
Stalo se už i vám, že jste dorazili na rodinnou návštěvu, nabídli vás kávou, ale bohužel jste dostali jen hořký a vodnatý nápoj bez potřebné kvality? V horším případě šlo o instantní kávu. V tom lepším se vymluvili, že mají jen levný automatický kávovar, který víc nedokáže. My jsme si položili následující otázku: Dokáže automatický kávovar připravit chutnou kávu? A pustili jsme se do zjišťování s kávovarem De’Longhi Magnifica Start.
Všechno to začalo takto. Laco za mnou jednoho dne přišel a z kufru svého auta vyložil automatický kávovar. Řekl něco takového: „Poslyš Filipe, tady máš automat De’Longhi Magnifica Start. Prodává se velmi dobře, mají ho v mnoha domácnostech. Můžeš se na něj podívat, detailně ho prozkoumat a posoudit? Zajímá mě, co na něco takového řekne barista a jestli ze stroje dokáže dostat dobrou kávu.“
Upřímně, taková výzva mě velmi nabudila a jelikož jsem měl s automaty jen minimální množství zkušeností, také jsem hořel zvědavostí. Vzal jsem to jako „challenge“ a řekl jsem si, že i bez páky připravím kávu, po které si řeknu, že je perfektní. Nebo v řeči De’Longhi Perfetto.
Pustil jsem se do několikadenního důkladného testování, jehož výsledky, dojmy a rady vám shrnu v následujících kapitolách. Pokud budete mít případně další otázky, napište je do diskuse pod článek, případně mi napište na Instagram @chlorofilip.

Postup přípravy kávy a funkce De’Longhi Magnifica Start
Kdybych měl při zpětném ohlédnutí za testovacími dny najít jedno jediné slovo, které vystihuje přípravu kávy na stroji De’Longhi Magnifica Start, tak by to bylo slovo JEDNODUCHOST. Dalo by se říct, že by to zvládlo i malé dítě.
Kávovar stačí zapnout, automaticky se zahřeje a přes vnitřní okruh prožene trochu horké vody. Proto je dobré už při zapínání pod výpusť kávovaru umístit hrnek, sklenici nebo nádobku. Jednoduše cokoli, co vodu zachytí a neumožní jí protéct do odkapávací misky. To by jinak nebylo nic špatného a přesně k tomu tam ta miska vlastně je, ale já jako člověk vysloveně nesnáším tyto misky vylévat.
Stejný proces probíhá i při vypínání kávovaru, a proto doporučuji odchytávat vodu i ve chvíli, kdy kávovar opouštíte. Funkce promývání je velmi užitečnou funkcí, která napomáhá jednak zahřátí kávovaru, a taktéž odstranění zbytečných nečistot.
Ihned poté, co se kávovar nahřeje a promyje, je už jen na vás, které tlačítko zvolíte. Ovládací panel obsahuje čtyři tlačítka v prvním řadě, z nichž první slouží pro spuštění parní trysky a další tři pro volbu připravovaného nápoje (espresso, dlouhá černá káva a doppio+). Hned pod prvním řadem se nachází stupnice množství použité kávy se třemi narůstajícími možnostmi a jedním tlačítkem sloužícím k signálu kávovaru, že použijete předem namletou kávu. V posledním třetím řadě se nachází tlačítko pro odvápnění, nastavení, přípravu dvojitého nápoje/promytí kávovaru a tlačítko zapínání/vypínání kávovaru. Jednoduché. V případě, že máte ve stroji nasypanou kávu a nalitou vodu, zorientoval by se v něm i úplný začátečník.

Nápoje
Jak naznačují tlačítka ovládacího panelu, pomocí Magnifica Start je možné připravit si tři různé kávové nápoje: Espresso (s použitím tlačítka 2x je možné připravit dvojité espresso), Coffee (dlouhá, černá káva) a Doppio+ (dvojité espresso s fixní vstupní dávkou – 15 gramů kávy).
U všech nápojů je ve stroji přednastavený objem vody používaný při extrakci kávy. Konkrétně pro espresso 40 ml, pro černou kávu 180 ml a pro doppio+ 120 ml. Tento objem je možné měnit podle potřeby, a to tak, že tlačítko příslušného nápoje podržíte do okamžiku, dokud jeho kontrolka nezačne rychle blikat. Tehdy se začne připravovat nápoj, jehož extrakci můžete opětovným stisknutím tlačítka nápoje zastavit při vámi požadovaném finálním objemu.
Množství vstupní kávy je možné upravovat tlačítky ve druhém řadě. Magnifica Start nabízí tři narůstající možnosti, pomocí kterých víte docílit buď vyšší, nebo i nižší extrakci. U programu Doppio+ kávovar pokaždé použije 15 gramů kávy. V takovém případě se už víte hrát jen s množstvím vody použitém při extrakci.
Znovu to zní velmi jednoduše, že? Jak tedy ovlivnit chuť vaší kávy v automatu a dostat z ní co nejvíce? Pokud jste si přečetli předešlý článek o nastavování espressa, máte už základní vědomosti, jak extrakce kávy v kávovaru funguje. Krása automatického kávovaru spočívá v tom, že udělá téměř vše za vás. Zůstává však několik věcí, které víte výrazně ovlivnit a dosáhnout tak chutnější kávy.
1. Tloušťka mletí
Když jste odklopili kryt mlýnku nacházející se ve vrchní části kávovaru, určitě jste si všimli kolečko, pomocí kterého je možné upravovat tloušťku mletí. Je důležité upravovat ji jen během chodu mlýnku a předejít tak možnému poškození. Kávovar Magnifica Start disponuje stupnicí 1 až 7 s mezistupínky, kde 1 značí nejjemnější mletí a 7 zase nejhrubší.
Úpravou tloušťky mletí dokážete do velké míry ovlivnit extrakci kávy. Jemnější mletí znamená vyšší extrakci a hrubší naopak nižší. Jednoduše toho z kávy dostanete více nebo méně. Univerzální návod však neexistuje. Každá káva, kterou do vašeho stroje nasypete, se bude chovat trochu jinak. Vliv na to má mnoho faktorů.
Platí však, že když do stroje nasypete světlejší výběrovou kávu, snažte se o co nejvyšší extrakci, a tedy nejjemnější mletí. Při příliš jemném mletí se může stát, že stroj nebude schopen kávovou masu protlačit. V takovém případě postupně upravujte tloušťku mletí na hrubší, dokud vaše káva nebude protékat rovnoměrně a nebude chutnat příjemně.
Přesně naopak doporučuji postupovat u tmavých káv, které své chutě uvolňují o něco snadněji. V takovém případě doporučuji zvolit hrubší počáteční mletí a předejít tak přeextrahování a nepříjemné hořkosti. V případě, že je vaše káva na hrubším mletí prázdná a podextrahovaná, postupně zjemňujte mletí až do okamžiku, dokud se nedostanete k nápoji, který vám vyhovuje.

2. Vstupní dávka kávy (DOSE) a poměr vstupní dávky kávy a objemu výsledného nápoje (BREW RATIO)
Tyto dvě proměnné u automatického kávovaru spolu úzce souvisí, a proto nad nimi budeme uvažovat propojeně.
Vstupní dávku kávy (DOSE) dokážete ovlivňovat pomocí tlačítek ve druhém řadě na ovládacím panelu kávovaru. Zvětšením vstupní dávky přímo zvětšíte masu kávy, přes kterou musí voda při extrakci protéct. Ztížíte jí tak průchod kávovým pukem a dosáhnete tak vyšší extrakce. Zároveň při zachování objemu nápoje zvýšíte poměr kávy k vodě (BREW RATIO), díky čemuž dosáhnete plnějšího a koncentrovanějšího nápoje. Úplně logicky to funguje i v opačném směru.
Ale pozor. Specifická situace nastává v případě, že chcete v automatickém kávovaru připravit světle praženou výběrovou kávu. Světle pražené kávy obecně uvolňují své chutě mnohem obtížněji. Zvětšováním vstupní dávky takovéto kávy můžete dosáhnout toho, že pro správnou extrakci takovéto masy bude zapotřebí příliš velké množství práce, které váš kávovar nemusí zvládnout. V takovém případě se můžete jakkoli snažit – ať už vy, nebo váš kávovar – a výsledný nápoj bude podextrahovaný. Právě proto doporučuji v případě moderních světlých pražení začínat na nižší vstupní dávce. S použitím vyšší vstupní dávky doporučuji zvýšit i objem výsledného nápoje. Z toho vyplývá, že chutnou kávu ze světlejších roastů dosáhnete v automatickém kávovaru za pomoci většího množství vody na jednotku hmotnosti vstupní kávy.
Příklad:
Při testu jsem pracoval se dvěma výběrovými kávami. Jednou byla Brazílie od Be:Café (velmi příjemná a sladká, tmavší pražení – oproti Etiopii) a druhou byla Etiopie od Ready After Coffee (ovocná, světlá, hustá malá zrna). V případě o něco tmavší Brazílie bylo ideální nastavení pro espresso program DOSE 3 a objem výsledného nápoje 25 ml. Stejný program jsem následně použil pro Etiopii, ale ta mi při stejném programu nabídla nepříjemně silnou aciditu.
Řešení byla dvě:
1. Snížit DOSE (na 1 bylo v tomto případě ideální)
2. Zvýšit výsledný objem (při zachování DOSE 3 bylo ideálních 35 ml)
V obou případech však šlo o zvýšení množství vody na jednotku hmotnosti vstupní kávy. Dosáhl jsem tak vyšší extrakce, ale na úkor textury a plnosti nápoje. Nápoj však v takovém případě nebyl nepříjemně kyselý, ale krásně ovocný a chutný.
Co se týče výsledného objemu nápoje, doporučuji tedy o trochu větší u světlejších káv a menší u káv tmavších. Nápoje z tmavších káv tak budou plnější a nepřeextrahované a nápoje ze světlejších káv sladší, ovocnější a správně extrahované.

