Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Dochuť kávy: Co to vlastně je a jaká by měla být?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
2. dubna 2025
senzorická analýza kávy - dochuť - poznámky

Foto: Shutterstock 568822483

Share on FacebookShare on Twitter

Úplně poslední vjem, který zanechá šálek kávy na každého z nás, se nazývá dochuť. Dochuť je zároveň posledním krokem senzorické analýzy kávy. Je to jakási vzpomínka, která zůstane ve vašich ústech několik sekund či dokonce minut poté, co ji spolknete.

Co však odpovídá za její vznik a kvalitu? Jak by měla vypadat dokonalá dochuť? Prozradíme vám více.

Z čeho se skládá dochuť?

Dochuť kávy je tvořena prakticky všemi senzorickými prvky, které vnímáte při každém doušku kávy. Po spolknutí se jednotlivé chuťové, ale i aromatické, složky smíchají a zanechají závěrečný chuťový dojem – dochuť.

Acidita

Acidita nemusí být jen popředním chuťovým vjemem. Ovocné kávy ji přenášejí i do své dochuti. V případě, že je jemná a čistá, dochuť bude působit svěže a ovocně. Na druhé straně, kvalitu dochuti sníží ostrá a nepříjemná acidita, která jí dodá jakousi octovost či pálivost.

acidita
Shutterstock 2242691355

Sladkost

Přítomnost sladkých tónů v chuti a dochuti kávy je vždy znakem kvality. Kávové zrno obsahuje množství sacharidů, které při pražení podléhají karamelizaci. Při správném procesu pražení tak káva chutná sladce a zanechává dlouhý a sladký závěr. Ten může mít různé podoby – čokoládovou, oříškovou, džemovou, karamelovou, atd. Pokud tedy přemýšlíte nad tím, zda je dochuť vaší kávy kvalitní, sladkost je výborným indikátorem správné extrakce a kvalitní kávy.

sladkost
Shutterstock 2463705563

Hořkost

Hořkost je v kávě velmi kontroverzní. Mnozí pijí kávu právě kvůli hořkosti. Jiní zas hořkost v kávě odsuzují. Je však třeba říci, že je úplně přirozenou součástí chuťového spektra kávy. Hořkost se nejčastěji projevuje právě v chuťovém závěru a v dochuti kávy. Hořkost je protipólem k aciditě a sladkosti, vyvažuje je a dotváří komplexnost chutí. Nemusí být jen nepříjemná. Při správné intenzitě se projevuje příjemně, ve formě kakaa, hořké čokolády, případně černého nebo zeleného čaje.

hořkost
Shutterstock 519503125

Na druhé straně, hořkost se může projevit i negativně, ve formě drsnosti, zemitosti nebo chutí spálení. Tyto prvky mají tendenci zanechávat dlouhou dochuť, která může působit pozitivně i negativně. Kvalita dochuti tak závisí na jejich intenzitě a délce vnímání.

Aroma

Představte si, že na vzniku dochuti se nepodílejí jen chuťové tóny, ale i ty aromatické. Při polykání kávy se aromata retronazálně dostávají do nosní dutiny, kde je tělo vnímá jako chutě pomocí takzvaného olfaktorického systému. Ten pomáhá vnímat pozitivní i negativní vjemy, které po spolknutí zůstávají na patře. Napomáhá k rozpoznání čokoládových tónů, spálených (kouř a tabák) či kořenitých tónů (skořice, hřebíček).

Jak jsme zmiňovali, výsledná dochuť je kombinací více faktorů. Nyní jednotlivé faktory poznáte blíže. Při další ochutnávce kávy se tak posnažte soustředit na jejich přítomnost. V dochuti se mohou objevit všechny, no klidně může některý z nich absentovat.

ochutnávání vzorků kávy - dochuť
Foto: Shutterstock 2074300954

Kvalita a perzistence

Kvalitu dochuti se dá porovnat s kvalitou arómy při čichové analýze. Při jejím hodnocení hraje roli to, jaká je bohatá a komplexní. Zda se skládá jen z jednotvárné hořkosti či acidity, případně tvoří kombinaci acidity, sladkosti, hořkosti a jiných prvků. Tento aspekt nazýváme kvalita dochuti.

Druhou, neméně důležitou, vlastností dochuti je její perzistence. I ta nejlepší a nejkvalitnější dochuť totižto musí na jazyku setrvat tak dlouho, abyste ji dokázali pořádně navnímat a ocenit. Při senzorické analýze a bodovém hodnocení dochuti se tak přihlíží i na její trvanlivost.

Nejvyšší bodové hodnocení si vyslouží dochuť, která je kvalitní a tedy komplexní a zároveň setrvává po dlouhou dobu. Naopak, nízké body dostane dochuť, která zmizí velmi rychle a je jednotvárná a nepříjemná, například jen hořká.

V porovnání s jinými nápoji zůstává chuť kávy v ústech poměrně dlouho – dochuť espressa může trvat klidně i několik minut. To však nemusí být vždy výhodou. Vše závisí od kvality kávy a její přípravy.

Kdy je dochuť negativní?

Není to jen o délce setrvání. Perzistence nemusí jít vždy ruku v ruce s kvalitou – pokud dominují negativní chutě, jejich trvanlivost může být dokonce nežádoucí.

senzorická analýza kávy - cupping nových pražení
Foto: Shutterstock 2074300954

Nekvalitní káva – není pomoci

Velmi dobrým příkladem jsou nekvalitní kávy, které bohužel často najdete na poličkách našich supermarketů. Jedním z nejvýraznějších nedostatků takovýchto káv je jejich dochuť.

Za její nekvalitu odpovídá více faktorů. Nekvalitní a staré zelené zrno může vést k zatuchlé či chemické dochuti. Dlouhá doba od pražení zase k fádní a nevýrazné dochuti. A příliš tmavé pražení zapříčiňuje výrazně hořkou a nepříjemně spálenou dochuť.

Při kvalitní kávě dolaďte recept

Nepříjemnou dochuť však mohou zanechat i skutečně kvalitní kávy. V tomto případě musíte hledat viníka v nesprávné extrakci. Příprava kávy se ve velké míře podílí i na výsledné dochuti. Nesprávná extrakce vede k nevýrazné a krátké dochuti (podextrahovaná káva) nebo k suché a hořké dochuti (přeextrahovaná káva). Avšak tyto chybičky krásy se dají odstranit úpravou receptu použitém při přípravě.

Kdy je dochuť pozitivní?

Sladkost, chuťová komplexnost a zajímavost jsou zásadní pro vznik příjemné dochuti. Vynikající kávy se vyznačují komplexními a perzistentními tóny, které zážitek z pití kávy nepokazí, ale naopak prodlouží.

Kvalitní káva a správná příprava vede k vzniku příjemné a vyvážené dochuti, která v ústech setrvává a nemizí. Dochuť je velmi důležitou složkou senzorické analýzy kávy, která dobře indikuje kvalitu kávy a kvalitu jejího pražení a přípravy.

Vzpomeňte si na poslední kávu, kterou jste pili. Zanechala vám na jazyku něco příjemného nebo něco, čeho jste se chtěli raději zbavit?

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
káva s nádychom mora - Versace

Recenze kávy s nádechem moře od Versaceho: Pohodička, nebo Surströmming?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL