Se stoupající teplotou obecně klesá chuť na espresso a horké kávové nápoje. Výhodou kávy je však to, že ji lze podávat i studenou, a v takovém případě je již mimořádně osvěžující. Způsobů, jak to udělat, je pravděpodobně nekonečně mnoho, ale v současné době je velmi populární espresso tonic.
S baristy jsme si povídali o několika tricích, které se při přípravě takového nápoje budou hodit. Jak udělat všechno tak, aby to bylo správně?
Náš tip: připravte si espresso tonic s kávou ze slovenské pražírny, nabízíme vám slevové kódy.

Oddělení toniku od espressa
Recept na espresso tonic je jednoduchý. V naprosté jednoduchosti se do sklenice nejprve vloží kostky ledu, pak tonik a nakonec espresso. Samuel Okruhľanský z @kavanabajku nalévá espresso velmi opatrně a míří na kostky ledu.
„Pro mě je to takhle nejlepší,“ řekl pro Blog o kávě. „Ideální je mít velké kostky ledu, které udrží espresso na hladině a pěkně ho odříznou od toniku. A samozřejmě ho musíte nalévat pomalu.“
Bohatá créma pomáha espressu udržet se na povrchu.
Kromě toho se Samo vytasil i s dalším postřehem: „Všiml jsem si, že když je espresso bohaté na pěnu, lépe ulpívá na povrchu.“
Jaký poměr toniku a espressa mám zvolit? „Děláme to tak, že do 180 mililitrů toniku přidáme 30 mililitrů espressa. Spolu s ledem to vyjde asi na 250 mililitrů. Víc toniku bych nedal, espresso by se už hodně ztratilo,“ dodal. Samo dodal.


Jak připravují espresso tonic ve Felke?
Poté jsme diskutovali o receptech na espresso tonic s Jurajem Berátsem z vyhlášené popradské kavárny Felka.
„Děláme to tak, že do malé skleničky vložíme tři kostky kvalitního ledu a pomalu přilijeme 100 mililitrů vychlazeného toniku Thomas Henry,“ prozradil Juraj pro Blog o kávě. „Dali jsme tam malé brčko a větvičku rozmarýnu. Čerstvě připravené espresso pomalu nalijeme na kostku ledu. To naše je připraveno ze směsi Felka, kterou pro nás praží Illimité.“
Citron se k espresso tonicu nehodí
Většinu informací jsme získali od Jakuba Soboty z košické kavárny BØLGE a z projektu European Coffee Trip. Ten nám například řekl, že citron do tohoto typu nápoje nepatří.
„Citron v esko toniku je somarina,“ konstatoval. „Je to naprosto neslučitelná chuť s kávou a tonikem. Mnohem chutnější je buď pomeranč, nebo ještě lepší je velmi jemný plátek grapefruitu.“

Ne každý tonic se hodí ke každé kávě
Káva se v tonikové vodě samozřejmě trochu ztrácí, ale podle Jakuba to neznamená, že byste neměli použít kvalitnější a dražší kávu. Zároveň je ale důležité si uvědomit, že není tonic jako tonic. „A ne každý tonic se hodí ke každé kávě,“ zdůraznil Jakub Sobota.
„Pokud se chcete naladit na správný recept, je nutné zvolit správnou kombinaci. Káva je z mého pohledu snad ještě důležitější než tonic. Určitě se nemusíte bát míchat barevné a zajímavé africké ovocné bomby s tonikem, ale zase… hodně záleží také na toniku.“

Jak Jakub Sobota připravuje espresso tonic?
Jakub prozradil, že jeho oblíbený recept je následující: „Sto gramů ledu, tenký plátek grapefruitu, 180 mililitrů toniku Fentimans nebo Thomas Henry a dvojitý šálek té nejsilnější kávy, kterou máte po ruce. Nesnažím se tlačit a odšťavňovat grapefruit, jde jen o podporu ostatních chutí. Proto úplně stačí opravdu jemný plátek.“
Espresso tonic jako instagramový nápoj
Jakub, kterého na Instagramu najdete pod přezdívkou @wild.cobb, přidal také informace o důležitosti stylu, jakým se tento nápoj podává.
„Aby káva vypadala dobře, musí barista umět správně oddělit její vrstvy. Mně osobně jeho příprava dokonce přináší určité uspokojení. Je důležité si uvědomit, že je to jeden z instagramových nápojů, takže by měl na fotkách vypadat dobře. „

Co když při přípravě pění?
Jak zmínil Jakub, instagramový nápoj by měl vypadat dobře. Když se však zkombinuje tonic a káva, může vzniknout nepříjemně vypadající pěna. I tomu však můžeme zabránit.
„Na vině je velmi čerstvý tonic,“ prozradil Jakub Sobota. „Těsně předtím, než kávu nasypu do toniku, vymíchám z ní bublinky. Dalším problémem může být, že se káva na tonic nalévá velmi prudce.“

Míchat nebo pít zvlášť?
Jedna ze základních otázek se týká způsobu pití tohoto nápoje. Smíchat espresso s tonikem, nebo je zkusit pít odděleně?
„Jak jsem již zmínil, důležitá je kombinace správných ingrediencí a také kombinace chutí toniku a espressa. Jejich samostatné pití tedy nedává příliš smysl. Podle mého názoru by si měl každý zákazník espresso tonic namíchat. A nevidím žádný problém v jeho podávání v jakékoliv sklenici, třeba i s brčkem.“ dodal Jakub Sobota, který však upozornil, že by se nemělo jednat o jednorázové brčko.
My na Blogu o kávě bychom byli velmi rádi, kdybyste espresso tonic vyzkoušeli. Pokud si ho také pěkně vyfotíte, zveřejněte ho na Instagramu a označte nás @blogokave. Budeme se těšit.







