Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Cold brew – letní závislost

Ľubomír Bobák Od Ľubomír Bobák
23. dubna 2022
cold brew nápoje
Share on FacebookShare on Twitter

Slunce, teplo, venku se nepohne ani lístek a zchladit se potřebuje asi každý. Dámy si popíjejí aperol, prosecco, chlapi zas holdují vychlazené desítce. No a co takový kávomil? Ten nemá právo vyjít vstříc své legální kofeinové závislosti? Je snad navždy odsouzený na horké espresso? Ne! Pojďme si říct něco o cold brew.

Kávový svět se otevírá široké veřejnosti a jeho zákoutí objevuje čím dál více příležitostných i (nazvěme je) profesionálních kávomilů. Dynamičnost a neustále se rozšiřující spektrum chutí jsou nakažlivé, a proto se každé léto v nabídce kaváren objevují různorodé ledové kávy. Kostka ledu, mléko, espresso a šup – máš například ledové latte.

Cold brew jako příprava kávy za studena

V posledních letech se v nápojových lístcích (výběrových, ale i průměrných) kaváren objevuje pojem cold brew coffee. Z názvu je jasné, že jde o přípravu kávy za studena (espressopiči a turkopiči se teď chytili za hlavu a řekli si: Pane Bože, vždyť i já jsem si už tolikrát udělal kávu, zapomněl na ni a byla studená. A chutnala hrozně).

Nuže, jak se říká, když dva dělají totéž, není to totéž. A to platí i v tomto případě.

cold brew
Cold brew tonic.

Co přesně je cold brew?

Cold brew je za studena vylouhovaná káva v přiměřeném množství vody (to závisí na množství kávy – ratio), která má pokojovou teplotu. Jelikož jde o několikahodinový proces, je třeba si ohlídat i hrubost mletí. Při přípravě (kdy má každý svůj oblíbený recept) sice nehraje až tak obrovskou roli, obecně se však je třeba pohybovat v hrubosti přibližně jako na french press. Je nutné se vyzbrojit trpělivostí a pak už jen vychutnávat „plody“ svého čekání.

No dobře, řeknete si, že nic těžkého. Ale najít recept, který mně osobně chutná nejvíc, najít správný poměr a vhodnou kávu – to zabere nějaký čas. Platí, že i u cold brew (jelikož ho chceme svěží, letní, ovocné) se upřednostňují light roasty, tedy světlejší pražení, ale jak říkám, fantazii se meze nekladou.

cold brew kávový drink
Cold brew tonic.

Optimální návod na přípravu

Základní cold brew z mého osobního pohledu je ideální v poměru 1:10 (káva:voda), louhované 12 hodin. Není vodnaté, není přelouhované (podobně jako sáček čaje. Když ho necháš 5 minut a 30 minut ve vodě, tak rozdíl cítíš), má svěží chuť, ale i „pevné tělo“.

Výhodou je, že po uplynutí 12 hodin se cold brew může ještě zředit s vodou. Pokud má někdo raději jemnější chuť, může si upravit jeho intenzitu. Mojí radou však je připravit cold brew v menším poměru, i když ho chcete víc (například 60g kávy na 600g vody).

Následně si ho doředíte podle potřeby už jen čistou filtrovanou vodou. Je třeba pamatovat na to, že doředit se dá, odředit ne. Ha ha.

cold brew - kávový nápoj
Nitro tonic.

Cold brew jako fenomén

Proč o takovéto jednoduché věci mluvím jako o fenoménu? Tento nápoj nám totiž nabízí neskutečně mnoho možností. Může se připravit ochucené s ovocem, s tonicem, připravuje se z něj nitro coffee, podává se s různými druhy rostlinného mléka, se sirupy, dělá se z něj zmrzlina, alkoholické drinky, atd… je toho fakt mnoho.

Můj nejoblíbenější varianta cold brew coffee je cold drip. Ten si vyžaduje víc času, víc trpělivosti a hlavně neustálou pozornost. Víc vám o něm povím příště.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: cold brewrecepty
Ľubomír Bobák

Ľubomír Bobák

Následující článek
ako sa vyrába bezkofeínová káva

Bezkofeinová káva: Jaké způsoby výroby existují?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL