Pražírnu READY AFTER už mnozí z vás určitě znají. Jejich espresso roasty jsou krásně vyvážené, plné chutí a i za „lidovou“ cenu vám nabídnou skutečně špičkovou kvalitu. Jejich novinku Ethiopia Halo Beriti Natural G1 bych dokonce nazval vlajkovou lodí jejich nabídky na espresso.
Káva, která pochází ze světoznámého pěstitelského regionu, nabízí mimořádně komplexní chutě, tunu sladkosti a jemnou ovocnost, sedne jednoduše každému. Pojďme ji spolu ochutnat.

Naturálně zpracovaná „etiopka“ z Yirgacheffe – záruka kvality
Zpracovatelská stanice Halo Beriti se nachází v regionu Gedeo v legendární oblasti Yirgacheffe. Kávu do ní dodává více než 700 malých farmářů, jejichž farmy se rozprostírají ve výškách až do 2200 m n. m.
Farmáři tu pěstují tradiční lokální odrůdy (označované jako Heirloom), třešně sbírají ručně a stanice následně kávu zpracovává různými metódami. Káva od READY AFTER podstoupila takzvané naturální (suché) zpracování. Jedná se o nejstarší způsob zpracování kávy, který jí dodává sladkost a chuťovou hloubku.
Její třešně se suší vcelku po dobu 8 až 20 dní – v závislosti na aktuálních klimatických podmínkách. Během celého procesu se pravidelně otáčejí a třídí, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a zachovala špičková kvalita.

Co znamená G1?
Na konci dlouhého názvu této kávy jste si pravděpodobně všimli zkratky G1. Co však znamená? V Etiopii se kvalita kávy klasifikuje do tzv. grade systémů, kde G1 – Grade 1 představuje nejvyšší možnou třídu kvality. Znamená to, že káva musí projít vizuální kontrolou bez chyb (tzv. „defect-free“) nebo jen s velmi malým obsahem defektů a zároveň obstát v přísných senzorických cupping testech. Kávy třídy 1 a 2 se považují za výběrové (specialty) kávy, zatímco všechny ostatní loty už spadají do kategorie komoditní kávy.
To, že tato konkrétní káva nese označení G1, tedy znamená, že splňuje nejpřísnější kritéria na kvalitu zrna, chuti a zpracování. A na výsledném espressu je to rozhodně cítit.

Hromada sladkosti, jemná ovocnost a ibišková infuze
Zrna Halo Beriti Natural G1 od READY AFTER jsou pražená rovnoměrně a už jejich suché aroma působí velmi lákavě – čokoládově, ovocně a s jemnou květinovostí. Espresso z této kávy je až nebezpečně sladké. Dominantní jsou tóny mléčné čokolády, které se krásně doplňují s malinami, borůvkami a aciditou ibiškové infuze.
Káva má smetanové tělo a dlouhou sladkou dochuť. Sladkost, jemná ovocná acidita a decentní kakaová hořkost jsou v ideální rovnováze – nic nevyčnívá, nic nechybí. Chladnutím se ovocné tóny zvýrazňují a káva působí téměř džemově.
Pro mě osobně je toto espresso výbornou volbou i pro ty, kteří se ovocnějších káv obávají. Její acidita je jemná a vyvážená sladkostí a hořkostí. Díky tomu osloví modernějšího i tradičnějšího kávomilce.

Recept na espresso v pákovém kávovaru
Pokud si chcete tuto kávu připravit doma, tu je recept, který se mi nejvíce osvědčil:
- Vstupní dávka: 19 g (v závislosti na vašem sítku)
- Výtěžek: cca 47,5 g
- Ratio: 1:2,5
- Teplota vody: 93 °C
- Čas extrakce: cca 27 sekund
- Tlak: 9 barů
Výsledkem je džemové espresso plné mléčné čokolády, lesního ovoce a jemné ibiškové svěžesti.

Vzorová „Afrika“
READY AFTER touto novinkou u mě jednoznačně zabodovali. Ethiopia Halo Beriti Natural G1 je příkladem toho, jak chutná kvalitní africké espresso. Díky pražení zaměřenému na espresso a přirozeně sladkému profilu se hodí pro fanoušky moderních ovocných káv, ale i pro ty, kteří hledají v espressu hlavně harmonii a sladkost.
Halo Beriti, ale i spoustu dalších káv ať už na espresso nebo filtr, najdete přímo na e-shopu pražírny READY AFTER readyafter.sk. Se slevovým kódem BLOGOKAVE10 i něco ušetříte.







