Espresso tonic je nápoj, který v posledních letech výrazně nabral na popularitě. V nabídce ho má snad každá moderní kavárna. Pojďme zjistit, co se za názvem espresso tonic ve skutečnosti skrývá?
Náš tip: Více informací o jednotlivých kávových nápojích najdete v rubrice „Druhy kávových nápojů“.
Minimalistický nápoj
Espresso tonic je osvěžující nealkoholický (nejen) letní nápoj. Jeho název je velmi výstižný, protože se skutečně skládá z espressa a toniku. Toto spojení vám může připadat zvláštní či netradiční, ale garantujeme, že chuť vás příjemně překvapí.
Chuť kávy ve spojení s jemně nahořklou a sladkou chutí toniku vytvoří neobvyklý zážitek, kterého se nebudete moci napít. Espresso tonic je velmi oblíbený nápoj nejen mezi zákazníky, ale i baristy v kavárně – jeho největšími přednostmi jsou jednoduchá příprava a efektní vzhled. Pojďte si zahrát na domácí baristy a připravte si populární espresso tonic.

Co potřebujete na espresso tonic?
Espresso tonic se skládá z espressa z vhodně vybrané kávy, toniku a ledu. Je to opravdu velmi přístupný nápoj, který si snadno připravíte i v domácích podmínkách.
Kenya Kirinyaga Kii od Coffeeinu
Jak jsme zmiňovali, důležité je vybrat kávu, která nebude bojovat s chutěmi toniku. Ve většině případů se výborně hodí ovocnější a kyselejší káva, jejíž chutě se v nápoji neztratí. Kenya Kirinyaga Kii od Coffeeinu přesně splňuje naše požadavky. Je to světleji pražená káva zpracovaná mokrou metodou, po které následovalo 36 hodin fermentace a sušení na slunci. Kenya nabízí obrovskou dávku ovocnosti, které dominují ostružiny. Kyselost bobulového ovoce doplňuje příjemná květinovost.
Přesně takový typ káv se skvěle hodí k nahořklému toniku. Nápoj tak bude ještě více osvěžující a svěží.
Náš tip: při nákupu na e-shopu coffeein.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

Příprava espresso tonicu
Máte připravený led, vychlazený tonik a balíček Kenye Kirinyaga od Coffeeinu? Výborně, jednotlivé ingredience stačí už jen spojit dohromady. Jelikož určitě chcete, aby nápoj zaujal už na první pohled, doporučujeme dodržovat postup a být při přípravě rychlí.
Perfektně připravený espresso tonic je tvořen dvěma vrstvami. První, spodní, tvoří led a tonik a druhou, vrchní, zase čerstvě připravené espresso. Za oddělením vrstev a vytvořením estetického vzhledu espresso tonicu stojí teplotní rozdíly vrstev, odlišná hustota toniku a espressa a bublinky toniku. Musíte být rychlí, aby jednotlivé vrstvy nezačaly chladnout nebo se ohřívat, a tím pádem se i míchat. Zároveň nechcete ztratit perlivost toniku. Proto klaďte stejný důraz na čerstvost toniku.

Jak dosáhnout espresso tonicu s oddělenými vrstvami?
Do průhledné sklenice si připravte led a tonik podle velikosti sklenice a vašich preferencí. Do vedlejšího šálku či konvičky připravte single shot espressa. Teplé espresso pomalu a jemně nalijte na kostku ledu. Led vytvoří pomyslnou bariéru mezi tonikem a espressem a zabrání nežádoucímu promíchání.

Nápoj podávejte s lžičkou nebo brčkem, kterým promícháte vrstvy. Vytvoříte tak homogenní nápoj s jednotnou chutí. Na jeho zkrášlení můžete přidat plátek grapefruitu nebo pomeranče.
Náš tip: Fantazii se meze nekladou. Do svého espresso tonicu můžete vyzkoušet přidat různé sirupy, citrusové šťávy, čerstvé ovoce či bylinky jako například mátu nebo rozmarýn. Zajímavé je použít i různé druhy toniku (ochucený, růžový, atd).
Ingredience potřebné k přípravě espresso tonicu:
espresso z kávy od Coffeeinu
tonik
led
ozdoba (volitelné)

Postup přípravy:
- Do sklenice vložte led a nalijte tonik cca do tří čtvrtin objemu sklenice.
- Připravte single shot espressa.
- Espresso pomalu nalijte na led tak, aby zůstaly v nápoji dvě viditelně oddělené vrstvy.
Tak co, získal si vás espresso tonic nebo jste spíše tým klasické espresso? Dejte nám vědět v komentářích.
Přípravu espresso tonicu jsme zachytili i na videu, které přikládáme:
Náš tip: na e-shopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10. Platí na vše!