3. Teplota extrakce
Teplota vody při extrakci funguje na velmi jednoduchém principu. Vyšší teplota dává vodě více energie a díky tomu je voda s vyšší teplotou schopna extrahovat kávu efektivněji. Nižší teplota má za následek nižší extrakci. Kávovar Magnifica Start disponuje třemi úrovněmi teploty, které je možné nastavit přes tlačítko nastavení a následné stisknutí tlačítka odpovídajícího nápoji espresso. V takovém případě vám kávovar umožní vybrat si ze tří teplotních programů na stupnici dávky vstupní kávy. U světlých pražení a ovocnějších káv doporučuji od začátku používat nejvyšší možnou teplotu.
Tip: Zvýšit teplotu extrakce, a tak napomoci správné extrakci ovocných káv, pomůže i dostatečné předehřátí kávovaru před přípravou nápoje. Tomu napomohou jeden nebo dva promývací cykly kávovaru, které kávovar dostatečně zahřejí. Promývací cyklus se spouští delším podržením tlačítka 2x ve třetím řadě na ovládacím panelu. Znatelné rozdíly jsou patrné hlavně u prvního nápoje v řadě. Když připravujete několik nápojů po sobě, promývací cyklus není potřeba mezi každým nápojem.
Jednoduše: používejte nejvyšší teplotu s poctivým předehřátím u světlých káv a nižší teploty s předehřátím u tmavých káv.
Coffee a doppio plus
Předešlé rady se týkají především přípravy pomocí programu espressa, ale stejně fungují i u dalších programů.
Program Coffee produkuje delší nápoj ve stylu lunga či americana. Prvotní nastavení představuje nápoj o objemu 180 ml, ale ten se dá zkrátit až na 100 ml a prodloužit až na 240 ml. V mém případě jsem fungoval především na objemu 100 ml. Káva tak byla chuťově nejplnější. Tento program doporučuji především lidem, kteří preferují méně koncentrované a méně plné nápoje.
Program Doppio+ má jednu velkou výhodu. Pracuje s fixním DOSE o hmotnosti 15 gramů. Těch 15 gramů je více, než dosáhnete u programu dvojitého espressa s nejvyšším možným nastavením vstupní dávky kávy (DOSE), jelikož dvojité espresso u kávovaru Magnifica Start pracuje s 1,6 násobkem dávky oproti klasickému espressu. Právě proto obsahuje program Doppio+ v názvu znaménko plus. Umožňuje tak připravit dvojité espresso s největší možnou dávkou, jakou tento kávovar dokáže poskytnout. Následně zůstává už jen na vás zvolit správnou tloušťku mletí a správný objem výsledného nápoje.

Tmavé versus světlé kávy
Dokáže se tedy budgetový automatický kávovar De’Longhi Magnifica Start popasovat s oldschoolovějšími tmavými roastami, ale i s modernějšími světlými?
Tmavší pražené kávy mu nedělají absolutně žádný problém. Při nižších výsledných objemech se po chuťové stránce a taktéž texturou nápoje z tohoto kávovaru velmi přibližovaly skutečnému espressu. Je už jen na vás, zda preferujete koncentrovanější nápoj s plným tělem a texturou připomínající skutečné espresso, nebo delší a méně koncentrovaný nápoj. V obou případech kávovar jednoznačně nezklame.
Moderní světle pražené kávy dokážou být pro mnoho kávovarů výzvou. Jak jsem zmiňoval, své chutě neuvolňují tak ochotně jako tmavší pražené kávy a je velmi jednoduché je podextrahovat. K mému překvapení však tento kávovar s použitím správných fint dokázal připravit skvělé ovocné nápoje i ze světlé Etiopie s hustými malými zrny.
Pamatujte, dostatečné předehřátí, dostatečně jemné mletí a o trochu větší poměr vody ke kávě (BREW RATIO) než u klasického espressa, vám umožní zvýšit extrakci a dosáhnout tak skvělého nápoje i z takovýchto káv. Samozřejmě, vyšší obsah vody má za následek slabší texturu a slabší tělo, ale na druhé straně méně nepříjemnou aciditu, příjemnou ovocnost a sladkost.
4. Káva
Káva je poslední proměnnou, kterou bych rád zmínil. Jakýkoli stroj vlastníte – ať už je to několikatisícový pákový kávovar nebo automatický kávovar za pár stovek jako De’Longhi Magnifica Start – z nekvalitní kávy na něm chutný nápoj nepřipravíte.
Já jsem v tomto testu pracoval se dvěma kávami od slovenských pražíren, konkrétně Brazílií Santa Catarina Dry Fermentation od pražírny Be:Café a Etiopií Halo Beriti Yirgacheffe Gr.1 Natural . Brazílie potěší spíše milovníky sladké kávy, i když díky fermentaci nabyla velmi zajímavé funky tóny. Etiopie sedne spíše lidem preferujícím ovocnější kávy. Důležitý je však fakt, že s oběma kávami se Magnifica Start dokázal popasovat velmi obstojně a velmi rád jsem si tyto kávy připravil i mimo testování. Jen jako chuťový zážitek. Proto doporučuji nebát se sypat do automatu i výběrové kávy, hrát si s nimi, přemýšlet nad nimi v procesu nastavení a kávovar se vám odvděčí skvělými nápoji stisknutím jednoho tlačítka.
Pěnění
Na to abychom si kávovar Magnifica Start proklepli z každé strany, nám už zbývá jen jediná věc: jeho tryska. Je možné napěnit mléko na takovém kávovaru tak jako v dobré kavárně?
Odpověď zní: ANO! Výkon trysky je naprosto dostačující. Zabere trochu času, než se s tryskou seznámíte, ale při použití správné techniky a vychlazeného plnotučného mléka je možné dosáhnout sametové textury a krásné mikropěny, s jakou jste se už určitě setkali v dobré kavárně.

Schopnosti Magnifica Start a postup přípravy mléčných nápojů si popíšeme na jednoduchém příkladu přípravy cappuccina:
- Jako první je potřeba připravit espresso do cappuccinové šálky. To dosáhneme stisknutím tlačítka pro přípravu espressa.
- Dokud za nás kávovar připravuje espresso, nalijeme si vychlazené mléko do konvičky na pěnění.
- Když máme kávu připravenou, stiskneme tlačítko Steam a konvičku s mlékem umístíme do správné polohy pod trysku.
- Jakmile kávovar signalizuje dostatečný tlak páry blikající kontrolkou pod tlačítkem Steam, otočíme otočným knoflíkem v levém horním rohu kávovaru a tím uvolníme proud páry.
- Pomocí páry mléko nahřejeme, obohatíme o vzduchové bubliny, a ty pomocí vortexu rozbijeme na malé bubliny s cílem vytvořit mikropěnu.
- Napěněné mléko následně nalijeme do kávy a skvělé cappuccino je na světě.

Jak správně napěnit mléko do kávy?
Pozor! Tento návod je jen zjednodušeným návodem pěnění mléka. Podrobný návod jak dosáhnout dokonalé mikropěny naleznete v článku „ Jak správně napěnit mléko do kávy? Tipy a triky zkušeného baristy “, ve kterém jsme za pomoci stroje De „Longhi La Specialista Arte“ podrobně popsali techniku pěnění mléka na trysce. Stejná technika funguje i na trysce DeLonghi Magnifica Start.
Tip: Je důležité udržovat trysku dostatečně čistou. Utřít ji dočista před i po jejím použití. Anatomie trysky Magnifica Start umožňuje dokonce trysku velmi jednoduše rozebrat a jedním pohybem odkroutit její terminální část, kterou je následně možné důkladně umýt. Ale pozor, nepopalte se.
Ve výsledku jsou mléčné nápoje připravené pomocí Magnifica Start velmi chutné a kvalitní. Espresso do mléčných nápojů doporučuji připravovat s menším poměrem vody ke kávě, a tak co nejkoncentrovanější a chuťově nejplnější. Káva tak nejvíce vynikne ve vašem mléčném nápoji.

Celkové shrnutí
Testování automatického kávovaru De’Longhi Magnifica Start by se dalo popsat jako velmi zábavné. Z mého pohledu bylo zábavné pomocí několika malých nastavení a díky jednomu či dvěma kliknutím připravovat velmi chutné kávy. Kávovar je velmi rychlý a odvede většinu práce za vás. Platí však, že pokud do něj nenasypete kvalitní surovinu v podobě kvalitní kávy, zázraky nečekejte.
Ale s kvalitní kávou a při správném nastavení vás překvapí velmi příjemnými nápoji, připravenými za velmi krátkou dobu a s investicí minimální energie. To hodnotím jako největší plus. Málokdo má dnes čas hrát si s kávou do detailů a investovat do ní desítky minut. A přesně pro lidi, kteří hledají kvalitní stroj, který téměř vše vyřeší za ně, je De’Longhi Magnifica Start. Na závěr přidám ještě poselství, které s sebou jako Blog o kávě neseme: Nebojte se sypat do automatů výběrovou kávu z českých pražíren.







