Věděli jste, že ikonický kávovar Aeropress byl vymyšlen s cílem produkovat espresso za málo peněz? Jeho původní poslání však nepadlo na úrodnou půdu a fanoušci výběrové kávy si ho osvojili jako příslušenství pro přípravu filtrované kávy.
Problém byl v tom, že Aeropress jednoduše nedokáže vytvořit podmínky pro přípravu espressa. Před pár lety však výrobce vydal doplněk, který by měl jejich kávovar k espressu výrazněji přiblížit. Jmenuje se Flow Control Filter Cap a my jsme ho sehnali na portálu Alza.

Výrobce ho navrhl s jasným cílem: umožnit přípravu kávy při vyšším tlaku a rovnoměrném průtoku, což ji konečně přiblíží k espressu. Ve spolupráci s pražírnou Coffeein a jejich skvělým Hondurasem praženým na espresso tento fakt otestujeme. Dokáže Aeropress vylepšený o Flow Control Filter Cap připravit espresso?
Aeropress s kontrolou nad tlakem
Flow Control Filter Cap je nenápadný plastový nástavec, který nahrazuje klasické víčko Aeropressu. Jeho tajemstvím je jednosměrný ventil (podobný jako v některých lahvích na vodu), který zadržuje kávu, dokud na píst nevyvinete tlak. Jinými slovy – žádná káva neproteče bez toho, abyste na něj zatlačili. To vám dává možnost využít tlak vašich rukou efektivněji a připravit koncentrovanější, krémovější a intenzivnější kávu.

Na první pohled vypadá Flow Control Filter Cap jako velmi nenápadný doplněk, který by neměl znamenat velkou změnu. Ale co když ano?
Honduras El Jardín – moderní espresso roast pro moderní typ přípravy
Pro tento pokus jsme chtěli zvolit něco opravdu zajímavého. Nakonec jsme sáhli po espresso roastu Hondurasu El Jardín od pražírny Coffeein.

Farmář Mario Mejia patří k nové generaci pěstitelů v Hondurasu. Po studiu agronomie se vrátil na farmu Finca El Jardín v regionu Montecillos, kterou rozšířil a zmodernizoval. Mario věří, že kvalitní káva dokáže měnit životy – zaměstnává lidi celoročně, vytváří komunitu pěstitelů a dbá na čerstvost i precizní zpracování. V tomto případě jde o odrůdu Parainema zpracovanou mokrou metodou, sbíranou ručně v nadmořské výšce až 1650 m n. m.

Co v sobě tato novinka ukrývá? Šťavnatost, čistotu, sladkost a hromadu ovoce. Aroma je pronikavě sladké, chuť espressa připomíná kombinaci jablek a švestek a dochuť má jemně karamelový charakter. Tělo je kávy je středně těžké a chutě dostatečně plné, aby se daly využít na pokus o espresso z Aeropressu.
Náš tip: při nákupu na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte. Nákupem přes tento kód současně podpoříte tvorbu Blogu o kávě.

Jemné mletí a minimum vody
Abyste se vám z kávy podařilo vytáhnout všechno podstatné, musíte ji mlít skutečně na jemno. Při testu nám nejvíc vyhovovala hrubost mletí odpovídající pěti klikům na mlýnku Comandante. To znamená, že se musíte pohybovat v espresso sféře hrubosti mletí.

Takto namletá káva vytváří dostatečný odpor a zajišťuje zvýšenou extrakci. Kromě jemného mletí budete potřebovat malý poměr vody k namleté kávě. My jsme využívali 60 gramů vody na 20 gramů kávy (poměr 3:1). Malé množství vody zajistí hutnější texturu a bohaté tělo.

Samotný postup je jednoduchý. Na Aeropress nasaďte Flow Control Filter Cap spolu s jedním filtračním papírem a umístěte na sklenici či nádobku ve standardní pozici. Doporučujeme nádobu s odolným materiálem, protože na ni bude kladen tlak.
Do Aeropressu následně nasypte 20 gramů jemně namleté kávy a zalijte 60 gramy na 100 stupňů ohřáté vody. Ihned začněte míchat lžičkou či míchadlem a míchejte po dobu 30 sekund. Odložte míchadlo a nasaďte píst. Nečekejte a rovnou začínejte s protlačováním. To byste měli zvládnout za pár sekund.

Výsledek? Téměř espresso
Flow Control Filter Cap klade citelný odpor a napomáhá extrakci. Tento recept produkuje hustou kávu s jemnou a světlou „cremou“ na povrchu, která však velmi rychle spadne a zmizí. Z Hondurasu El Jardín vytáhne výraznou ovocnost zaobalenou v příjemné sladkosti.

Takto připravená káva nedosahuje stoprocentní kvality espressa (spíše připomíná kávu z moka konvičky), ale určitě se k němu přibližuje víc než bez použití Flow Control Filter Cap. Tělo kávy je těžší, textura hustší a chutě intenzivnější.

Pokud jste dosud Aeropress vnímali jen jako výborný nástroj na filtrovanou kávu, Flow Control Filter Cap vám otevře nové možnosti. V kombinaci s kvalitní kávou jako je Honduras El Jardín od Coffeeinu připravíte hutnou a intenzivní kávu na styl espressa.







