Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Co je to Chemex a jak v něm připravit nejlepší kávu?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
29. května 2023
chemex
Share on FacebookShare on Twitter

Mezi příslušenství pro přípravu filtrované kávy se řadí i Chemex. Jelikož pravidelně dostáváme dotazy týkající se detailnějšího popisu alternativních způsobů přípravy kávy a vysvětlení fungování různých dripperů, rozhodli jsme se posvítit si i na Chemex. Co je to za přístroj, odkud k nám přišel a jak si připravíte kávu použitím Chemexu? To vše se dozvíte v článku níže.

My jsme si Chemex pořídili ze slovenského e-shopu s kávou a kávovým příslušenstvím coffeeart.sk. Podívejte se na něj, najdete tam spoustu zajímavých produktů.

pohled na chemex

Historie Chemexu

Historie Chemexu sahá dávno do minulosti, konkrétně do roku 1941, kdy se německý chemik Dr. Peter Schlumbohm rozhodl propojit krásu a užitek a vytvořit funkčnější a zajímavější protějšky běžných předmětů. Jeho primárním cílem bylo vylepšení a zatraktivnění každodenních běžných objektů.

Jelikož Schlumbohm byl chemik, dokonale chápal chemii a procesy stojící za extrakcí chuti a kofeinu z kávových zrn. Doktoru Schlumbohmovi při vytváření „kávovaru“ nešlo jen o funkčnost a o výslednou chuť kávy, která měla být perfektní, ale také o design a vzhled samotného „nástroje“ pro přípravu kávy. Při designování karafy se inspiroval německým Bauhausem a spojil ho s laboratorním vybavením, které nemělo žádný vliv na výslednou chuť nápoje. Díky tomuto funkcionalistickému spojení dospěl k ikonickému tvaru přesýpacích hodin.

chemex s papírovým filtrem položený na stole

Z čeho se skládá Chemex?

Chemex se skládá pouze z borosilikátového skla ozdobeného dřevěnou rukojetí, která slouží nejen jako poutač pozornosti a ozdoba, ale také jako ochrana před popálením při manipulaci s Chemexem.

V jednom celku najdeme dripper v horní části, který je spojen s karafou ve spodní části Chemexu. Právě díky tomu mnozí považují Chemex za jeden z nejšikovnějších a nejméně komplikovaných dripperů obecně.

chemex a černý šálek

Filtrační papíry pro Chemex

Filtrační papíry jsou stejně jako u jiných dripperů přímo přizpůsobené Chemexu. Papírový filtr pro Chemex je přibližně o 20–30 % silnější než filtrační papír pro Hario V60 od firmy Hario. Silnější papír slibuje čistší a vyváženější chuť, a to díky tomu, že dokáže zadržet větší množství tuků přítomných v kávě, které se extrahují při přípravě.

Mnozí zákazníci však mají z Chemex papírů obavy – musí se totiž skládat. Zatímco papíry Hario V60 jsou „ready to use“ hned po vyjmutí ze sáčku, papíry na Chemex si musí každý složit sám. Ale nebojte se, není to nic náročného. Dokonce na každé krabičce filtračních papírů se nachází jednoduchý a podrobný kreslený návod.

chemex filtrační papíry

Různá provedení Chemexu

Stejně jako jiné drippery i Chemex můžeme najít v různých velikostech. Standardně jde o tří, šesti, osmi nebo až deset „šálkový“ Chemex. Nejběžnější jsou tříšálkové a šestišálkové Chemexy. Možná se někteří z vás pozastaví nad tím, jaká to je vlastně míra. Tato míra znamená, že konkrétní „tříšálkový“ Chemex je menší, je vhodný pro přípravu cca tří standardních filtrovaných káv a jeho objem je tedy cca 400–500 ml, zatímco „šestišálkový“ má objem 800–900 ml.

Chemex versus Hario V60

Už na první pohled je jasné, že Chemex a Hario V60 jsou zcela odlišné drippery. Hario V60 se skládá pouze z dripperu, zatímco u Chemexu jde o 2 v 1, dripper i karafa jsou spojené. Rozdíl je však i v samotném dripperu. Hario V60 je známé tím, že po stranách má svislé výčnělky, které zajišťují nepřilnavost papíru k bočním stranám dripperu.

V dripperu Chemexu se žádné výčnělky nenacházejí, a tak se papír plně přichytává ke stěnám dripperu. Nemusíte se však bát, že by se vám dripper při přípravě kávy ucpal – Chemex má na jedné straně dripperu „kanálek“, který zajišťuje, že se dripper neucpe a zároveň slouží k vylévání kávy z karafy.

chemex nalévání do černého šálku

Recept přípravy kávy

Nyní se dostáváme k tomu, co nás, milovníky kávy, zajímá nejvíce – příprava samotné kávy.

Při přípravě Chemexu obecně doporučuji používat hrubší mletí než např. u Hario V60. Můžeme si to ukázat na příkladu: pokud u téže kávy použijeme na Hario V60 23 kliků na Comandante, na Chemex bych použila cca 27 až 30 kliků. Samotná příprava kávy je však velmi podobná jako u V60, a proto já používám tentýž recept, jaký bych použila u téže kávy i na Hario V60.

chemex - pohled shora

Detailní návod:

16 g kávy, 54 kliků na Comandante Red Clix/27 kliků na běžném Comandante, voda 95 °C

  1. Jako první si necháme ohřát vodu na požadovanou teplotu, následně si poskládáme papír, vložíme do dripperu a propláchneme ho teplou vodou, abychom smyli „papírovou“ chuť. Potom vodu vylijeme.
  2. Do propláchnutého filtračního papíru si nasypeme namletou kávu a můžeme začít „brewing“.
  3. 0:00–0:40 – blooming (kvetení) – první nálev 40 g vody nalijeme na kávu krouživým pohybem a necháme 40 sekund stát.
  4. 0:40–1:15 – druhý nálev – 100 ml vody nalijeme krouživým pohybem na kávu.
  5. 1:15–1:30 – třetí nálev – 100 ml vody nalijeme pomalu rovnoměrně do středu kávy a snažíme se kávu příliš neagitovat. Po nalití vody jemně zamícháme celým dripperem.
  6. 1:30–2:00 – stékání – ideální výsledný čas by měl být někde mezi 2:00–2:30, v závislosti na kávě, jakou používáte. U promytých Etiopií se nebojíme nechat kávu extrahovat déle, naopak u anaerobně zpracovaných káv doporučuji extrakci zkrátit. Je to však vše na vás a vašich preferencích.

Fotografie z průběhu přípravy kávy v Chemexu

nasypaná mletá káva v chemexu
chemex blooming kávy
chemex probíhající extrakce 33 sekund
chemex probíhající extrakce 68 sekund
chemex probíhající extrakce 109 sekund

Zajímavost na závěr

Věděli jste, že… Chemex je vyrobený pouze ze skla, dřeva a kůže? Je to tak proto, jelikož kov se v dobách jeho vynalezení v USA mohl využívat pouze ve zbrojním průmyslu.

Pokud máte jakékoli další dotazy, můžete mi napsat na IG @gabrielaa.d.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: chemex
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Následující článek
megatest - najlepšie cold brew na DeLonghi Eletta Explore

Nejlepší cold brew na De’Longhi Eletta Explore: Která pražírna vyhrála megatest?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL