Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Coffeein Italy vs Tchibo Barista Caffé Crema: Která populární káva je lepší?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
13. září 2025
espresso z káv Coffeein Italy a Tchibo Barista Caffe Crema
Share on FacebookShare on Twitter

Slovenská řemeslná pražírna nebo nadnárodní gigant? Vybrali jsme dvě kávy z podobného segmentu a z podobné cenové kategorie a porovnali jsme je. Je lepší směs Italy od pražírny Coffeein nebo populární káva Tchibo Barista Caffé Crema? Pojďte to zjistit.

Dvojici Caffé Crema a Italy jsme do tohoto souboje vybrali záměrně. Mají totiž mnoho společného. Asi to nejdůležitější pro běžného spotřebitele je cena. Italy od Coffeeinu dostanete v základní ceně bez slev za 34,99 eur za kilo (se slevou díky registraci na coffeein.sk a s kódem BLOGOKAVE10 se dostanete pod 30 €/kg). Caffé Crema od Tchibo Barista jsme koupili v základní ceně v supermarketovém řetězci za 16,99 za 500 gramů. Kilové kávy Tchibo jsou na oficiálním eshopu k dispozici za 32,99 €. Obě kávy tedy koupíte za téměř identickou cenu.

Coffeein Italy a Tchibo Barista Caffe Crema – obaly

Podobný stupeň pražení, ale odlišný styl

Další společnou vlastností obou káv je cílová skupina, na kterou se zaměřují. Caffé Crema od Tchiba mluví o elegantních chutích vhodných pro automatické kávovary. Italy od Coffeeinu zase zmiňuje příjemnou hořkost a sladkost spojenou s konzervativnějším pražením, které je však odlišné od pražení běžných supermarketových káv. Také se hodí do automatických a pákových domácích kávovarů, díky čemuž se Italy stává ideálním protivníkem pro kávu od značky Tchibo. Na rozdíl od Caffé Crema (která je čistou arabikou) Italy obsahuje i nízký podíl robusty (25 procent).

Coffeein Italy a Tchibo Barista Caffe Crema – pohled na zrna

Transparentnost

Balení Tchiba je doslova nabombováno textem, který však nabízí většinou prázdná slova a omáčky. O původu kávy se zmiňuje jen v krátkosti. Informuje o tom, že jde o stoprocentní arabiku s certifikátem Fairtrade, která pochází z Brazílie a je obohacena o zrna z vysokohorských oblastí Latinské Ameriky.

Kilové balení směsi Italy je na text mnohem skromnější, ale velmi jasně udává původ jednotlivých složek blendu. Ten se z padesáti procent skládá z honduraské arabiky z regionu Santa Rosa, čtvrtinu obsahu tvoří arabika Nikaragua Jinotega a čtvrtinu robusta India Kaapi Royal. V tomto směru tak Coffeein informuje určitě zřetelněji a efektivněji.

Tchibo Barista Caffe Crema – obal

Stejná barva, jiná vůně

Tchibo uvádí, že jejich Caffé Crema je pražena tradičním bubnovým pražením na střední stupeň pražení. Coffeein zase slibuje modernější pražení, které však také dosahuje velmi podobný stupeň pražení, který je šitý na míru konzervativnějšího publika. Označují ho jako stupeň Full City +.

Na první pohled se zrna obou káv zdají být skutečně velmi podobná. Obě kávy jsou zbarvené do tmavších odstínů hnědé. Na zrnkách kávy od Tchibo tu a tam nacházíme malé olejnaté skvrnky, v případě Coffeeinu jsou tyto skvrny spíše raritou.

Rozdíl v pražení se takto na první pohled, nebo spíše na první přivonění, projevuje právě na aroma obou káv. Vůně Italy je méně ostrá a působí sladčeji a elegantněji. Aroma Caffé Crema se zdá být utrápené, ostré a ne příliš příjemné.

COFFEEIN ESPRESSO Italy - detail zrn

A co kvalita zrna?

Do nejnovějších recenzí jsme zařadili i takzvanou analýzu obsahu defektů v kávě. Při tomto testu ručně vyhledáme a vytřídíme defekty z 250gramového vzorku konkrétních káv.

Italy od Coffeeinu tímto testem prošlo nedávno a vedlo si excelentně. V celém vzorku jsme objevili jen 1,84 % defektních zrn, což je na kávu z tohoto segmentu velmi dobrý výsledek. Za takto nízkým číslem stojí poctivé třídění ať už na farmě, ve zpracovatelské stanici, případně v samotné pražírně.

