Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Co je to lungo a jaké jsou způsoby přípravy?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
30. června 2024
čo je to lungo
Share on FacebookShare on Twitter

Lungo. Jedna ze stálic v nabídce většiny kaváren. Je to velmi oblíbený kávový nápoj, zejména u nás. Víte ale, co se za tímto cizokrajným názvem skrývá? Tento článek vám odhalí tajemství tohoto nápoje a trik, který zlepší jeho chuť. Navíc vám prozradíme, která káva z pražírny Coffeein chutná jako lungo nejlépe.

Náš tip: další kávové nápoje najdete v sekci Druhy kávových nápojů.

Co je to lungo?

Slovo lungo pochází z italštiny. V překladu znamená „dlouhý“. Slovo dlouhý odkazuje na dobu extrakce, která přímo souvisí s objemem výsledného nápoje. Volně přeloženo znamená lungo „delší, zředěné espresso“.

lungo

Ve většině případů se espresso i lungo připravují pomocí dvojitého sítka. Podle návodu by ideální doba extrakce espressa měla být 20 až 30 sekund. V ideálním případě by se za tuto dobu mělo v šálku objevit dvakrát až třikrát větší množství vstupní kávy. Ve výsledku tak získáte dvě klasická espressa nebo jedno dvojité.

Lungo jako ředěné espresso se vyznačuje větším objemem. Jeho výsledný objem je přibližně třikrát až čtyřikrát větší než vstupní dávka kávy. Doba extrakce kávy lungo by také měla být o něco delší ve srovnání s espressem. Pokud se však chcete vyhnout příliš hořké chuti, nepřekračujte hranici 30 sekund. Větší objem vody a o něco delší doba extrakce mají za následek vodnatější texturu, lehčí tělo a jemnější chuť.

Příprava v páce a ve stroji

Příprava kávy lungo je možná na pákových i automatických kávovarech. Správné nastavení receptury je klíčové pro oba způsoby přípravy, aby bylo dosaženo co nejlepší chuti. Klíčem k úspěchu je hrubší mletí ve srovnání s klasickým espressem, a to jak v automatických, tak v pákových kávovarech.

Nastavení mlýnku Mahlkönig

Způsoby přípravy lunga

Kolik lidí, tolik názorů. Názory na správnou přípravu lunga se liší napříč spektrem profesionálních i domácích baristů.

„Tradiční metoda“ přípravy lunga

Existuje takzvaná tradiční metoda, která spočívá v hrubším mletí kávových zrn, což způsobí, že kávou za 25-30 sekund proteče více vody. Výsledný nápoj je o něco méně silný, má lehčí tělo a jednotlivé chutě nejsou tak výrazné.

V dnešní době se s tímto způsobem přípravy lunga setkáte jen v několika málo kavárnách. Nepřekonatelný problém může představovat právě rozdílná tloušťka mletí při přípravě lunga. Buď si podnik pořídí mlýnek určený výhradně pro přípravu kávy lungo, nebo se baristé nevyhnou neustálému nastavování tloušťky mletí.

Káva lungo Vietnam Lang Biang Double Washed z Coffeeinu

„Líná metoda“ přípravy lunga

Proto se lungo nejčastěji připravuje jako klasické espresso, ke kterému zákazník dostane horkou vodu, kterou si espresso naředí. Tímto způsobem je zachována ideální extrakce espressa, ale výsledná káva je více zředěná a méně aromatická. Zároveň je tento způsob přípravy lunga mnohem jednodušší, méně zdlouhavý a rychlejší.

Jakou kávu zvolit na lungo?

Záleží jen na vás, z jaké kávy si lungo připravíte. Mnozí baristé doporučují používat ovocnější kávy s plnější chutí, jejichž kyselost se při lungo zmírní. Pokud se však rozhodnete pro čokoládově oříškovou kávu, je to také naprosto v pořádku. Mělo by se však jednat o kávu vhodnou pro espresso, tj. praženou o něco tmavěji.

Vietnam Lang Biang Double Washed

Vietnam Lang Biang z Coffeeinu

Rozhodli jsme se připravit si ho z promyté kávy Vietnam Lang Biang od slovenské pražírny Coffeein. Coffeein určitě všichni důvěrně znáte. Nedávno představili novinky – čtyri různé kávy z Vietnamu od slovenského farmáře Mariána Takáče.

Náš tip: při nákupu na coffeein.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Vietnam Lang Biang Double Washed je vynikající káva pro lungo. Je to káva s vysokou sladkostí, střední kyselostí a střední hořkostí. Pokud nemáte rádi příliš výrazné chutě v espressu, je pro vás lungo tou správnou volbou.

Premytý Vietnam od Coffeeinu připravený jako lungo je ovocný, ale ne příliš výrazný. Tělo kávy je lehčí než u klasického espressa. Kyselost a hořkost kávy jsou také zjemněny. Příjemná sametová struktura kávy je však zachována.

Nevýhodou lunga je především ztráta chuti kávy v ústech. Lungo má ve většině případů lehčí tělo a rychleji odeznívající dochuť. Na druhou stranu má méně ostré a méně výrazné chutě, což může mnohým z vás vyhovovat.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
Ethiopia Ture Waji od AlzaCafé

Alza už nabízí i výběrovky na filtr, ale ani z té nejlepší jsme nebyli unešení.

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL