Espresso macchiato patří k méně oblíbeným kávovým nápojům. Každý zkušený barista by však měl vědět, jak ho připravit. Víte, co tento cizokrajný název znamená? V tomto článku se dozvíte, co je espresso macchiato a jak se připravuje.
Espresso macchiato se skládá z jedné dávky espressa a malého množství mléka. Poměr espressa a mléka by měl být 1:1 až 1:2. To znamená, že v espressu macchiato najdete přibližně 20 ml espressa a 20 až 40 ml mléka. Obvykle se podává v malých šálcích na espresso.
Náš tip: více informací o podobných nápojích najdete v sekci Druhy kávových nápojů.
Historie kávy espresso macchiato
Název espresso macchiato pochází z italštiny, kde slovo „macchiato“ znamená zbarvený, skvrnitý. To odkazuje na skutečnost, že v espressu macchiato je mléko jen jakousi „skvrnou“ na povrchu espressa.

Říká se, že baristé v Itálii potřebovali nějakým způsobem rozlišit objednávku espressa s mlékem a espressa bez mléka, a tak na espresso s mlékem dali část mléčné pěny, aby espresso označili.
Méně mléka = více chuti kávy
Chuť espressa macchiato je ve srovnání s jinými mléčnými kávovými nápoji výrazně kávová. V tomto nápoji skvěle vyniká chuť samotné kávy. Pokud máte rádi mléčné nápoje, ale nechcete se připravit o zážitek z kávy, je tento nápoj pro vás ideální.

Espresso macchiato a různé varianty
Jak je u kávových nápojů obvyklé, najdete několik variant. V některých podnicích připravují espresso macchiato z dvojitého espressa. V jiném zase mohou použít pouze single shot espresso.
Espresso macchiato se může lišit také způsobem podávání. Někteří baristé ho připravují s použitím našlehaného mléka a latte art. Zároveň existují kavárny, které do espressa přidávají lžičkou našlehanou mléčnou pěnu. Třetí možností je nalít do espressa studené mléko. Vzhledem ke zjevné nejednotnosti v přípravě espressa macchiato je vhodné zeptat se personálu, jak tento nápoj připravují.

Etiopie Guji Daanisa z pražírny Coffeein
My v redakci Blogu o káve jsme si samozřejmě museli připravit espresso macchiato. Rozhodli jsme se použít ovocnější a mírně acidnou kávu z pražírny Coffeein, kterou je Etiopie Guji Daanisa.
Etiopie Daanisa pochází z oblasti Guji z nadmořské výšky 2200 m. Naturální zpracování jí dodává přirozenou sladkost a ovocnost. Ethiopia Guji Daanisa vám nabídne vysokou ovocnost a sladkost v podobě espressa, doplněnou květinovostí typickou pro etiopské kávy.
Náš tip: při nákupu na coffeein.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Espresso macchiato – příprava
Nejprve si připravte jednu dávku etiopského espressa Guji Daanisa z pražírny Coffeein. Připravte si espresso do keramického šálku na espresso. Doporučujeme namlít kávu Ethiopia Daanisa o něco hruběji. Nám nejvíce chutnalo s počáteční dávkou 18,0 gramů a konečnou dávkou 40 gramů, kterou jsme získali za 28 sekund. Při tomto postupu je tato Ethiopia výrazně sladká, karamelová.
Když je espresso hotové, napěňte mléko. Správná mléčná mikropěna je klíčem k úspěchu při přípravě mléčných kávových nápojů. Mléčnou mikropěnu pomalu nalijte do espressa. Latte art je vítán.
Etiopie Guji Daanisa v kombinaci s mlékem vytváří pocit, jako byste pili karamelové mléko s dávkou sušeného ovoce. Prostě pecka! V espressu macchiato se neztrácí chuť samotné kávy, ale mléko jí dodává příjemnou sladkost.