Tchibo Barista Caffe Crema – detail zrn

Výsledky analýzy defektů Tchibo Barista Caffé Crema:

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakre (nedozrálá zrna): 3,1 g = 1,24 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 5,2 g = 2,08 %
  • Mušle (genetická vada): 2,2 g = 0,88 %
  • Zrna napadená hmyzem: 0,8 g = 0,32 %

Celkový obsah defektů: 11,3 g = 4,52 %

Zrna bez defektů: 238,7 g = 95,48 %

Tchibo Barista Caffe Crema – zrna poškozená hmyzem
Tchibo Barista Caffé Crema – zrna poškozená hmyzem.

Náš tip: tabulku káv podle množství defektů najdete v rubrice DEFEKTY.

Tchibo Barista Caffe Crema – mušle
Tchibo Barista Caffé Crema – mušle.

Káva Caffé Crema od Tchibo si v tomto směru vedla velmi dobře, ale v porovnání se směsí Italy je na tom přece jen hůře. Tchibo použilo méně kvalitní zrno, což může mít za následek nevyvážené a defektní chutě a celkově horší chuťový i aromatický zážitek. V porovnání s jinými supermarketovými kávami je však toto Tchibo kvalitativně velmi vysoko.

Tchibo Barista Caffe Crema – poškozená zrna
Tchibo Barista Caffé Crema – mechanicky poškozená zrna.

Ochutnávka espressa

Jak jsme již zmiňovali, první výrazné rozdíly lze pocítit už ve vůni obou káv. Tyto rozdíly velmi dobře odrážejí odlišné přístupy při pražení. Tchibo praží svou kávu pomalu a při nízkých teplotách, což zapříčiňuje vznik pečených a zakouřených aromat a chuťových tónů. Coffeein ke kávě přistupuje moderněji a nesnaží se pražení zbytečně natahovat. Výsledné teploty dosáhne rychleji, a to díky vyšším teplotám při pražení.

Přesně tento faktor se výrazně projevuje i na chuti espressa z obou káv. Caffé Crema působí ploše a utrápeně. Je plná hořkosti, tónů pražení a kouřových prvků. Italy vyniká díky mnohem čistším chutím, vyšší sladkosti a hořkosti, která je velmi dobře zakomponována do zbytku chutí. Ani jedna z káv neobsahuje výraznější aciditu, mají plné tělo a příjemnou texturu a přesto zanechávají diametrálně odlišný dojem.

Kromě samotných chutí se výrazně liší i v kvalitě dochuti, kterou zanechávají na jazyku. Dochuť Caffé Crema je nepříjemná, velmi hořká a výrazně „smoky“. V dochuti Italy najdete příjemnou oříškovou sladkost a hořkost kakaa, která vás nebude nutit zapít ji vodou.

Coffeein Italy a Tchibo Barista Caffe Crema – espresso

Čerstvost

Na celkovém chuťovém dojmu z obou káv se však odráží ještě jeden faktor, na který bychom neměli zapomenout. Tím je čerstvost. Italy působí živěji a hravěji, za což pravděpodobně může to, že ji vždy dostanete čerstvě upraženou.

Naopak, káva od gigantů stojí často několik týdnů či měsíců na skladech a vy se k ní dostanete až za zenitem její kvality. A to platí i pro čerstvost zeleného zrna, ze kterého obě kávy pocházejí. U Tchiba jednoduše nevíme, zda nejde o zrno, které bylo sbíráno před několika lety a ztrácelo kvalitu na skladě. V případě Coffeeinu jde vždy o nejčerstvější sběry, což se projevuje i ve výsledné chuti.

COFFEEIN Italy – příprava espressa

Italy je lepší

Obě kávy jsou ve stejné cenové hladině a vyznačují se velmi podobnými vlastnostmi. I přesto jsou výrazně odlišné. Směs Italy od Coffeeinu porazila směs Caffé Crema od Tchibo prakticky ve všech kategoriích. Je transparentnější, čerstvější, méně defektní a chutnější.

Bez ohledu na to, že Caffé Crema od Tchiba tento souboj prohrála, to pro ni není žádná tragédie. Obsahuje málo defektů a ani její pražení není příliš tmavé.

Nehorázné ceny kávy v supermarketech

Ne tak dávno byly komoditní kávy od velkých světových značek výrazně levnější než produkty z domácích řemeslných pražíren. Ceny káv v supermarketech však v poslední době značně narostly a cenové rozdíly jsou zanedbatelné. Italy je z tohoto pohledu lepší volba. Za cenu supermarketové kávy dostanete moderněji pražené italské espresso od slovenské pražírny. Když se na eshopu coffeein.sk zaregistrujete a přihlásíte + uplatníte kód BLOGOKAVE10, kilo Italy vás vyjde na méně než 30 €. Malé balení můžete mít za 6,75 €.

COFFEEIN Italy - espresso v ruce
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinrecenze kávyTchibo
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Žilinský festival kávy

Žilinský Festival Kávy 2025: Nová Synagoga přivítá luxusní obsazení

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL