Mezi příslušenství pro přípravu filtrované kávy se řadí i Chemex. Jelikož pravidelně dostáváme dotazy týkající se detailnějšího popisu alternativních způsobů přípravy kávy a vysvětlení fungování různých dripperů, rozhodli jsme se posvítit si i na Chemex. Co je to za přístroj, odkud k nám přišel a jak si připravíte kávu použitím Chemexu? To vše se dozvíte v článku níže.
My jsme si Chemex pořídili ze slovenského e-shopu s kávou a kávovým příslušenstvím coffeeart.sk. Podívejte se na něj, najdete tam spoustu zajímavých produktů.

Historie Chemexu
Historie Chemexu sahá dávno do minulosti, konkrétně do roku 1941, kdy se německý chemik Dr. Peter Schlumbohm rozhodl propojit krásu a užitek a vytvořit funkčnější a zajímavější protějšky běžných předmětů. Jeho primárním cílem bylo vylepšení a zatraktivnění každodenních běžných objektů.
Jelikož Schlumbohm byl chemik, dokonale chápal chemii a procesy stojící za extrakcí chuti a kofeinu z kávových zrn. Doktoru Schlumbohmovi při vytváření „kávovaru“ nešlo jen o funkčnost a o výslednou chuť kávy, která měla být perfektní, ale také o design a vzhled samotného „nástroje“ pro přípravu kávy. Při designování karafy se inspiroval německým Bauhausem a spojil ho s laboratorním vybavením, které nemělo žádný vliv na výslednou chuť nápoje. Díky tomuto funkcionalistickému spojení dospěl k ikonickému tvaru přesýpacích hodin.

Z čeho se skládá Chemex?
Chemex se skládá pouze z borosilikátového skla ozdobeného dřevěnou rukojetí, která slouží nejen jako poutač pozornosti a ozdoba, ale také jako ochrana před popálením při manipulaci s Chemexem.
V jednom celku najdeme dripper v horní části, který je spojen s karafou ve spodní části Chemexu. Právě díky tomu mnozí považují Chemex za jeden z nejšikovnějších a nejméně komplikovaných dripperů obecně.

Filtrační papíry pro Chemex
Filtrační papíry jsou stejně jako u jiných dripperů přímo přizpůsobené Chemexu. Papírový filtr pro Chemex je přibližně o 20–30 % silnější než filtrační papír pro Hario V60 od firmy Hario. Silnější papír slibuje čistší a vyváženější chuť, a to díky tomu, že dokáže zadržet větší množství tuků přítomných v kávě, které se extrahují při přípravě.
Mnozí zákazníci však mají z Chemex papírů obavy – musí se totiž skládat. Zatímco papíry Hario V60 jsou „ready to use“ hned po vyjmutí ze sáčku, papíry na Chemex si musí každý složit sám. Ale nebojte se, není to nic náročného. Dokonce na každé krabičce filtračních papírů se nachází jednoduchý a podrobný kreslený návod.

Různá provedení Chemexu
Stejně jako jiné drippery i Chemex můžeme najít v různých velikostech. Standardně jde o tří, šesti, osmi nebo až deset „šálkový“ Chemex. Nejběžnější jsou tříšálkové a šestišálkové Chemexy. Možná se někteří z vás pozastaví nad tím, jaká to je vlastně míra. Tato míra znamená, že konkrétní „tříšálkový“ Chemex je menší, je vhodný pro přípravu cca tří standardních filtrovaných káv a jeho objem je tedy cca 400–500 ml, zatímco „šestišálkový“ má objem 800–900 ml.
Chemex versus Hario V60
Už na první pohled je jasné, že Chemex a Hario V60 jsou zcela odlišné drippery. Hario V60 se skládá pouze z dripperu, zatímco u Chemexu jde o 2 v 1, dripper i karafa jsou spojené. Rozdíl je však i v samotném dripperu. Hario V60 je známé tím, že po stranách má svislé výčnělky, které zajišťují nepřilnavost papíru k bočním stranám dripperu.
V dripperu Chemexu se žádné výčnělky nenacházejí, a tak se papír plně přichytává ke stěnám dripperu. Nemusíte se však bát, že by se vám dripper při přípravě kávy ucpal – Chemex má na jedné straně dripperu „kanálek“, který zajišťuje, že se dripper neucpe a zároveň slouží k vylévání kávy z karafy.

Recept přípravy kávy
Nyní se dostáváme k tomu, co nás, milovníky kávy, zajímá nejvíce – příprava samotné kávy.
Při přípravě Chemexu obecně doporučuji používat hrubší mletí než např. u Hario V60. Můžeme si to ukázat na příkladu: pokud u téže kávy použijeme na Hario V60 23 kliků na Comandante, na Chemex bych použila cca 27 až 30 kliků. Samotná příprava kávy je však velmi podobná jako u V60, a proto já používám tentýž recept, jaký bych použila u téže kávy i na Hario V60.

Detailní návod:
16 g kávy, 54 kliků na Comandante Red Clix/27 kliků na běžném Comandante, voda 95 °C
- Jako první si necháme ohřát vodu na požadovanou teplotu, následně si poskládáme papír, vložíme do dripperu a propláchneme ho teplou vodou, abychom smyli „papírovou“ chuť. Potom vodu vylijeme.
- Do propláchnutého filtračního papíru si nasypeme namletou kávu a můžeme začít „brewing“.
- 0:00–0:40 – blooming (kvetení) – první nálev 40 g vody nalijeme na kávu krouživým pohybem a necháme 40 sekund stát.
- 0:40–1:15 – druhý nálev – 100 ml vody nalijeme krouživým pohybem na kávu.
- 1:15–1:30 – třetí nálev – 100 ml vody nalijeme pomalu rovnoměrně do středu kávy a snažíme se kávu příliš neagitovat. Po nalití vody jemně zamícháme celým dripperem.
- 1:30–2:00 – stékání – ideální výsledný čas by měl být někde mezi 2:00–2:30, v závislosti na kávě, jakou používáte. U promytých Etiopií se nebojíme nechat kávu extrahovat déle, naopak u anaerobně zpracovaných káv doporučuji extrakci zkrátit. Je to však vše na vás a vašich preferencích.
Fotografie z průběhu přípravy kávy v Chemexu





Zajímavost na závěr
Věděli jste, že… Chemex je vyrobený pouze ze skla, dřeva a kůže? Je to tak proto, jelikož kov se v dobách jeho vynalezení v USA mohl využívat pouze ve zbrojním průmyslu.
Pokud máte jakékoli další dotazy, můžete mi napsat na IG @gabrielaa.d.






