Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Co všechno se přidává do kávy? Tyto věci musíte zkusit

Ladislav Király Od Ladislav Király
12. dubna 2019
čo všetko sa pridáva do kávy

Zaujíma vás, čo všetko sa pridáva do kávy? My vám to radi prezradíme

Share on FacebookShare on Twitter

I když si většina klasických požitkářů s radostí vychutnává čistou kávu, ne každý holduje takové klasice. V mnoha oblastech života totiž platí pravidlo, že sem tam je třeba monotónní návyky něčím osvěžit a do situace vnést novou jiskru. Co všechno se přidává do kávy?

U kávy nemůžeme zdaleka zůstat jen u toho, na co se zeptá asi každý číšník: „Dáte si i cukr a mléko?“ Káva se totiž pije s množstvím různých věcí. Záleží na geografické oblasti, zvyklostech, ale hlavně na individuální chuti daného konzumenta.

Velmi běžné je například i využívání šlehačky, ale my jsme pro vás vybrali mnoho dalších věcí. Když vám prozradíme, co všechno se přidává do kávy, pravděpodobně zůstanete překvapeni.

KÁVA SE SKOŘICÍ

Pokud patříte mezi typické kávomily, kteří obvykle sází na mléko a cukr, vyzkoušejte to se špetkou skořice. Na jeden šálek takto ušetříte až 70 kalorií, přičemž skořice vám může pomoci výrazně snížit hladinu cukru a cholesterolu v krvi, ale kromě toho také stimuluje krevní oběh, zlepšuje trávení a stimuluje mozek. Dlouhodobé užívání skořice může kromě toho v mozku blokovat proteiny, které vedou k rozvoji Alzheimerovy choroby. Skořice je super.

KÁVA S MÁSLEM

U másla je třeba v první řadě říct, že by mělo být vyrobeno z mléka krav, které jsou krmeny trávou a ne sójou či kukuřicí – to je prvotní základ. Pokud je to tak, obsahuje ideální tuky pro regulaci cholesterolu a nezvyšuje jeho hladinu v krvi. Kromě toho je také výborným zdrojem vitaminu K, pomáhá snižovat šanci na onemocnění srdce, přičemž tuky z takového másla podporují i činnost mozku a ostatních orgánů.

Výhod másla je mnohem více a hovoří se například i o tom, že pokud si do ranní kávy přidáte jednu či dvě polévkové lžíce, můžete tím nahradit celou snídani. Názory na tuto problematiku jsou různé, ale pokud si vybereme ty pozitivní, tak máslo vám prý dodá rychlou energii, kterou tělo snadno využije a rychle spálí.

KÁVA SE ZMRZLINOU

Zde už se o zdravotních výhodách příliš bavit nemůžeme, protože takto si do života přidáte několik kalorií navíc, avšak ani to někdy neuškodí. Uděláte si radost, dáte si něco chutného a snad si i zlepšíte náladu.

KÁVA S MEDEM

Prý až 65 procent kávové populace má rádo oslazenou kávu. Alternativou k cukru je v tomto směru mimo jiné i med, který se zajisté najde v každé domácnosti. Med je z hlediska chuti podstatně sladší než cukr, takže ho lze použít o něco méně. Jeho výhodou je i to, že cukry obsažené v medu dokáže lidské tělo rychleji zpracovat, a proto by se jich mělo méně ukládat v podobě tuku.

KÁVA SE SOLÍ

O soli v kávě možná mnoho lidí ani jen neslyšelo a snad to nevyzní jako zrovna nejlahodnější kombinace, ale vůbec to není tak špatné, jak by se mohlo zdát. Ionty sodíku dokáží zajímavě potlačit hořkost kávy a tím pádem zvýšit její chuť. Soli v kávě však nemůže být mnoho, musí jít jen o minimální množství. Stačí fakt jen špetka.

KÁVA S VEJCEM

Dát si vejce do kávy, to už může znít jako záležitost pro kulturisty, ale ve skutečnosti je to skandinávská zvyklost. Syrové vejce se smíchá s mletou kávou a špetkou vody. Tato směs se následně přidá do hrnce s větším množstvím vody a nechá se povařit na přibližně tři minuty. Následně to je třeba přecedit přes sítko a voilà: máme výživný nápoj s nižším stupněm hořkosti.

KÁVA S ALKOHOLEM

Tipujeme, že v očích značné části českého publika se najednou objevila nevinná jiskřička, ale je to tak: káva a alkohol k sobě pasují. Ruskou kávu si vyrobíte za pomoci vodky, irskou kávu zase s některou z tamějších značek whisky, na slováckou kávu potřebujete kvalitní 52procentní slivovici, a tak bychom mohli pokračovat. Najdou se i jiné druhy alkoholu, se kterými kávu nezkazíte a osvěžíte si večer; vhodný je například i rum.

KÁVA S KARDAMOMEM

I toto vám rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Koření zvané kardamom kávě přidá více štiplavosti než skořice, ale díky sladkému nádechu rychle zapomenete na to, že jste si do tohoto nápoje dlouhodobě přidávali cukr.

KÁVA S KOKOSOVÝM OLEJEM

Tato kombinace je věcí vkusu. Najdou se lidé, kterým kokosový olej ke kávě jednoduše nepasuje. Exotickou alternativu odmítají, ale na druhé straně možná ani nevědí, o co přicházejí. Tímto způsobem se dá připravit mimořádně chutná káva, která má hned několik dobrých účinků. Svému tělu jednak zajistíte stabilní úroveň energie, která vydrží několik hodin. Kromě toho vám kombinace horké kávy a kokosového oleje sníží chuť k jídlu a kromě toho svůj den začnete s velkou dávkou zdravého tuku.

KÁVA S CITRONEM/LIMETKOU

Šťávy z těchto druhů ovoce se do kávy přidávají s podobným záměrem jako sůl: pomohou neutralizovat její hořkost a káva je najednou mnohem sladší. Kromě toho je taková káva vhodná pro lidi s nízkým krevním tlakem, či pro ty s chronickou migrénou. Káva s citronovou šťávou má navíc povzbudivý účinek pro ty, kteří trpí nedostatkem chuti k jídlu.

KÁVA S TONIKEM

Tato alternativa je vhodná hlavně na horké letní dny a její přípravu zvládne každý s naprostou lehkostí. Připravenou kávu jednoduše zalijete pořádně vychlazeným tonikem. Existuje i jiná alternativa: tonik zmrazte, udělejte z něj ledovou tříšť a nalijte na ni silné espresso. Gurmáni si k tomu mohou přidat ještě pár kapek šťávy z červeného grepu.

KÁVA S COCA-COLOU

Na závěr přidáváme ještě exkluzivní energetickou bombu: pokud se chcete pořádně nakopnout, vyzkoušejte kávu s coca-colou. Vyrobíte si ji podobně jako kávu s tonikem. Není to žádná věda.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávakáva s kardamomemkáva s mlékem
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
plody kávovníka, tzv. kávové čerešne

Věděli jste, že plody kávy vypadají a chutnají jako třešně?

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL