Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávový blogger

Cupping: Co to je a jakých chyb byste se měli vyvarovat?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
24. června 2023
príprava na cupping
Share on FacebookShare on Twitter

Pravděpodobně jste si všimli, že při recenzování káv využíváme metodu zvanou cupping. Ohledně jeho realizování jste nám poslali už mnoho otázek a uzrál čas trochu je objasnit. Takže co to ten cupping vlastně je? Proč probíhá tak, jak probíhá? Jaké chyby může při cuppingu člověk udělat?

Co je to cupping?

Cupping je ve své podstatě velmi jednoduchý způsob, jakým je možné ochutnat několik káv najednou. Cupping se využívá jako metoda hodnocení kvality káv nejen v kavárnách či na festivalech, ale i v pražírnách a na farmách.

Představte si, že byste chtěli ochutnat deset různých káv pražených na filtr. Museli byste připravit deset filtrů po sobě, což by vůbec nebylo jednoduché. Každá káva by byla navíc připravována za trošku jiných podmínek a v neposlední řadě by to trvalo pořádně dlouho. Mezitím by byla první vzorka odstátá a poslední úplně čerstvá. Cupping nabízí řešení na všechny tyto problémy.

Cuppping zjednodušeně představuje zalití stejné gramáže různých vzorků káv namletých na stejné hrubosti mletí stejným množstvím vody o stejné teplotě. Popri tom je káva hodnocena po aromatické a chuťové stránce. Nejdůležitější je však to, že na každou vzorky kávy vplývají během hodnocení stejné vnější podmínky.

Každá káva tak projeví své chuťové a aromatické vlastnosti bez toho, aby byly ovlivněny lidským faktorem, rozdílnými podmínkami přípravy či samotnou metodou přípravy.

Jednoduché, že? Avšak cupping má svá pravidla a protokol, který je třeba dodržovat. Jaké vybavení budete na cupping potřebovat a jak by měl probíhat?

Cupping v Bolge

Jaké vybavení je potřeba mít na cupping?

  • Vzorky kávy
  • Váha (baristická/kuchyňská)
  • Mlýnek na kávu
  • Nádoby se stejným objemem (Ať už jsou to specializované cuppingové misky nebo jen sklenice/misky, které máte doma, je v podstatě jedno. Hlavně jde o stejný objem nádob)
  • Sklenice určené k omývání lžiček
  • Ubrousky určené k otření/oklepání lžiček
  • Lžičky (cuppingové nebo klasické)
  • Konvice s horkou vodou
  • Stopky

Jak probíhá cupping?

  1. Příprava stolu. Rozložení cuppingových misek, pohárů na umývání lžiček (s teplou vodou), ubrousků a stopek.
  2. Příprava vzorků. Navážení a namletí jednotlivých vzorků káv. Gramáž kávy je třeba přizpůsobit objemu vašich cuppingových nádob. Nejdůležitější je však to, aby gramáž a mletí byly u všech vzorků stejné.
  3. Suchý cupping. Po namletí vzorků následuje takzvaný suchý cupping, při kterém je hodnocena kvalita kávy po její aromatické stránce. Každá vzorka je postupně ovoniavaná. Misku spolu se vzorkou trochu proklepte v ruce tak, aby se uvolnilo co nejvíce aromatických prvků.
  4. Zalití horkou vodou. Každý vzorek je postupně zalit horkou vodou o stejné teplotě a objemu. Na povrchu vzorků se vytvoří krusta, která je na vzorku ponechána bez narušení po dobu minimálně tří minut, ne však déle než 5. Během této doby je možné hodnotit mokré aroma jednotlivých vzorků. V tomto případě již vzorky nebereme do ruky.
  5. Prolomení krusty. Zhruba ve třetí až čtvrté minutě je krusta prolomena pomocí lžičky. Lžičkou několikrát prohrábneme krustu směrem od sebe, přičemž znovu hodnotíme uvolněné aromatické prvky vzorků.
  6. Očištění povrchu vzorku od krusty. Po prolomení krusty na všech vzorcích je povrch vzorků očištěn pomocí dvou lžiček tak, aby na povrchu zůstalo co nejméně zbytků krusty.
  7. Hodnocení chuťových kvalit vzorků. Poté, co teplota vzorků klesne přibližně na hodnotu 70 stupňů Celsia (po cca 8–10 minutách od zalití vzorků), se můžeme pustit do hodnocení chuti. Ochutnávání probíhá nabráním části vzorku z hladiny na lžičku a srknutím do úst. Mezi každým vzorkem je třeba lžičku přemýt v přemývací sklenici s teplou vodou a oklepat ji o připravené ubrousky. Tímto způsobem jsou všechny vzorky ochutnávány postupně. Každý vzorek je hodnocen několikrát v několika kolech. Vzorky totiž postupem času chladnou a také se dále extrahují, což má za následek odlišné chuťové vjemy v průběhu cuppingu.
cupping

Jaké chyby se dělají při cuppingu?

Chytání misek

Sklenici/misku bereme do ruky jen při suchém cuppingu. Suchý cupping je senzorické přivonění k jednotlivým vzorkům. V tomto případě je vhodné misku se vzorkem vzít do ruky a jemně kávou zamíchat pro lepší uvolnění aromatických vjemů v kávě. Po zalití se sklenic/misek rukama nedotýkejte. Předejdete tak zbytečnému rozlití, zamíchání či znehodnocení vzorků. Od momentu, kdy kávu zalijete, manipulujte už jen s cuppingovou lžičkou.

Míchání vzorků

Kávu si na lžičku nabírejte s citem a z hladiny vzorku. Při ochutnávání jednotlivých vzorků je nejlepší, pokud vzorek nijakým způsobem nemícháte a neuvádíte do pohybu. Nadbytečný a hlavně nerovnoměrný pohyb by mohl způsobit nerovnoměrnou extrakci mezi jednotlivými vzorky. Promíchávání kávy by mělo za následek urychlení extrakce, nikdy však ne ve stejné míře u všech vzorků. Podstatou cuppingu je ale to, aby měly všechny vzorky stejné podmínky. Proto je ideální nabírat kávu na lžičku jemně a hlavně z hladiny vzorku.

Absence hygieny

V případě, že cuppujete ve větším (ale i menším) počtu, je důležité dbát na hygienu. Cupping je totiž poměrně ‚kontaktní‘ disciplínou, při které několik lidí sdílí prostřednictvím lžiček obsah v cuppingových miskách a sklenicích s vodou na přemývání lžiček. Voda v přemývacích sklenicích časem chladne, a proto nemusí být při smývání patogenů z lžiček úplně stoprocentní. Z toho důvodu je dobré co nejméně chytat rukama či zbytečně olizovat tu část lžičky, která přichází do kontaktu s kávou a vodou. Kávu srkejte do úst tak, že si lžičku přiložíte k rtům a její obsah vtáhnete podtlakem do ústní dutiny. Tak můžete alespoň částečně zabránit zbytečným zdravotním komplikacím.

Během pandemie byl cuppingový protokol zpřísněn a káva se necuppovala přímo z lžiček. Každý účastník dostal vlastní skleničku, do které si pomocí cuppingové lžičky přenesl vzorek a kávu srkal pouze ze skleničky. Lžičky a vzorky tak nepřišly do kontaktu s lidskými slinami či bakteriemi z rukou. Pandemie však ustoupila a myslím, že všichni jsme se s radostí vrátili ke starému způsobu cuppování. To ale neznamená, že nemáme dbát na hygienu. Tedy, lžičky zbytečně nechytat za nabírací část, zbytečně je neolizovat a pokud je to možné, vodu v přemývacích sklenicích udržovat co nejteplejší.

Zbytečný ostych

Nestyďte se! Cupping může být (hlavně pro cuppingové nováčky) velmi zvláštní činností. Z vlastní zkušenosti vím, že srkání množství káv z misek může na někoho působit podivně a nesmyslně. Je důležité přenést se přes tento prvotní diskomfort a vyzkoušet si cupping ve vaší lokální kavárně/pražírně. Díky cuppingu může člověk ochutnat množství káv vedle sebe a vzájemně je porovnávat. Nebojte se srkat. Srkání je při většině společenských událostí nežádoucí a neslušné. Při cuppingu je však nezbytné. Srkáním se káva lépe rozloží v ústech a její chutě pocítíte jasněji. A v neposlední řadě se při cuppingu nebojte konverzovat s ostatními účastníky, probírat své dojmy a porovnávat si své preference. Při nejednom cuppingu už vznikly zajímavé debaty a nová přátelství.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

průběh cuppingu
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: cupping kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
créma najmenej chutná časť espressa

Expert Blogu o kávě: Crema je nejméně chutná část espressa

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL