Pozor, tento článek bude osobní! Kdybys se mě zeptal, jaký typ kávy mám nejraději, moje odpověď by byla naturální Etiopie. Miluji sladkost těchto káv, která propojuje čokoládovost a tóny bobulového ovoce. Nikdy mě nepřestává bavit jejich čistota, vyváženost a jednoduchá „pitelnost“, kterou dokážou okouzlit nejen začátečníka ve světě filtrované kávy, ale i zkušeného harcovníka.
Přesně takovou kávu do své nabídky nedávno zařadili v pražírně Be:Café. A můžu rovnou říct, že Etiopie Halo Beriti Natural Premium je přesně taková, jak jsem doufal.
Náš tip: při nákupu na e-shopu becafe.sk použij slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříš.

Proč Natural Premium?
Tato káva pochází ze zpracovatelské stanice Halo Beriti v regionu Gedeb, Yirgacheffe, a její původ je stejně zajímavý jako výsledná chuť. Stanici využívá kolem 750 drobných farmářů, kteří pěstují tradiční etiopské odrůdy typu heirloom v extrémních nadmořských výškách – až do 2300 metrů nad mořem.
A proč Natural Premium? Toto slovní spojení znamená, že třešně této naturálně zpracované kávy pocházejí z jediného sběru, zpravidla pouze z jednoho dne. Třešně jsou několikrát ručně tříděné a z těch nejlepších se připraví jen několik málo pytlů kávy. Zrna se suší až 25 dní na tradičních afrických postelích – a výsledek stojí za to.

Filtr jako čokoládové brownie
Etiopii Halo Beriti praží v Be:Café světle a je určená primárně k přípravě filtrované kávy. Ve vůni čerstvě pomleté kávy jsem okamžitě ucítil krásné sladké tóny čokoládového brownie s malinovým džemem. A co chuť? Přesně taková jako vůně. Chuťový základ tvoří výrazná sladkost čokolády, kterou doplňuje červené ovoce – maliny za horka a tepla, rybíz při chladnutí.
Tělo kávy je středně těžké, až smetanové, což ještě více zvýrazňuje sladkost samotného filtru. V dochuti zanechává jemnou kakaovou hořkost a příjemný ovocný dozvuk. Pro mě osobně je Halo Beriti ideální volba pro každodenní filtr – nepřekvapí funky výstřelky, ale pokaždé potěší svou čistotou a vyvážeností.

Recept na Hario V60
Pokud si tuto kávu chceš vychutnat doma, zde je recept, který se mi nejvíce osvědčil:
Káva: 17 g
Voda: 250 g (93 °C)
Mletí: středně hrubé (25 kliků na Comandante)

Nálevy:
0:00–0:30: 50 ml (prudký krouživý nálev, promíchejte celým dripperem)
0:30–1:00: do 150 ml (krouživý nálev, promíchejte celým dripperem)
1:00–1:15: do 200 ml (krouživý nálev bez míchání)
1:15–1:30: do 250 ml (nálev do středu, bez míchání)
Celkový čas extrakce: 2:45 – 2:55 min
Výsledek je čokoládově-ovocný šálek plný sladkosti a jemné acidity.

A co espresso?
Ačkoli je káva pražená na filtr, vůbec se nemusíš bát ani přípravy espressa. Naturální Etiopie fungují skvěle i při tomto stylu přípravy kávy.
Pokud jí dopřeješ delší extrakci (mně nejvíce chutnala při 35 sekundách), dostaneš intenzivní džemový shot. Jeho chuť je pronikavě malinová, s výraznou čokoládou v pozadí. Textura je hutná, džemová, a výsledkem je espresso, které sice vyžaduje trochu zručnosti, ale odmění tě chuťovou rovnováhou, kterou bys od „filtru“ na espressu možná ani nečekal.

Recept na espresso
Ratio (poměr vstupní dávky kávy a výsledné gramáže espressa): 1:2,5 až 1:3
Čas extrakce: cca 35 sekund
Teplota vody: 93 °C
Tlak: 9 barů
Výsledkem je džemovité espresso plné hořké čokolády a lesního ovoce, hlavně malin.

Návykově sladká káva
Pokud jsi ve světě výběrovky nový a chceš začít s něčím, co je přístupné, čisté a vyvážené, Etiopie Halo Beriti Natural Premium je ideální volba. Nabídne ti tunu sladkosti a komplexních chutí, které zaujmou i zkušeného konzumenta.
Be:Café touto limitkou zabrnkalo na mou notu. Etiopii Halo Beriti Natural Premium najdeš na e-shopu becafe.sk a pokud využiješ slevový kód BLOGOKAVE10, tak i něco ušetříš. Věřím, že naturálním etiopiím propadneš stejně jako já. Tak neváhej.








