Potřebujete k přípravě kávy drahou výbavu nebo vám postačí levný kávovar? Možná překapávací kávovar? Pojďte se společně s námi podívat na zoubek levnému domácímu “překapávači” kávy, který jsme koupili za neuvěřitelných 35 eur. Jedná se o kávovar Russell Hobbs 24390-56/RH INSPIRE, který jsme našli v síti Pepco. Zaujala nás cena a chtěli jsme ho vyzkoušet. Hned na úvod zdůrazňujeme, že se nejedná o spolupráci se žádnou ze zmiňovaných značek.
Dokáže levný batch brewer připravit kávu, kterou vypijí i mlsné jazýčky? Vyzkoušeli jsme to za vás a přidali jsme i několik tipů, díky kterým dostanete z kávy co nejvíce i za pomoci levného stroje.

Základem je kvalitní káva
Ať byste se snažili jakkoliv a investovali do svého kávového zařízení stále více a více peněz, bez kvalitní kávy to jednoduše nepůjde. Levný překapávač je “budgetovou” verzí profesionálních strojů, které najdete hlavně v kavárnách. Nápoj, který tato mašina připravuje, se nejčastěji nazývá “batch brew”. Toto pojmenování pochází z angličtiny a je odvozené od názvu zařízení, které ho připravuje – “batch brewer”. Slovo „batch“ přitom můžeme přeložit jako várka nebo dávka. Značí větší množství připravené kávy na jeden šup.
Batch brewer připravuje filtrovanou kávu ve větším množství, automaticky a bez zalévání baristou. Právě proto byste měli ať už v případě profesionálního, ale i budgetového, “batch brewera” sahat po kávách pražených světleji – na filtr.

Pražírna Grand Coffee a jejich Kostarika Fatima
Doporučení nás z Blogu o kávě je vybrat si výběrovou kávu z některé ze slovenských pražíren. Výběrová káva je zárukou kvality a zajímavých a komplexních chutí. Přesně to v sobě ukrývá i anaerobně fermentovaná Kostarika Fatima z pražírny Grand Roastery z Bardejovských Kúpelí.
Káva odrůdy Villa Sarchi, kterou vypěstovala rodina Facusse na farmě Finca Tres Milagros, nám posloužila jako pokusný králík. Experimentální zpracování dodalo zrnu funky chutě plné tropického ovoce a příjemné florálnosti. Dokáže kávovar za 35 eur vytáhnout z této kávy přesně to, co v ní našel její pražír? Sami jsme zvědaví.
Náš tip: na eshopu grandroastery.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Vědomosti > Výbava
Levné překapávací kávovary většinou fungují na jednoduchém principu. Kávovar pracuje jen s tím, co mu dodáte. Nalijete do něj vodu, kterou zahřeje a postupně jí zalévá namletou kávu v dripperu. Horká voda z kávy vytahuje aromatické látky a do karafy tak protéká filtrovaná káva.
Způsob, jakým kávovar zalévá částečky kávy a jakým vodu ohřívá, neovlivníte. Můžete však využít své vědomosti o filtrované kávě a pokusit se o vylepšení výsledku. V tomto případě platí, že vědomosti a zkušenosti mohou převýšit kvalitu vašeho zařízení a výsledná káva nakonec může být skutečně chutná.

Překapávací kávovar – několik způsobů, kterými mu pomůžete:
1. Mletí
Kvalita a správné nastavení hrubosti mletí je jedním z klíčových faktorů, které mohou ovlivnit kvalitu výsledku. Nekupujte předem namletou kávu, raději sáhněte po té zrnkové. Zrnková káva v sobě udrží aromatické a chuťové látky mnohem déle a díky tomu zůstává čerstvá po delší dobu.
Hrubostí mletí můžete ovlivnit průtok vody kávou a tím i extrakci a výslednou chuť. Čím kvalitnější mlýnek doma máte, tím rovnoměrnějšího mletí dosáhnete. Díky tomu kávovar kávu vyextrahuje správně a její chutě budou vyvážené. Bez ohledu na kvalitu vaší výbavy zkuste kávu pomlít na hrubo. Mělo by to být o něco hrubší než při běžné filtrované kávě. Vyhnete se tak příliš dlouhé extrakci a hořké kávě.

2. Promytí papíru
Ještě před samotnou přípravou musíte do dripperu kávovaru umístit filtr. Ke kávovaru často dostanete přibalený kovový filtr. Ten však propouští jisté množství kalu a malých částeček namleté kávy. Pro lepší výsledek byste měli sáhnout po papírovém filtru. Papírový filtr dokonale odfiltruje veškerý kal, díky čemuž bude vaše káva čistší.
Papírový filtr složte podle návodu na obale a umístěte ho do kávovaru. Ale pozor: papír v sobě ukrývá jisté množství papírové chuti, která se může odrazit v chuti kávy. Proto byste ho měli ještě před přípravou promýt. Vezměte dripper kávovaru spolu s papírovým filtrem, umístěte ho pod vodovodní kohoutek a promyjte ho teplou nebo horkou vodou. Zbavíte se tak papírové chuti a ohřejete dripper. To zajistí vyšší tepelnou stabilitu při extrakci a absenci chuti papíru.

3. Poměr namleté kávy a vody (Ratio)
Jednou z nevýhod levných překapávacích kávovarů je to, že nedokáží narážet s objemem vody. Kávovar použije veškerou vodu, kterou do něj nalijete. Proto je jen na vás, abyste kávovaru dodali správné množství kávy a vody. Filtrovaná káva nejčastěji pracuje s poměrem namleté kávy a použité vody pohybujícím se okolo hodnoty 1:15. To znamená, že na jeden gram kávy potřebujete 15 gramů vody.
Přesně tak byste měli přemýšlet i při levném domácím překapávači. Pokud se rozhodnete použít 30 gramů kávy, vynásobte je patnácti. Do zásobníku na vodu tak nalijte přibližně 450 gramů vody, které kávovar při přípravě použije. Když se vám vaše káva bude zdát příliš silná, zkuste vyšší poměr vody (například 1:16, 1:17). Stejně to funguje i opačným směrem.

4. Blooming
Pokud jste už o přípravě filtrované kávy co-to slyšeli, určitě vás neminul pojem “blooming”. Blooming označuje první nálev, díky kterému se káva zbavuje přebytečných plynů (hlavně CO₂) ovlivňujících míru extrakce kávy. Blooming je důležitý hlavně v tom případě, když pracujete s čerstvou kávou, která byla pražená jen několik dní před přípravou. Při pražení vzniká v kávových zrnech množství plynů, které se postupně uvolňují. Tyto plyny jsou při extrakci nežádoucí a měli byste se jich zbavit. Blooming je nálev s nízkým objemem, který necháte chvíli odstát. Během této doby se z kávy uvolňují plyny ve formě bublinek, které můžete vidět na jejím povrchu. Jak možná tušíte, levný překapávač blooming neovládá. Vodu zalévá postupně a co nejrovnoměrněji.

Avšak není nic jednoduššího, než ho donutit tento nálev udělat. Jak na to? Kávu máte namletou, papír promytý a vodu nalitou v kávovaru. Skleněnou karafu na připravenou kávu zatím odložte stranou a spusťte extrakci. Kávovar se začne zahřívat a po chvilce zalévat kávu horkou vodou. Od tohoto bodu ho nechte zalévat po dobu přibližně 30 sekund. Díky tomu, že pod dripperem nemáte umístěnou skleněnou karafu, voda spolu s vyextrahovanými látkami nebude vytékat a zůstane v dripperu.
Po třiceti sekundách zalévání vypněte kávovar a kávu nechte “bloomovat” po dobu dalších třicet sekund. Následně umístěte karafu na správné místo, díky čemuž “bloomingová” káva vyteče z dripperu a kávovar znovu zapněte. Ten bude pokračovat v zalévání až do okamžiku, dokud nespotřebuje veškerou vodu. Jednoduchým trikem tak kávovar donutíte rozdělit celý proces přípravy na dva nálevy – blooming a druhý nálev.

Překapávací kávovar nabídl vyvážený “batch” plný tropického ovoce
Máte doma takovýto nebo podobný překapávací kávovar? Zkuste využít naše tipy a nebojte se kvalitního kávového zrna. Kostarika Fatima z pražírny Grand Roastery chutná skvěle i z levného kávovaru. Za pomoci správného mletí, správného poměru namleté kávy a vody, promytého filtračního papíru a bloomingu dosáhnete velmi chutný “batch”. Jeho chutě budou vyvážené, dominovat jim bude tropické ovoce a čokoládová sladkost. V kávě se bude doplňovat příjemná acidita, vysoká sladkost a jen jemná kakaová hořkost.

Nebojte se experimentovat s kvalitní kávou a levným vybavením. Ne vždy je potřeba na cestě k chutné kávě investovat stovky eur.
Náš tip: Když chcete ušetřit i při nákupu kávy, navštivte eshop pražírny Grand Roastery nacházející se na doméně grandroastery.sk a v košíku zadejte slevový kód BLOGOKAVE10.







