
Všichni milovníci podzimu, spadaného listí a podzimních nápojů, zbystřete pozornost. Toto je návod, díky kterému si doma vykouzlíte podzimní atmosféru. K tomuto období neodmyslitelně patří Pumpkin Spice Latte, které jsme vyzkoušeli připravit na dvou domácích a běžně rozšířených kávovarech od De’Longhi: na automatickém kávovaru Magnifica Start a na pákovém La Specialista Arte. Nazvěme ho domácí Pumpkin spice Latte.
Při našem pokusu jsme, jak je u nás zvykem, využili i produkty lokálních výrobců. Pumpkin Spice Sirup je od společnosti Vlčí sirupy a co se týče kávy, využili jsme Sumatru z pražírny Casa del Caffé.

Plnoautomatický kávovar De’Longhi Magnifica Start
Kávovar De’Longhi Magnifica Start reprezentuje „rozpočtové“ automatické kávovary. Magnificu Start jsme otestovali v samostatném článku, ve kterém jsme věnovali speciální pozornost vyladění nápojů na automatickém kávovaru. Článek se jmenuje „Dokáže automatický kávovar připravit chutnou kávu?“ Náš závěr je takový, že poměr cena/výkon je u tohoto kávovaru vynikající. Zvládne však připravit Pumpkin Spice Latte? A jak bude chutnat?

Pákový kávovar De’Longhi La Specialista Arte
Druhý kávovar, který pro potřeby tohoto pokusu využijeme, je De’Longhi La Specialista Arte. Taktéž jde o cenově dostupný kávovar, kterému jsme se detailně věnovali v článku „Jak dostat z kávy a kávovaru maximum?“ Z řady pákových kávovarů La Specialista je nejlevnější a pro domácí kavárníky může být vstupenkou do velkého kávového světa.
Oba kávovary, které máme, disponují napěňovací tryskou. To znamená jediné; mléko jsme museli napěňovat pěkně manuálně. O této technice jsme už udělali článek „Jak správně napěnit mléko do kávy?“ Když pro vás napěňování není úplně samozřejmé, přečtěte si ho.

Suroviny na přípravu domácího Pumpkin Spice Latte
1. Pumpkin Spice sirup od Vlčích sirupů
Ve společnosti Vlčí sirupy připravují sirupy ručně, poctivě a na přírodní bázi. Když jsme se poprvé dostali k jejich Pumpkin Spice sirupu, spadla nám brada. Spolumajitel Vlčích Juraj Kovaľ na nás vybalil množství informací o přípravě jejich Pumpkin Spice. Do Pumpkin Spice sirupu přidávají skutečnou dýni, kterou před zpracováním upečou. Díky tomu dosáhne dýně sladší a aromatičtější chuti. V sirupu to skutečně pocítíte. Je výrazný, chuťově plný a kořeněný. Dýně je lehce rozpoznatelná nejen v barvě, ale hlavně v chuti. Pumpkin Spice od Vlčích nám připomněl naše experimenty s domácím dýňovým sirupem. Pocit „domáckosti“ je surovina, která není samozřejmá a nenajdete ji jen tak u ledajakého sirupu. Současně platí, že bez kvalitního sirupu nepostavíte kvalitní Pumpkin Spice Latte.

2. Kvalitní espresso
Druhou, samozřejmě neméně důležitou, surovinou je káva. I přes přítomnost sirupu a velkého objemu mléka by se káva v nápoji neměla ztratit. Proto doporučujeme sáhnout po chuťově výrazné kávě. S kořenitostí a sladkostí Pumpkin Spice sirupu velmi dobře ladí sladké jihoamerické kávy nebo sladké a kořeněné asijské kávy. My jsme při testu sáhli po Sumatře od Casa del Caffé. Doporučujeme tmavší espresso roasty s nižší aciditou a plným tělem. Pozor, myslíme tmavší roasty na škále moderní, výběrové kávy. Nekazte si kvalitní sirup přepálenou kávou.
Espresso připravujte přímo do šálku s předem připraveným sirupem. Tímto způsobem se sirup a káva promíchají ihned při přípravě. To zajistí homogenitu nápoje bez toho, abyste jej museli míchat lžičkou. De’Longhi Magnifica Start vám připraví espresso jediným kliknutím. V případě La Specialista Arte se s espressem budete muset pohrát sami, ale to je přece zábava.

Tip: Když preferujete výraznější chutě kávy, vyzkoušejte Pumpkin Spice Latte s dvojitým espressem. My jsme si ho připravili na De’Longhi La Specialista Arte.
3. Mléko a jeho napěnění
Mléko tvoří většinu finálního nápoje. Proto nelze zapomínat na jeho kvalitu a přípravu. Klíčovou vlastností pro připravované domácí Pumpkin Spice Latte je obsah tuku. Sáhněte po plnotučném mléce s minimálním obsahem tuků 3,5%. Jen pomocí něj totiž dosáhnete potřebnou strukturu. Druhou možností jsou rostlinné alternativy mléka. V případě alternativ doporučujeme ověřené baristické produkty jako Oatly, Sproud nebo Mylk.
Nejdůležitější otázka nastává při napěňování mléka. Dokážou tyto „rozpočtové“ mašiny vytvořit strukturu jako ve vaší oblíbené kavárně? Odpověď zní: Ano, dokážou. De’Longhi La Specialista Arte a dokonce i Magnifica Start mají trysky s výkonem postačujícím pro vytvoření kvalitní mikropěny.

La Specialista Arte tuto činnost zvládá levou zadní. S Magnificou Start se s mlékem budete muset trochu více pohrát. Když však nabudete ten správný grif, tryska vytvoří velmi pěknou mikropěnu. Obě trysky dokonce neměly problém s větším objemem mléka potřebným pro přípravu „lattéčka“. Zvládly ho rozhýbat, zahřát i napěnit. Manuální napěňování si vyžaduje i vaše dovednosti. Kdyby vám nepostačoval článek s návodem jak správně napěnit mléko, zvažte i možnost absolvování kurzu.

Náš tip: De’Longhi nabízí i kávovar Magnifica Start ECAM220.80.SB s mléčným systémem, který mléko napění za vás.
Latte Art
Oba kávovary zvládly vytvoření mikropěny, pomocí které můžete do svého „lattéčka“ kreslit. Je už jen na vás, zda se na to cítíte. Bez latte artu se svět nezhroutí. Je však důležité, abyste mléčnou pěnu dobře inkorporovali do espressa se sirupem. Celý nápoj tak pěkně promícháte a dosáhnete homogenní chutě v celém jeho objemu. Kdo by přece chtěl, aby chutě sirupu a espressa zůstaly někde na spodku?
Skořice a badyán jako třešnička na dortu
Na závěr, pro dotvoření atmosféry, doporučujeme na vrch vašeho dokonalého domácího Pumpkin Spice Latte hodit kousek skořice a badyánu. Ty sehrají spíše estetickou roli.
Jak si vedly automat a páka od De’Longhi?
Zatímco slastně upíjíte z vaší soukromé jeseni v šálku, zkusme si zhodnotit, jak si oba stroje poradily s přípravou podzimního „lattéčka“.
De’Longhi Magnifica Start nás jako automatický kávovar velmi příjemně překvapila schopností manuálně napěnit větší množství mléka. Mikropěna nebyla až tak dokonalá jako u La Specialista Arte, ale absolutně postačovala pro zdárnou přípravu. Magnifica Start nabízí jednoduchou a rychlou přípravu espressa, což je její silná stránka. Doporučujeme použít nejvyšší vstupní dávku kávy a menší objem vody potřebné pro extrakci. Magnifica Start tak připraví espresso hodné i kvalitnějšího pákového kávovaru. A to jedním kliknutím.

De’Longhi La Specialista Arte nás už delší dobu přesvědčuje o své kvalitě. Pomocí vestavěného mlýnku nebyl problém nastavit správnou hrubost mletí a recept přípravy espressa. Současně musíme říci, že tryska kávovaru je na tuto cenovou hladinu velmi kvalitní. Při testu jsme dosahovali fakt skvělou mikropěnu, a to i při větším objemu mléka. Na jednom místě tak najdete spolehlivý mlýnek, kvalitní páku a velmi dobrou trysku.

Video přípravy Pumpkin Spice Latte:
Přípravu Pumpkin Spice Latte na obou strojích jsme zaznamenali i na krátkém videu. Vlastníte doma De „Longhi Magnifica Start“ nebo DeLonghi La Specialista Arte? Pojďte si PSL připravit spolu s námi.






