Dá se kávové zrno jíst? Položili jste si někdy tuto otázku? Odpověď je jednoduchá: Ano, dá se. Někomu chutná víc, někomu míň, ale v rozumném množství neublíží.
Výhod pití kávy je mnoho. Dodá energii, probere mozek, zlepší paměť. Kromě toho se dostaví lepší nálada, dosáhnete vyšší výkon, s kávou můžete i zhubnout, no a navíc snížíte riziko vzniku mnoha nepříjemných zdravotních problémů. Více informací naleznete v článku o pozitivních účincích kávy.
Kávová zrna jíme už stovky let
„Kávová zrnka konzumujeme už stovky let,“ píše Mary Jane Brownová z nutričního týmu stránky healthline.com. „Hovoří se o tom, že dříve, než ji připravovat v podobě nápoje, byla její zrna často mixována se zvířecím tukem a takto konzumována v zájmu zvýšení energetické úrovně.“
„Kávová zrnka dodávají ty stejné živiny jako šálek kávy, ale v mnohem koncentrovanější formě. Klasická káva je filtrovaná a zředěná s vodou, takže dostanete jen část z kofeinového obsahu a ostatních složek klasického zrna,“ konstatuje odbornice. Vzápětí dodává, že jezení kávových zrn vede k mnohem rychlejší absorpci kofeinu a tím pádem i k rychlejšímu nástupu účinku.
Avšak pozor. „Je třeba si uvědomit, že při konzumaci zrn jako celku jsou zesíleny jak pozitivní, tak i negativní efekty vlivu kávy. Kvůli tomu je nejlepší jíst kávová zrna jen v omezeném množství.“
Kávové zrno jako zdroj kyseliny chlorogenové
Kávová zrnka jsou doslova nabitá výkonnými andioxidanty. V hojné míře je zastoupena například kyselina chlorogenová, která patří do rodiny polyfenolů. Studie ukázaly, že tato kyselina může výrazně snížit riziko vzniku cukrovky a má protizánětlivé účinky. Podle některých průzkumů pomáhá i s bojem proti rakovině a rovněž při hubnutí.
„Množství kyseliny chlorogenové v kávových zrnech variuje v závislosti od typu zrna a od metody pražení,“ pokračuje Brownová. „Pražení může způsobit výraznou ztrátu kyseliny chlorogenové na úrovni 50 až 95 procent.“
Jezení kávových zrn: Každý má jinou toleranci
Zajímavá informace hovoří o tom, že snědení 33 gramů arabiky nám dodá 400 miligramů kofeinu, což je denní limit. Tím pádem zrn nemůžeme sníst nekonečně mnoho, protože byste se doslova „předávkovali“. „Tolerance množství přijatého kofeinu je u každého jiná,“ píše Brownová.
„Pokud jsou kávová zrna konzumována v rozumném množství, mohou být bezpečným a zdravým způsobem získání své dávky kofeinu,“ dodává Mary Jane Brownová.
Kolik zrn kávy můžeme sníst?
Dodejme, že obsah kofeinu v arabice představuje 1,2 až 1,5 procenta, v robustě je to 2,2 až 2,7 procenta. Pokud byste tedy snědli 10 gramů zrn, při arabice byste do sebe dostali 120 až 150 miligramů kofeinu, při robustě 220 až 270 miligramů.
Když si to přepočítáme, z arabiky by bylo možné sníst 33 gramů denně a z robusty okolo 18. V jednom gramu kávy je přitom šest až osm zrn, což jsme detailněji analyzovali v článku „Kolik zrn je ve 100 gramech kávy?“
Náš tip: zasloužíte si pít (i jíst) kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.






