Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Espresso z Aeropressu? Vyzkoušeli jsme Flow Control Filter Cap

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
24. července 2025
Aeropress Flow Control Filter Cap - hotová káva
Share on FacebookShare on Twitter

Věděli jste, že ikonický kávovar Aeropress byl vymyšlen s cílem produkovat espresso za málo peněz? Jeho původní poslání však nepadlo na úrodnou půdu a fanoušci výběrové kávy si ho osvojili jako příslušenství pro přípravu filtrované kávy.

Problém byl v tom, že Aeropress jednoduše nedokáže vytvořit podmínky pro přípravu espressa. Před pár lety však výrobce vydal doplněk, který by měl jejich kávovar k espressu výrazněji přiblížit. Jmenuje se Flow Control Filter Cap a my jsme ho sehnali na portálu Alza.

Aeropress Flow Control Filter Cap - obal

Výrobce ho navrhl s jasným cílem: umožnit přípravu kávy při vyšším tlaku a rovnoměrném průtoku, což ji konečně přiblíží k espressu. Ve spolupráci s pražírnou Coffeein a jejich skvělým Hondurasem praženým na espresso tento fakt otestujeme. Dokáže Aeropress vylepšený o Flow Control Filter Cap připravit espresso?

Aeropress s kontrolou nad tlakem

Flow Control Filter Cap je nenápadný plastový nástavec, který nahrazuje klasické víčko Aeropressu. Jeho tajemstvím je jednosměrný ventil (podobný jako v některých lahvích na vodu), který zadržuje kávu, dokud na píst nevyvinete tlak. Jinými slovy – žádná káva neproteče bez toho, abyste na něj zatlačili. To vám dává možnost využít tlak vašich rukou efektivněji a připravit koncentrovanější, krémovější a intenzivnější kávu.

Aeropress Flow Control Filter Cap

Na první pohled vypadá Flow Control Filter Cap jako velmi nenápadný doplněk, který by neměl znamenat velkou změnu. Ale co když ano?

Honduras El Jardín – moderní espresso roast pro moderní typ přípravy

Pro tento pokus jsme chtěli zvolit něco opravdu zajímavého. Nakonec jsme sáhli po espresso roastu Hondurasu El Jardín od pražírny Coffeein.

Flow Control Filter Cap a Honduras El Jardin od Coffeeinu

Farmář Mario Mejia patří k nové generaci pěstitelů v Hondurasu. Po studiu agronomie se vrátil na farmu Finca El Jardín v regionu Montecillos, kterou rozšířil a zmodernizoval. Mario věří, že kvalitní káva dokáže měnit životy – zaměstnává lidi celoročně, vytváří komunitu pěstitelů a dbá na čerstvost i precizní zpracování. V tomto případě jde o odrůdu Parainema zpracovanou mokrou metodou, sbíranou ručně v nadmořské výšce až 1650 m n. m.

Honduras El Jardin od Coffeeinu - zadní strana obalu

Co v sobě tato novinka ukrývá? Šťavnatost, čistotu, sladkost a hromadu ovoce. Aroma je pronikavě sladké, chuť espressa připomíná kombinaci jablek a švestek a dochuť má jemně karamelový charakter. Tělo je kávy je středně těžké a chutě dostatečně plné, aby se daly využít na pokus o espresso z Aeropressu.

Náš tip: při nákupu na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte. Nákupem přes tento kód současně podpoříte tvorbu Blogu o kávě.

Honduras El Jardin od Coffeeinu - zrno

Jemné mletí a minimum vody

Abyste se vám z kávy podařilo vytáhnout všechno podstatné, musíte ji mlít skutečně na jemno. Při testu nám nejvíc vyhovovala hrubost mletí odpovídající pěti klikům na mlýnku Comandante. To znamená, že se musíte pohybovat v espresso sféře hrubosti mletí.

Honduras El Jardin od Coffeeinu - jemné mletí

Takto namletá káva vytváří dostatečný odpor a zajišťuje zvýšenou extrakci. Kromě jemného mletí budete potřebovat malý poměr vody k namleté kávě. My jsme využívali 60 gramů vody na 20 gramů kávy (poměr 3:1). Malé množství vody zajistí hutnější texturu a bohaté tělo.

Flow Control Filter Cap nasazený na Aeropressu

Samotný postup je jednoduchý. Na Aeropress nasaďte Flow Control Filter Cap spolu s jedním filtračním papírem a umístěte na sklenici či nádobku ve standardní pozici. Doporučujeme nádobu s odolným materiálem, protože na ni bude kladen tlak.

Do Aeropressu následně nasypte 20 gramů jemně namleté kávy a zalijte 60 gramy na 100 stupňů ohřáté vody. Ihned začněte míchat lžičkou či míchadlem a míchejte po dobu 30 sekund. Odložte míchadlo a nasaďte píst. Nečekejte a rovnou začínejte s protlačováním. To byste měli zvládnout za pár sekund.

příprava kávy přes Aeropress s pomocí Flow Control Filter Cap

Výsledek? Téměř espresso

Flow Control Filter Cap klade citelný odpor a napomáhá extrakci. Tento recept produkuje hustou kávu s jemnou a světlou „cremou“ na povrchu, která však velmi rychle spadne a zmizí. Z Hondurasu El Jardín vytáhne výraznou ovocnost zaobalenou v příjemné sladkosti.

káva připravená přes Aeropress Flow Control Filter Cap

Takto připravená káva nedosahuje stoprocentní kvality espressa (spíše připomíná kávu z moka konvičky), ale určitě se k němu přibližuje víc než bez použití Flow Control Filter Cap. Tělo kávy je těžší, textura hustší a chutě intenzivnější.

káva připravená přes Aeropress Flow Control Filter Cap - pohled zboku

Pokud jste dosud Aeropress vnímali jen jako výborný nástroj na filtrovanou kávu, Flow Control Filter Cap vám otevře nové možnosti. V kombinaci s kvalitní kávou jako je Honduras El Jardín od Coffeeinu připravíte hutnou a intenzivní kávu na styl espressa.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: aeropresspříprava kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Wacaco Cuppamoka

Cestovní kávovar Wacaco Cuppamoka: Jak zvládl Pink Konga od Coffeeinu?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL