V průběhu listopadu a prosince jsme spolu s profi baristou Filipem Lörincem (@chlorofilip na Instagramu) testovali kávovar De’Longhi La Specialista Maestro. Obsáhlý článek jsme chtěli obohatit i o jednoduchý recept, kterým si můžete zpříjemnit zimní dny. Jelikož jsme měli k dispozici sirup Masala CHAI od popradského BROWN&Co. Syrups, dlouho jsme neváhali. Volba padla na Dirty Chai Latte.
Definice Dirty Chai Latte
Teorie říká, že Dirty Chai Latte je kofeinový nápoj sestávající z tradičního kořeněného indického čaje masala chai, espressa a napěněného mléka. Skvělou náhradou masala chai je Masala CHAI sirup, jehož množství je možné doladit podle požadavků konzumenta. Totéž platí i o espressu, které může být obyčejné, ale klidně může jít i o doubleshot.
Nápoj Dirty Chai Latte je kořeněný a krémový, takže se perfektně hodí k chladnému zimnímu počasí. Potřebujete se před odchodem z domova trochu zahřát a nabít dobrou náladou? Tento recept je více než ideální.
Recept od Filipa
„Při přípravě receptu jsem používal 10 mililitrů sirupu CHAI od BROWN&Co. Syrups, ale je to variabilní: pokud chce někdo sladší nápoj, ať použije více, pokud někdo méně sladký, tak méně,“ řekl Filip Lörinc pro Blog o kávě. „Dá se s tím hrát, ale mně to nejvíce chutnalo při deseti gramech sirupu. K tomu jsem přidal single shot Salvadoru od Be:Café a následně napěněné mléko. Vznikla mi z toho velmi dobrá záležitost, doslova zimní a sváteční chuť. V nápoji je cítit i káva a kořeněná chuť sirupu. Podle mě je to naprosto ideální na nějaká zimní odpoledne.“
Recept od Juraje
S žádostí o definování Dirty Chai Latte jsme oslovili i toho nejpovolanějšího, šéfa společnosti BROWN&Co. Syrups , Juraje Iždinského. Jak to vidí on a jak bychom si nápoj podle něj měli připravovat?
„Začnu definicí Chai Latte, což je mléčný nápoj postavený na základě z černého čaje, cukru, kardamomu, skořice, badyánu, hřebíčku, muškátového ořechu, zázvoru a horkého napěněného mléka,“ uvedl Juraj Iždinský pro tento blog a vzápětí prozradil, jak to dělá jeho společnost: „My z této směsi čaje a koření vyrábíme sirup. Ten přípravu chai latte zjednodušuje na kombinaci sirupu a napěněného mléka.“
A jaký je podle něj správný recept na Dirty Chai Latte? „Je to chai latte doplněné shotem espressa,“ odpověděl. „Mně to vyhovuje takto: na dno šálku naliji 20 mililitrů sirupu, na něj si pustím espresso a pak to už jen doplním mlékem. Osobně bych doporučil acidnější kávu, která lépe doplňuje chutě sladkého sirupu a mléka.“

Masala CHAI sirup
Zajímaly nás i detaily týkající se výroby Masala CHAI sirupu. Co všechno Juraj může prozradit? „Že ho vyrábíme ručně,“ usmál se. „Na začátku procesu je silný výluh černého čaje, který dolaďujeme směsí koření, v nichž dominuje kardamom, skořice, hřebíček a badyán.“
„V našem sirupu se koření nelouhuje, ale je jeho pevnou součástí od vaření až po samotné lahvování. V láhvi tedy zůstává až do chvíle, než se nedostane do kavárny, případně domů k zákazníkovi. Cílem toho všeho je zachování intenzivní vůně a chuti. Důležitým faktem je i to, že sirup nekonzervujeme žádným umělým chemickým konzervantem, jen cukrem a teplom. Děláme to tedy stejně, jako naše babičky… tedy kdyby chtěly babičky namísto bezového sirupu dělat chai.“
Sirup Masala CHAI má kromě uvedeného využití i mnoho dalších uplatnění. Vhodný je do koláčů, na přípravu různých krémů, ale například i v létě na zmrzlinu. „Na zmrzlině umí být opravdu skvělý. Ať už na čistě smetanové nebo vanilkové,“ dodal Juraj Iždinský.








