Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Etiketa při pití kávy: Je přípustné olizovat lžičku či zvedat malíček?

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. června 2022
etiketa pri pití kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Uvědomělí milovníci kávy hledají kvalitu ve všech krocích kávového řetězce. Nejednou jsme zmiňovali, že kvalitní by mělo být její pěstování, sběr či zpracování, kvalitní by mělo být pražení i samotná příprava kávy. Kvalitu však můžeme vnést i do posledního kroku tohoto řetězce, do konzumace kávy. Co říká etiketa o pití kávy?

S otázkami týkajícími se této záležitosti jsme oslovili Lucii Sandrin Breznayovou, která je známá také jako Madame Etiquette (na Instagramu @madametiketa). Etiketu má v malíčku a ochotně se podělila o své znalosti.

Jaká jsou základní pravidla týkající se etikety při pití kávy?

„Káva se servíruje v šálku, který je vždy položen na podšálku. Při servírování kávy je třeba dávat pozor na to, aby se nevylila na vnější okraj šálku, případně na podšálek. K uchopení šálku slouží výhradně ouško, přičemž ouško šálku je v poloze hodinových ručiček ukazujících tři hodiny nebo půl čtvrté.“

Jak je to s lžičkou? K espressu ji dostaneme, ale můžeme ji vkládat do úst, případně olizovat?

„Ne, lžičku na espresso, jakoukoli jinou kávu nebo čaj po zamíchání nedáváme do úst, abychom ji zbavili posledních kapek. V tomto případě se lžička používá jen na zamíchání tekutiny, protože ta se pije a nekonzumuje lžičkou. Ani lžička, která se použije na zamíchání cukru nebo smetany, se nikdy neolizuje a je položena na podšálku v horní části, rovnoběžně s ouškem šálku.“

Existují kávové nápoje, u kterých by to teoreticky bylo dovoleno? Známe například espresso affogato, které se podává se zmrzlinou.

„Kávové nápoje jsou tekutiny, a proto se pijí, ne ‚vyjídají‘ lžičkou. Pokud se v některých nápojích nacházejí i kousky něčeho tuhého, tehdy je možné použít i lžičku na jedení. Například u zmiňovaného espressa affogato. U kávy se zmrzlinou lze lžičku na její snědení použít úplně bez problémů.“

A co takové cappuccino?

„Nejelegantnější způsob, jak ho vypít a nevytvořit si pod nosem bílé vousy, je nejprve pěnu pořádně promíchat, aby trochu klesla. Při prvních doušcích si pak jednoduše musíte dávat pozor. I když vás to velmi láká, lžičkou byste pěnu vyjídat neměli. Ale doma, při snídani, když vás nikdo nevidí, si z té pěny můžete i trochu odebrat.“

Jedním ze zajímavých témat týkajících se pití kávy nebo čaje je zvednutý malíček. Je to z hlediska etikety akceptovatelné?

„Pro některé lidi je zvednutý malíček projevem dokonalosti. Pro jiné je to pouze snobský akt domýšlivosti. Avšak všichni odborníci na etiketu považují zvedání malíčku za nesprávné. Etiketa je přece o projevech zdvořilosti, laskavosti a respektu vůči druhým, a zvednutý malíček je dost snobský projev.“

Proč malíček vlastně zvedáme? Jak to vzniklo?

„Zdá se, že ani historici se nemohou shodnout na tom, proč lidé ty malíčky při pití vystrkují. Například už ve starověkém Římě elita jedla třemi prsty, zatímco obyčejný lid jedl pěti prsty. Prsteníček a malíček byly známé jako ‚prsty zdvořilosti‘. To znamená, že při polykání se prsteníček s malíčkem daly zdvořile před oblast úst.“

„Odborníci z institutu etikety Emily Post tvrdí, že zvednutý malíček má původ ve středověku, kdy Evropané jedli pouze prsty. Malíčky byly takzvané prsty na koření. Ve středověku si jen bohatí mohli dovolit mít na svých stolech sůl a exotické koření, jako například muškátový oříšek. Když jedli prsty a nožem, oba malíčky byly zvednuté, aby zůstaly čisté a připravené na to, aby se dotkly koření a položily ho přímo na jazyk.“

„Jiní odborníci na etiketu, jako například Miss Manners (Judith Martin), naznačují, že když byl čaj přinesen z Číny do Evropy, tak se pil v elegantních šálcích bez ouška. Šálky se držely pouze třemi prsty a prsteníček s malíčkem byly vystrčené do vzduchu, protože šálky byly velmi teplé (ale ani Číňané ani Japonci dnes při pití čaje malíčky nezvedají).“

Jedna z teorií se přitom týká i spojitosti s nepříjemnou nemocí…

„Ano, tato teorie pochází přímo z Francie. Dvůr Ludvíka XIV. ve Versailles byl tak plný syfilisu, že se tato nemoc stala jakýmsi znakem vyšší třídy. Jednou z věcí, kterou syfilis způsobuje, je poškození kloubů na prstech. To znamená, že po několika letech už člověk není schopen ohnout svůj malíček, a tak při držení sklenice nebo šálku je malíček vystrčený směrem ke stropu. No a pro všechny ostatní to tehdy znamenalo, že ‚pijící‘ má syfilis…“

Teď praktičtější otázky: když se jdeme napít ze šálku, máme s sebou brát i podšálek? Nebo může zůstat položený na stole?

„To úplně závisí na tom, zda sedíme u jídelního stolu nebo na pohovce s konferenčním stolkem. Pokud pijeme kávu u normálního stolu, podšálek zůstává na stole. Když se jedná o malý konferenční stolek, vezmeme podšálek do levé ruky a pravou rukou zvedáme šálek. Totéž platí i když stojíme, šálek máme vždy položený na podšálku.“

Když ke kávě dostaneme cukr a smetanu, můžeme odpad z nich položit na podšálek? Nebo kam ho máme dát?

„Úplně ideální by bylo mít malý, samostatný talířek na odkládání odpadu, kam by se dal sáček od cukru nebo kelímek od smetany. Pokud takový není, tak „odpad“ můžeme položit i na podšálek do polohy 10:00 až 11:00, protože tam bude překážet nejméně.

Zajímá nás i míchání kávy: odborníci tvrdí, že espresso je třeba promíchat. Ale jak to udělat, aby to bylo v souladu s etiketou?

„Espresso, káva nebo čaj se míchají tak, že při míchání nepohybujeme lžičkou dokola jako ‚kolo kolo mlýnské‘, ale směrem nahoru-dolů. Představte si polohu hodinových ručiček ukazujících dvanáctou hodinu směrem k šesté a zpět k dvanáctce.“

Kam potom odložit lžičku?

„Zde se odborníci na etiketu v názorech rozcházejí. Někteří jsou toho názoru, že ji je třeba položit přímo pod ouško šálku, druzí preferují nad šálek rovnoběžně s ouškem. A někteří volí zlatou střední cestu, a to šikmo směrem od ouška nahoru. Já osobně nikdy nepoužívám možnost položit ji přímo pod ouško, a to z toho důvodu, že lžička, která je od kávy, se může otřít o ouško, a pak, když to ouško uchopím, mohu si zašpinit prsty.“

Předpokládáme, že při pití kávy by lžička neměla zůstávat v šálku. Je to tak?

„Ano. Při pití všech druhů kávy, ale i čaje, platí, že lžička nikdy nesmí zůstat v šálku.“

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: rozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Espresso Tonic

Espresso tonic: Bez těchto tipů ho správně neuděláte

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL