Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Espresso tonic: Bez těchto tipů ho správně neuděláte

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. června 2022
Espresso Tonic

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Se stoupající teplotou obecně klesá chuť na espresso a horké kávové nápoje. Výhodou kávy je však to, že ji lze podávat i studenou, a v takovém případě je již mimořádně osvěžující. Způsobů, jak to udělat, je pravděpodobně nekonečně mnoho, ale v současné době je velmi populární espresso tonic.

S baristy jsme si povídali o několika tricích, které se při přípravě takového nápoje budou hodit. Jak udělat všechno tak, aby to bylo správně?

Náš tip: připravte si espresso tonic s kávou ze slovenské pražírny, nabízíme vám slevové kódy.

Espresso Tonic - nápoj postavený na baru
Foto: Shutterstock

Oddělení toniku od espressa

Recept na espresso tonic je jednoduchý. V naprosté jednoduchosti se do sklenice nejprve vloží kostky ledu, pak tonik a nakonec espresso. Samuel Okruhľanský z @kavanabajku nalévá espresso velmi opatrně a míří na kostky ledu.

„Pro mě je to takhle nejlepší,“ řekl pro Blog o kávě. „Ideální je mít velké kostky ledu, které udrží espresso na hladině a pěkně ho odříznou od toniku. A samozřejmě ho musíte nalévat pomalu.“

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Bohatá créma pomáha espressu udržet se na povrchu.

Kromě toho se Samo vytasil i s dalším postřehem: „Všiml jsem si, že když je espresso bohaté na pěnu, lépe ulpívá na povrchu.“

Jaký poměr toniku a espressa mám zvolit? „Děláme to tak, že do 180 mililitrů toniku přidáme 30 mililitrů espressa. Spolu s ledem to vyjde asi na 250 mililitrů. Víc toniku bych nedal, espresso by se už hodně ztratilo,“ dodal. Samo dodal.

Espresso Tonic - připravená sklenice s ledem
Foto: Shutterstock
Espresso Tonic - nalévání espressa
Foto: Shutterstock

Jak připravují espresso tonic ve Felke?

Poté jsme diskutovali o receptech na espresso tonic s Jurajem Berátsem z vyhlášené popradské kavárny Felka.

„Děláme to tak, že do malé skleničky vložíme tři kostky kvalitního ledu a pomalu přilijeme 100 mililitrů vychlazeného toniku Thomas Henry,“ prozradil Juraj pro Blog o kávě. „Dali jsme tam malé brčko a větvičku rozmarýnu. Čerstvě připravené espresso pomalu nalijeme na kostku ledu. To naše je připraveno ze směsi Felka, kterou pro nás praží Illimité.“

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Citron se k espresso tonicu nehodí

Většinu informací jsme získali od Jakuba Soboty z košické kavárny BØLGE a z projektu European Coffee Trip. Ten nám například řekl, že citron do tohoto typu nápoje nepatří.

„Citron v esko toniku je somarina,“ konstatoval. „Je to naprosto neslučitelná chuť s kávou a tonikem. Mnohem chutnější je buď pomeranč, nebo ještě lepší je velmi jemný plátek grapefruitu.“

Espresso Tonic - správně oddělený nápoj
Foto: Shutterstock

Ne každý tonic se hodí ke každé kávě

Káva se v tonikové vodě samozřejmě trochu ztrácí, ale podle Jakuba to neznamená, že byste neměli použít kvalitnější a dražší kávu. Zároveň je ale důležité si uvědomit, že není tonic jako tonic. „A ne každý tonic se hodí ke každé kávě,“ zdůraznil Jakub Sobota.

„Pokud se chcete naladit na správný recept, je nutné zvolit správnou kombinaci. Káva je z mého pohledu snad ještě důležitější než tonic. Určitě se nemusíte bát míchat barevné a zajímavé africké ovocné bomby s tonikem, ale zase… hodně záleží také na toniku.“

Espresso Tonic - příprava
Foto: Shutterstock

Jak Jakub Sobota připravuje espresso tonic?

Jakub prozradil, že jeho oblíbený recept je následující: „Sto gramů ledu, tenký plátek grapefruitu, 180 mililitrů toniku Fentimans nebo Thomas Henry a dvojitý šálek té nejsilnější kávy, kterou máte po ruce. Nesnažím se tlačit a odšťavňovat grapefruit, jde jen o podporu ostatních chutí. Proto úplně stačí opravdu jemný plátek.“

Espresso tonic jako instagramový nápoj

Jakub, kterého na Instagramu najdete pod přezdívkou @wild.cobb, přidal také informace o důležitosti stylu, jakým se tento nápoj podává.

„Aby káva vypadala dobře, musí barista umět správně oddělit její vrstvy. Mně osobně jeho příprava dokonce přináší určité uspokojení. Je důležité si uvědomit, že je to jeden z instagramových nápojů, takže by měl na fotkách vypadat dobře. „

Espresso Tonic - částečně smíchaný
Foto: Shutterstock

Co když při přípravě pění?

Jak zmínil Jakub, instagramový nápoj by měl vypadat dobře. Když se však zkombinuje tonic a káva, může vzniknout nepříjemně vypadající pěna. I tomu však můžeme zabránit.

„Na vině je velmi čerstvý tonic,“ prozradil Jakub Sobota. „Těsně předtím, než kávu nasypu do toniku, vymíchám z ní bublinky. Dalším problémem může být, že se káva na tonic nalévá velmi prudce.“

pěna na Espresso Tonicu
Foto: Shutterstock

Míchat nebo pít zvlášť?

Jedna ze základních otázek se týká způsobu pití tohoto nápoje. Smíchat espresso s tonikem, nebo je zkusit pít odděleně?

„Jak jsem již zmínil, důležitá je kombinace správných ingrediencí a také kombinace chutí toniku a espressa. Jejich samostatné pití tedy nedává příliš smysl. Podle mého názoru by si měl každý zákazník espresso tonic namíchat. A nevidím žádný problém v jeho podávání v jakékoliv sklenici, třeba i s brčkem.“ dodal Jakub Sobota, který však upozornil, že by se nemělo jednat o jednorázové brčko.

My na Blogu o kávě bychom byli velmi rádi, kdybyste espresso tonic vyzkoušeli. Pokud si ho také pěkně vyfotíte, zveřejněte ho na Instagramu a označte nás @blogokave. Budeme se těšit.

Espresso Tonic po smíchání
Foto: Shutterstock
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recepty
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Espresso tonic

Letní kávové drinky: Tyto byste měli zkusit

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL