Vzpomínáte si ještě na instantní kávu s kousky zlata? Vášně vyvolané touto divokou kombinací ani nestihly vychladnout a už tu máme další úlet. Navíc od stejného výrobce. Zelená káva s houbou Reishi slibuje blahodárné účinky na vaše zdraví. Co od ní můžete očekávat? Pojďte se na to spolu podívat.

V balíčku byste měli najít jen dvě složky:
- Drtivou většinu složení tvoří zelená, stoprocentní arabika z Brazílie. Zelená káva v praxi představuje syrové, nepražené kávovníkové zrno. Nepražené kávě se často připisují účinky související s hubnutím a spalováním tuků.
- Zbylá čtyři procenta zastupuje prášek Reishi. Pro nás dosud neznámý pojem je lidovým názvem pro houbu Ganoderma lucidum. Ganoderma je už stovky let součástí tradiční čínské medicíny. Může mít pozitivní vliv na imunitní systém, nervový systém, nespavost, hypertenzi či revmatismus. Dokonce se může používat jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.

Léčivé účinky zelené kávy ani prášku Reishi v této ochutnávce nepotvrdíme ani nevyvrátíme. Od toho tu nejsme. Během testování jsme však nezhubli, lépe nespali a ani jsme se necítili zdravěji.
Zvláštní obsah balení
Z balení na nás vykoukla skutečně podivná směs. Nahrubo namleté kousky syrových kávovníkových zrn se míchaly s mnohem jemnějšími částicemi. Směs proto působí zvláštně a heterogenně. Pokud jste se už se zelenou kávou setkali, určitě víte, že voní diametrálně odlišně od té pražené. Její aroma se dá často přirovnat k posečené trávě nebo vysušenému senu. Jednoduše nic, co by na vás křičelo: „Ochutnej mě!“

Záhadný návod na přípravu
Po rozpačitých prvních dojmech se nám naskýtají dvě zásadní otázky: „Proč bychom to měli pít?“ a „Jak si máme zelenou kávu s Reishi připravit?“ První otázka je spíše řečnická, ale odpověď na tu druhou je klíčová. Výrobce na svém obalu naštěstí uvádí návod na přípravu. Citujeme: „V kávovaru příp. jen zalít vroucí vodou 5-7 g kávy na 150 ml vody.“ Nejzáhadnější pasáž návodu je ta, která hovoří o přípravě v kávovaru. V jakém? Pákovém nebo automatickém? Kam ji máme nasypat? Je těžké představit si, že bychom tímto výrobkem nakrmili jakýkoli kávovar. Proto raději volíme přípravu na styl „turka“.

„Zelený turek“
Přesně podle instrukcí sypeme do šálku sedm gramů směsi zelené kávy a houbového prášku. Zaléváme vroucí vodou o objemu 150 mililitrů a čekáme, co se stane. „Zelený turek“ vypadá až trochu tragikomicky. Některé velké kousky zelené kávy zůstávají plavat na povrchu a navozují dojem, že jsme si právě zalili instantní hrníčkovou polévku. Avšak tato polévka voní jako seno. O doporučeném čase extrakce jsme od výrobce nedostali žádné informace. Předpokládáme však, že si bude vyžadovat co nejdelší dobu styku s horkou vodou. Počkáme několik minut, než se nápoj ochladí na teplotu, která nám neublíží a pravděpodobně už nepomůže ani extrakci.

První lok je zvláštní. „Turek“ nejenže voní, ale i chutná extrémně „zeleně“. Výluh je poměrně slabý, strukturou a tělem připomíná bylinkový čaj. V chuti je nejvýraznější zelená čerstvá tráva. Žádnou „houbovou“ chuť ve výluhu nenacházíme. Každým dalším soustem si na chuť nápoje zvykáme víc a víc. Nakonec, jako by naše chuťové buňky akceptovaly zvláštní a netradiční chutě a přestaly je považovat za nepříjemné. Šálek jsme byli schopni dopít. Celý balíček bychom však určitě nezvládli.
Zelená káva s houbou Reishi: Verdikt
Zelená káva s práškem z léčivé houby Reishi není žádným gurmánským zážitkem. S kávou, jak ji znáte, nemá chuťově společné vůbec nic. Kávu přece lidstvo nezačalo pražit jen tak pro srandu. Na druhé straně, výluh ve formě „turka“ nechutná nepříjemně ani odporně. Když se tedy rozhodnete pít nepraženou kávu obohacenou o houbu z čínské medicíny kvůli ozdravným účinkům, nemusíte čekat žádnou torturu.








