Lungo. Jedna ze stálic v nabídce většiny kaváren. Je to velmi oblíbený kávový nápoj, zejména u nás. Víte ale, co se za tímto cizokrajným názvem skrývá? Tento článek vám odhalí tajemství tohoto nápoje a trik, který zlepší jeho chuť. Navíc vám prozradíme, která káva z pražírny Coffeein chutná jako lungo nejlépe.
Náš tip: další kávové nápoje najdete v sekci Druhy kávových nápojů.
Co je to lungo?
Slovo lungo pochází z italštiny. V překladu znamená „dlouhý“. Slovo dlouhý odkazuje na dobu extrakce, která přímo souvisí s objemem výsledného nápoje. Volně přeloženo znamená lungo „delší, zředěné espresso“.

Ve většině případů se espresso i lungo připravují pomocí dvojitého sítka. Podle návodu by ideální doba extrakce espressa měla být 20 až 30 sekund. V ideálním případě by se za tuto dobu mělo v šálku objevit dvakrát až třikrát větší množství vstupní kávy. Ve výsledku tak získáte dvě klasická espressa nebo jedno dvojité.
Lungo jako ředěné espresso se vyznačuje větším objemem. Jeho výsledný objem je přibližně třikrát až čtyřikrát větší než vstupní dávka kávy. Doba extrakce kávy lungo by také měla být o něco delší ve srovnání s espressem. Pokud se však chcete vyhnout příliš hořké chuti, nepřekračujte hranici 30 sekund. Větší objem vody a o něco delší doba extrakce mají za následek vodnatější texturu, lehčí tělo a jemnější chuť.
Příprava v páce a ve stroji
Příprava kávy lungo je možná na pákových i automatických kávovarech. Správné nastavení receptury je klíčové pro oba způsoby přípravy, aby bylo dosaženo co nejlepší chuti. Klíčem k úspěchu je hrubší mletí ve srovnání s klasickým espressem, a to jak v automatických, tak v pákových kávovarech.

Způsoby přípravy lunga
Kolik lidí, tolik názorů. Názory na správnou přípravu lunga se liší napříč spektrem profesionálních i domácích baristů.
„Tradiční metoda“ přípravy lunga
Existuje takzvaná tradiční metoda, která spočívá v hrubším mletí kávových zrn, což způsobí, že kávou za 25-30 sekund proteče více vody. Výsledný nápoj je o něco méně silný, má lehčí tělo a jednotlivé chutě nejsou tak výrazné.
V dnešní době se s tímto způsobem přípravy lunga setkáte jen v několika málo kavárnách. Nepřekonatelný problém může představovat právě rozdílná tloušťka mletí při přípravě lunga. Buď si podnik pořídí mlýnek určený výhradně pro přípravu kávy lungo, nebo se baristé nevyhnou neustálému nastavování tloušťky mletí.

„Líná metoda“ přípravy lunga
Proto se lungo nejčastěji připravuje jako klasické espresso, ke kterému zákazník dostane horkou vodu, kterou si espresso naředí. Tímto způsobem je zachována ideální extrakce espressa, ale výsledná káva je více zředěná a méně aromatická. Zároveň je tento způsob přípravy lunga mnohem jednodušší, méně zdlouhavý a rychlejší.
Jakou kávu zvolit na lungo?
Záleží jen na vás, z jaké kávy si lungo připravíte. Mnozí baristé doporučují používat ovocnější kávy s plnější chutí, jejichž kyselost se při lungo zmírní. Pokud se však rozhodnete pro čokoládově oříškovou kávu, je to také naprosto v pořádku. Mělo by se však jednat o kávu vhodnou pro espresso, tj. praženou o něco tmavěji.

Vietnam Lang Biang z Coffeeinu
Rozhodli jsme se připravit si ho z promyté kávy Vietnam Lang Biang od slovenské pražírny Coffeein. Coffeein určitě všichni důvěrně znáte. Nedávno představili novinky – čtyri různé kávy z Vietnamu od slovenského farmáře Mariána Takáče.
Náš tip: při nákupu na coffeein.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.
Vietnam Lang Biang Double Washed je vynikající káva pro lungo. Je to káva s vysokou sladkostí, střední kyselostí a střední hořkostí. Pokud nemáte rádi příliš výrazné chutě v espressu, je pro vás lungo tou správnou volbou.
Premytý Vietnam od Coffeeinu připravený jako lungo je ovocný, ale ne příliš výrazný. Tělo kávy je lehčí než u klasického espressa. Kyselost a hořkost kávy jsou také zjemněny. Příjemná sametová struktura kávy je však zachována.
Nevýhodou lunga je především ztráta chuti kávy v ústech. Lungo má ve většině případů lehčí tělo a rychleji odeznívající dochuť. Na druhou stranu má méně ostré a méně výrazné chutě, což může mnohým z vás vyhovovat.






