Slunce, teplo, venku se nepohne ani lístek a zchladit se potřebuje asi každý. Dámy si popíjejí aperol, prosecco, chlapi zas holdují vychlazené desítce. No a co takový kávomil? Ten nemá právo vyjít vstříc své legální kofeinové závislosti? Je snad navždy odsouzený na horké espresso? Ne! Pojďme si říct něco o cold brew.
Kávový svět se otevírá široké veřejnosti a jeho zákoutí objevuje čím dál více příležitostných i (nazvěme je) profesionálních kávomilů. Dynamičnost a neustále se rozšiřující spektrum chutí jsou nakažlivé, a proto se každé léto v nabídce kaváren objevují různorodé ledové kávy. Kostka ledu, mléko, espresso a šup – máš například ledové latte.
Cold brew jako příprava kávy za studena
V posledních letech se v nápojových lístcích (výběrových, ale i průměrných) kaváren objevuje pojem cold brew coffee. Z názvu je jasné, že jde o přípravu kávy za studena (espressopiči a turkopiči se teď chytili za hlavu a řekli si: Pane Bože, vždyť i já jsem si už tolikrát udělal kávu, zapomněl na ni a byla studená. A chutnala hrozně).
Nuže, jak se říká, když dva dělají totéž, není to totéž. A to platí i v tomto případě.

Co přesně je cold brew?
Cold brew je za studena vylouhovaná káva v přiměřeném množství vody (to závisí na množství kávy – ratio), která má pokojovou teplotu. Jelikož jde o několikahodinový proces, je třeba si ohlídat i hrubost mletí. Při přípravě (kdy má každý svůj oblíbený recept) sice nehraje až tak obrovskou roli, obecně se však je třeba pohybovat v hrubosti přibližně jako na french press. Je nutné se vyzbrojit trpělivostí a pak už jen vychutnávat „plody“ svého čekání.
No dobře, řeknete si, že nic těžkého. Ale najít recept, který mně osobně chutná nejvíc, najít správný poměr a vhodnou kávu – to zabere nějaký čas. Platí, že i u cold brew (jelikož ho chceme svěží, letní, ovocné) se upřednostňují light roasty, tedy světlejší pražení, ale jak říkám, fantazii se meze nekladou.

Optimální návod na přípravu
Základní cold brew z mého osobního pohledu je ideální v poměru 1:10 (káva:voda), louhované 12 hodin. Není vodnaté, není přelouhované (podobně jako sáček čaje. Když ho necháš 5 minut a 30 minut ve vodě, tak rozdíl cítíš), má svěží chuť, ale i „pevné tělo“.
Výhodou je, že po uplynutí 12 hodin se cold brew může ještě zředit s vodou. Pokud má někdo raději jemnější chuť, může si upravit jeho intenzitu. Mojí radou však je připravit cold brew v menším poměru, i když ho chcete víc (například 60g kávy na 600g vody).
Následně si ho doředíte podle potřeby už jen čistou filtrovanou vodou. Je třeba pamatovat na to, že doředit se dá, odředit ne. Ha ha.

Cold brew jako fenomén
Proč o takovéto jednoduché věci mluvím jako o fenoménu? Tento nápoj nám totiž nabízí neskutečně mnoho možností. Může se připravit ochucené s ovocem, s tonicem, připravuje se z něj nitro coffee, podává se s různými druhy rostlinného mléka, se sirupy, dělá se z něj zmrzlina, alkoholické drinky, atd… je toho fakt mnoho.
Můj nejoblíbenější varianta cold brew coffee je cold drip. Ten si vyžaduje víc času, víc trpělivosti a hlavně neustálou pozornost. Víc vám o něm povím příště.






