Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

ECM Classika a Eureka Mignon: Kombo pro skvělé domácí espresso

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
20. listopadu 2023
ECM Classika PID II a Eureka Mignon Specialita
Share on FacebookShare on Twitter

Všichni domácí baristé, zbystřete pozornost. Od značky Casa del Caffé, která kromě kávy nabízí i množství kávového příslušenství a špičkových kávovarů, jsme obdrželi skvělé „kombo“ pro přípravu domácího espressa. Domácí poloautomatický pákový kávovar německé výroby ECM Classika PID II a elektrický mlýnek Eureka Mignon Specialita 16 CR.

ECM Classika PID II nabízí vysokou kvalitu zhotovení, konzistenci v přípravě nápojů a vynikající chuť espress. Eureka Mignon je mlýnek s kontinuální stupnicí tloušťky mletí a kvalitou mletí zajišťující produkci velmi příjemných espress, a to v cenové hladině do 500 eur. Spolu tvoří cenově dostupnou, ale extrémně kvalitní dvojku pro každého domácího baristu.

Oba stroje se v labu Blogu o kávě zdrží jen chvíli, což nás upřímně zarmucuje a posílat zpátky je budeme jen velmi těžko. Kdybyste je náhodou chtěli, kontaktujte Casa del Caffé. Prý totiž budou na prodej.

Ale zpět k věci. Zamýšlíte se nad koupí výbavy pro domácí espresso? V následujících řádcích najdete hned několik důvodů, proč si zvolit kombo ECM Classika PID II a Eureka Mignon Specialita.

ECM Classika PID II

1. Kvalita zhotovení a nadčasový design ECM Classika PID II

ECM je ve světě kávy poměrně známé jméno. Německá firma nabízí nadstandardní kvalitu za dostupné ceny. Tělo ECM Classika PID II je zhotoveno z leštěné oceli. Je těžké, ale kompaktní. Každá část kávovaru na vás doslova křičí: „Jsem kvalitní!“ Kávovar je designově jednoduchý a nadčasový. Fanoušky dotykových displejů trochu zklameme, protože všechna tlačítka jsou analogová. Na kávovaru najdete tři svítící kontrolky pro indikaci jeho chodu, chodu pumpy a režimu pro napěňování mléka a chod trysky. Jediný displej kávovaru slouží pro indikaci teploty vody v bojleru (PID) a jednoduchá nastavení.

Kávovar disponuje jedním nerezovým bojlerem o objemu 0,7 litru. Jeden bojler neumožňuje současnou přípravu espressa a napěňování mléka. Proto doporučujeme nejprve připravovat espressa a až poté napěňovat. Bojler je zásobován ze zásobníku na vodu, který pojme až 2,8 litru vody. Zásobník je dostatečně velký a velmi rozumně umístěný. Dostanete se k němu po odebrání vrchního krytu kávovaru. Použitou a odpadní vodu zachycuje odkapávací miska, která je snadno odnímatelná a omyvatelná. Pod ní najdete velmi šikovné místo pro umístění sítek do páky. Když tedy vlastníte různá sítka, můžete je skladovat přímo ve vašem kávovaru. Výrobce ke kávovaru přibaluje tři sítka: slepé sítko, sítko pro přípravu jedné dávky espressa (9 gramů) a sítko pro dvojité espresso (18 gramů).

ECM Classika PID II - odkládací prostor na sítka

2. Rychlost nahřátí

Řekněme si narovinu, komu z vás se chce zdlouhavě čekat, než se kávovar nahřeje? ECM Classika PID II je při nahřívání poměrně rychlá. Hned poté, co kávovar zapnete, se spustí ohřev bojleru. Nahřívání vody můžete sledovat přímo na displeji kávovaru. Teplota vystoupá do požadované hodnoty už za pár minut. Během pěti minut tak můžete vesele připravovat své první espresso. Avšak pozor! I když kávovar indikuje požadovanou teplotu už po několika minutách, dokonalé teplotní stability celého systému dosáhnete až později. Pokud tedy očekáváte co nejstabilnější a nejchutnější výsledky, dopřejte kávovaru 10 až 15 minut.

ECM Classika PID II - příprava puku

3. PID

PID je schopnost sledování a ovládání teploty vody v bojleru kávovaru. Díky malému displeji, který se na ECM Classika PID II nachází v levé dolní části přední stěny, budete vědět, co se uvnitř kávovaru děje. Displej vám poskytne důležitou informaci o teplotě extrakce a díky dvěma tlačítkům vám umožní teplotu upravovat podle vašich potřeb. Kromě úpravy teploty vody použité pro extrakci espressa slouží tlačítka i k úpravě teploty páry. Teplota páry má za výsledek sílu a výkon při napěňování mléka. Díky tomu budete moci upravit sílu trysky podle vašich představ. K nastavení teploty extrakce a páry a mnoha dalším nastavením se dostanete stisknutím plusového a minusového tlačítka najednou. To vás přesměruje do menu kávovaru, ve kterém se zorientujete poměrně snadno a intuitivně.

ECM Classika PID II - napěňování mléka

4. Možnost nastavení tlaku extrakce

Množství domácích kávovarů využívá vysoké tlaky extrakce, které vůbec není snadné přestavit. Při tlaku na kávový puk neplatí pravidlo čím více, tím lépe. Ideální tlak použitý při extrakci by se měl pohybovat kolem devíti barů. Pro indikaci tlaku v páce slouží barometr, který je umístěn na přední straně ECM Classika PID II. Hodnotu tlaku, který kávovar používá, zjistíte nejsnadněji pomocí slepého sítka. Do páky umístěte slepé sítko, páku vložte do hlavice kávovaru a spusťte „extrakci“ pomocí spínací páčky. Ručička barometru po chvíli vystoupá do hodnoty, na kterou je nastavena. My jsme dostali do rukou kávovar nastavený na 12 barů. Když se vám to zdá podobně jako nám moc, není problém. Stačí odebrat vrchní kryt kávovaru.

Pod krytem se kromě zásobníku na vodu nachází malý a nenápadný šroub. Tento šroub slouží k úpravě tlaku kávovaru. Jeho otáčením ve směru a proti směru hodinových ručiček jednoduše upravíte tlak, který váš kávovar využívá. Avšak pozor, tuto úpravu je třeba provádět se slepým sítkem v páce a zapnutým chodem extrakce. Bez toho byste svůj kávovar mohli úplně rozladit. Postup je tedy jednoduchý. Páku se slepým sítkem umístěte do hlavy kávovaru, zapněte extrakci a otáčejte šroubem. Pohyby šroubu se ihned odrazí na hodnotách, které ukazuje ručička barometru. Právě toto nastavení považujeme za velmi důležité. I když nebudete moci hodnotu tlaku složitě profilovat během průběhu extrakce, jelikož kávovar pracuje s konstantním tlakem, nastavení tlaku vám otevře nové dveře. Otevře se vám svět „turbo shotů“, které pracují s nižším tlakem, svět zkoumání vlivu tlaku na extrakci a svět různých receptů a přístupů k přípravě espressa.

ECM Classika PID II - pouštění vody

5. Kontinuální nastavení tloušťky mletí u Eureka Mignon Specialita 16 CR

Eureka Mignon Specialita 16 CR působí už na první pohled jako profi mlýnek. Je kovový, těžký, ale také kompaktní. Na rozdíl od kávovaru na něm najdete velký dotykový displej s nastavením dávky mletí pro klasické a dvojité espresso. Ploché mlecí kameny mlýnku krmí zrny hranatý zásobník, který hravě pojme 250gramový balíček kávy. U Eureky Mignon se nebudete muset obávat, že při nastavování tloušťky mletí přešvihnete ten správný klik. Nastavení tloušťky mletí je totiž kontinuální, bez kliků. Umožňuje tak dokonalé vyladění receptury.

Eureka Mignon Specialita CR 16 - mletí kávy

6. Tichý a přesný chod Eureka Mignon Specialita 16 CR

Při mletí kávy na Eureka Mignon Specialita 16 CR určitě postřehnete (nebo tedy nepostřehnete) hluk, který mlýnek vydává. Specialita 16 CR je skutečně tichá. Díky tomu už při přípravě ranního espressa nevzbudíte celou rodinu. Kromě tichého chodu mlýnek disponuje ACE systémem, který snižuje míru tvorby hrudek a zachytávání kávy v útrobách mlýnku. I přes menší množství hrudek však při přípravě kávového puku doporučujeme použít distributor a WDT.

Těchto šest bodů představuje jen zlomek z toho, co kombo ECM Classika PID II a Eureka Mignon Specialita 16 CR dokáže. Kombinace ECM a Eureky mě osobně nadchla. Více informací hledejte na eshopu casadelcaffe.sk, případně jim napište na IG @casadelcaffe_ba.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

ECM Classika PID II - příprava espressa

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávovar
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
recenzia Jacobs Barista Espresso

Recenze Jacobs Barista Espresso: Několik kubíků dřeva v jednom šálku

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL