Ristretto je velmi podobné espressu. Připravuje se také pomocí espresso kávovaru a používá se při něm stejný vstup kávy jako při klasickém espressu. Rozdíl mezi espressem a ristrettem je ve výstupní dávce. Učebnicové espresso by mělo splňovat poměr 1:2-3 (mletá káva:extrakt), zatímco ristretto by nemělo překročit poměr 1:1,5.
To znamená, že pokud použijete vstupní dávku 18 gramů, výstupní dávka by měla být přibližně 25 gramů. Doba extrakce však zůstává stejná jako u espressa. Jak se ristretto liší od espressa a jak se připravuje? To vše vám prozradíme.
Náš tip: tento článek vznikl za podpory slovenské pražírny kávy Coffeein. Při nákupu na jejím eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Chuť ristretta
Ristretto je chuťově výraznější a plnější než klasické espresso. To je způsobeno především nižším poměrem vody a mleté kávy. Chuť je proto koncentrovanější.
Tělo ristretta je často těžší, až lepkavé. Textura nápoje se výrazně mění a připomíná sirup. Ristretto je obecně výrazně hustší.
Jak připravit ristretto?
Při přípravě ristretta postupujte prakticky stejně jako při přípravě espressa. Namelte požadované množství kávy do páky, připravte kávový puk k extrakci, vložte páku do hlavy kávovaru a spusťte extrakci.

Protože u ristretta chcete zachovat přibližně stejnou dobu extrakce jako u espressa, ale chcete mít menší výsledný objem nápoje, musíte upravit hrubost mletí. Nastavte o něco jemnější mletí, než používáte pro espresso. Jemnější mletí vám zajistí dostatečně dlouhou dobu extrakce (ideálně kolem 25-30 sekund), ale také menší objem nápoje. Doporučujeme udržovat poměr kávy a vody na hodnotě 1:1,5.
Doporučujeme také nenechávat mletí vhodné pro espresso a následně dříve vypnout extrakci ristretta. Tímto způsobem získáte nerovnoměrně extrahovanou kávu plnou nepříjemných chuťových tónů. Dostatečná doba extrakce zaručí správnou extrakci nápoje a plnou a silnou chuť. Ristretto připravené výše popsaným způsobem bude komplexní, chuťově výrazné a koncentrované.

Která káva je vhodná pro ristretto?
Záleží jen na vás, jaký druh kávy si vyberete. Máte rádi sladší, čokoládovo-oříškovou kávu? Žádný problém, protože ristretto zvýrazní čokoládovou sladkost vaší oblíbené kávy.
Máte rádi ovocnější kávy? Výborně, protože v ristrettu najdete spoustu ovocných tónů, které budou výrazné a koncentrované. Obecně doporučujeme použít kávu vhodnou pro espresso, tedy tmavší pražení.

Costa Rica Corazon De Jesus z pražírny Coffeein
Máte rádi sladké kávy s jemnou špetkou ovocnosti, kyselosti a hořkosti? Přesně to pro vás máme. Všechny tyto vlastnosti má kostarická káva Corazon De Jesus z pražírny Coffeein.
Costa Rica Corazon De Jesus připravená jako espresso nabízí spoustu sladkosti v podobě karamelu a hnědého cukru. S postupným ochlazováním vystupuje do popředí kyselost červeného rybízu. Hořkost je zase zastoupena černým čajem.
V koncentrovanější formě ristretta jsme v kávě našli karamelové krówki doplněné černým čajem. Za tepla se projevila kyselost bobulového ovoce. Všechny chuťové nuance jsou ve srovnání s espressem o něco výraznější. Tělo kávy je těžší a textura výrazně sirupovitá.
Sladkou kostarickou bombu Corazon de Jesus z pražírny Coffeein si nesmíte nechat ujít. Navštivte eshop coffeein.sk a při nákupu použijte slevový kód BLOGOKAVE10.







