Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Co se stane, když si ke kávě dáte grapefruit?

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. července 2020
Grapefruit a odbúravanie liekov a kofeínu

Počuli ste už o tajomných vplyvoch grapefruitu na odbúravanie kofeínu? (Foto: @rinckad/Unsplash)

Share on FacebookShare on Twitter

Denně se prý na světě vypije kolem tří miliard šálků kávy. Vyhledávaná je pro její chuť, ale i pro její schopnost nakopnout nás a nastartovat. Vždyť to znáte: po několika minutách se dostanete na pozitivní vlnu a následně se na ní vezete klidně i více hodin.

Přesné časové termíny nelze říci, protože to závisí na více proměnných. Jednak na množství přijatého kofeinu a jednak i na tělesné váze. Tělo však kofein postupně odbourává a zázračná energie mizí – stane se tak možná po třech až pěti hodinách, ale jeho zbytky zůstanou v organismu i výrazně déle.

Grapefruit a jeho tajemný vliv

Věděli jste však o tom, že pokud si dáte grapefruit, tak účinky kofeinu výrazně prodloužíte? Jak píší odborné zdroje, může za to hlavně flavonoid zvaný naringin. Jde o jeden z nejznámějších citrusových flavonoidů, který se nachází hlavně v grepové šťávě a je příčinou její hořké chuti.

Jednou z jeho důležitých vlastností je i schopnost zvyšovat elasticitu a propustnost cévního systému, čímž pomáhá při prevenci kardiovaskulárních chorob, ale to není vše.

Naringin zlepšuje vnímání chutí

Podle vědecké stránky EurekAlert! naringin komplikuje činnost trávicímu systému, který pak určité látky neumí dostatečně rychle rozložit. Ty pak účinkují mnohem déle a intenzivněji, a patří mezi ně i kofein.

„Naringin zvyšuje naše vnímání chutí, protože stimuluje chuťové pohárky,“ píše EurekAlert! „Právě proto si někteří lidé před jídlem zvyknou dát malé množství grapefruitové šťávy. Toto zdravé ovoce však má i svá minus.“

Grapefruit a odbourávání kofeinu

„Předchozí výzkumy ukázaly, že naringin má vliv na enzymatickou aktivitu ve střevech, čímž zpomaluje rozpad některých látek a tím pádem jich v krvi zůstává více.“

A pokud si dáme grapefruit ke kávě, důsledek bude následující: „Konzumace grapefruitu, případně grapefruitového džusu, může prodloužit působení kofeinu a současně zesílit jeho účinky.“

Po grapefruitu to s kávou nepřehánějte

Zdroj píše i o tom, že pokud si člověk nedá pozor, teoreticky se díky grapefruitu může do jisté míry předávkovat.

„A kromě toho je třeba říci, že vlivy grapefruitového džusu jsou kumulativní. To znamená, že pokud budete pít grapefruitový džus spolu s léky (případně kofeinem, pozn. red.) v průběhu týdne, tato interakce bude na jeho konci silnější, než byla na začátku,“ dodává EurekAlert!

Málo kávy + grapefruit = výhra?

Určitě si tedy dejte pozor na to, abyste se takto kofeinem nepředávkovali. Případně, pokud máte k dispozici jen malé kávy a cítíte, že kofein vám nebude stačit, podpořte jeho účinek nějakým tím grapefruitem.

Ale pozor: později byla publikována i studie Tashy Ballardové a Matthewa Vukovicha, podle kterých nemá grapefruit žádný „významný vliv na metabolizaci kofeinu“. Takže abychom přišli na to, jak to ve skutečnosti je, budeme si podle všeho muset počkat ještě na další výzkumy a studie.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Grapefruit ke kávě
Tak co, máte odvahu to vyzkoušet? (Foto: PxFuel)
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva a grapefruitkáva a zdravíKofein
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Prečo je káva príliš horká?

Hořká káva: Čtyři věci, které to způsobí

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL