Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

Etiopie Halo Beriti Natural Premium od Be:Café: Nebezpečně sladká káva

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. července 2025
Etiópia Halo Beriti Natural Premium od BeCafé
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Pozor, tento článek bude osobní! Kdybys se mě zeptal, jaký typ kávy mám nejraději, moje odpověď by byla naturální Etiopie. Miluji sladkost těchto káv, která propojuje čokoládovost a tóny bobulového ovoce. Nikdy mě nepřestává bavit jejich čistota, vyváženost a jednoduchá „pitelnost“, kterou dokážou okouzlit nejen začátečníka ve světě filtrované kávy, ale i zkušeného harcovníka.

Přesně takovou kávu do své nabídky nedávno zařadili v pražírně Be:Café. A můžu rovnou říct, že Etiopie Halo Beriti Natural Premium je přesně taková, jak jsem doufal.

Náš tip: při nákupu na e-shopu becafe.sk použij slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříš.

Etiopie Halo Beriti Natural Premium od BeCafé - obal

Proč Natural Premium?

Tato káva pochází ze zpracovatelské stanice Halo Beriti v regionu Gedeb, Yirgacheffe, a její původ je stejně zajímavý jako výsledná chuť. Stanici využívá kolem 750 drobných farmářů, kteří pěstují tradiční etiopské odrůdy typu heirloom v extrémních nadmořských výškách – až do 2300 metrů nad mořem.

A proč Natural Premium? Toto slovní spojení znamená, že třešně této naturálně zpracované kávy pocházejí z jediného sběru, zpravidla pouze z jednoho dne. Třešně jsou několikrát ručně tříděné a z těch nejlepších se připraví jen několik málo pytlů kávy. Zrna se suší až 25 dní na tradičních afrických postelích – a výsledek stojí za to.

Etiopie Halo Beriti Natural Premium od BeCafé - zrnko

Filtr jako čokoládové brownie

Etiopii Halo Beriti praží v Be:Café světle a je určená primárně k přípravě filtrované kávy. Ve vůni čerstvě pomleté kávy jsem okamžitě ucítil krásné sladké tóny čokoládového brownie s malinovým džemem. A co chuť? Přesně taková jako vůně. Chuťový základ tvoří výrazná sladkost čokolády, kterou doplňuje červené ovoce – maliny za horka a tepla, rybíz při chladnutí.

Tělo kávy je středně těžké, až smetanové, což ještě více zvýrazňuje sladkost samotného filtru. V dochuti zanechává jemnou kakaovou hořkost a příjemný ovocný dozvuk. Pro mě osobně je Halo Beriti ideální volba pro každodenní filtr – nepřekvapí funky výstřelky, ale pokaždé potěší svou čistotou a vyvážeností.

Etiopie Halo Beriti Natural Premium od BeCafé - mletá káva na filtr

Recept na Hario V60

Pokud si tuto kávu chceš vychutnat doma, zde je recept, který se mi nejvíce osvědčil:

Káva: 17 g
Voda: 250 g (93 °C)
Mletí: středně hrubé (25 kliků na Comandante)

Etiopie Halo Beriti Natural Premium od BeCafé - příprava filtrované kávy

Nálevy:

0:00–0:30: 50 ml (prudký krouživý nálev, promíchejte celým dripperem)
0:30–1:00: do 150 ml (krouživý nálev, promíchejte celým dripperem)
1:00–1:15: do 200 ml (krouživý nálev bez míchání)
1:15–1:30: do 250 ml (nálev do středu, bez míchání)
Celkový čas extrakce: 2:45 – 2:55 min

Výsledek je čokoládově-ovocný šálek plný sladkosti a jemné acidity.

A co espresso?

A co espresso?

Ačkoli je káva pražená na filtr, vůbec se nemusíš bát ani přípravy espressa. Naturální Etiopie fungují skvěle i při tomto stylu přípravy kávy.

Pokud jí dopřeješ delší extrakci (mně nejvíce chutnala při 35 sekundách), dostaneš intenzivní džemový shot. Jeho chuť je pronikavě malinová, s výraznou čokoládou v pozadí. Textura je hutná, džemová, a výsledkem je espresso, které sice vyžaduje trochu zručnosti, ale odmění tě chuťovou rovnováhou, kterou bys od „filtru“ na espressu možná ani nečekal.

Etiopie Halo Beriti Natural Premium od BeCafé - příprava espressa

Recept na espresso

Ratio (poměr vstupní dávky kávy a výsledné gramáže espressa): 1:2,5 až 1:3
Čas extrakce: cca 35 sekund
Teplota vody: 93 °C
Tlak: 9 barů

Výsledkem je džemovité espresso plné hořké čokolády a lesního ovoce, hlavně malin.

Etiopie Halo Beriti Natural Premium od BeCafé - espresso

Návykově sladká káva

Pokud jsi ve světě výběrovky nový a chceš začít s něčím, co je přístupné, čisté a vyvážené, Etiopie Halo Beriti Natural Premium je ideální volba. Nabídne ti tunu sladkosti a komplexních chutí, které zaujmou i zkušeného konzumenta.

Be:Café touto limitkou zabrnkalo na mou notu. Etiopii Halo Beriti Natural Premium najdeš na e-shopu becafe.sk a pokud využiješ slevový kód BLOGOKAVE10, tak i něco ušetříš. Věřím, že naturálním etiopiím propadneš stejně jako já. Tak neváhej.

Etiopie Halo Beriti Natural Premium od BeCafé - filtrovaná káva
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Be:café
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
blooming a penenie kávy

Bublinky při přípravě filtrované kávy: Proč čerstvá káva pění víc a stará míň?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL