Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

Dvě novinky na espresso od COFFEEINu: Supersladká Sumatra a ulítlá Etiopie

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
30. září 2025
Ethiopia Hambella Koji Fermentation od Coffeeinu - espresso
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Svět výběrové kávy je okouzlující hlavně díky své pestrosti. V moři plném odlišných chutí a vůní si to své najde úplně každý. Hledáte plné chutě a hromadu sladkosti, která se krásně hodí na espresso i do cappuccina? Nebo milujete divoké, ovocné a „funky“ experimenty? Není problém!

Pražírna Coffeein přináší dvě novinky, které tyto světy dokonale ztělesňují: Sumatra Aceh Carbonic od farmáře Hendry Maulizara a Ethiopia Hambella Koji fermentovaná pomocí houby koji, která má tradici například při přípravě sójové omáčky. Může to fungovat? Pojďme to spolu zjistit.

Sumatra Aceh a Ethiopia Hambella od Coffeeinu - obaly

Experimenty, které vás nikdy neomrzí

Odrůda kávy a její původ tvoří základ, ale právě zpracování je kouzlem, které tento základ vyzdvihne nebo ho přetvoří na něco netradičního. Ať už jde o karbonickou maceraci inspirovanou vinařstvím, nebo o fermentaci s houbou koji inspirovanou japonským řemeslem, každá metoda dává kávě jedinečný charakter.

Novinky od pražírny Coffeein jsou ukázkou, jak různorodé chutě dokáže káva nabídnout, a proč se při ní nikdy nebudete nudit. Když jste milovníkem espressa, jste na správném místě. Pokud preferujete filtrovanou kávu, nemusíte smutnit. Obě kávy najdete na e-shopu pražírny Coffeein i ve světleji pražené verzi, která vynikne hlavně při přípravě filtru. Pojďme se však pustit do espressa.

Sumatra Aceh a Ethiopia Hambella od Coffeeinu - zrno

Sumatra Aceh Carbonic – direct trade od mistra svého řemesla

Za touto kávou stojí farmář Hendra a dalších 11 rodin z regionu Aceh na Sumatře. Společně vytvořili komunitu, která staví na pestrosti přírody a vzájemné podpoře. Coffeein s Hendrou spolupracuje už pátý rok a tentokrát přináší kávu, kterou sám Hendra zpracoval karbonickou macerací. Přiznám se, že pro tuto kávu mám při testování maličkou slabost. Spolu se zástupci pražírny Coffeein jsem totiž minulý rok samotného Hendru, jeho farmy a zpracovatelskou stanici navštívil a byl to pro mě zážitek na celý život. A díky jeho kávě se dnes společně se mnou přenesete znovu na Sumatru a do regionu Aceh.

„Supersladkost“

Lot, který Hendra zpracoval takzvanou karbonickou macerací, vynikal už při cuppingu, který jsme zažili přímo na jeho zpracovatelské stanici. Po upražení z něj vzniklo až supersladké espresso, jehož kvalitu dokazuje už vůně zrn. Ta je čokoládovo-rumová a mimořádně autenticky připomíná rumové pralinky. V chuti stejně dominuje sladkost.

Sumatra Aceh Carbonic od Coffeeinu - zrno

Spojení hutné sladkosti čokolády a jemného alkoholového tónu vytváří espresso, které vynikne v čisté podobě, ale stejně tak i ve formě mléčných nápojů. Má jen nízkou aciditu, která se projevuje hlavně za studena a připomíná červené hrozno a jemnou hořkost, která se objevuje hlavně v dochuti. Espresso jako celek vytváří dojem hutnosti, plnosti a bohatosti. Jeho chutě obalují celý jazyk a po polknutí zanechávají příjemné tóny čokolády a whisky.

Troufám si říct, že taková káva musí chutnat každému. Ať už konzervativnímu kávičkáři, který v kávě hledá sladkost a hořkost, nebo modernímu zákazníkovi, který uvítá experimenty.

Sumatra Aceh Carbonic od Coffeeinu - mletá káva

Pokud si ho připravujete nebo plánujete připravovat v pákovém kávovaru, inspirujte se mým receptem.

