Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Dirty Chai Latte: Jak si připravit kořeněnou pochoutku?

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. prosince 2022
Dirty Chai Latte
Share on FacebookShare on Twitter

V průběhu listopadu a prosince jsme spolu s profi baristou Filipem Lörincem (@chlorofilip na Instagramu) testovali kávovar De’Longhi La Specialista Maestro. Obsáhlý článek jsme chtěli obohatit i o jednoduchý recept, kterým si můžete zpříjemnit zimní dny. Jelikož jsme měli k dispozici sirup Masala CHAI od popradského BROWN&Co. Syrups, dlouho jsme neváhali. Volba padla na Dirty Chai Latte.

Definice Dirty Chai Latte

Teorie říká, že Dirty Chai Latte je kofeinový nápoj sestávající z tradičního kořeněného indického čaje masala chai, espressa a napěněného mléka. Skvělou náhradou masala chai je Masala CHAI sirup, jehož množství je možné doladit podle požadavků konzumenta. Totéž platí i o espressu, které může být obyčejné, ale klidně může jít i o doubleshot.

Nápoj Dirty Chai Latte je kořeněný a krémový, takže se perfektně hodí k chladnému zimnímu počasí. Potřebujete se před odchodem z domova trochu zahřát a nabít dobrou náladou? Tento recept je více než ideální.

Recept od Filipa

„Při přípravě receptu jsem používal 10 mililitrů sirupu CHAI od BROWN&Co. Syrups, ale je to variabilní: pokud chce někdo sladší nápoj, ať použije více, pokud někdo méně sladký, tak méně,“ řekl Filip Lörinc pro Blog o kávě. „Dá se s tím hrát, ale mně to nejvíce chutnalo při deseti gramech sirupu. K tomu jsem přidal single shot Salvadoru od Be:Café a následně napěněné mléko. Vznikla mi z toho velmi dobrá záležitost, doslova zimní a sváteční chuť. V nápoji je cítit i káva a kořeněná chuť sirupu. Podle mě je to naprosto ideální na nějaká zimní odpoledne.“

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Recept od Juraje

S žádostí o definování Dirty Chai Latte jsme oslovili i toho nejpovolanějšího, šéfa společnosti BROWN&Co. Syrups , Juraje Iždinského. Jak to vidí on a jak bychom si nápoj podle něj měli připravovat?

„Začnu definicí Chai Latte, což je mléčný nápoj postavený na základě z černého čaje, cukru, kardamomu, skořice, badyánu, hřebíčku, muškátového ořechu, zázvoru a horkého napěněného mléka,“ uvedl Juraj Iždinský pro tento blog a vzápětí prozradil, jak to dělá jeho společnost: „My z této směsi čaje a koření vyrábíme sirup. Ten přípravu chai latte zjednodušuje na kombinaci sirupu a napěněného mléka.“

A jaký je podle něj správný recept na Dirty Chai Latte? „Je to chai latte doplněné shotem espressa,“ odpověděl. „Mně to vyhovuje takto: na dno šálku naliji 20 mililitrů sirupu, na něj si pustím espresso a pak to už jen doplním mlékem. Osobně bych doporučil acidnější kávu, která lépe doplňuje chutě sladkého sirupu a mléka.“

Dirty Chai Latte
Dirty Chai Latte, které Filip připravil se Salvadorem od Be:Café a s Masala CHAI sirupem od BROWN&Co. Syrups .

Masala CHAI sirup

Zajímaly nás i detaily týkající se výroby Masala CHAI sirupu. Co všechno Juraj může prozradit? „Že ho vyrábíme ručně,“ usmál se. „Na začátku procesu je silný výluh černého čaje, který dolaďujeme směsí koření, v nichž dominuje kardamom, skořice, hřebíček a badyán.“

„V našem sirupu se koření nelouhuje, ale je jeho pevnou součástí od vaření až po samotné lahvování. V láhvi tedy zůstává až do chvíle, než se nedostane do kavárny, případně domů k zákazníkovi. Cílem toho všeho je zachování intenzivní vůně a chuti. Důležitým faktem je i to, že sirup nekonzervujeme žádným umělým chemickým konzervantem, jen cukrem a teplom. Děláme to tedy stejně, jako naše babičky… tedy kdyby chtěly babičky namísto bezového sirupu dělat chai.“

Sirup Masala CHAI má kromě uvedeného využití i mnoho dalších uplatnění. Vhodný je do koláčů, na přípravu různých krémů, ale například i v létě na zmrzlinu. „Na zmrzlině umí být opravdu skvělý. Ať už na čistě smetanové nebo vanilkové,“ dodal Juraj Iždinský.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Masala CHAI sirup od BrownCo
Toto je Masala CHAI sirup. Mňam.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recepty
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
zelená káva na chudnutie

Zelená káva jako zázračný lék na hubnutí?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL