I když si většina klasických požitkářů s radostí vychutnává čistou kávu, ne každý holduje takové klasice. V mnoha oblastech života totiž platí pravidlo, že sem tam je třeba monotónní návyky něčím osvěžit a do situace vnést novou jiskru. Co všechno se přidává do kávy?
U kávy nemůžeme zdaleka zůstat jen u toho, na co se zeptá asi každý číšník: „Dáte si i cukr a mléko?“ Káva se totiž pije s množstvím různých věcí. Záleží na geografické oblasti, zvyklostech, ale hlavně na individuální chuti daného konzumenta.
Velmi běžné je například i využívání šlehačky, ale my jsme pro vás vybrali mnoho dalších věcí. Když vám prozradíme, co všechno se přidává do kávy, pravděpodobně zůstanete překvapeni.
KÁVA SE SKOŘICÍ
Pokud patříte mezi typické kávomily, kteří obvykle sází na mléko a cukr, vyzkoušejte to se špetkou skořice. Na jeden šálek takto ušetříte až 70 kalorií, přičemž skořice vám může pomoci výrazně snížit hladinu cukru a cholesterolu v krvi, ale kromě toho také stimuluje krevní oběh, zlepšuje trávení a stimuluje mozek. Dlouhodobé užívání skořice může kromě toho v mozku blokovat proteiny, které vedou k rozvoji Alzheimerovy choroby. Skořice je super.
KÁVA S MÁSLEM
U másla je třeba v první řadě říct, že by mělo být vyrobeno z mléka krav, které jsou krmeny trávou a ne sójou či kukuřicí – to je prvotní základ. Pokud je to tak, obsahuje ideální tuky pro regulaci cholesterolu a nezvyšuje jeho hladinu v krvi. Kromě toho je také výborným zdrojem vitaminu K, pomáhá snižovat šanci na onemocnění srdce, přičemž tuky z takového másla podporují i činnost mozku a ostatních orgánů.
Výhod másla je mnohem více a hovoří se například i o tom, že pokud si do ranní kávy přidáte jednu či dvě polévkové lžíce, můžete tím nahradit celou snídani. Názory na tuto problematiku jsou různé, ale pokud si vybereme ty pozitivní, tak máslo vám prý dodá rychlou energii, kterou tělo snadno využije a rychle spálí.
KÁVA SE ZMRZLINOU
Zde už se o zdravotních výhodách příliš bavit nemůžeme, protože takto si do života přidáte několik kalorií navíc, avšak ani to někdy neuškodí. Uděláte si radost, dáte si něco chutného a snad si i zlepšíte náladu.
KÁVA S MEDEM
Prý až 65 procent kávové populace má rádo oslazenou kávu. Alternativou k cukru je v tomto směru mimo jiné i med, který se zajisté najde v každé domácnosti. Med je z hlediska chuti podstatně sladší než cukr, takže ho lze použít o něco méně. Jeho výhodou je i to, že cukry obsažené v medu dokáže lidské tělo rychleji zpracovat, a proto by se jich mělo méně ukládat v podobě tuku.
KÁVA SE SOLÍ
O soli v kávě možná mnoho lidí ani jen neslyšelo a snad to nevyzní jako zrovna nejlahodnější kombinace, ale vůbec to není tak špatné, jak by se mohlo zdát. Ionty sodíku dokáží zajímavě potlačit hořkost kávy a tím pádem zvýšit její chuť. Soli v kávě však nemůže být mnoho, musí jít jen o minimální množství. Stačí fakt jen špetka.
KÁVA S VEJCEM
Dát si vejce do kávy, to už může znít jako záležitost pro kulturisty, ale ve skutečnosti je to skandinávská zvyklost. Syrové vejce se smíchá s mletou kávou a špetkou vody. Tato směs se následně přidá do hrnce s větším množstvím vody a nechá se povařit na přibližně tři minuty. Následně to je třeba přecedit přes sítko a voilà: máme výživný nápoj s nižším stupněm hořkosti.
KÁVA S ALKOHOLEM
Tipujeme, že v očích značné části českého publika se najednou objevila nevinná jiskřička, ale je to tak: káva a alkohol k sobě pasují. Ruskou kávu si vyrobíte za pomoci vodky, irskou kávu zase s některou z tamějších značek whisky, na slováckou kávu potřebujete kvalitní 52procentní slivovici, a tak bychom mohli pokračovat. Najdou se i jiné druhy alkoholu, se kterými kávu nezkazíte a osvěžíte si večer; vhodný je například i rum.
KÁVA S KARDAMOMEM
I toto vám rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Koření zvané kardamom kávě přidá více štiplavosti než skořice, ale díky sladkému nádechu rychle zapomenete na to, že jste si do tohoto nápoje dlouhodobě přidávali cukr.
KÁVA S KOKOSOVÝM OLEJEM
Tato kombinace je věcí vkusu. Najdou se lidé, kterým kokosový olej ke kávě jednoduše nepasuje. Exotickou alternativu odmítají, ale na druhé straně možná ani nevědí, o co přicházejí. Tímto způsobem se dá připravit mimořádně chutná káva, která má hned několik dobrých účinků. Svému tělu jednak zajistíte stabilní úroveň energie, která vydrží několik hodin. Kromě toho vám kombinace horké kávy a kokosového oleje sníží chuť k jídlu a kromě toho svůj den začnete s velkou dávkou zdravého tuku.
KÁVA S CITRONEM/LIMETKOU
Šťávy z těchto druhů ovoce se do kávy přidávají s podobným záměrem jako sůl: pomohou neutralizovat její hořkost a káva je najednou mnohem sladší. Kromě toho je taková káva vhodná pro lidi s nízkým krevním tlakem, či pro ty s chronickou migrénou. Káva s citronovou šťávou má navíc povzbudivý účinek pro ty, kteří trpí nedostatkem chuti k jídlu.
KÁVA S TONIKEM
Tato alternativa je vhodná hlavně na horké letní dny a její přípravu zvládne každý s naprostou lehkostí. Připravenou kávu jednoduše zalijete pořádně vychlazeným tonikem. Existuje i jiná alternativa: tonik zmrazte, udělejte z něj ledovou tříšť a nalijte na ni silné espresso. Gurmáni si k tomu mohou přidat ještě pár kapek šťávy z červeného grepu.
KÁVA S COCA-COLOU
Na závěr přidáváme ještě exkluzivní energetickou bombu: pokud se chcete pořádně nakopnout, vyzkoušejte kávu s coca-colou. Vyrobíte si ji podobně jako kávu s tonikem. Není to žádná věda.







