Jedním z nejčastějších nápojů vyskytujících se v nápojových lístcích kaváren je doppio nebo double shot. V podstatě jde o základní kávový nápoj – skládá se jen z espressa. Konkrétně jde o dvojité espresso.
Slovo doppio v italštině znamená „dvojitý“, což přesně vystihuje tuto kávu. Často se místo slova doppio používá označení double shot, což vlastně znamená dvojitý shot espressa. Dvojité espresso se od single espressa liší dvojnásobným množstvím použité kávy a dvojnásobným objemem výsledného nápoje.
Náš tip: Nejpopulárnější kávové nápoje představujeme v rubrice „Druhy kávových nápojů“.
Jak se připravuje doppio?
Na přípravu doppia potřebujete v první řadě espresso kávovar. Ke kávovaru většinou dostanete různé velikosti sítek. Jelikož si chcete připravit dvojité espresso, budete potřebovat dvojité sítko, které je větší než sítko na single espresso. Sítko na double espresso může mít objem od cca 16g až do 24g. Velikosti se různí. Ve většině výběrových kaváren můžete očekávat doppio připravené z přibližně 18g kávy.

Následně je příprava double shotu úplně jednoduchá. Do páky namelte dostatečné množství kávy a připravte ji na extrakci (WDT tool, distributor, tamping,…). Páku vložte do hlavy kávovaru a kávu začněte extrahovat.
Představte si doubleshot připravený z 18gramů kávy. Výsledný objem takového nápoje by měl představovat cca 40ml. Poměr, který se při přípravě nejčastěji používá, se může pohybovat v rozmezí od 1:2 do 1:2,5. Každou kávu je však potřeba nastavit zvlášť a přizpůsobit jí i poměr.
Zrna od Coffeeinu
Doppio si nepřipravíte bez kávových zrn. Čím kvalitnější kávová zrna použijete, tím chutnější nápoj se ocitne ve vašem šálku. My jsme sáhli po kávě Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu.
Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Brazil Cerrado Diamond pochází z regionu Minas Gerais. Káva byla zpracována metodou pulped natural. Sesbírané třešně nejprve na farmě zbavili slupky. Pecky se následně sušily spolu s dužninou, jejíž přítomnost dodala kávě plnost chutí, výraznější sladkost a sirupové tělo.
Káva nabízí obrovské množství sladkosti. Nejvýraznější je v ní chuť sladkých lískových oříšků a mléčné čokolády. V dochuti budete cítit hořkou čokoládu, kterou doplňuje sušené ovoce. Káva není příliš kyselá, což ji dělá zajímavou zejména pro lidi, kteří mají rádi sladké tóny.
Postup přípravy double shotu
- Vezměte si páku a sítko s objemem pro dvojité espresso.
- Do páky namelte kávu.
- Páku vložte do hlavy kávovaru.
- Spusťte extrakci.
- Při požadovaném výsledném objemu ukončete extrakci.
- Doppio zamíchejte lžičkou a vychutnejte si.

Doppio – recept:
Naše sítko má kapacitu 18g kávy a páka 2 výpusti. Právě od kapacity sítka jsme odvíjeli recept.
vstupní dávka: 18,0g
výstupní dávka: 36g
poměr = 1:2
čas: 27sekund
teplota extrakce: 93stupňů Celsia
Celou přípravu doppia jsme pro vás zachytili i na videu:
Preferujete spíše single shot nebo double shot espressa? Dejte nám vědět v komentářích.