Recept na espresso

  • Vstupní dávka: 20g (v závislosti na kapacitě tvého sítka)
  • Výtěžek: cca 40 g
  • Ratio: 1:2
  • Teplota vody: 93 °C
  • Čas extrakce: cca 25 – 27 sekund
  • Tlak: 9 barů

Výsledkem bude plný a sladký šálek připomínající roztavené rumové pralinky. Na zdraví!

Sumatra Aceh Carbonic od Coffeeinu - příprava espressa

Ethiopia Hambella Koji – co má tato káva společného se sójovou omáčkou?

Etiopie je kolébkou kávy a také místem, kde se nebojí těch nejodvážnějších experimentů. V regionu Guji, Hambella zpracovali farmáři ze společenství „Lulo Coffee“ kávu pomocí houby koji. I když jste o této houbě možná neslyšeli, vězte, že jste určitě přišli do kontaktu s potravinou, která je s ní spojená. Využívá se při mnoha fermentačních procesech, ale nejznámější je její využití při produkci sójové omáčky či tradičního japonského saké.

Svou roli hraje i u této kávy. Její třešně totiž fermentovali s houbou koji po dobu 5 dnů bez přístupu kyslíku a pak je sušili 26 dnů na slunci. Jaký je výsledek?

Ethiopia Hambella Koji Fermentation od Coffeeinu - zrna

Funky „houbičková“ jízda

V kávě najdete velmi výrazné fermentační tóny, které z ní dělají neuvěřitelně funky jízdu. Její vůně připomíná tropické ovoce s jemnou květinovou linkou. V chuti také dominují tropické plody, a to hlavně ananas, mango a maracuja. Díky tomu má espresso vysloveně zábavný charakter a překvapuje každým douškem. Na různých teplotních úrovních mění své chutě a vy se tak jednou napijete ananasového džusu a za minutu si vychutnáváte čerstvou maracuju.

Tropické ovoce však doprovází i velmi příjemná květinovost, která kávě dodává jakousi jemnost a eleganci. Hořkost kávy je jen nepatrná, a proto ji doporučuji hlavně těm, co milují ovocnost a aciditu. Tělo espressa je středně těžké a dochuť velmi dlouhá a velmi zábavná. Na jazyku zanechává chuť jasmínového čaje a žlutého melounu.

Ethiopia Hambella Koji Fermentation od Coffeeinu - mletá káva

Pokud si tuto ulítlou kávu chcete připravit co nejlépe, můžete se inspirovat receptem, který se mi u ní osvědčil nejvíce.

Recept na espresso

  • Vstupní dávka: 20g (v závislosti na kapacitě tvého sítka)
  • Výtěžek: 50 až 60 g (podle toho, jak hutné chutě preferujete)
  • Ratio: 1:2,5 až 1:3
  • Teplota vody: 93 °C
  • Čas extrakce: cca 28 – 30 sekund
  • Tlak: 9 barů

Takto připravené espresso vyniká čistými tropickými tóny a květinovostí. Díky vyššímu poměru (ratio) jsou jeho chutě uhlazené a vyvážené.

Ethiopia Hambella Koji Fermentation od Coffeeinu - příprava espressa

Neustálé objevování

Novinky od COFFEEINu ukazují dva světy kávy: Sumatra Aceh Carbonic je hutná, sladká a rumovo-čokoládová, zatímco Ethiopia Hambella Koji je bláznivě ovocná a funky. Spojuje je experimentální zpracování, které dokazuje, že káva je stále prostorem pro objevování a překvapení.

Pokud chcete ochutnat něco jedinečného, určitě sáhněte po těchto novinkách na e-shopu pražírny Coffeein coffeein.sk. A nezapomeňte – se slevovým kódem BLOGOKAVECZ10 je získáte ještě výhodněji.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeein
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Radoslav Hrčka s Peru od READY AFTER

Na dobrou kávu čekal 47 let, pak jí úplně propadl: Inspirativní příběh Rada ze Žarnovice

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL