Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Co je to ristretto a jak ho správně připravit?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
9. září 2024
čo je to ristretto
Share on FacebookShare on Twitter

Ristretto je velmi podobné espressu. Připravuje se také pomocí espresso kávovaru a používá se při něm stejný vstup kávy jako při klasickém espressu. Rozdíl mezi espressem a ristrettem je ve výstupní dávce. Učebnicové espresso by mělo splňovat poměr 1:2-3 (mletá káva:extrakt), zatímco ristretto by nemělo překročit poměr 1:1,5.

To znamená, že pokud použijete vstupní dávku 18 gramů, výstupní dávka by měla být přibližně 25 gramů. Doba extrakce však zůstává stejná jako u espressa. Jak se ristretto liší od espressa a jak se připravuje? To vše vám prozradíme.

Náš tip: tento článek vznikl za podpory slovenské pražírny kávy Coffeein. Při nákupu na jejím eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Costa Rica Corazon de Jesus - ristretto

Chuť ristretta

Ristretto je chuťově výraznější a plnější než klasické espresso. To je způsobeno především nižším poměrem vody a mleté kávy. Chuť je proto koncentrovanější.

Tělo ristretta je často těžší, až lepkavé. Textura nápoje se výrazně mění a připomíná sirup. Ristretto je obecně výrazně hustší.

Jak připravit ristretto?

Při přípravě ristretta postupujte prakticky stejně jako při přípravě espressa. Namelte požadované množství kávy do páky, připravte kávový puk k extrakci, vložte páku do hlavy kávovaru a spusťte extrakci.

nastavení hrubosti mletí

Protože u ristretta chcete zachovat přibližně stejnou dobu extrakce jako u espressa, ale chcete mít menší výsledný objem nápoje, musíte upravit hrubost mletí. Nastavte o něco jemnější mletí, než používáte pro espresso. Jemnější mletí vám zajistí dostatečně dlouhou dobu extrakce (ideálně kolem 25-30 sekund), ale také menší objem nápoje. Doporučujeme udržovat poměr kávy a vody na hodnotě 1:1,5.

Doporučujeme také nenechávat mletí vhodné pro espresso a následně dříve vypnout extrakci ristretta. Tímto způsobem získáte nerovnoměrně extrahovanou kávu plnou nepříjemných chuťových tónů. Dostatečná doba extrakce zaručí správnou extrakci nápoje a plnou a silnou chuť. Ristretto připravené výše popsaným způsobem bude komplexní, chuťově výrazné a koncentrované.

ristretto - příprava

Která káva je vhodná pro ristretto?

Záleží jen na vás, jaký druh kávy si vyberete. Máte rádi sladší, čokoládovo-oříškovou kávu? Žádný problém, protože ristretto zvýrazní čokoládovou sladkost vaší oblíbené kávy.

Máte rádi ovocnější kávy? Výborně, protože v ristrettu najdete spoustu ovocných tónů, které budou výrazné a koncentrované. Obecně doporučujeme použít kávu vhodnou pro espresso, tedy tmavší pražení.

jak připravit ristretto

Costa Rica Corazon De Jesus z pražírny Coffeein

Máte rádi sladké kávy s jemnou špetkou ovocnosti, kyselosti a hořkosti? Přesně to pro vás máme. Všechny tyto vlastnosti má kostarická káva Corazon De Jesus z pražírny Coffeein.

Costa Rica Corazon De Jesus připravená jako espresso nabízí spoustu sladkosti v podobě karamelu a hnědého cukru. S postupným ochlazováním vystupuje do popředí kyselost červeného rybízu. Hořkost je zase zastoupena černým čajem.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

V koncentrovanější formě ristretta jsme v kávě našli karamelové krówki doplněné černým čajem. Za tepla se projevila kyselost bobulového ovoce. Všechny chuťové nuance jsou ve srovnání s espressem o něco výraznější. Tělo kávy je těžší a textura výrazně sirupovitá.

Sladkou kostarickou bombu Corazon de Jesus z pražírny Coffeein si nesmíte nechat ujít. Navštivte eshop coffeein.sk a při nákupu použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Káva v Kostarice Corazon de Jesus
Kostarika Corazon de Jesus.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
prečo nepiť príliš čerstvú kávu

Problém příliš čerstvé kávy: Proč bys ji neměl pít krátce po pražení?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL