Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Espresso macchiato: Co to je a jak ho správně připravit?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
26. srpna 2024
espresso macchiato
Share on FacebookShare on Twitter

Espresso macchiato patří k méně oblíbeným kávovým nápojům. Každý zkušený barista by však měl vědět, jak ho připravit. Víte, co tento cizokrajný název znamená? V tomto článku se dozvíte, co je espresso macchiato a jak se připravuje.

Espresso macchiato se skládá z jedné dávky espressa a malého množství mléka. Poměr espressa a mléka by měl být 1:1 až 1:2. To znamená, že v espressu macchiato najdete přibližně 20 ml espressa a 20 až 40 ml mléka. Obvykle se podává v malých šálcích na espresso.

Náš tip: více informací o podobných nápojích najdete v sekci Druhy kávových nápojů.

Historie kávy espresso macchiato

Název espresso macchiato pochází z italštiny, kde slovo „macchiato“ znamená zbarvený, skvrnitý. To odkazuje na skutečnost, že v espressu macchiato je mléko jen jakousi „skvrnou“ na povrchu espressa.

espresso macchiato - shutterstock
Tuto fotografii espressa macchiato jsme našli na webu Shutterstock.

Říká se, že baristé v Itálii potřebovali nějakým způsobem rozlišit objednávku espressa s mlékem a espressa bez mléka, a tak na espresso s mlékem dali část mléčné pěny, aby espresso označili.

Méně mléka = více chuti kávy

Chuť espressa macchiato je ve srovnání s jinými mléčnými kávovými nápoji výrazně kávová. V tomto nápoji skvěle vyniká chuť samotné kávy. Pokud máte rádi mléčné nápoje, ale nechcete se připravit o zážitek z kávy, je tento nápoj pro vás ideální.

příprava dvou single shotů
K přípravě dvou single shotů jsme použili kávu Ethiopia Guji Daanisa z pražírny Coffeein.

Espresso macchiato a různé varianty

Jak je u kávových nápojů obvyklé, najdete několik variant. V některých podnicích připravují espresso macchiato z dvojitého espressa. V jiném zase mohou použít pouze single shot espresso.

Espresso macchiato se může lišit také způsobem podávání. Někteří baristé ho připravují s použitím našlehaného mléka a latte art. Zároveň existují kavárny, které do espressa přidávají lžičkou našlehanou mléčnou pěnu. Třetí možností je nalít do espressa studené mléko. Vzhledem ke zjevné nejednotnosti v přípravě espressa macchiato je vhodné zeptat se personálu, jak tento nápoj připravují.

napěnění mléka do kávy
Pěnění mléka.

Etiopie Guji Daanisa z pražírny Coffeein

My v redakci Blogu o káve jsme si samozřejmě museli připravit espresso macchiato. Rozhodli jsme se použít ovocnější a mírně acidnou kávu z pražírny Coffeein, kterou je Etiopie Guji Daanisa.

Etiopie Daanisa pochází z oblasti Guji z nadmořské výšky 2200 m. Naturální zpracování jí dodává přirozenou sladkost a ovocnost. Ethiopia Guji Daanisa vám nabídne vysokou ovocnost a sladkost v podobě espressa, doplněnou květinovostí typickou pro etiopské kávy.

Náš tip: při nákupu na coffeein.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Ethiopia Guji Daanisa
Skvělá Ethiopia Guji Daanisa od Coffeeinu.

Espresso macchiato – příprava

Nejprve si připravte jednu dávku etiopského espressa Guji Daanisa z pražírny Coffeein. Připravte si espresso do keramického šálku na espresso. Doporučujeme namlít kávu Ethiopia Daanisa o něco hruběji. Nám nejvíce chutnalo s počáteční dávkou 18,0 gramů a konečnou dávkou 40 gramů, kterou jsme získali za 28 sekund. Při tomto postupu je tato Ethiopia výrazně sladká, karamelová.

Když je espresso hotové, napěňte mléko. Správná mléčná mikropěna je klíčem k úspěchu při přípravě mléčných kávových nápojů. Mléčnou mikropěnu pomalu nalijte do espressa. Latte art je vítán.

Etiopie Guji Daanisa v kombinaci s mlékem vytváří pocit, jako byste pili karamelové mléko s dávkou sušeného ovoce. Prostě pecka! V espressu macchiato se neztrácí chuť samotné kávy, ale mléko jí dodává příjemnou sladkost.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
espresso na baristickej váhe

Proč si baristé váží kávy?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL