro jistotu ještě jednou opláchnou vodou. Rozprostřou se na vyvýšená lůžka, avšak ve velmi tenké vrstvě: je třeba to udělat tak, aby byla zajištěna cirkulace vzduchu. No a pak je třeba je často přehrabávat a doufat, že bude slunečno. Sušení na ideální úroveň vlhkosti může v závislosti na počasí trvat sedm až deset dní.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Co v případě, že se kávovníkové třešně zpracovávají naturální metodou, tedy zrno se suší s celým svým obalem?

Dá se to dělat i takto, ale v tomto případě skončí v cascare i samotný pergamen a silver skin, takže výsledek není úplně ideální. Nezůstane nám tedy jen nejčistší cascara.

Existují i jiné způsoby zpracování cascary?

Vypadá to tak, že do budoucna se nám nabízejí i různé experimenty s fermentací cascary. Podobně, jako se to dělá u kávy – jde o různé anaerobní fermentace. Zařadit bych sem mohl i mechanické sušení nebo dehydrátor ovoce, který jsme už v menším množství zkoušeli, avšak zatím ne s ideálním výsledkem.

cascara - sušené slupky kávovníkových třešní
Foto: Shutterstock

V každém případě platí, že u nového produktu se fantazii meze nekladou a možností je hodně. Tady v Saigonu je i parta slovenských kluků, kteří mají byznys s „craft beer“. Bavili jsme se o možném experimentu, že bychom nejlepší kvasinky nějak využili při výrobě piva a fermentaci kávy. A možná aby oba procesy probíhaly v jedné místnosti. Nebo zda bychom cascaru ať už v čerstvé nebo v sušené formě neuměli využít jako ochucení různých craft piv. Kromě toho bychom cascaru mohli nabízet i v lahvích nebo plechovkách jako cold brew, případně i s jinými ovocnými chutěmi. Možná bychom takto vytvořili nějaký přírodní Red Bull s menším obsahem kofeinu.

Ještě bych se vrátil k sušení cascary. Na farmě to asi zabírá dost místa, ne?

Ano, je to tak a v našem případě je to proto i o kompromisu. Na kilo sušené cascary potřebujeme tak 15 až 20 kilogramů třešní. Jedno vyvýšené lůžko na sušení vysuší z hlediska hmotnosti jen zlomek cascary – pokud to tedy porovnáváme s kávovníkovými zrny. Není to tedy jednoduché. Produkt jako takový málokdo zná a vždy je v tom i nejistota. Navíc jsme odkázáni na přízeň počasí.

sušená kávová dužina cascara
Foto: archiv Mariána Takáče.

Jelikož je cascara velmi lehká a poměrně objemná, způsobuje to problém i s přepravou?

Ano, je to tak. Cascara zabírá v kontejnerech obrovské množství místa. Nejlépe to vysvětlím asi tak, že do kávového pytle se nám vejde 60 kilogramů kávových zrn, ale jen do 15 kilogramů cascary. Přepravní cena na jeden kilogram je tedy vyšší a totéž pak platí i při skladování.

V konečném důsledku je však fajn, že ji umíme zpracovat a využít. Nevyhodíme ji a určitě to má i ekologický podtext.

Určitě ano. Za sebe můžu říct, že v tomto roce jsme zpracovali skoro 70 tun kávovníkových třešní (z nich vzniklo přibližně 7 tun výběrových zelených zrn, pozn. autora) ), ale cascary jsme neudělali ani 50 kilogramů. Stále je tu tedy obrovský prostor na to, abychom tento vedlejší produkt více využili. Asi to nikdy nebude tak dobré, že využijeme úplně všechno, protože to bychom na vysušení potřebovali asi rozlohu celého města nebo nějaký sofistikovaný mechanický systém.

výluh z cascary
Takový výluh si můžete připravit za pár minut. (Foto: Shutterstock)

Dá se cascara využít i na hnojení kávovníků?

Ne všechny slupky třešní jsou kvalitativně vhodné k tomu, aby byly cascarou, takže jdou do kompostu. Jako příklad uvedu cascaru z robusty, ze které jsem neměl velmi dobrý dojem. Nebo cascara, která má za sebou velmi dlouhou fermentaci – tam už mohlo vzniknout velké množství alkoholu/etanolu. Podle mě by už tyto třešně na cascaru nebyly vhodné. No a mnohokrát se stane, že cascaru začneme sušit, ale jako naschvál prší a je vysoká vlhkost. Můžeme ji přehrabávat jak chceme, ale začne to smrdět a můžeme to rovnou vyhodit. Hodně cascary proto jde do kompostu. Na farmách je třeba v tomto směru zachovat opatrnost, protože slupky mají množství acidity. Kompost je třeba aplikovat velmi uvážlivě a alespoň 50 centimetrů od kořenů kávovníku. Nám se to však osvědčuje a farmy s aplikováním tohoto kompostu mají z roku na rok vyšší produkci.

výluh - čaj z kávovníkových třešní
Často používáme výraz „čaj“ z kávovníkových třešní, ale není to správné označení. Je to výluh. (Foto: Shutterstock)
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Marián Takáč
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
plesne, huby a baktérie v kávovare

Automatický kávovar je zdrojem plísní a bakterií (FOTO)

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL