Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Dokáže překapávací kávovar za 35 eur připravit dobrou kávu?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
8. května 2024
Costa Rica Fatima z Grand Roastery a prekvapkávací kávovar Russell Hobbs.

Costa Rica Fatima z Grand Roastery a prekvapkávací kávovar Russell Hobbs.

Share on FacebookShare on Twitter

Potřebujete k přípravě kávy drahou výbavu nebo vám postačí levný kávovar? Možná překapávací kávovar? Pojďte se společně s námi podívat na zoubek levnému domácímu “překapávači” kávy, který jsme koupili za neuvěřitelných 35 eur. Jedná se o kávovar Russell Hobbs 24390-56/RH INSPIRE, který jsme našli v síti Pepco. Zaujala nás cena a chtěli jsme ho vyzkoušet. Hned na úvod zdůrazňujeme, že se nejedná o spolupráci se žádnou ze zmiňovaných značek.

Dokáže levný batch brewer připravit kávu, kterou vypijí i mlsné jazýčky? Vyzkoušeli jsme to za vás a přidali jsme i několik tipů, díky kterým dostanete z kávy co nejvíce i za pomoci levného stroje.

překapávací kávovar Russell Hobbs
Překapávací kávovar Russell Hobbs.

Základem je kvalitní káva

Ať byste se snažili jakkoliv a investovali do svého kávového zařízení stále více a více peněz, bez kvalitní kávy to jednoduše nepůjde. Levný překapávač je “budgetovou” verzí profesionálních strojů, které najdete hlavně v kavárnách. Nápoj, který tato mašina připravuje, se nejčastěji nazývá “batch brew”. Toto pojmenování pochází z angličtiny a je odvozené od názvu zařízení, které ho připravuje – “batch brewer”. Slovo „batch“ přitom můžeme přeložit jako várka nebo dávka. Značí větší množství připravené kávy na jeden šup.

Batch brewer připravuje filtrovanou kávu ve větším množství, automaticky a bez zalévání baristou. Právě proto byste měli ať už v případě profesionálního, ale i budgetového, “batch brewera” sahat po kávách pražených světleji – na filtr.

Costa Rica Fatima z Grand Roastery

Pražírna Grand Coffee a jejich Kostarika Fatima

Doporučení nás z Blogu o kávě je vybrat si výběrovou kávu z některé ze slovenských pražíren. Výběrová káva je zárukou kvality a zajímavých a komplexních chutí. Přesně to v sobě ukrývá i anaerobně fermentovaná Kostarika Fatima z pražírny Grand Roastery z Bardejovských Kúpelí.

Káva odrůdy Villa Sarchi, kterou vypěstovala rodina Facusse na farmě Finca Tres Milagros, nám posloužila jako pokusný králík. Experimentální zpracování dodalo zrnu funky chutě plné tropického ovoce a příjemné florálnosti. Dokáže kávovar za 35 eur vytáhnout z této kávy přesně to, co v ní našel její pražír? Sami jsme zvědaví.

Náš tip: na eshopu grandroastery.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Costa Rica Fatima z Grand Roastery - pohled na zrna

Vědomosti > Výbava

Levné překapávací kávovary většinou fungují na jednoduchém principu. Kávovar pracuje jen s tím, co mu dodáte. Nalijete do něj vodu, kterou zahřeje a postupně jí zalévá namletou kávu v dripperu. Horká voda z kávy vytahuje aromatické látky a do karafy tak protéká filtrovaná káva.

Způsob, jakým kávovar zalévá částečky kávy a jakým vodu ohřívá, neovlivníte. Můžete však využít své vědomosti o filtrované kávě a pokusit se o vylepšení výsledku. V tomto případě platí, že vědomosti a zkušenosti mohou převýšit kvalitu vašeho zařízení a výsledná káva nakonec může být skutečně chutná.

Costa Rica Fatima z Grand Roastery a překapávací kávovar Russell Hobbs.
Costa Rica Fatima z Grand Roastery a překapávací kávovar Russell Hobbs.

Překapávací kávovar – několik způsobů, kterými mu pomůžete:

1. Mletí

Kvalita a správné nastavení hrubosti mletí je jedním z klíčových faktorů, které mohou ovlivnit kvalitu výsledku. Nekupujte předem namletou kávu, raději sáhněte po té zrnkové. Zrnková káva v sobě udrží aromatické a chuťové látky mnohem déle a díky tomu zůstává čerstvá po delší dobu.

Hrubostí mletí můžete ovlivnit průtok vody kávou a tím i extrakci a výslednou chuť. Čím kvalitnější mlýnek doma máte, tím rovnoměrnějšího mletí dosáhnete. Díky tomu kávovar kávu vyextrahuje správně a její chutě budou vyvážené. Bez ohledu na kvalitu vaší výbavy zkuste kávu pomlít na hrubo. Mělo by to být o něco hrubší než při běžné filtrované kávě. Vyhnete se tak příliš dlouhé extrakci a hořké kávě.

příprava batch brew - mletá káva v papírovém filtru

2. Promytí papíru

Ještě před samotnou přípravou musíte do dripperu kávovaru umístit filtr. Ke kávovaru často dostanete přibalený kovový filtr. Ten však propouští jisté množství kalu a malých částeček namleté kávy. Pro lepší výsledek byste měli sáhnout po papírovém filtru. Papírový filtr dokonale odfiltruje veškerý kal, díky čemuž bude vaše káva čistší.

Papírový filtr složte podle návodu na obale a umístěte ho do kávovaru. Ale pozor: papír v sobě ukrývá jisté množství papírové chuti, která se může odrazit v chuti kávy. Proto byste ho měli ještě před přípravou promýt. Vezměte dripper kávovaru spolu s papírovým filtrem, umístěte ho pod vodovodní kohoutek a promyjte ho teplou nebo horkou vodou. Zbavíte se tak papírové chuti a ohřejete dripper. To zajistí vyšší tepelnou stabilitu při extrakci a absenci chuti papíru.

promytí papírového filtru před přípravou batch brew

3. Poměr namleté kávy a vody (Ratio)

Jednou z nevýhod levných překapávacích kávovarů je to, že nedokáží narážet s objemem vody. Kávovar použije veškerou vodu, kterou do něj nalijete. Proto je jen na vás, abyste kávovaru dodali správné množství kávy a vody. Filtrovaná káva nejčastěji pracuje s poměrem namleté kávy a použité vody pohybujícím se okolo hodnoty 1:15. To znamená, že na jeden gram kávy potřebujete 15 gramů vody.

Přesně tak byste měli přemýšlet i při levném domácím překapávači. Pokud se rozhodnete použít 30 gramů kávy, vynásobte je patnácti. Do zásobníku na vodu tak nalijte přibližně 450 gramů vody, které kávovar při přípravě použije. Když se vám vaše káva bude zdát příliš silná, zkuste vyšší poměr vody (například 1:16, 1:17). Stejně to funguje i opačným směrem.

batch brewer Russell Hobbs - množství vody

4. Blooming

Pokud jste už o přípravě filtrované kávy co-to slyšeli, určitě vás neminul pojem “blooming”. Blooming označuje první nálev, díky kterému se káva zbavuje přebytečných plynů (hlavně CO₂) ovlivňujících míru extrakce kávy. Blooming je důležitý hlavně v tom případě, když pracujete s čerstvou kávou, která byla pražená jen několik dní před přípravou. Při pražení vzniká v kávových zrnech množství plynů, které se postupně uvolňují. Tyto plyny jsou při extrakci nežádoucí a měli byste se jich zbavit. Blooming je nálev s nízkým objemem, který necháte chvíli odstát. Během této doby se z kávy uvolňují plyny ve formě bublinek, které můžete vidět na jejím povrchu. Jak možná tušíte, levný překapávač blooming neovládá. Vodu zalévá postupně a co nejrovnoměrněji.

překapávací kávovar Russell Hobbs - detail na systém zalévání kávy
Překapávací kávovar – detailní pohled na fungování.

Avšak není nic jednoduššího, než ho donutit tento nálev udělat. Jak na to? Kávu máte namletou, papír promytý a vodu nalitou v kávovaru. Skleněnou karafu na připravenou kávu zatím odložte stranou a spusťte extrakci. Kávovar se začne zahřívat a po chvilce zalévat kávu horkou vodou. Od tohoto bodu ho nechte zalévat po dobu přibližně 30 sekund. Díky tomu, že pod dripperem nemáte umístěnou skleněnou karafu, voda spolu s vyextrahovanými látkami nebude vytékat a zůstane v dripperu.

Po třiceti sekundách zalévání vypněte kávovar a kávu nechte “bloomovat” po dobu dalších třicet sekund. Následně umístěte karafu na správné místo, díky čemuž “bloomingová” káva vyteče z dripperu a kávovar znovu zapněte. Ten bude pokračovat v zalévání až do okamžiku, dokud nespotřebuje veškerou vodu. Jednoduchým trikem tak kávovar donutíte rozdělit celý proces přípravy na dva nálevy – blooming a druhý nálev.

překapávací kávovar Russell Hobbs - skleněná karafa

Překapávací kávovar nabídl vyvážený “batch” plný tropického ovoce

Máte doma takovýto nebo podobný překapávací kávovar? Zkuste využít naše tipy a nebojte se kvalitního kávového zrna. Kostarika Fatima z pražírny Grand Roastery chutná skvěle i z levného kávovaru. Za pomoci správného mletí, správného poměru namleté kávy a vody, promytého filtračního papíru a bloomingu dosáhnete velmi chutný “batch”. Jeho chutě budou vyvážené, dominovat jim bude tropické ovoce a čokoládová sladkost. V kávě se bude doplňovat příjemná acidita, vysoká sladkost a jen jemná kakaová hořkost.

Costa Rica Fatima z Grand Roastery - batch brew

Nebojte se experimentovat s kvalitní kávou a levným vybavením. Ne vždy je potřeba na cestě k chutné kávě investovat stovky eur.

Náš tip: Když chcete ušetřit i při nákupu kávy, navštivte eshop pražírny Grand Roastery nacházející se na doméně grandroastery.sk a v košíku zadejte slevový kód BLOGOKAVE10.

batch brew připravené přes překapávací kávovar Russell Hobbs - Costa Rica Fatima z Grand Roastery
Překapávací kávovar Russell Hobbs nám dokázal připravit velmi fajn kávu.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: batch brewkávovar
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Siguro EM-K42 Barista

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista za 100 eur: Zvládne výběrovou kávu?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL