Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Co je to espresso a jak ho správně připravit?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
19. února 2024
čo je to espresso - Costa Rica Tarrazzu od Coffeeinu
Share on FacebookShare on Twitter

Espresso. Pravděpodobně nejpoužívanější slovo mezi baristy, kávovými nadšenci a lidmi pracujícími s kávou. Ale co to espresso ve skutečnosti je?

Historie espressa

Jak jste určitě mnozí tušili, historie espressa začíná v Itálii. Konkrétně v 19. století. Už v roce 1884 si nechal jistý Angelo Moriondo patentovat první kávovar využívající páru a vroucí vodu. Později, v roce 1901 Luigi Bezzera představil hned několik vylepšených verzí původního kávovaru. O dva roky později jeho patent koupil Desiderio Pavoni. Pavoni si krátce na to založil firmu La Pavoni, která se začala věnovat produkci těchto kávovarů.

Costa Rica Tarrazu - Coffeein

Konzumace espressa se rozšířila, a tak espresso nezůstalo jen „italským“ drinkem. Postupnou industrializací, urbanizací a globalizací se rozšířilo do všech koutů světa. Právě postupným rozšířením a adaptováním do různých kultur nabylo různé podoby. Jeho podoba prošla jemnými změnami i pod vlivem nedávného rozšíření kultury výběrové kávy.

Stop polévce

Slyšeli jste už poučku „7 gramů a 35 mililitrů“? Zákazníci zvyklí na běžné kavárny s komoditní kávou očekávají u svého espressa právě takovéto parametry. Očekávají, že jejich výsledné espresso bude jako polévka – objemná a řidší tekutina.

espresso vs polévka

Když však navštěvujete moderní kavárny s výběrovou kávou, víte, že espresso takto vypadat nemá. Vezměte svou oblíbenou kávu a připravte si spolu s námi skutečné espresso.

Zásady moderního espressa

  • pro rovnoměrnou extrakci použijte sítko pro dvojité espresso
  • při espressu použijte jemnější mletí
  • výsledný nápoj by měl mít objem cca 17 až 25 gramů
  • ratio (poměr vstupní dávky a výstupní dávky) je fluidní, ale doporučuje se dodržovat ratio 1:1,5-1:3
  • délka extrakce by se měla pohybovat v rozmezí od 25 do 30 sekund (u tmavších pražení může být čas i kratší)
  • ideální tlak při přípravě espressa je 9 barů
  • výsledné espresso by mělo být hutné a plné chutí
Costa Rica Tarrazu od Coffeeinu - espresso

Co budete potřebovat?

Espresso se skládá jen z kávy a vody. Jde o nápoj, který je vlastně úplně jednoduchý. Nic takového jako mléko či cukr by se ve vašem espressu vyskytnout nemělo. Při přípravě se neobejdete bez kávovaru. Nejlepší volbou je pákový kávovar, avšak pokud jste majiteli automatického, nezoufejte. Espresso si připravíte stlačením knoflíku na menší nápoj. Na straně druhé, při automatickém kávovaru nikdy nedosáhnete takové kvality extrakce jako při pákovém kávovaru.

Jaká káva je vhodná pro espresso?

Obecně platí, že máme tři základní „druhy“ pražení – na espresso, filtrovanou kávu a takzvané omni, což znamená, že káva je vhodná jak na espresso, tak i na filtrovanou kávu. Protože si jdete připravit espresso, doporučujeme použít kávu praženou na espresso, tedy o něco tmavší pražení, případně omni roast.

To, pro jaký druh kávy se rozhodnete, je jen na vás. Oblibujete sladší a konzervativnější espressa plné čokolády a oříšků? Zvolte kávu se odpovídajícím chuťovým profilem. Jste fanouškem moderních ovocných a acidních espress? Super, můžete sáhnout i po světleji pražených výběrových kávách.

Náš tip: na eshopu coffeein.sk si vhodnou kávu najde každý. Při nákupu můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Costa Rica Tarrazu od Coffeeinu

My jsme se rozhodli vyzkoušet espresso z promyté Kostariky Tarrazu od Coffeeinu. Káva si vás získá svým výjimečným spojením sladkosti a acidity. V chuťovém profilu najdete citrusové ovoce a višně, které doplňuje sladká mléčná čokoláda. Tělo kávy je hutné, což dotváří pocit, že pijete dezert Mon Chéri. Tuto kávu jednoduše musíte vyzkoušet.

Postup přípravy espressa

  1. Do páky vložte dvojité sítko.
  2. Vámi zvolenou kávu nasypte do mlýnku.
  3. Do páky namelte dostatečné množství kávy. Nezapomeňte nastavit hrubost mletí podle potřeb.
  4. Vložte páku do hlavy kávovaru a pod výpusti položte dva šálky.
  5. Zapněte extrakci.
  6. Extrakci vypněte, když dosáhnete správný objem výsledného nápoje. Je zvykem extrahovat kávu po dobu 25-30 sekund.
  7. Užívejte si své plné a chutné espresso.
extrakce espressa do šálků Coffeein

Recept na espresso

Naše 18gramové sítko jsme naplnili přesně 18,0 g promyté Kostariky Tarrazu. Kávu jsme utampovali a páku vložili do hlavy kávovaru La Marzocco GS3. Espresso jsme extrahovali při konstantním tlaku 9 barů a teplotě 94 stupňů Celsia. Objem dvou espress představoval přesně dvojnásobek vstupní dávky kávy (36 g). Třicet šest gramů do šálků proteklo za 27 sekund. Kostarika Tarrazu měla při takovémto postupu hutné jogurtové tělo, byla plná chutí mléčné čokolády a višňového džemu. Acidita a sladkost se doplňovaly a komplexnost nápoje dotvářela hořkost kakaa v dochuti.

teplota 94 stupňů Celsia
vstupní dávka 18,0 g
čas 27 s
výstupní dávka 36 g (dva šálky po 18 g).

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: espresso
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
test ručných mlynčekov na kávu

Velký test ručních mlýnků na kávu: Jak si vybrat ten správný?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL