Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Dá se kávové zrno jíst? Pokud ano, kolik denně?

Ladislav Király Od Ladislav Király
17. února 2022
dá sa kávové zrnko jesť

Dá sa kávové zrnko jesť? Prezradíme vám viac.

Share on FacebookShare on Twitter

Dá se kávové zrno jíst? Položili jste si někdy tuto otázku? Odpověď je jednoduchá: Ano, dá se. Někomu chutná víc, někomu míň, ale v rozumném množství neublíží.

Výhod pití kávy je mnoho. Dodá energii, probere mozek, zlepší paměť. Kromě toho se dostaví lepší nálada, dosáhnete vyšší výkon, s kávou můžete i zhubnout, no a navíc snížíte riziko vzniku mnoha nepříjemných zdravotních problémů. Více informací naleznete v článku o pozitivních účincích kávy.

Kávová zrna jíme už stovky let

„Kávová zrnka konzumujeme už stovky let,“ píše Mary Jane Brownová z nutričního týmu stránky healthline.com. „Hovoří se o tom, že dříve, než ji připravovat v podobě nápoje, byla její zrna často mixována se zvířecím tukem a takto konzumována v zájmu zvýšení energetické úrovně.“

„Kávová zrnka dodávají ty stejné živiny jako šálek kávy, ale v mnohem koncentrovanější formě. Klasická káva je filtrovaná a zředěná s vodou, takže dostanete jen část z kofeinového obsahu a ostatních složek klasického zrna,“ konstatuje odbornice. Vzápětí dodává, že jezení kávových zrn vede k mnohem rychlejší absorpci kofeinu a tím pádem i k rychlejšímu nástupu účinku.

Avšak pozor. „Je třeba si uvědomit, že při konzumaci zrn jako celku jsou zesíleny jak pozitivní, tak i negativní efekty vlivu kávy. Kvůli tomu je nejlepší jíst kávová zrna jen v omezeném množství.“

Kávové zrno jako zdroj kyseliny chlorogenové

Kávová zrnka jsou doslova nabitá výkonnými andioxidanty. V hojné míře je zastoupena například kyselina chlorogenová, která patří do rodiny polyfenolů. Studie ukázaly, že tato kyselina může výrazně snížit riziko vzniku cukrovky a má protizánětlivé účinky. Podle některých průzkumů pomáhá i s bojem proti rakovině a rovněž při hubnutí.

„Množství kyseliny chlorogenové v kávových zrnech variuje v závislosti od typu zrna a od metody pražení,“ pokračuje Brownová. „Pražení může způsobit výraznou ztrátu kyseliny chlorogenové na úrovni 50 až 95 procent.“

Jezení kávových zrn: Každý má jinou toleranci

Zajímavá informace hovoří o tom, že snědení 33 gramů arabiky nám dodá 400 miligramů kofeinu, což je denní limit. Tím pádem zrn nemůžeme sníst nekonečně mnoho, protože byste se doslova „předávkovali“. „Tolerance množství přijatého kofeinu je u každého jiná,“ píše Brownová.

„Pokud jsou kávová zrna konzumována v rozumném množství, mohou být bezpečným a zdravým způsobem získání své dávky kofeinu,“ dodává Mary Jane Brownová.

Kolik zrn kávy můžeme sníst?

Dodejme, že obsah kofeinu v arabice představuje 1,2 až 1,5 procenta, v robustě je to 2,2 až 2,7 procenta. Pokud byste tedy snědli 10 gramů zrn, při arabice byste do sebe dostali 120 až 150 miligramů kofeinu, při robustě 220 až 270 miligramů.

Když si to přepočítáme, z arabiky by bylo možné sníst 33 gramů denně a z robusty okolo 18. V jednom gramu kávy je přitom šest až osm zrn, což jsme detailněji analyzovali v článku „Kolik zrn je ve 100 gramech kávy?“

Náš tip: zasloužíte si pít (i jíst) kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávakávová zrnakonzumování kávových zrnkyselina chlorogenová
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
africké postele

Co jsou to africké postele?

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL