Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

Etiopie Halo Beriti Natural G1 od READY AFTER: Brutální espresso z malé pražírny

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. srpna 2025
Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti G1 od READY AFTER - espresso
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Pražírnu READY AFTER už mnozí z vás určitě znají. Jejich espresso roasty jsou krásně vyvážené, plné chutí a i za „lidovou“ cenu vám nabídnou skutečně špičkovou kvalitu. Jejich novinku Ethiopia Halo Beriti Natural G1 bych dokonce nazval vlajkovou lodí jejich nabídky na espresso.

Káva, která pochází ze světoznámého pěstitelského regionu, nabízí mimořádně komplexní chutě, tunu sladkosti a jemnou ovocnost, sedne jednoduše každému. Pojďme ji spolu ochutnat.

Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti G1 od READY AFTER - obal

Naturálně zpracovaná „etiopka“ z Yirgacheffe – záruka kvality

Zpracovatelská stanice Halo Beriti se nachází v regionu Gedeo v legendární oblasti Yirgacheffe. Kávu do ní dodává více než 700 malých farmářů, jejichž farmy se rozprostírají ve výškách až do 2200 m n. m.

Farmáři tu pěstují tradiční lokální odrůdy (označované jako Heirloom), třešně sbírají ručně a stanice následně kávu zpracovává různými metódami. Káva od READY AFTER podstoupila takzvané naturální (suché) zpracování. Jedná se o nejstarší způsob zpracování kávy, který jí dodává sladkost a chuťovou hloubku.

Její třešně se suší vcelku po dobu 8 až 20 dní – v závislosti na aktuálních klimatických podmínkách. Během celého procesu se pravidelně otáčejí a třídí, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a zachovala špičková kvalita.

Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti G1 od READY AFTER - zrna

Co znamená G1?

Na konci dlouhého názvu této kávy jste si pravděpodobně všimli zkratky G1. Co však znamená? V Etiopii se kvalita kávy klasifikuje do tzv. grade systémů, kde G1 – Grade 1 představuje nejvyšší možnou třídu kvality. Znamená to, že káva musí projít vizuální kontrolou bez chyb (tzv. „defect-free“) nebo jen s velmi malým obsahem defektů a zároveň obstát v přísných senzorických cupping testech. Kávy třídy 1 a 2 se považují za výběrové (specialty) kávy, zatímco všechny ostatní loty už spadají do kategorie komoditní kávy.

To, že tato konkrétní káva nese označení G1, tedy znamená, že splňuje nejpřísnější kritéria na kvalitu zrna, chuti a zpracování. A na výsledném espressu je to rozhodně cítit.

Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti G1 od READY AFTER - mletí kávy

Hromada sladkosti, jemná ovocnost a ibišková infuze

Zrna Halo Beriti Natural G1 od READY AFTER jsou pražená rovnoměrně a už jejich suché aroma působí velmi lákavě – čokoládově, ovocně a s jemnou květinovostí. Espresso z této kávy je až nebezpečně sladké. Dominantní jsou tóny mléčné čokolády, které se krásně doplňují s malinami, borůvkami a aciditou ibiškové infuze.

Káva má smetanové tělo a dlouhou sladkou dochuť. Sladkost, jemná ovocná acidita a decentní kakaová hořkost jsou v ideální rovnováze – nic nevyčnívá, nic nechybí. Chladnutím se ovocné tóny zvýrazňují a káva působí téměř džemově.

Pro mě osobně je toto espresso výbornou volbou i pro ty, kteří se ovocnějších káv obávají. Její acidita je jemná a vyvážená sladkostí a hořkostí. Díky tomu osloví modernějšího i tradičnějšího kávomilce.

Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti G1 od READY AFTER - příprava espressa

Recept na espresso v pákovém kávovaru

Pokud si chcete tuto kávu připravit doma, tu je recept, který se mi nejvíce osvědčil:

  • Vstupní dávka: 19 g (v závislosti na vašem sítku)
  • Výtěžek: cca 47,5 g
  • Ratio: 1:2,5
  • Teplota vody: 93 °C
  • Čas extrakce: cca 27 sekund
  • Tlak: 9 barů

Výsledkem je džemové espresso plné mléčné čokolády, lesního ovoce a jemné ibiškové svěžesti.

Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti G1 od READY AFTER - espresso a zrna

Vzorová „Afrika“

READY AFTER touto novinkou u mě jednoznačně zabodovali. Ethiopia Halo Beriti Natural G1 je příkladem toho, jak chutná kvalitní africké espresso. Díky pražení zaměřenému na espresso a přirozeně sladkému profilu se hodí pro fanoušky moderních ovocných káv, ale i pro ty, kteří hledají v espressu hlavně harmonii a sladkost.

Halo Beriti, ale i spoustu dalších káv ať už na espresso nebo filtr, najdete přímo na e-shopu pražírny READY AFTER readyafter.sk. Se slevovým kódem BLOGOKAVE10 i něco ušetříte.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Ready After
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Habesh Coffee - Tajomná káva - zrná

Slepý test oceněné kávy Habesh: Uhodne Blog o kávě identitu tajemného vzorku?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL