Slovenská řemeslná pražírna nebo nadnárodní gigant? Vybrali jsme dvě kávy z podobného segmentu a z podobné cenové kategorie a porovnali jsme je. Je lepší směs Italy od pražírny Coffeein nebo populární káva Tchibo Barista Caffé Crema? Pojďte to zjistit.
Dvojici Caffé Crema a Italy jsme do tohoto souboje vybrali záměrně. Mají totiž mnoho společného. Asi to nejdůležitější pro běžného spotřebitele je cena. Italy od Coffeeinu dostanete v základní ceně bez slev za 34,99 eur za kilo (se slevou díky registraci na coffeein.sk a s kódem BLOGOKAVE10 se dostanete pod 30 €/kg). Caffé Crema od Tchibo Barista jsme koupili v základní ceně v supermarketovém řetězci za 16,99 za 500 gramů. Kilové kávy Tchibo jsou na oficiálním eshopu k dispozici za 32,99 €. Obě kávy tedy koupíte za téměř identickou cenu.

Podobný stupeň pražení, ale odlišný styl
Další společnou vlastností obou káv je cílová skupina, na kterou se zaměřují. Caffé Crema od Tchiba mluví o elegantních chutích vhodných pro automatické kávovary. Italy od Coffeeinu zase zmiňuje příjemnou hořkost a sladkost spojenou s konzervativnějším pražením, které je však odlišné od pražení běžných supermarketových káv. Také se hodí do automatických a pákových domácích kávovarů, díky čemuž se Italy stává ideálním protivníkem pro kávu od značky Tchibo. Na rozdíl od Caffé Crema (která je čistou arabikou) Italy obsahuje i nízký podíl robusty (25 procent).

Transparentnost
Balení Tchiba je doslova nabombováno textem, který však nabízí většinou prázdná slova a omáčky. O původu kávy se zmiňuje jen v krátkosti. Informuje o tom, že jde o stoprocentní arabiku s certifikátem Fairtrade, která pochází z Brazílie a je obohacena o zrna z vysokohorských oblastí Latinské Ameriky.
Kilové balení směsi Italy je na text mnohem skromnější, ale velmi jasně udává původ jednotlivých složek blendu. Ten se z padesáti procent skládá z honduraské arabiky z regionu Santa Rosa, čtvrtinu obsahu tvoří arabika Nikaragua Jinotega a čtvrtinu robusta India Kaapi Royal. V tomto směru tak Coffeein informuje určitě zřetelněji a efektivněji.

Stejná barva, jiná vůně
Tchibo uvádí, že jejich Caffé Crema je pražena tradičním bubnovým pražením na střední stupeň pražení. Coffeein zase slibuje modernější pražení, které však také dosahuje velmi podobný stupeň pražení, který je šitý na míru konzervativnějšího publika. Označují ho jako stupeň Full City +.
Na první pohled se zrna obou káv zdají být skutečně velmi podobná. Obě kávy jsou zbarvené do tmavších odstínů hnědé. Na zrnkách kávy od Tchibo tu a tam nacházíme malé olejnaté skvrnky, v případě Coffeeinu jsou tyto skvrny spíše raritou.
Rozdíl v pražení se takto na první pohled, nebo spíše na první přivonění, projevuje právě na aroma obou káv. Vůně Italy je méně ostrá a působí sladčeji a elegantněji. Aroma Caffé Crema se zdá být utrápené, ostré a ne příliš příjemné.

A co kvalita zrna?
Do nejnovějších recenzí jsme zařadili i takzvanou analýzu obsahu defektů v kávě. Při tomto testu ručně vyhledáme a vytřídíme defekty z 250gramového vzorku konkrétních káv.
Italy od Coffeeinu tímto testem prošlo nedávno a vedlo si excelentně. V celém vzorku jsme objevili jen 1,84 % defektních zrn, což je na kávu z tohoto segmentu velmi dobrý výsledek. Za takto nízkým číslem stojí poctivé třídění ať už na farmě, ve zpracovatelské stanici, případně v samotné pražírně.

Výsledky analýzy defektů Tchibo Barista Caffé Crema:
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozrálá zrna): 3,1 g = 1,24 %
- Mechanicky poškozená zrna: 5,2 g = 2,08 %
- Mušle (genetická vada): 2,2 g = 0,88 %
- Zrna napadená hmyzem: 0,8 g = 0,32 %
Celkový obsah defektů: 11,3 g = 4,52 %
Zrna bez defektů: 238,7 g = 95,48 %

Náš tip: tabulku káv podle množství defektů najdete v rubrice DEFEKTY.

Káva Caffé Crema od Tchibo si v tomto směru vedla velmi dobře, ale v porovnání se směsí Italy je na tom přece jen hůře. Tchibo použilo méně kvalitní zrno, což může mít za následek nevyvážené a defektní chutě a celkově horší chuťový i aromatický zážitek. V porovnání s jinými supermarketovými kávami je však toto Tchibo kvalitativně velmi vysoko.

Ochutnávka espressa
Jak jsme již zmiňovali, první výrazné rozdíly lze pocítit už ve vůni obou káv. Tyto rozdíly velmi dobře odrážejí odlišné přístupy při pražení. Tchibo praží svou kávu pomalu a při nízkých teplotách, což zapříčiňuje vznik pečených a zakouřených aromat a chuťových tónů. Coffeein ke kávě přistupuje moderněji a nesnaží se pražení zbytečně natahovat. Výsledné teploty dosáhne rychleji, a to díky vyšším teplotám při pražení.
Přesně tento faktor se výrazně projevuje i na chuti espressa z obou káv. Caffé Crema působí ploše a utrápeně. Je plná hořkosti, tónů pražení a kouřových prvků. Italy vyniká díky mnohem čistším chutím, vyšší sladkosti a hořkosti, která je velmi dobře zakomponována do zbytku chutí. Ani jedna z káv neobsahuje výraznější aciditu, mají plné tělo a příjemnou texturu a přesto zanechávají diametrálně odlišný dojem.
Kromě samotných chutí se výrazně liší i v kvalitě dochuti, kterou zanechávají na jazyku. Dochuť Caffé Crema je nepříjemná, velmi hořká a výrazně „smoky“. V dochuti Italy najdete příjemnou oříškovou sladkost a hořkost kakaa, která vás nebude nutit zapít ji vodou.

Čerstvost
Na celkovém chuťovém dojmu z obou káv se však odráží ještě jeden faktor, na který bychom neměli zapomenout. Tím je čerstvost. Italy působí živěji a hravěji, za což pravděpodobně může to, že ji vždy dostanete čerstvě upraženou.
Naopak, káva od gigantů stojí často několik týdnů či měsíců na skladech a vy se k ní dostanete až za zenitem její kvality. A to platí i pro čerstvost zeleného zrna, ze kterého obě kávy pocházejí. U Tchiba jednoduše nevíme, zda nejde o zrno, které bylo sbíráno před několika lety a ztrácelo kvalitu na skladě. V případě Coffeeinu jde vždy o nejčerstvější sběry, což se projevuje i ve výsledné chuti.

Italy je lepší
Obě kávy jsou ve stejné cenové hladině a vyznačují se velmi podobnými vlastnostmi. I přesto jsou výrazně odlišné. Směs Italy od Coffeeinu porazila směs Caffé Crema od Tchibo prakticky ve všech kategoriích. Je transparentnější, čerstvější, méně defektní a chutnější.
Bez ohledu na to, že Caffé Crema od Tchiba tento souboj prohrála, to pro ni není žádná tragédie. Obsahuje málo defektů a ani její pražení není příliš tmavé.
Nehorázné ceny kávy v supermarketech
Ne tak dávno byly komoditní kávy od velkých světových značek výrazně levnější než produkty z domácích řemeslných pražíren. Ceny káv v supermarketech však v poslední době značně narostly a cenové rozdíly jsou zanedbatelné. Italy je z tohoto pohledu lepší volba. Za cenu supermarketové kávy dostanete moderněji pražené italské espresso od slovenské pražírny. Když se na eshopu coffeein.sk zaregistrujete a přihlásíte + uplatníte kód BLOGOKAVE10, kilo Italy vás vyjde na méně než 30 €. Malé balení můžete mít za 6,75 €.








