Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Crema Espresso Kenya: Neuvěřitelné, Popradská představila kávu, kterou se dá pít

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
8. října 2025
Popradská Crema Espresso Kenya - recenzia
Share on FacebookShare on Twitter

Naše nejznámější a nejtradičnější pražírna kávy, Popradská, čas od času přináší různé novinky či limitované edice káv. Tentokrát si pro vás připravila opravdu zajímavou, středně praženou Keňu, která slibuje ovocné chutě a modernější espresso. Crema Espresso Kenya však bude k dispozici jen velmi krátce.

Je Popradská skutečně schopná přinést kávu, která naplní přirozený potenciál země původu? Nedalo nám to, koupili jsme si ji a zjistili jsme to za vás. V prodejně Milk Agro nás 400gramové balení kávy v akci vyšlo na 9,49 €, na oficiálním e-shopu Popradské je k dispozici za 9,80 €.

Popradská Crema Espresso Kenya - obal

Původ a informace o kávě

Limitovanou Keňu doprovází, na supermarketové kávy až překvapivě, hodně informací o samotném původu kávy. Keňu tvoří zrna stoprocentní arabiky, kterou vypěstovali farmáři v regionu pohoří Mount Kenya ve výškách 1700 až 2200 metrů nad mořem.

Z obalu se dokonce dozvíte, že byla zpracována promytou (washed) metodou. Taková míra transparentnosti je u supermarketových káv velmi netradiční a nám nezbývá nic jiného, než zhodnotit, že Popradská se v tomto případě vydala správným směrem.

Popradská Crema Espresso Kenya - zadní strana obalu

Pražení

Popradská naznačuje, že jejich Keňa je pražená moderněji a světleji. Styl, kterým je popisována, navíc nápadně připomíná způsob, jakým k popisu přistupují řemeslné pražírny věnující se výběrové kávě. Proto bude na místě porovnávat jejich Keňu s přesně takovou skupinou káv.

Keňa je skutečně světlejší než většina supermarketové produkce této značky. Zrno naznačuje posun k modernějšímu přístupu, ale stále si zachovává některé znaky tradičnějšího stylu, kterým je Popradská známá. Zrnka jsou upražená rovnoměrně, ale jejich zbarvení je stále spíše do tmavohněda. Vůně také naznačuje delší „development“ během pražení, z čehož by měla vyplývat potlačenější ovocnost a větší důraz na sladkost.

Popradská Crema Espresso Kenya - zrna

Analýza defektů zrn Keni od Popradské

I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 2,6 g = 1,04 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 4,8 g = 1,92 %
  • Mušle (genetická vada): 0,4 g = 0,16 %
  • Zrna napadená hmyzem: 2,2 g = 0,88 %

Celkový obsah defektů: 10,0 g = 4,00 %

Zrna bez defektů: 240,0 g = 96,00 %

Popradská Crema Espresso Kenya - mechanicky poškozená zrna
Mechanicky poškozená zrna.

Co říkají tato čísla?

Čtyři procenta jsou na supermarketovou kávu extrémně povedené číslo. Na této hodnotě se nejvíce podílejí mechanicky poškozená zrna a quakery. Našli jsme i několik zrn napadených a místy až výrazně rozežraných škůdci, ale jen minimum mušlí. Na výsledné chuti se mohou nejvíce odrazit právě zrna napadená hmyzem a quakery, ale v tomto počtu by jejich vliv neměl být významný. Za detailněji přetříděné zrno musíme Popradskou jednoznačně pochválit.

Popradská Crema Espresso Kenya - zrna poškozená hmyzem
Zrna napadená hmyzem.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Keňa od Popradské dosud jednoznačně ukazuje potenciál. Jak je na tom však s chutí?

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Aroma Keni zanechává mírně smíšený dojem. Skrývá v sobě jemnou ovocnost, ale ve vůni stále převažují tóny pražení. Ty kávě ubírají na svěžesti, kterou slibuje etiketa.

Popradská Crema Espresso Kenya - mletá káva

Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Keňa od Popradské je v určitém smyslu revoluční. Na poličky supermarketů se značka odvážila přinést kávu, která úplně neskrývá ovocný potenciál jejího zrna. Pražení sice aciditu do jisté míry potlačuje, ale na espressu se její ovocnost i tak projevuje ve větší míře než u drtivé většiny supermarketových káv. A to je dobře. Keňské kávy jsou známé svou čistou ovocností, která by neměla být potlačována. V tomto případě se projevuje ve formě ostružin a brusinek, které jsou v kombinaci s čokoládovou sladkostí a jemnými tóny pražení přinejmenším zajímavé. Díky tomu nabízí Keňa komplexnější a vyváženější chutě.

Popradská Crema Espresso Kenya - příprava espressa

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má lehké až středně těžké tělo a šťavnatý mouthfeel.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Na dochuti Keni od Popradské si bere svou daň mírně tmavší pražení. Vytváří méně příjemnou hořkost a tóny pražení, které však osvěžují ovocné prvky.

Popradská Crema Espresso Kenya - espresso

Revoluce v Popradské?

Keňa od Popradské je vskutku zajímavým krokem od firmy, která si zakládá na „staré škole“ a tradičnějším pražení. Díky zrnu, které skrývá ovocnější potenciál, přináší na poličky supermarketů acidnější kávu. Ani mírně tmavší pražení (ve srovnání s moderními řemeslnými pražírnami) ovocnost nezakrývá a mnoho zákazníků tak ochutná kávu, která může působit jinak. A to považujeme za velmi dobrý krok.

Možná ne pro Popradskou jako takovou, jelikož její zákaznická základna pravděpodobně očekává spíše tradičnější chutě, ale pro trh jako takový určitě. Díky této limitce mohou běžní lidé zjistit, že káva je ovoce, a tedy má chutnat i ovocně. Budoucnost však ukáže, zda se tato malá a limitovaná kávová revoluce uchytí nebo ne.

Popradská Crema Espresso Kenya - detail zrn

PS: Pokud chcete ochutnat něco nového a možná i ovocného, vyzkoušejte e-shopy řemeslných pražíren – do mnoha z nich nabízíme i slevové kódy, jejichž aktuální přehled najdete ZDE .

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Popradská kávarecenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
dripper Cafec Flower Deep 27 a Sumatra Aceh Carbonic od Coffeeinu

Cafec Flower Deep 27: Nejlepší dripper pro jednoho

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL